Úrnapi szentmise és körmenet Kisbajcson

2013. június 18. (kedd) 7:11

Június 2-án, Kisbajcson délelőtt fél kilenckor ünnepi szentmisével emlékeztünk meg Megváltónk szent testéről és véréről, az Oltáriszentségről.

Ballagás Kapuváron

2013. június 18. (kedd) 6:06

A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola végzős diákjainak ballagási ünnepségét 2013. június 14-én, pénteken 11 órai kezdettel tartották a Szent Anna-plébániatemplomban.

Jézus Szíve-körmenet Sopronban

2013. június 17. (hétfő) 8:57

Képriportunk a június 7-én, Kálmán Imre plébános vezetésével megtartott, soproni Jézus Szíve-körmenetről tudósít.

Rákóczi-óvodások a tűzoltóságon

2013. június 17. (hétfő) 7:48

Június 6-án pedagógusaik vezetésével a Csornai Tűzoltóságra látogattak a Rákóczi-iskola óvodásai.

Visszatértek az ereklyék Balatonalmádiba

2013. június 17. (hétfő) 6:37

Június 9-én visszaérkeztek Győrből a 70. jubileumát ünneplő Szent Imre Plébániáról a balatonalmádi Szent Imre templom Szent Jobb kápolnájába a Magyar Királyi Szent Család ereklyéi, melyek május 30-a óta a Rába-menti, Duna-parti városban „vendégeskedtek”. Az átadás-átvétel ünnepi szertartás keretében történt.

Alapkőletételre várva – Épül az új Szent Margit-templom

2013. június 14. (péntek) 8:26

Bognár István plébános, Supka-Kovács Tamás vezető tervező (Meander Építésziroda), Kóbor Csaba ügyvezető, kivitelező (Stettin-Hungária Kft.) és Ivanics Ferenc, a Szent Margit Alapítvány kuratóriumi elnöke közös sajtótájékoztató tartott június 12-én Sopronban a Szent Margit-egyházközség új templomának közelgő alapkőletétele alkalmából.

Bencés biológia faktosok a Füles Bástyában

2013. június 14. (péntek) 6:58

A 11. évfolyam biológia faktosai május végén meglátogatták a győri Füles Bástya kiállítását. A diákok nagy érdeklődéssel tekintették meg a közel 40 faj több száz egyedét, többek között a 18 méter hosszú, 200 köbméteres paludáriumot, mely az Amazonas élővilágát mutatja be. Nagy sikert aratott a 40 méter hosszú útvonal, ahol a műanyag csőben végig kísérhető a Föld legerősebb hangyájának, a levélvágó hangyának az élete. A csoportot Kleininger Tamás tanár úr vezette.

A győri Palestrina-kórus sikere a Mária Rádió kórusversenyén

2013. június 14. (péntek) 5:53

Május 24. és 26. között rendezték meg a gazdagréti Szent Angyalok-templomban a Mária Rádió I. kórusversenyét, melyen a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusa is részt vett. Kórusunk a kórusművek kötelező művel kategóriában ezüst minősítést kapott a Mária Rádió I. kórusversenyén. Emellett elnyerte a Halmos Péter által felajánlott különdíjat, a Vatikánban nyert vándorserleget Halmos László művének legszebb tolmácsolásáért.

Győri fiatalok a Nagymarosi Találkozón

2013. június 13. (csütörtök) 11:47

2013. május 25-én a kora reggeli órákban a győri Szent Imre-plébánia elől egy kb. 20 fős fiatalokból álló csapat indult el Nagymarosra, az Ifjúsági Találkozóra. Kis zarándoklatunk már hagyományosnak mondható, hiszen az elmúlt években szinte mindegyik őszi és tavaszi találkozón részt vettünk.

A Jedlik Ányos Társaság emlékülése a győri bencéseknél

2013. június 13. (csütörtök) 9:28

Május 25-én, szombaton délelőtt tartotta emlékülését a győri bencés gimnázium Jedlik-termében a Jedlik Ányos Társaság (JÁT). A Jedlik munkásságát bemutató emlékszoba, amely egyben egy 40 fős konferencia megtartására is alkalmas, zsúfolásig megtelt.

Aporos siker "Az én Grimm-mesém" című rajzpályázaton

2013. június 13. (csütörtök) 8:16

A budapesti Goethe Intézet a Grimm-év alkalmából illusztrációs versenyt hirdetett 6-12 éves gyerekek számára. A győri Apor Művészeti Iskola tanulóinak feladata az volt, hogy egy Grimm-meséhez négy képből álló sorozatot alkossanak. A pályázatra 574 pályamű érkezett. A budapesti Goethe Intézetben 2013. május 28-án került sor „Az én Grimm mesém” című rajzpályázat ünnepélyes díjkiosztójára. 2. osztályos csapatunk országos III. helyezést ért el a Csizmás kandúr című pályamunkájával. A legjobban sikerült munkákból készült válogatás négy hónapig lesz látható az intézetben. A csapat tagjai: Csőre Dóra, Hideg Hanna, Horváth Krisztina és Molnár Dorottya. Felkészítő tanárok: Turóczi Zoltánné és Csákiné Kiss Zsuzsanna.

Rendalapítójukat ünnepelték a premontreiek

2013. június 13. (csütörtök) 7:09

Június 6-án emlékezik meg az egyetemes Egyház a premontrei rend alapítójáról, Szent Norbertről. Rendalapítójuk ünnepét a csornai premontrei szerzetesek idén is több napon keresztül ünnepelték.

Az Apor-óvoda hálaadó szentmiséje

2013. június 13. (csütörtök) 5:54

Óvodánk hagyományos hálaadó tanévzáró családi miséjét június 9-én tartottuk a Szentlélek-templomban. Hálát adtunk a nevelési év örömeiért, gondjaiért a sok közös programért. Megköszöntük, hogy volt feladatunk, a munkához erőnk, türelmünk és lelkesedésünk. Köszönjük az ének- és zenekar együttműködését és segítségét, hogy mindig készek voltak a szolgálatra, és alkalmazkodtak hozzánk. Plébánosunkra, Benkovich Ferenc atyára a mennyei Atya áldása szálljon, hogy továbbra is tudja vállalt és kapott feladatait a családok körében jó egészségben végezni.

Lange Nacht der Kirchen – Templomok éjszakája Ausztriában

2013. június 12. (szerda) 11:42

A „Templomok éjszakája” Ausztriában az ökumenikus egységet hivatott kifejezni, e rendezvényre kilencedik alkalommal, idén május 24-én került sor Burgenlandban. A templomok 18 órától éjfél utánig álltak nyitva, és összesen mintegy 3000 rendezvényen vehettek részt a látogatók. Az a nagy megtiszteltetés érte a Vox Angelica kórust, hogy ezen alkalomra ismét meghívtak bennünket a frauenkircheni bazilikába, hogy az est nyitásaként egy 60 perces koncertet adjunk. Kihívás volt ez számunkra, de nagy örömmel készültünk.

Úrnapja a győri Szentlélek-templomban

2013. június 12. (szerda) 9:13

Június 2-án,  Urunk Jézus Krisztus testének és vérének ünnepén a 10.30-kor kezdődő szentmisét követően került sor a hagyományos körmenetre Benkovich Ferenc plébános vezetésével.

Az Út – Matusz Péter Pál művésztanár kiállítása Lébényben

2013. június 12. (szerda) 7:42

Matusz Péter Pál Credo című, ötödik éve utazó vándorkiállításának tízedik állomása Lébény volt, május 17-től néhány napon át falunkban is megtekinthették a bibliai témájú képeket. A kiállítást Farkas István piarista szerzetes-iskolaigazgató nyitotta meg irodalmi szemelvényekkel tűzdelt, lebilincselő előadással, amelynek mondanivalóját a hét főbűnt ábrázoló képsorozatra építette. A megnyitón közreműködött a Szent Jakab-templom Vox Angelica kórusa.

Úrnapja Dénesfán

2013. június 12. (szerda) 6:55

Június 2-án, Úrnapján 11 órakor ünnepi szentmise keretében emlékeztünk meg Jézus szent testének és vérének ünnepéről a dénesfai kápolnában. A szentmisét Jász László plébános mutatta be, melyen a ciráki és gyórói hívek is részt vettek. A körmenet idejére a Nap is előbújt, s így az utcai oltároknál is ünnepelhettük az Oltáriszentséget.

A győri Szent Imre-templom 70 éves jubileuma

2013. június 12. (szerda) 6:06

70 esztendeje, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel templomunkat boldog Apor Vilmos győri megyéspüspök. A templomszentelés kerek évfordulóján utóda, Dr. Pápai Lajos püspök atya celebrálta az ünnepi szentmisét.

Elsőáldozás a győri Szentlélek-templomban

2013. június 11. (kedd) 11:43

Templomunkban június 2-án került sor a plébániai hittanosok elsőáldozására. A szép ünnep Úrnapjára esett, amikor is a gyermekek először vehették magukhoz Krisztus szent testét.

Árvíz: folyamatos a munka a Duna mentén

2013. június 11. (kedd) 10:10

Habár a Győri Egyházmegye területét már elhagyta az ár, a Katolikus Karitász továbbra is segít a védekezésben. Vámosszabadiból munkatársaink folyamatosan koordinálták az önkéntesek szállítását és a váltás biztosítását. Múlt pénteken a győri Püspökvár védelmének kiépítése után a gát éjjeli őrzéséhez is vittünk önkénteseket. Egész éjjel dolgoztak csapataink a mecséri gátaknál.