Lange Nacht der Kirchen – Templomok éjszakája Ausztriában

2013. június 12. (szerda) 11:42

A „Templomok éjszakája” Ausztriában az ökumenikus egységet hivatott kifejezni, e rendezvényre kilencedik alkalommal, idén május 24-én került sor Burgenlandban. A templomok 18 órától éjfél utánig álltak nyitva, és összesen mintegy 3000 rendezvényen vehettek részt a látogatók. Az a nagy megtiszteltetés érte a Vox Angelica kórust, hogy ezen alkalomra ismét meghívtak bennünket a frauenkircheni bazilikába, hogy az est nyitásaként egy 60 perces koncertet adjunk. Kihívás volt ez számunkra, de nagy örömmel készültünk.

Úrnapja a győri Szentlélek-templomban

2013. június 12. (szerda) 9:13

Június 2-án,  Urunk Jézus Krisztus testének és vérének ünnepén a 10.30-kor kezdődő szentmisét követően került sor a hagyományos körmenetre Benkovich Ferenc plébános vezetésével.

Az Út – Matusz Péter Pál művésztanár kiállítása Lébényben

2013. június 12. (szerda) 7:42

Matusz Péter Pál Credo című, ötödik éve utazó vándorkiállításának tízedik állomása Lébény volt, május 17-től néhány napon át falunkban is megtekinthették a bibliai témájú képeket. A kiállítást Farkas István piarista szerzetes-iskolaigazgató nyitotta meg irodalmi szemelvényekkel tűzdelt, lebilincselő előadással, amelynek mondanivalóját a hét főbűnt ábrázoló képsorozatra építette. A megnyitón közreműködött a Szent Jakab-templom Vox Angelica kórusa.

Úrnapja Dénesfán

2013. június 12. (szerda) 6:55

Június 2-án, Úrnapján 11 órakor ünnepi szentmise keretében emlékeztünk meg Jézus szent testének és vérének ünnepéről a dénesfai kápolnában. A szentmisét Jász László plébános mutatta be, melyen a ciráki és gyórói hívek is részt vettek. A körmenet idejére a Nap is előbújt, s így az utcai oltároknál is ünnepelhettük az Oltáriszentséget.

A győri Szent Imre-templom 70 éves jubileuma

2013. június 12. (szerda) 6:06

70 esztendeje, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel templomunkat boldog Apor Vilmos győri megyéspüspök. A templomszentelés kerek évfordulóján utóda, Dr. Pápai Lajos püspök atya celebrálta az ünnepi szentmisét.

Elsőáldozás a győri Szentlélek-templomban

2013. június 11. (kedd) 11:43

Templomunkban június 2-án került sor a plébániai hittanosok elsőáldozására. A szép ünnep Úrnapjára esett, amikor is a gyermekek először vehették magukhoz Krisztus szent testét.

Árvíz: folyamatos a munka a Duna mentén

2013. június 11. (kedd) 10:10

Habár a Győri Egyházmegye területét már elhagyta az ár, a Katolikus Karitász továbbra is segít a védekezésben. Vámosszabadiból munkatársaink folyamatosan koordinálták az önkéntesek szállítását és a váltás biztosítását. Múlt pénteken a győri Püspökvár védelmének kiépítése után a gát éjjeli őrzéséhez is vittünk önkénteseket. Egész éjjel dolgoztak csapataink a mecséri gátaknál.

Jócselekedettel igazolni a hitet – Lelkigyakorlat Kozma Imre atyával

2013. június 11. (kedd) 9:03

A tatai plébániák és környékbeli települések hívei, lelkipásztorai tartottak lelki napot június 9-én a hit éve kapcsán, ahol a meghívott vendég Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke volt. A lelki programok, elmélkedések középpontjában az a szent páli gondolat állt, miszerint a „hit tettek nélkül holt dolog.”

A Credo júniusi adása

2013. június 11. (kedd) 7:51

A tavaly ősszel újraindult Credo című keresztény TV-magazin Győr+ TV-n sugárzott júniusi adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

Bérmálás Fertőd-Süttörön

2013. június 11. (kedd) 7:07

Pünkösd vigíliáján, május 18-án ünnepi szentmise keretében a fertőd-süttöri Szent András-templomban Németh József koppánymonostori apát, a győri Prohászka  Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ Igazgatója szolgáltatta ki a bérmálás szentségét 16 fiatal számára.

Múzeumok éjszakája – Sajtótájékoztató Győr tetején

2013. június 11. (kedd) 5:49

Hangulatos gitármuzsika fogadta a média megjelent képviselőit június 10-én 14 órakor a győri püspökvár tornyának kilátóján, ahol különleges sajtótájékoztatóra gyülekezhettek az érdeklődők. Három intézmény, a Zichy Ferenc Látogatóközpont, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ idén szoros együttműködésben vesz részt a Múzeumok éjszakájának győri rendezvényein – erről tartottak tájékoztatót a három intézmény vezetői.

Fogadalom a győri Szentlélek-templomban

2013. június 10. (hétfő) 10:19

Az Apor-iskolában kezdeményezett Tiszta Szívek Mozgalmának zárószentmiséjére került sor május 27-én a győri Szentlélek-templomban. A fiatalokkal következetes és kitartó munkát koordináló Némethné Gábor Krisztina és Pappné Marietta szervezésében az évek során gazdag, lélekformáló programon vehettek részt fiataljaink. A zárómisén, melyen Bognár István, Benkovich Ferenc és Németh Gábor atya koncelebrált, 17 fiatal vehette fel a tisztasággyűrűt, vállalva, hogy tisztán készülnek a házasság szentségére.

Templomok éjszakája a soproni Szent Imre- és Jézus Szíve-templomban

2013. június 10. (hétfő) 9:03

„Nem lesz nappal és nem lesz éjszaka, és este is világos lesz (Zak 14,7)” – ez a bibliai idézet volt a mottója idén a Templomok éjszakája elnevezésű programsorozatnak, amelyet május 25-én rendeztek meg Sopronban. Az eseményhez hét soproni templom – köztük a Szent Imre- és a Jézus Szíve-templom – csatlakozott. Mindkét helyen változatos és minőségi programok várták az érdeklődőket.

Templomtetőt szenteltek Szákszenden

2013. június 10. (hétfő) 7:56

Templomszentelésre gyűltek össze a hívek május 1-jén a szákszendi  Munkás Szent József-templomban, hogy együtt emlékezzenek a névadóra, s örüljenek a templom megújulásának.

Jézus szíve-ünnep Kapuváron

2013. június 10. (hétfő) 7:08

Június 7-én pénteken, Jézus Szentséges Szívének ünnepén a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban 18.30-kor szentséges litániát, majd azt követően ünnepi szentmisét tartott plébánosunk, Radó Tamás káplánunkkal, Mogyorósi Márkkal.

Árvízi helyzet a Káptalandombon – Szombat

2013. június 10. (hétfő) 5:46

Képeink a szombati tetőzés idején készültek Győrben, a Káptalandombon. A példaértékű összefogásért köszönet és hála minden önkéntesnek és segítőnek!

Úrnapja Szákszenden

2013. június 9. (vasárnap) 10:00

Régi hagyományokat őrizve idén június 2-án is felállítottuk az úrnapi sátrakat, melyek felállítása a férfiak feladata volt, az asszonyok pedig gondoskodtak a rengeteg virágról és a díszítésről. Körmenetben a templomfalain kívül énekekkel, imával kísértük az Oltáriszentséget. Így teszünk tanúságot teszünk, Jézus iránt való szeretetünkről: az Oltáriszentség a szeretet iskolája, ahol napról napra növekedhetünk Isten és felebarátaink szeretetében. A díszes oltároknál Író Sándor plébános az Eucharisztiához kapcsolódó evangéliumi szakaszt olvasta fel, majd szentségi áldást adott.

Szent László arcrekonstrukciója – Kiállítás a győri székesegyházban

2013. június 8. (szombat) 10:00

2013. június 7-én 16 órától a Zichy Ferenc Látogatóközpont székesegyházi kiállítótermében a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szent László-arcrekonstrukcióval kapcsolatos műveiből nyílt kiállítás. A képtár anyagát az egyetem diákjainak és oktatóinak azon grafikái adják, melyek Szent László Győrben őrzött koponya-ereklyéjének 2011-es arcrekonstrukcióját modellezik, elképzelve a magyar lovagkirály egykori, vélhető kinézetét.

Szentimrések versenysikere

2013. június 8. (szombat) 7:00

A komáromi Szent Imre-iskola három tanulója (Hatvani Ákos 7. o., Kanizsa Ferenc 7. o. és Öreg Henrik 8. o.) az első két forduló eredménye alapján bejutott az Országos „Itthon, otthon vagy!” földrajz verseny döntőjébe, mely 2013. május 24-én, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban került megrendezésre.

Árvízi helyzet a Káptalandombon – Péntek

2013. június 7. (péntek) 20:45

Képeink a péntek délelőtti, majd délutáni árvízi helyzetet mutatják Győrben, a Káptalandombon és a Szemináriumban. A rendületlenül dolgozó önkéntesek, a hadsereg és a katasztrófavédelem munkatársai közös erővel küzdöttek a Szeminárium kerítésén be-betörő víz ellen, akiket délelőtt dr. Pápai Lajos megyéspüspök, délután pedig Borkai Zsolt győri polgármester is meglátogatott.