Szent László Egyetemi, Főiskolai Katolikus Szakkollégium


Szent László Katolikus SzakkollégiumA győri Szent László Katolikus Kollégiumot Dr. Pápai Lajos megyéspüspök alapította 1995-ben. Célja olyan fiatal értelmiségiek nevelése, akik a lehető legmagasabb szintre törekszenek szakmájukban, hivatásukban, emellett képesek hitelesen és elkötelezetten, felelősséggel képviselni a keresztény értékeket szűkebb környezetükben és a társadalomban egyaránt.

Intézményünk az első évek előkészítő munkái után a 2000/2001-s tanévben csatlakozott az országos szakkollégiumi mozgalomhoz, és azóta mint Szent László Katolikus Szakkollégium működik.

Szakkollégiumunk tagja lehet bármely győri felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, aki nyitott a keresztény értékek befogadására, törekszik ezek megélésére.

Intézményünk a társadalomtudományok terén a keresztény értékekkel összhangban álló képzést nyújt. A képzés egyrészt az adott szakterület kiváló kutatóival, oktatóival, a három győri felsőoktatási intézménnyel (Győri Hittudományi Főiskola, NYME Apáczai Cs. J. Kar, Széchenyi István Egyetem) való együttműködésben, másrészt öntevékeny szerveződésben, belső előadók közreműködésével folyik.

A Szent László Katolikus Szakkollégium tanulmányi programja első évben egy alapkurzust (teológiai), félévente pedig egy-egy kötelezően választható szaktudományi kurzust (pl. Szociáletika; Szakkollégiumi módszertani kurzus; Filozófiatörténet; Vallástörténet; Az európai integráció története; Egyház és társadalom Magyarországon 1960-1990; Médiajog; A modern fizika világképe; Csillagászat; A zene, mint kommunikációs eszköz) ír elő. Igény szerint nyelvkurzust (angol, német, spanyol) is indítunk.

A szakkollégiumi képzésen kívül szentmisék, lelkigyakorlatok, teaházi beszélgetések szolgálják a közösségi élet fejlődését.

A csendes, nyugodt környezet, a kollégium infrastruktúrája (2 ágyas szobák, társalgók, előadótermek, kápolna, könyvtár, belső számítógép-hálózat internet-hozzáféréssel, konditerem, konyha, mosási, vasalási lehetőség) kitűnő feltételeket teremt hallgatóink számára a tanuláshoz és a kikapcsolódáshoz.

Szakkollégiumunk 110 hallgató (ebből 24 leány) elhelyezésére nyújt lehetőséget.

Felvételre jelentkezni kizárólag az intézmény felvételi adatlapján, lehet, amely átvehető a Szakkollégium portáján, igényelhető az intézmény címére eljutatott levélben, felbélyegzett válaszborítékkal, illetve letölthető a szakkollégium honlapjáról (www.sztlkk.hu).

A jelentkezési laphoz csatolandó: érettségi bizonyítvány másolat, felsőbb éves hallgatók esetén az előző félév(ek)ben elért tanulmányi eredmény (Neptunról kinyomtatva), elsőéveseknél főiskolai-egyetemi felvételről szóló igazolás, lelkipásztori ajánlás és kézzel írt, esszé jellegű önéletrajz.

A hiányosan benyújtott jelentkezéseket nem áll módunkban elfogadni.

A jelentkezők augusztus elején felvételi beszélgetésen vesznek részt, melynek időpontjáról írásbeli értesítést küldünk.


Elérhetőségeink:

Tóth Tibor
igazgató


Kovács Tibor Sándorné
gazdasági vezető


Kaposi Gábor  
kollégiumi lelkész


Szent László Katolikus Szakkollégium
9026 Győr, Damjanich u. 58.
Tel./Fax: 06-96-516-380 / 06-96-516-383
web: www.sztlkk.hu
E-mail:


Szent Pál Katolikus Szakkollégium


Szent PálEgy kollégiumot nem a falak, hanem az ott lakó emberek teszik azzá, ami.

Hogy néz ki a kollégium?

A Szent Pál Katolikus Szakkollégium 2008. szeptemberében nyitotta meg először a kapuit, Sopron történelmi belvárosában, egy teljesen felújított, igényes épületben. A kollégiumban 3 emeleten öszesen 29 kétágyas szoba található, szobánként külön zuhanyzóval. Minden emeleten van egy közös konyha, amely nem csak a főzésre ad lehetőséget, de sokszor a legjobb, éjszakába nyúló beszélgetések színtere is.

A kollégiumhoz tartozik egy kápolna, melynek ajtaja mindig nyitva áll, ha egy kis elcsendesedésre vágysz. Itt tartjuk a miséket és az esti Kompletóriumot.

Kis előadótermünk a színhelye a kisebb közös eseményeknek és itt szoktunk közösen projektorral filmeket nézni. Van pingpong asztalunk és konditerem is, ha vasat szeretnél emelgetni. 2010-ben a padláson kialakítottunk egy íjász pályát is.

Minden szobában van internet és telefon, a DB szobában pedig lehet fénymásolni, nyomtatni és szkennelni is.

Mit ajánl Neked ez a kollégium a szálláson felül?

Ez egy szakkollégium, ezért célunk, hogy tanulj is valami újat, valami mást, mint az egyetemen. Minden félévben vannak kötelező és választható előadások, melyekből félév végén vizsgáznod kell.
Mivel ez katolikus szakkollégium, ezért fontos, hogy ne csak a tanulmányaidban, hanem a lelkedben is rend legyen. Ehhez nyújtanak segítséget a hétköznapi misék (melyen hetente lagalább egyszer részt kell venned) és a közös esti zsolozsma, a Kompletórium. Fél évente részt veszünk egy több napos lelkigyakorlaton, de minden szerda este van ifjúsági hittan, nem csak a kollégistáknak. Ezek mellett természetesen Szabolcs atyát - a kollégium igazgatóját - is bármikor felkeresheted.

Ezen felül igyekszünk szervezni még sokféle közösségi programot, mint például gyalog vagy bicikli túrák, szerda esti filmklub, főzőverseny, kenuzás a Fertőn és így tovább. Van egy Kollégiumi Újságunk (Q), és be lehet kapcsolódni a kolirádió műsorának szerkesztésébe is.

Ez mind nagyon szép - mondhatnád -, na de mennyibe kerül?

2011. szeptemberétől a kollégiumi díj az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatóknak 16.500,-Ft havonta. Költségtérítéses hallgatóknak ennek a duplája, azaz 33.000,-Ft. A kaució összege: 15.000,-Ft. Ezen felül félévente 2.000,-Ft kollégiumi hozzájárulást kell fizetni.

De vigyázat! Csak azért ne akarj ide jönni, mert ez olcsóbb, mint mondjuk egy albérlet. Az itt lakóknak plusz kötelezettégei is vannak, úgy mint a kötelező előadások, az esti ima, egy hétköznapi mise, és ami a legfontosabb: aktív közösségi és hitélet.

Ha csak egy olyan helyet keresel, ahol aludni tudsz, akkor az nem ez a kollégium...

OK, de hol van egyáltalán a kollégium?


9400 Sopron, Szent György utca 7/A


Bejárat: 6.00-22.00 óráig a Szent György Plébánia udvara felől, 22.00-6.00 óráig a Fórum-átjáró felől (Fórum Pizzéria udvara felől, vagy a Várkerületről a Sopron Bank melletti átjárón keresztül).


Tel.: 99/505-275
Fax: 99/505-276
Honlapcím: http://paulinum.nyme.hu
E-mail:  


Vadosné Keresztes Anna
gazdasági vezető