Veni Sancte szentmisét ünnepeltek a Győri Egyházmegye hitoktatói

2018. október 2. (kedd) 9:00

Szeptember 22-én Veni Sancte szentmisére gyűltek össze a Győri Egyházmegye hitoktatói a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise főcelebránsa Veres András megyéspüspök volt, koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Balázs Tamás, a győri Szent Imre Plébánia plébánosa, a Győri Egyházmegyei Hitoktatási Szervezet igazgatója, valamint Horváth István mocsai plébános. 

Szent Mihály búcsúja Sopronban

2018. október 2. (kedd) 8:00

Szeptember 30-án búcsúi szentmisét mutatott be Horváth Imre kanonok, városplébános a soproni Szent Mihály-templomban. Sopron védangyalának ünnepén jelen volt Fodor Tamás polgármester, Simon István alpolgármester, Barcza Attila országgyűlési képviselő, továbbá az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a város önkormányzatának és társadalmi szervezeteinek képviselői, a Bencés Diákszövetség és az Európai Borlovagrend Soproni Legátusának tagjai, valamint a soproni egyházközségek tanácsadó testületének képviselői. A szentmisén szentbeszédet mondott Méry László diakónus, aki a Szentírás és Szent Mihály kapcsolatáról tanított. A szentmisén a Szent Mihály-templom kórusa végzett zenei szolgálatot. 

Mocsaiak is részt vettek a Teréz-misszió találkozóján

2018. október 1. (hétfő) 20:00

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén a mocsai Rózsafüzér Királynője Plébánia kis csoportja zarándoklaton vett részt Egyeken a Teréz-misszió tizenegyedik országos találkozóján. A Lisieux-i Szent Teréz nevét viselő imamozgalom tagjai azt vállalják, hogy mindennap imádkoznak a lelkipásztorokért, a szerzetesekért és a papnövendékekért, név szerint megnevezve őket. Az egyekiek idén ünneplik a helyi Szent József-templom felszentelésének 200. évfordulóját, valamint a plébánia fennállásának 250. évfordulóját. Így a találkozó egyben hálaadás is volt a szépen felújított templomban. Közel ötszázan voltak jelen az eseményen. 

Elhunyt Barna F. Máté OP atya

2018. október 1. (hétfő) 17:00

A domonkos rend fájdalommal tudatja, hogy Barna F. Máté atya október 1-jén hajnalban hosszan tartó, fájdalmas betegség után visszaadta lelkét teremtő és megváltó Istenének.

Meghallani a lét hangját – Veres András megyéspüspök tartott előadást a Széchenyi-egyetemen

2018. október 1. (hétfő) 8:00

Szeptember 28-án az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Keresztényként című előadássorozatának első alkalmán Veres András győri megyéspüspök beszélt a keresztény értékekről, korunk erkölcsi dilemmáiról, a személyes istenhit és a szilárd erkölcsi alap közötti összefüggésről, a napjainkban tapasztalható keresztényellenességről, a keresztény tanúságtétel fontosságáról, továbbá az Egyház szerepéről. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, valamint Földesi Péter, az egyetem rektora. A programsorozatnak a győri Széchenyi István Egyetem ad otthont. 

Megújul a soproni Szent Mihály-templom

2018. szeptember 29. (szombat) 20:00

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepén sajtótájékoztatót tartott a Győri Egyházmegye és Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az esemény keretében Veres András győri megyéspüspök és Fodor Tamás polgármester örömmel bejelentették, hogy az egyházmegye és a soproni önkormányzat összefogásának eredményeként megújul a Szent Mihály-templom. A bejelentésre a főangyal tiszteletére felszentelt templom előtt került sor. Az eseményen a főpásztor és a polgármester mellett köszöntötte a megjelenteket Horváth Imre városplébános, valamint Simon István alpolgármester.  

Megjelent a „Hitvallás” októberi lapszáma

2018. szeptember 28. (péntek) 8:00

„Reverendában jártunk egyetemre: ez jel és egyben tanúságtétel is volt. Nem emlékszem hátrányára, viszont annál nagyobb elfogadásra a hallgatók és a tanárok részéről” – mondta Csóka Gáspár bencés szerzetes, aki az idei évben ünnepelte 80. születésnapját. Az ünnepi alkalomból vele készített interjú mellett többek között olvasható Vlaj Márk atya Növekedni Isten és az emberek előtt című elmélkedése, valamint Varga Viktor recenziója Bősze Balázs soproni író, költő posztumusz kötetéről. 

A kisbácsai plébániatemplom jubileumát ünnepelték

2018. szeptember 27. (csütörtök) 8:00

Veres András megyéspüspök a győr-kisbácsai Nagyboldogasszony-templom felszentelésének 60. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be szeptember 23-án, vasárnap. A főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István püspöki irodaigazgató, a jubiláló templom plébánosa, valamint Németh Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának irodaigazgatója. 

Sacra Architectura címmel nyílt kiállítás a Káptalandombon

2018. szeptember 27. (csütörtök) 7:00

Sacra Architectura címmel szeptember 14-én a győri Szent László Látogatóközpontban (Gutenberg tér 2.) Albert Miklós orgonaépítő mester nyitotta meg Bihari Puhl Levente és lánya, Bihari Puhl Andrea közös képzőművészeti kiállítását. 

Elkezdődött a regisztráció a novemberi esztergomi eucharisztikus konferenciára

2018. szeptember 26. (szerda) 10:00

November utolsó napjaiban (november 27–29.) eucharisztikus tudományos konferenciára kerül sor az esztergomi Szent Adalbert Központban. A konferencia a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) előkészítő események sorába illeszkedik. A rendezvényt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg. 

Szentek útjain járva – A mosoni hívek jubileumi zarándoklata

2018. szeptember 26. (szerda) 8:00

Krakkóba és Lourdes-ba zarándokoltak a mosoni hívek szeptember első napjaiban Kapui Jenő mosoni plébános lelkivezetésével. A zarándokút első és utolsó állomása Lengyelország, Krakkó városa volt, innen repültek a csoport tagjai a franciaországi Lourdes-ba, a világ egyik leghíresebb és legnagyobb Mária-kegyhelyére. 

Erdélyi gyermekeket láttak vendégül az ácsi egyházközségben

2018. szeptember 25. (kedd) 10:00

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Dózsa György (Lukafalva) községben található otthonában élő gyermekek tizenöt fős csoportja látogatott Ácsra a közelmúltban az alapítvány munkatársa, Bajkó Éva vezetésével, az elmúlt évekhez hasonlóan. Csuka László alpolgármester fogadta a vendégeket, akik három napot töltöttek Ácson. A vasárnapi szentmisén a népviseletbe öltözött gyerekeket Komárom-Esztergom megye jegyzője, Veres Zoltán köszöntötte, aki az ácsi közösség nevében, annak felajánlásaként, meghívta a Böjte Csaba ferences szerzetes által pártfogolt gyermekeket és fiatalokat a helyi plébánia hittantáborába.

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2018 őszén

2018. szeptember 25. (kedd) 8:00

Október 6-án újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer – májusban és októberben – megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos piarista szerzetes pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről. 

Ars Sacra Fesztivál a győri Székesegyházban

2018. szeptember 24. (hétfő) 8:00

Az Ars Sacra Fesztivál és a Nyitott Templomok Napja rendezvény keretében, szeptember 15-én Bognár István városplébános bemutatta a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat, majd az érdeklődők a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének szervezésében, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató és Pődör Lea, a győri Székesegyház kántora előadásában angol, francia és német zeneszerzők barokk, valamint romantikus műveit hallgathatták meg orgonán a Győri Egyházmegye főtemplomában. A késő esti időpont ellenére sokan ellátogattak a programra. 

Hany Istók nyomában jártak a szanyi diákok

2018. szeptember 24. (hétfő) 8:00

Szeptember 21-én  a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai a Fertő-Hanság Nemzeti Park Hany Istók – a hansági mesevilág főhőse – nevét viselő tanösvényét járták végig Csizmaziáné Kókai Judit tanárnő vezetésével. A kirándulás az osli Esterházy Madárvártától indult. A túra élményeiért a résztvevők az osli Nagyboldogasszony-templomban őrzött Mosolygó Szűzanya szobra előtt adtak hálát. A diákokat és kísérőiket Szaradits József plébános atya fogadta a kegyhelyen. 

Elhunyt Ács Lajos atya

2018. szeptember 22. (szombat) 10:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Ács Lajos atya életének 81., papságának 57. évében, 2018. szeptember 21-én szentségekkel megerősítve elhunyt a győri kórházban. Temetése 2018. szeptember 28-án a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban 10 órai kezdettel bemutatott szentmise után lesz.

Főpásztori szentmisével adtak hálát a soproni Szent István-templom felszentelésének évfordulóján

2018. szeptember 19. (szerda) 8:00

A második világháború vérzivatara közepette, 75 évvel ezelőtt Sopron katolikus lakossága templomot épített a Kurucdombon Szent István tiszteletére. Az Isten házát Apor Vilmos püspök szentelte fel 1943. szeptember 8-án. Erre emlékezve szeptember 9-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök a Szent István-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a kerek évfordulóra megújult templomtornyot és az épület homlokzatát. A felújítás részeként – 75 év után – óra került a torony négy oldalára. Veres András püspök atya a paptestvérekkel és a hívekkel együtt hálával emlékezett meg mindazokról, akik építették és gondozták a templomot, akik benne szolgáltak és imádkoztak, valamint azokról, akik ma is hittel és szeretettel térnek be az Isten házába. 

Frauenkirchenben köszöntötték a Szűzanyát a magyaróvári cserkészek

2018. szeptember 18. (kedd) 17:00

Az elmúlt évhez hasonlóan a Magyarországi Európai Cserkészek Egyesület felfedezői – így hívják a 11 és 16 év közötti cserkészfiúkat – idén is zarándoklattal kezdték a tanévet. Kerékpáron zarándokoltak Mosonmagyaróvárról a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) bazilikájához a Szűzanya születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából szeptember 8-án. Az indulás előtt Bodó Zoltán magyaróvári plébános megáldotta a cserkészeket, és arra buzdította őket, hogy a zarándoklat fizikai fáradalmait az új cserkészeti év szándékaiért ajánlják fel az Úrnak a Szűzanya közbenjárásával. 

Rajz- és fotópályázat a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében

2018. szeptember 18. (kedd) 12:30

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A képzőművészeti pályázat célja, hogy a résztvevők  bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. 

A Szentlelket hívták segítségül az egyetemi tanév elején

2018. szeptember 18. (kedd) 11:00

Szeptember 11-én Veres András győri megyéspüspök Veni Sancte szentmisét mutatott be a győri Széchenyi István Egyetem tanévnyitója alkalmából a győr-révfalui Szentháromság-templomban. A főpásztorral Németh László általános püspöki helynök, a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Juhos Imre spirituális, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész koncelebráltak.