Kálmán Imre prefektus szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos tiszteletére

2018. november 8. (csütörtök) 9:00

Kálmán Imre atya, a Hittudományi Főiskola prefektusa szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 5-én. A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a szerető Isten különösen közel jön hozzánk a szentek személyében.  Boldog Apor Vilmos püspök emléke is velünk él, hisz műveiben, tetteiben, mint Krisztust kereső, meg tudta valósítani azt az állandóságot, amelyet nem koptat el sem az idő, sem a felejtés.  Kihívást jelentett számára az elesettek megsegítése, ezért személye, példája olyan útmutatás, ami a lelkipásztori életben, szociális gondoskodásban az egyháznak kötelességeit villantja fel. Vajon honnan merített erőt ahhoz, hogy egy világháború idején azt hirdesse, van remény, s van értelme prédikálni, keresztelni, bérmálni, templomokat felszentelni? Boldog Apor Vilmos püspök egészen közel került Krisztushoz, aki kézbe vette és irányította életét.

Egyházzenei hangverseny a csémi Szent Anna-templomban

2018. november 7. (szerda) 15:00

Egyházzenei hangversenyre kerül sor a csémi Szent Anna-templomban november 9-én 18 órai kezdettel. A program keretében felcsendül Esterházy Pál Ascendit Deus in jubilo, Franz Schubert Salve Regina, Georg Friedrich Händel Halleluja, Gregory Hamilton Ave Maria, Kára Béla Jubilate Deo, Liszt Ferenc Ave Maria, Orbán György Salve Regina, Orlandus Lassus Jubilate Deo, Randall Thompson Alleluia, valamint Tomás Luis de Victoria Ave Maria című műve. Közreműködik a tatai Esterházy Énekegyüttes, vezényel Schmidt Mónika. A belépés díjtalan. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit. 

Szent Imre főünnepe a Győri Szent Imre Plébánián

2018. november 7. (szerda) 8:30

November 5-én a Győri Szent Imre Plébánián a templom védőszentjére, Szent Imre hercegre főünnepe alkalmából emlékeztek.  Az esemény a  Szent Imre oltáránál bemutatott reggeli szentmisével kezdődött, majd egész napos szentségimádással folytatódott, végül a 18 órai ünnepi szentmisével ért véget. A szentmisét Ferling György atya, jelenlegi nagylózsi plébános mutatta be, aki a 90-es években a Szeminárium prefektusaként szolgált, és azokban az években rendszeresen a Szent Imre templom vasárnap esti szentmiséin mutatta be a  legszentebb áldozatot. 

Rekollekción vettek részt a Győri Egyházmegye lelkipásztorai

2018. november 7. (szerda) 8:00

Szent Imre herceg ünnepén, november 5-én a Győri Egyházmegye papsága rekollekción vett részt. A Győri Hittudományi Főiskolán Martos Levente Balázs atya a házaspárok lelki kíséréséről tartott előadást. Délben az atyák ünnepi szentmisén koncelebráltak Veres András megyéspüspökkel a Nagyboldogasszony-székesegyházban.  Szent Imre herceg a világi tudományok mellett a lelki élet titkait is jól ismerte, olyan ifjú volt, akit szeretett az Isten és tiszteltek az emberek.  Tevékenysége és élete iránymutatást nyújt ma is az embereknek, a magyarság pedig a férfiélet örök mintaképét kapta tőle. 

Példaképeink a szentek – rendhagyó ismertetés a szentek életéről Mocsán

2018. november 6. (kedd) 10:00

November 1-jén, a mocsai Rózsafüzér Királynéja templomban Mindenszentek ünnepi szentmisét követően rendhagyó módon emlékeztek meg a fiatal hívők a szentek életéről és példamutatásáról  „Példaképeink a szentek” címmel.  A ministránsok egy-egy számukra kedves szent életútját ismertették a hívők számára. 

Mint az okos szüzek – Az Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért imádkoztak

2018. november 2. (péntek) 9:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért november 2-án, halottak napján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor prédikációjában felidézte, hogy szülőfalujában milyen jelentősége volt a kisharang megszólalásának. Ez jelezte, hogy a községben valaki elhunyt. Ilyenkor a falu lakói elcsendesedtek, és imádkoztak a halott lelki üdvéért. Ez az összetartó erő nemcsak abból fakadt, hogy egy településen laktak, hanem egy sokkal mélyebb, szorosabb lelki kapcsolatból, amely összekötötte őket. 

Isten kegyelmére hangszerelt életek – Mindenszentek ünnepe a Káptalandombon

2018. november 1. (csütörtök) 20:30

November 1-jén, Mindenszentek ünnepén Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Juhos Imre spirituális. 

Krisztus halála ad életet mindenkinek

2018. november 1. (csütörtök) 20:00

November 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg.

A Székesegyház kriptájának nyitvatartása

2018. november 1. (csütörtök) 13:00

Tájékoztatjuk a kedves híveket, hogy október 29-től november 9-ig a következő időpontokban lesz látogatható a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kriptája: hétfőtől szombatig 7 és 12 óra között, valamint 14 és 18 óra között, vasárnap 7 órától 12 óráig, illetve 15 órától 18 óráig. 

Nagyváradon találkoztak a magyar és a román püspöki konferenciák tagjai

2018. október 31. (szerda) 15:00

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt a házigazdája a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa idei találkozójának. A megbeszélésen magyar részről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András győri püspök, az MKPK elnöke, Udvardy György pécsi püspök, alelnök, Ternyák Csaba egri érsek, valamint Tóth Tamás, a testület titkára vettek részt. A Romániai Püspöki Konferenciát Joan Robu bukaresti érsek, alelnök vezetésével Böcskei László nagyváradi és Pál József temesvári püspökök, illetve Francisc Ungureanu főtitkár atya képviselték.

Megjelent a Hitvallás novemberi lapszáma

2018. október 31. (szerda) 10:00

„Hiszünk abban, hogy az élet minden területén szükség van az édesapákra, nem csak a gyermekek nevelésében vagy az oktatási intézményekkel való kapcsolattartásban” – vallja Léder László Pro Familiis díjas pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. A szakemberrel készített interjú mellett olvasható beszélgetés Péntek József atyával, aki az idei évben ünnepli pappá szentelésének 60. évfordulóját. József atya egy olyan újmiséjével kapcsolatos történetet is megosztott velünk, amelyet hatvan évig hordozott magában. Látható beszéd rovatunkban Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére készülve egy képzeletbeli zarándoklatra hívjuk olvasóinkat: Erzsébet életének legfontosabb helyszíneire látogatunk el, lelki zarándoklatunk zárásaként pedig tisztelete terjedésének földrajzi útvonalát járjuk végig. Legfiatalabb olvasóinknak ezúttal egy Csiling nevű kislány történetét meséljük el. Kegyelmekben gazdag ünnepeket és jó olvasást kívánunk! 

A Szent Anna Otthonban élőket köszöntötték az aporos diákok

2018. október 31. (szerda) 8:00

Október 16-án az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjai színvonalas műsorral köszöntötték a Szent Anna Otthon lakóit az idősek napja alkalmából Győrben. A 3. évfolyamos diákok versekkel, prózával ajándékozták meg az időseket. Kedves szavaikkal könnycseppeket csaltak a hallgatóság szemébe. A gyermekek hálatelt szívvel köszönték meg az imádságot, amelyet az idősek iskolájukért mondanak.

Budapestre zarándokoltak a ménfői hívek

2018. október 31. (szerda) 7:00

Október 20-án a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony Plébánia tagjai Budapestre zarándokoltak. A zarándoklat első állomása a belvárosi Nagyboldogasszony-templom volt. A ménfői zarándokoknak Kovács Gergely Béla, a helyi plébánia munkatársa mutatta be a főváros legősibb templomának történetét. Ezt követően a ménfői hívek a Szent István-bazilikában imádkoztak. Utolsó állomásként a lourdes-i barlang mintájára készült Gellért-hegyi Sziklatemplomban kapcsolódtak be az esti rózsafüzér imádságba, majd részt vettek a szentmisén és az azt követő szentségimádáson. 

Mindenszentek ünnepe

2018. október 30. (kedd) 12:00

November 1-jén egy napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

Hálaadás az ágfalvi templom külső megújulásáért

2018. október 30. (kedd) 10:00

A közelmúltban az ágfalvi Szent György-templom külső felújításának befejezése alkalmából Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében kérte a jó Isten áldását a helyi egyházközség tagjaira és a megújulásért hozott áldozatokra. A szentmise végén a település polgármestere, Pék Zsuzsanna Ágfalváért díjjal ismerte el Kiss Imre főorvos fáradhatatlan munkáját, amely nélkül nem valósulhatott volna meg a rekonstrukció. „Először a tető teljes cseréjére, majd a torony és a falak megszépítésére került sor. Köszönet illeti mindazokat, akik munkájukkal lehetővé tették templomunk külső megújulását. Reméljük, hogy hamarosan a templombelső megújulásáért is hálát adhatunk” – fogalmazott Németh Attila plébános. 

A lébényi és a mosonszentmiklósi időseket köszöntötték

2018. október 30. (kedd) 8:00

Gőgh Tibor plébános és a Lébényi Boldog Jolán Karitász tagjai október 27-én a lébényi Szent Jakab Látogatóközpontban ajándékcsomaggal köszöntötték a helyi és a mosonszentmiklósi időseket. A karitászcsoport munkatársainak gyermekei zenés műsorral kedveskedtek az ünnepelteknek. 

A rózsafüzér hónapja a Győri Egyházmegye oktatási intézményeiben

2018. október 29. (hétfő) 12:00

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a békéért és az egységért: hozzájuk kapcsolódtak a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont, a szintén győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ, a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola, valamint a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium diákjai lelkipásztoraik és tanáraik vezetésével. 

A képzőművészet eszközeivel vallottak az Eucharisztiáról

2018. október 29. (hétfő) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az őszi Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében országos rajz- és fotópályázatot hirdetett Az Eucharisztia az Egyház életének forrása címmel általános iskolás diákok, középiskolások és fiatal felnőttek részére. A pályázat célja az volt, hogy a résztvevők a fényképezés és a képzőművészet művészi eszközeivel mutassák be Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget, valamint keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. Az egyházmegyei zsűrizést követően korcsoportonként a három legjobb helyezést elérő pályaművet küldték tovább az országos minősítésre. A felhívásra Egyházmegyénkből 116 rajz és 12 fénykép érkezett. Az országos zsűrizésre beküldött pályaművek eredményhirdetése november 17-én, a Szent Erzsébet rózsája díjátadó ünnepség keretében lesz Budapesten.

Megkezdődik a Soproni Katolikus Konvent fejlesztése

2018. október 27. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye szakrális értékeinek megőrzéséért, fenntartásáért és bemutatásáért a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-7.1.4-16-2016-00009 azonosítószámú, Konvent–Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése című pályázatával 1,1 milliárd forintból négy településen öt attrakciót fejleszt, köztük a Soproni Katolikus Konvent épületét, amelyre a közbeszerzés sikeresen lezárult. A projekt közvetlen célja, hogy bővítse az egyházmegye turisztikai termékkínálatát annak érdekben, hogy növekedjen az egyházmegyébe látogatók száma és az itt eltöltött idejük. A projekt részleteivel kapcsolatos sajtótájékoztatóra október 26-án került sor a soproni konvent épületében. 

Az összefogás csodája – Átadták a Szent Orsolya Óvoda új épületét Sopronban

2018. október 26. (péntek) 12:00

„Gyerekek, tiétek az óvoda!” – Veres András győri megyéspüspök szavaival végre birtokba vehették „birodalmukat” a Szent Orsolya Óvoda óvodásai Sopronban. Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át a kilenc hónap alatt felépült intézményt. Az óvodaavató ünnepi szentmise előtt az Árpád-házi Szent Margit-templomban Oláh-Locsmándi Zsófia, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatóhelyettese, óvodavezető köszöntötte a jelenlévőket, köztük Veres András megyéspüspököt, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt, Barcza Attila országgyűlési képviselőt, Fodor Tamás polgármestert, Andorka Miklós egyházmegyei főépítészt, valamint Józsa Dávid építész-tervezőt.