A keresztből élet fakad – Pete Polgár Máté atya szentmisét mutatott be a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. szeptember 5. (szerda) 13:00

Augusztus 13-án Pete Polgár Máté atya, a szombathelyi Brenner János Iskolaközpont lelkésze mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűzanya tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató.

Az MKPK tagjai a Káptalandombon mutattak be szentmisét

2018. szeptember 5. (szerda) 12:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai szentmisét mutattak be – őszi rendes ülésük második napján – szeptember 5-én, Kalkuttai Teréz anya emléknapján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A kora reggeli időpont ellenére sokan részt vettek a szentmisén. Az MKPK tagjai Isten áldását kérték az egész magyar Egyházra és a püspöki konferencia munkájára. 

Mocsai ministránsok zarándokoltak Győrbe

2018. szeptember 5. (szerda) 8:00

Augusztus 27-én a mocsai Rózsafüzér Királynője Plébánia ministránsai a Káptalandombra zarándokoltak. „A Nagyboldogasszony-székesegyház már kívülről, nagyságával is lenyűgözte a gyerekeket. Érdeklődéssel hallgatták a Könnyező Szűzanya kegyképének történetét és őszinte szeretettel térdeltek le a kegyoltár elé az Égi Édesanya közbenjárását kérve, követve Szent II. János pápa példáját. Az egyházmegyei kincstárban örömmel fedezték fel a Mocsáról származó monstranciát. Ezt követően a Püspökvár tornyából tekintettek le Győrre, gyönyörködtek a kilátásban. Majd a Radó-sziget lombos fái alatt akadályversenyt rendeztünk számukra. Vidám játékkal, énekkel vettünk búcsút a szigettől” – számolt be Horváth István plébános atya.

Győrbe látogatott Magyarország új apostoli nunciusa

2018. szeptember 4. (kedd) 16:58

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai szeptember 4-én és 5-én a Győri Püspökségen tartják őszi ülésüket. Az ülés első napját megtisztelte jelenlétével Magyarország új apostoli nunciusa, Michael August Blume SVD alessanói címzetes érsek, aki szeptember 3-án érkezett hazánkba. Az apostoli nuncius győri látogatását követően, szeptember 5-én átadja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek Budapesten. 

Egész napos szentségimádást tartottak Mosonmagyaróváron

2018. szeptember 4. (kedd) 12:00

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templom búcsúja alkalmából, augusztus 22-én, Szűz Mária királynő ünnepén egész napos szentségimádást tartottak. A helyiek mellett több településről, így Mosonból, Kimléről és Lébényből is érkeztek hívek ezen a napon a magyaróvári plébániatemplomba. A résztvevők szentmisét ünnepeltek, valamint zsolozsmát és rózsafüzért imádkoztak, de volt lehetőség ifjúsági imaórán való részvételre és csendes adorációra is. Az elmélkedéseket Melo Lajos domonkos szerzetes, a római Santa Maria Maggiore-bazilika magyar gyóntatója tartotta.

Nem az objektív tudásanyaggal nevelünk – Kapui Jenő atyát kérdeztük

2018. szeptember 3. (hétfő) 16:00

Nagy István miniszter az államalapító Szent István ünnepe alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át az Agrárminisztériumban Kapui Jenő atyának, a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János Plébánia plébánosának, a Mosoni Esperesi Kerület esperesének a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola megalapításáért, a helyi közösség hitéletében betöltött jelentős szerepéért. Az elismerés kapcsán beszélgettünk Jenő atyával arról, hogy miként lehet evangelizálni, átadni a hitet napjainkban az oktatási intézmények keretein belül, illetve milyen kihívásokkal szembesülhet egy hitoktató egy egyházi, valamint egy állami fenntartású intézményben, miben lehet eltérés a két helyszín adta lehetőségek között. 

Minden énekléssel újjászületik a dal – Beszélgetés Sebestyén Mártával és Szamosi Szabolccsal

2018. szeptember 3. (hétfő) 15:00

Augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, valamint Szamosi Szabolcs orgonaművész hangversenyt adott a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban az országjáró OrgonaPont koncertsorozat keretében. A művészekkel a nagy sikerű győri koncert előtt találkoztunk. 

Templombúcsú Hegyeshalomban

2018. szeptember 2. (vasárnap) 21:00

Kapui Jenő mosoni esperes, plébános celebrált szentmisét augusztus 26-án a hegyeshalmi Szent Bertalan-templom búcsúünnepén. A hagyományosan nyár végén, enyhén ősziesbe forduló időben megtartott ünnepi szentmisére idén is sokan érkeztek a település Árpád-kori templomába.

Egy életre elköteleződni a szolgáló szeretetben – Jubiláns házaspárok adtak hálát Győrben

2018. szeptember 1. (szombat) 17:00

Veres András megyéspüspök szeptember 1-jén hálaadó szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, amelyre mintegy háromszáz jubiláns házaspár gyűlt össze családtagjaik kíséretében a Győri Egyházmegye különböző településeiről. A legfiatalabbak az ötödik, a legidősebbek között pedig voltak, akik közel a hetvenedik házasságban együtt töltött évért adtak hálát.

Megjelent a „Hitvallás” szeptemberi lapszáma

2018. szeptember 1. (szombat) 16:00

Egyházmegyei magazinunk szeptemberi kiadásának elkészítésekor a tanévkezdés közelsége inspirálta a szerkesztőséget: ezúttal a fejlődés témakörét járjuk körül vendégszerzőinkkel. 

Kerékpárral indulnak a Szűzanya köszöntésére

2018. augusztus 31. (péntek) 13:00

Az elmúlt évhez hasonlóan a Magyarországi Európai Cserkészek Egyesület felfedezői – így hívják a 11 és 16 év közötti cserkészfiúkat – idén is zarándoklattal kezdik a tanévet. Kerékpáron zarándokolnak Mosonmagyaróvárról a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) bazilikájához a Szűzanya születésnapja, Kisboldogasszony ünnepe alkalmából. Ez a kegytemplom évszázadok óta horvát, magyar, német és szlovák anyanyelvű hívek kiemelt zarándokhelye a térségben.

Az MKPK Győrben tartja őszi ülését

2018. augusztus 31. (péntek) 12:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai szeptember 4-én és 5-én a Győri Püspökségen tartják őszi ülésüket. Az ülés első napját megtiszteli jelenlétével Magyarország új apostoli nunciusa, Michael August Blume SVD alessanói címzetes érsek, aki szeptember 3-án érkezik hazánkba. Az apostoli nuncius győri látogatását követően, szeptember 5-én átadja megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek Budapesten. 

Útkeresés egykor, útkeresés ma – Történeti konferenciát tartottak Győrben

2018. augusztus 31. (péntek) 8:00

A Közi Horváth József Népfőiskola névadója újratemetésének 25., halálának 30. és születésének 115. évfordulója alkalmából 2017 novemberében emlékévet hirdetett. Ennek egyik kiemelt programjára került sor augusztus 25-én a Győri Hittudományi Főiskolán. Az Útkeresés két korszak határán című tudományos konferenciát a Katolikus Szociális Népmozgalom elindításának 75. évfordulóján rendezték meg. Az egész napos rendezvény a Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyéspüspök főcelebrálásával bemutatott szentmisével zárult.

Új intonációk a „Szent vagy, Uram!” énektár évközi szentmiseénekeihez

2018. augusztus 30. (csütörtök) 11:00

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából Maróti Gábor zeneszerző, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadta a Szent vagy, Uram! népénektár évközi miseénekeihez komponált új, 24 tételből álló intonációsorozatot. 

A bácsai templom jubileumát ünnepelték augusztus 20-án

2018. augusztus 30. (csütörtök) 9:00

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén szentmisét mutatott be Veres András megyéspüspök az államalapító tiszteletére nyolcvan évvel ezelőtt felszentelt győr-bácsai plébániatemplomban. 

Holpár Balázs atya újmisét mutatott be Mocsán

2018. augusztus 30. (csütörtök) 8:00

Augusztus 26-án Holpár István Balázs atya újmisét mutatott be a mocsai Rózsafüzér Királynője templomban. A szentmise elején a ministránsok Kalkuttai Szent Teréz és Túrmezei Erzsébet költő szavaival köszöntötték az újmisés lelkipásztort, hangsúlyozva, hogy akit Isten meghívott a szolgálatra, annak boldogan hirdetnie kell az örömhírt mindenütt, mindenkinek.

Az osli Mosolygó Madonnától a csornai Szerecsen Máriához

2018. augusztus 29. (szerda) 8:00

Augusztus 25-én délelőtt gyalogos zarándoklat indult az osli Nagyboldogasszony-templomból a csornai Nagyboldogasszony premontrei templomba az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap keretében. A gyalogos zarándoklat résztvevői az osli Mosolygó Madonna-szobor és a csornai Szerecsen Mária-kép előtt a Szűzanya közbenjárását kérték az édesanyákért. Az egyik zarándok beszámolóját közöljük az alábbiakban:

Állami kitüntetésben részesült Kapui Jenő atya és Sárai-Szabó Kelemen OSB atya

2018. augusztus 28. (kedd) 12:00

Nagy István miniszter az államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át az Agrárminisztériumban Kapui Jenő atyának, a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János Plébánia plébánosának, a Mosoni Esperesi Kerület esperesének a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola megalapításáért, a helyi közösség hitéletében betöltött jelentős szerepéért.

Fertőendrédiek és farkaslakiak ünnepelték együtt Szent István királyt

2018. augusztus 28. (kedd) 10:00

Augusztus 19-én és 20-án ünnepi szentmisében emlékezett meg Varga Imre plébános atya és Fertőendréd lakossága a helyi Szent István-templom felszentelésének 110. jubileumáról. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett az erdélyi Farkaslaka „Zeng a magasság” kórusa. 

Élményekben gazdag nyarat zár a csornai cserkészcsapat

2018. augusztus 28. (kedd) 9:00

A Csornai Premontrei Apátság 63. sz. Bessenyei György Cserkészcsapata csornai központtal működik ugyan, de immár az egész Rábaközt képviseli. A változatos nyári programokra – amelyek között szombathelyi zarándoklat, pécsi táborozás, keszthelyi és erdélyi „cserkész portya” is szerepelt – Beledről, Farádról, Jobaházáról, Kisfaludról, Mihályiból, Rábatamásiból, valamint Szilból is érkeztek gyermekek, fiatalok – tájékoztatott Szár Gyula Gergely premontrei szerzetes, cserkésztiszt, a csapat parancsnoka.