Ősbemutatóval és előadásokkal folytatódtak a Szent László-estek októberben

2017. november 10. (péntek) 7:00

Október 12-én Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa a Szent László-herma közép- és kora újkori történetéről tartott előadást, október 17-én pedig Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója mutatta be Szent László képzőművészeti ábrázolásait a győri Múzeumházban, a Magyar Katolikus Kulturális Hetek keretében. Ez utóbbi programon zenei élményben is részük lehetett a jelenlévőknek, hiszen meghallgathatták Lehotka Gábor (1938-2009) orgonaművész, zeneszerző Téged egek áldanak című himnuszát Bognár Krisztina énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára és Pődör Lea, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója előadásában, valamint Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző ősbemutatóját: az Örülj, Krisztus szűz Szülője című himnusz csendült fel Bognár Krisztina és Soós Gábor orgonaművész tolmácsolásában. 

„Mindannyian szentek vállán állunk” – Szent Lászlóra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

2017. október 15. (vasárnap) 20:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a bécsi Collegium Pazmanianumban a Szent László-év alkalmából. A szentmise elején a koncelebráló Varga János, a Pázmáneum rektora köszöntötte Veres András püspököt, aki örömének adott hangot, hogy a Szent László tiszteletére meghirdetett emlékévben szerte a Kárpát-medencében számtalan megemlékezésen és közös imádságon vehetett már részt.

Prokopp Mária művészettörténész előadásával folytatódnak a Szent László-estek

2017. szeptember 20. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár előadást tart a dél-itáliai Szent László-ábrázolásokról. Majd Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hallgatója és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató itáliai barokk kamarazenei műveket ad elő. Az esemény 2017. szeptember 21-én 17 óra 30 perckor kezdődik a győri Múzeumházban. 

Lukácsi Zoltán ezüstmisét mutatott be és előadást tartott Agyagosszergényben

2017. augusztus 30. (szerda) 8:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora augusztus 27-én ezüstmisét mutatott be az agyagosszergényi Szent László király-templomban. A szertartást követő, Szent László-év alkalmából szervezett előadásában ismertette a 2011-ben Patonay Lajos anatómus és Pálfi György antropológus által vezetett kutatást, amelynek során megvizsgálták a lovagkirály Győrben őrzött koponyaereklyéjét. 

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

2017. augusztus 6. (vasárnap) 18:00

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

2017. augusztus 2. (szerda) 16:00

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta a Szent László piarista templomban.

Szent Lászlót ünneplik Sopronkövesden

2017. július 15. (szombat) 10:00

A Szent László-év alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be augusztus 5-én 15 órai kezdettel Sopronkövesd határában, az Agg-hegyen található Szent László-kápolnánál (rossz idő esetén a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban), majd megáldja a kápolna új oltárképét, amely Magyarné Derszib Eti festőművész alkotása. A festmény a Győrben őrzött Szent László-hermát ábrázolja. Ezt követően minden jelenlévőt vendégül lát a helyi karitászcsoport. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit! 

Szent Lászlóra és Keresztelő Szent Jánosra emlékeztek Öttevényen

2017. július 9. (vasárnap) 9:00

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját. A Keresztelő Szent János-templomban Winkler Zsolt plébános vezetésével június 23-án ünnepélyesen az oltárra helyezték Szent László király ereklyéjét. Ezt követően Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) történész docense, a Szent László Társulat társelnöke bemutatta a Szent Lászlóval kapcsolatos irodalmi és zenei emlékeket, kiemelve a 18. században keletkezett, kunszigeti Paksi Márton György-énekeskönyvet, valamint a Győr régiójában készült Gasztonyi-énekeskönyvet. Az előadó e helyi kincsek Szent László-énekeit közösen énekelte a szép számú résztvevővel és az Öttevényi Ifjúsági Kör tagjaival, akik lélekemelő, színvonalas áhítattal tisztelegtek a szent király előtt. Az eseményen közreműködött Koleszár Boróka, a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett országos Szent László-énekverseny harmadik helyezettje is. Az előadást követően a résztvevők – helyi szokás szerint – diktálva énekelt körmenetet tartottak a templom falain kívül a lovagkirály ereklyéjével, majd  Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ismertette Szent László koponyaereklyéjének természettudományos vizsgálatát. 

Veres András püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban

2017. július 1. (szombat) 9:00

Június 29-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban a Fekete Madonna zarándokvonat nyolcszázhatvan zarándokának jelenlétében. A zarándokvonat június 26-án indult Budapestről a częstochowai Mária-kegyhelyhez. A Lengyelországba tartó vonatos zarándoklatra az idei évben a hatodik alkalommal került sor, 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.  

Szent László király az életszentségben is példa számunkra – Veres András püspök ünnepi szentmisét mutatott be Agyagosszergényben

2017. június 30. (péntek) 8:00

Június 25-én Veres András győri megyéspüspök búcsúi szentmisét celebrált az agyagosszergényi Szent László király-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a belülről felújított templomot. A szentmisén koncelebrált a község szülötte, Németh László általános püspöki helynök, Szarka Gábor agyagosszergényi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Szent László-ünnep a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban

2017. június 29. (csütörtök) 7:00

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban ünnepi szentmisét mutatnak be Szent László király tiszteletére július 2-án, vasárnap 10 óra 30 perckor. A szentmise keretein belül meggyújtják azt a Szent Lászlót ábrázoló képpel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa áldott meg. 

Áve, égi Király híve! – Szent Lászlót ünnepelték Győrben

2017. június 28. (szerda) 8:00

Győrben, a Dunakapu téren zarándokok sokasága jelenlétében ünnepelték Szent Lászlót liturgikus emléknapján, június 27-én. A hívek Lászlót dicsérő régi és új énekekkel, imádságokkal készültek a liturgiára. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be. A szentmisén koncelebráló paptestvérek és az asszisztencia ünnepi menetben kísérte a Káptalandombról a Szent László-hermát a Dunakapu térre. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás mellett koncelebrált Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői.

A Szent László-napok rendezvénysorozat támogatói

2017. június 27. (kedd) 22:00

Hálásan köszönjük, hogy támogatásukkal hozzájárultak a Győri Egyházmegye által szervezett, 2017. június 25. és 27. napja között megrendezett Szent László-napok programsorozat sikeréhez. 

Csajkovszkij versenyművét játszotta Bogányi Gergely a Szent László-napokon

2017. június 27. (kedd) 9:00

Június 26-án a Szent László-napok ünnepi koncertjének szólistája volt Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjére megtelt a győri Dunakapu téren felállított nézőtér.

Ami a herma mélyén van – Konferencia a lovagkirályról Győrben

2017. június 27. (kedd) 8:00

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben.

László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

2017. június 26. (hétfő) 20:30

A Győri Egyházmegye a város közelmúltban kialakított rendezvényterére, a Dunakapu térre hívott vesperást imádkozni a szent király ünnepnapjának előestéjén. A Szent László-napok keretében végzett imádságot Veres András győri megyéspüspök vezette a szabadtéri színpadon.

Zenés történeti iskoladrámát mutattak be Győrben a két király, László és Salamon küzdelméről

2017. június 26. (hétfő) 20:00

Történeti iskoladrámát adott elő június 26-án a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, a Szent László-napok keretében a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat. Illei János (1725―1794) jezsuita drámaíró László és Salamon konfliktusát bemutató darabját dolgozták fel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő társulat célja bemutatni a 17―18. századi magyarországi iskolai színjátszás darabjait, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat. A 2002-ben alapított amatőr társulat ezúttal Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című történeti játékát mutatta be.

Egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat

2017. június 26. (hétfő) 8:00

Június 25-én 22 órakor egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Az egyházzenei áhítatot Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző vezette. Az eseményen közreműködött Bajnai Mária hegedűművész, a Győri Filharmonikus Zenekar tagja, Baross Loretta énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének magánének tanára, Giczi Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, Lunczer Vivien, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke és Pődör Lea, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, valamint Soós Gábor orgonaművész, a győri Szent Imre-templom karnagya. A program elején Veres András győri megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket.

Veres András Mosonmagyaróváron: Szent László előbb volt szent életű, mint király

2017. június 25. (vasárnap) 22:00

Június 25-én Mosonmagyaróváron Veres András győri megyéspüspök a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan ünnepi szentmisét mutatott be a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban, amely mellett elkészült az egykori Szent László-kápolna alapjait jelző emléktábla. A szentmise előtt Bodó Zoltán plébános köszöntötte a megyéspüspököt. 

Nyíregyházára érkezett Szent László koponyacsont-ereklyéje

2017. június 24. (szombat) 19:30

Történelmi esemény részesei lehettek a nyíregyháziak június 23-án, amikor városukban köszönthették hazánk egyik legfontosabb kincsét, Szent László király Győrben őrzött koponyacsont-ereklyéjét, melyet Veres András győri megyéspüspök és Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, az ereklye őre kísértek el. Az ereklye a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évi központi ünnepségére érkezett, melyet Szabolcs községben, a lovagkirály által 1092-ben összehívott nemzeti zsinat helyszínén tartottak június 23-án.