Nagymarosi Ifjúsági Találkozó 2018 őszén

2018. szeptember 25. (kedd) 8:00

Október 6-án újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer – májusban és októberben – megrendezett országos lelkinapja. „Nagymaros” története több mint négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma nyugalmazott kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos piarista szerzetes pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről. 

Ars Sacra Fesztivál a győri Székesegyházban

2018. szeptember 24. (hétfő) 8:00

Az Ars Sacra Fesztivál és a Nyitott Templomok Napja rendezvény keretében, szeptember 15-én Bognár István városplébános bemutatta a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat, majd az érdeklődők a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének szervezésében, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató és Pődör Lea, a győri Székesegyház kántora előadásában angol, francia és német zeneszerzők barokk, valamint romantikus műveit hallgathatták meg orgonán a Győri Egyházmegye főtemplomában. A késő esti időpont ellenére sokan ellátogattak a programra. 

Hany Istók nyomában jártak a szanyi diákok

2018. szeptember 24. (hétfő) 8:00

Szeptember 21-én  a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai a Fertő-Hanság Nemzeti Park Hany Istók – a hansági mesevilág főhőse – nevét viselő tanösvényét járták végig Csizmaziáné Kókai Judit tanárnő vezetésével. A kirándulás az osli Esterházy Madárvártától indult. A túra élményeiért a résztvevők az osli Nagyboldogasszony-templomban őrzött Mosolygó Szűzanya szobra előtt adtak hálát. A diákokat és kísérőiket Szaradits József plébános atya fogadta a kegyhelyen. 

Elhunyt Ács Lajos atya

2018. szeptember 22. (szombat) 10:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Ács Lajos atya életének 81., papságának 57. évében, 2018. szeptember 21-én szentségekkel megerősítve elhunyt a győri kórházban. Temetése 2018. szeptember 28-án a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban 10 órai kezdettel bemutatott szentmise után lesz.

Főpásztori szentmisével adtak hálát a soproni Szent István-templom felszentelésének évfordulóján

2018. szeptember 19. (szerda) 8:00

A második világháború vérzivatara közepette, 75 évvel ezelőtt Sopron katolikus lakossága templomot épített a Kurucdombon Szent István tiszteletére. Az Isten házát Apor Vilmos püspök szentelte fel 1943. szeptember 8-án. Erre emlékezve szeptember 9-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök a Szent István-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a kerek évfordulóra megújult templomtornyot és az épület homlokzatát. A felújítás részeként – 75 év után – óra került a torony négy oldalára. Veres András püspök atya a paptestvérekkel és a hívekkel együtt hálával emlékezett meg mindazokról, akik építették és gondozták a templomot, akik benne szolgáltak és imádkoztak, valamint azokról, akik ma is hittel és szeretettel térnek be az Isten házába. 

Frauenkirchenben köszöntötték a Szűzanyát a magyaróvári cserkészek

2018. szeptember 18. (kedd) 17:00

Az elmúlt évhez hasonlóan a Magyarországi Európai Cserkészek Egyesület felfedezői – így hívják a 11 és 16 év közötti cserkészfiúkat – idén is zarándoklattal kezdték a tanévet. Kerékpáron zarándokoltak Mosonmagyaróvárról a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) bazilikájához a Szűzanya születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából szeptember 8-án. Az indulás előtt Bodó Zoltán magyaróvári plébános megáldotta a cserkészeket, és arra buzdította őket, hogy a zarándoklat fizikai fáradalmait az új cserkészeti év szándékaiért ajánlják fel az Úrnak a Szűzanya közbenjárásával. 

Rajz- és fotópályázat a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében

2018. szeptember 18. (kedd) 12:30

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Katolikus Kulturális Hetek programsorozat keretében rajz- és fotópályázatot hirdet „Az Eucharisztia az Egyház életének forrása” címmel. A képzőművészeti pályázat célja, hogy a résztvevők  bemutassák Egyházunk legmélyebb titkát, az Oltáriszentséget és keresztény életünk csúcspontját és forrását, a szentmisét. 

A Szentlelket hívták segítségül az egyetemi tanév elején

2018. szeptember 18. (kedd) 11:00

Szeptember 11-én Veres András győri megyéspüspök Veni Sancte szentmisét mutatott be a győri Széchenyi István Egyetem tanévnyitója alkalmából a győr-révfalui Szentháromság-templomban. A főpásztorral Németh László általános püspöki helynök, a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Kálmán Imre prefektus és Juhos Imre spirituális, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész koncelebráltak. 

A Győri Egyházmegye 2019 tavaszán fogadja a missziós keresztet

2018. szeptember 17. (hétfő) 17:00

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve 2019. április 26. és május 29. között fogadjuk a missziós keresztet a Győri Egyházmegyében. A NEK Titkárságának munkatársai örömmel segítenek, hogy közösségépítő, lelki élmény legyen mindannyiunk számára a kereszthez kapcsolódó eseménysorozat. Törekedjünk arra, hogy minden esperesi kerületbe eljusson a kereszt, és egy-egy helyszínen a szomszédos plébániákról csatlakozzanak a szentmisékhez, imaórákhoz a plébános atyák és a kedves hívek. Külön kérésként hangzott el a NEK Titkárság részéről, hogy ne díszletként igényeljük a keresztet, hanem helyezzük azt az ünneplés középpontjába. A missziós keresztet biztonsági okokból csak a NEK Titkárságának munkatársai mozgathatják, ezért minden alkalommal Budapestről érkeznek és szállítják át a következőre helyszínre. Ehhez logisztikai egyeztetésre van szükség. Az ITT elérhető űrlapon 2018. szeptember 30-ig lehet az igényeket bejelenteni a kereszt fogadásával, az időponttal és a helyszínnel kapcsolatban.

A Győri Egyházmegye főtemplomának felszentelésére emlékeztek

2018. szeptember 15. (szombat) 8:00

Szeptember 13-án Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulója alkalmából a Győri Egyházmegye papságával. 

Boldoggá avatták Eppinger Mária Alfonza anyát

2018. szeptember 14. (péntek) 14:00

Az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek szeptember 9-én, Strasbourgban ünnepelték rendalapítójuk, Eppinger Erzsébet Mária Alfonza anya boldoggá avatását. Ezen a lélekemelő eseményen Sopronból hárman vettünk részt az egykori anyaház képviseletében Németh István atya vezetésével. A magyar tartományból kilenc nővér érkezett az ünnepre. A vasárnap délutáni ünnepi szentmisét a strasbourgi Notre Dame-katedrálisban Giovanni Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa celebrálta. Szentbeszédében kiemelte Mária Alfonza anya ma is követhető példáját, aki a rászorulók és kiszolgáltatottak felé közvetítette Isten hatalmas szeretetét és irgalmát – számolt be Milkovics Veronika. 

Soproni diákok zarándokoltak Kópházára

2018. szeptember 13. (csütörtök) 8:00

Az évkezdő hagyományokhoz híven, szeptember 7-én, Kisboldogasszony ünnepének vigíliáján zarándoklatra indult a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium közel kétszáz diákja tanáraik kíséretében, Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész atya vezetésével. A gyalogos zarándoklat résztvevőinek útja a soproni Orsolya tértől a Pihenőkereszten és a balfi erdőn át vezetett a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomig, ahol az Égi Édesanyát születésnapja alkalmából köszöntötték, közbenjárását kérve a 2018/19-es tanév kihívásai előtt. 

Püspöki szentmisével vette kezdetét a tanév a Győri Hittudományi Főiskolán

2018. szeptember 12. (szerda) 9:00

Szeptember 10-én Veres András győri megyéspüspök ünnepélyes tanévnyitó szentmisét mutatott be a győri szeminárium kápolnájában. Ezzel kezdetét vette a 2018/19-es tanév a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben. A szentmisén részt vettek a szeminárium elöljárói, tanárai és papnövendékei.

Szemben az árral – Katolikus könnyűzenei találkozónak adott otthont a ménfői plébánia

2018. szeptember 10. (hétfő) 14:00

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén énekszó, gitár, dob és furulya hangja töltötte be a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-templom falait: a Győri Egyházmegye katolikus könnyűzenét játszó zenekarai találkoztak immár 14. alkalommal. A program keretében a jelen lévő zenekarok számára lehetőség nyílt az egyéni bemutatkozásra, továbbá meghallgathattak egy kerekasztal-beszélgetést a szentmise gitáros zenei szolgálatáról. A beszélgetést Paksa Balázs koordinálta. A találkozó ünnepi szentmisével zárult, amelynek főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök volt. A szentmise zenei szolgálatát a találkozó résztvevői vállalták Pipó József vezetésével. A szentmisén koncelebrált Sándor Gábor ménfői plébános. 

Az Úr jelenlétével megerősítve – Tanévkezdés Szanyban

2018. szeptember 10. (hétfő) 12:00

Szeptember 3-án ünnepelte tanévkezdő szentmiséjét a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola. A Veni Sancte szentmise főcelebránsa Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök  volt. Gyermekek és szülők sokasága töltötte meg a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomot az új iskolai év első napján. A szentmise kezdetén Henczel Szabolcs plébános atya felhívta a figyelmet a csengőszó jelentőségére, amely mindig figyelmeztet valamire: iskolaidőben a tanórákra, a szentmisében az Úr jelenlétére. Ezt a tanévet is az Úr jelenlétével megerősítve akarjuk kezdeni.

Teljes búcsút nyerhetnek a jubiláló magyaróvári plébániatemplomba látogatók

2018. szeptember 10. (hétfő) 9:00

A mosonmagyaróvári Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd-templom felszentelésének 350., patrónusa, Szent Gotthárd halálának 980., és a szent ereklyéje befogadásának 10. évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdetett, mely során teljes búcsút is nyerhetnek a templomba látogatók. A jeles alkalomból Bodó Zoltán plébános Veres András győri megyéspüspök közreműködésével a jubileumi év időszakára a teljes búcsú elnyerésének engedélyezését kérte a Szentszéktől. A Mauro Piacenza bíboros, apostoli penitenciárius aláírásával érkezett két dekrétum egyike engedélyezi, hogy a jubileumát ünneplő magyaróvári plébániatemplomban február 11-től november 25-ig tartó ünnepi időszak minden napján teljes búcsút lehet nyerni.

Vlaj Márk atya szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. szeptember 10. (hétfő) 8:00

Vlaj Márk győr-belvárosi segédlelkész szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban szeptember 3-án. A keresztény ember gyakran lát hőst a szentekben, főként a vértanúkban, akik életüket adták Krisztusért és embertársaikért. De miben különböznek a vértanúk a mondák és az eposzok hőseitől? A szentek nem sebezhetetlenek, nem vakmerők, nincs bennük exhibicionizmus, vagyis nem sütkéreznek a maguk szerezte dicsőségben: erősségük épp gyengeségükből származik – hangsúlyozta szentbeszédében Vlaj Márk atya.

Ülésezett a püspöki konferencia

2018. szeptember 6. (csütörtök) 16:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 4-én és 5-én – folytatva a két éve megkezdett gyakorlatot – kihelyezett ülést tartott, ezúttal Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke meghívására Győr adott otthont az őszi ülésnek. A testület döntéseiről Tóth Tamás, az MKPK titkára számolt be.

Veni Sancte szentmisével kezdődött a tanév Kapuváron

2018. szeptember 6. (csütörtök) 14:00

Szeptember 2-án tartotta tanévnyitó ünnepségét a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A kapuvári Szent Anna-templomban a diákok tanáraikkal együtt kérték a Szentlélek segítségét a 2018-19-es tanévre, majd ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. A szentmisét követően a főpásztor bemutatta az intézmény új igazgatóját, Biró Pétert, aki beszédében Kosztka Szent Szaniszló szavaival bátorította a jelenlévőket: törekedjenek a korszerű tudás megszerzésére, ragaszkodjanak a gyökereikhez, érezzék otthon magukat nemzeti kultúrájukban, hiszen „nagyobbra születtek”.

Az MKPK felhívása a közel-keleti keresztények megsegítésére

2018. szeptember 6. (csütörtök) 12:00


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai és a hívek újra meg újra megrendült lélekkel értesülnek azokról az üldöztetésekről, amelyeket keresztény testvéreink szenvednek el egyes afrikai és ázsiai országokban, valamint másutt, szerte a világban. Az MKPK üldözött keresztények megsegítésével kapcsolatos felhívását az alábbiakban közöljük.