Egy nap Jézussal – A „Forráspont” című eucharisztikus napra várják a fiatalokat Budapesten

2018. augusztus 28. (kedd) 8:00

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága Forráspont – Egy nap Jézussal címmel ifjúsági eucharisztikus napra hívja a 15 és 30 év közötti fiatalokat szeptember 15-ére, szombatra a budapesti MOM Sportközpontba.

Szent II. János Pál pápa ereklyéi által köt testvérkapcsolatot két plébánia

2018. augusztus 23. (csütörtök) 20:00

Szent II. János Pál pápa vérereklyéivel gazdagodott a Szeged-Csanádi Egyházmegyében található Ruzsa, valamint a Győri Egyházmegyében lévő Szany plébániatemploma. Az ereklyéket augusztus 20-án Krakkóban adta át Stanisław Dziwisz bíboros, nyugalmazott krakkói érsek a települések plébánosainak.

Szeminaristák és elöljáróik imádkoztak Lengyelországban a papi hivatásokért

2018. augusztus 23. (csütörtök) 8:00

A győri szeminaristák és elöljáróik Veres András megyéspüspök vezetésével augusztus 17. és 19. között Lengyelországba zarándokoltak, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérjék életükért, hivatásukért és újabb papi hivatásokért. A növendékeket Németh László általános püspöki helynök, Reisner Ferenc rektor és Juhos Imre spirituális atya is elkísérte. A zarándokok péntek délután érkeztek Tuchówba, a Krakkótól mintegy száz kilométerre található kegyhelyre, ahol redemptorista szerzetesek látták őket vendégül.

Emlékkonferenciát tart Győrben a Közi Horváth József Népfőiskola

2018. augusztus 22. (szerda) 8:00

A Közi Horváth József Népfőiskola névadója újratemetésének 25. (1992. november 4.), halálának 30. (1988. május 26.) és születésének 115. (1903. szeptember 25.) évfordulója alkalmából hirdetett emlékévet. A Közi Horváth József-emlékév egyik kiemelt programja a 2018. augusztus 25-én megrendezésre kerülő konferencia Győrött, a Katolikus Szociális Népmozgalom elindításának 75. évfordulóján. Az Útkeresés két korszak határán című konferenciának a Győri Hittudományi  Főiskola ad otthont 10 órától. Az esemény a Nagyboldogasszony-székesegyházban ünnepi szentmisével zárul, amelyet Veres András győri megyéspüspök celebrál 18 órai kezdettel.  A konferencia részletes programja elérhető ITT

Szülőfalujukban, Hegykőn ünnepelték gyémántmiséjüket

2018. augusztus 21. (kedd) 10:00

„Ősz fejjel, de ifjú szívvel, mint ezelőtt hatvan évvel, léptél Isten oltárához, hogy őneki tisztán áldozz! Boldogabb most nincsen nálad: szemed örömkönnybe lábad. Áldást bőven szórt rád Isten! Néki hálát mondj szívedben, hogy megérted egészségben!” – csendült fel az ének augusztus 4-én a hegykői Szent Mihály-templom kórusának előadásában, a település szülötteit, Bindes Ferenc atyát és Németh István atyát köszöntve. 

Magyaróvári hívek zarándokoltak az akócsmalmi Szűzanyához

2018. augusztus 21. (kedd) 8:00

Rózsafüzért imádkozva, Mária-énekeket énekelve zarándokoltak a hívek a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomtól a belvároson át az akócsmalmi Szűzanyához augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén. A Szűzanyát ábrázoló szobor a város egykori határában állt. Régen eddig kísérték a helyi hívek Nagyboldogasszony napján a közeli Boldogasszonyba induló zarándokokat. A körmenet egyben hitvallás is a városban. 

A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

2018. augusztus 20. (hétfő) 20:00

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója, valamint Vlaj Márk győr-belvárosi segédlelkész. Veres András megyéspüspök a szentmise végén megáldotta az új termésből készült kenyeret. 

A béke nyomában – A Győri Egyházmegye fiataljai is jelen voltak a nemzetközi ministránszarándoklaton

2018. augusztus 20. (hétfő) 9:00

Július 29. és augusztus 4. között rendezték meg a 12. Nemzetközi Ministránszarándoklatot Rómában „Keresd a békét, és járj a nyomában!” (Zsolt 34,15) mottóval.  A tizennyolc országból érkező mintegy hatvanezer fiatalt számláló zarándoklat főszervezője Német László SVD nagybecskereki püspök, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) elnöke volt. A Győri Egyházmegyét közel ötven ministráns képviselte az Örök Városban Henczel Szabolcs atya és Németh István atya vezetésével. Henczel Szabolcs atya az egyházmegyei ministránsreferens, az ő munkáját segíti Németh István atya a ministránsokért felelős egyházmegyei bizottságban. A győri egyházmegyés ministránsok útinaplóját ezúton adjuk közre. 

Kincskeresőben a Káptalandombon

2018. augusztus 19. (vasárnap) 8:00

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár idén július 9. és 20. között negyedik alkalommal rendezte meg népszerű Kincsestáborát. Szülők, gyerekek és persze a rendezők megelégedését és lelkesedését nem csupán a visszatérő táborlakók nagy száma, de az is igazolja, hogy ismét csak két turnusban lehetett helyet biztosítani az érdeklődőknek.

Egy második anyák napja – Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

2018. augusztus 17. (péntek) 10:00

Magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén. A hagyományos magyar nyelvű szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatta be idén augusztus 15-én.

„Váljunk Krisztus vonzerejévé a Rábaközben!” – Bemutatkozott Henczel Szabolcs atya és Varga Gábor diakónus Szanyban

2018. augusztus 17. (péntek) 8:00

Augusztus 12-én délután a zsúfolásig megtelt szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban mutatta be első plébánosi szentmiséjét Henczel Szabolcs atya, a falu új lelkipásztora. A szentmisén koncelebrált a falu szülöttje, Ács Lajos kanonok, valamint az oltárnál szolgált Varga Gábor diakónus.

Kettős jubileumot ünnepeltek a mosonszentmiklósiak

2018. augusztus 17. (péntek) 7:00

Augusztus 5-én ünnepelték a mosonszentmiklósiak településük fennállásának 810. évfordulóját, valamint ezen a napon emlékeztek arra, hogy 30 évvel ezelőtt kapta vissza a falu az önállóságát és a Mosonszentmiklós nevet. (1973-ban összevonták a községet Lébénnyel,  ekkor a Lébénymiklós II. nevet kapta.) A jubileumi ünnepség keretében Veres András győri megyéspüspök mutatta be az ünnepi szentmisét a helyi Szent Miklós-templomban. A szentmisén koncelebrált Gőgh Tibor, Mosonszentmiklós plébánosa. A főpásztort Havassy László, a plébániai tanácsadó testület világi elnöke, valamint Bedő Csaba polgármester köszöntötte. 

Székesegyházunk búcsúját ünnepeltük Nagyboldogasszony napján

2018. augusztus 16. (csütörtök) 8:00

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, Mária mennybevételének ünnepén Veres András győri megyéspüspök búcsúi szentmisét mutatott be a győri Székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök atya a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljáróival, Reisner Ferenc rektor atyával és Kálmán Imre prefektus atyával.

„Szívem ujjong megváltó Istenemben” – A Mosolygó Szűzanya ünnepe Osliban

2018. augusztus 15. (szerda) 10:00

A Mosolygó Szűzanya köszöntésére gyűltek össze a hívek augusztus 12-én az osli kegyhely Nagyboldogasszony-búcsúján. Az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök volt. Hosszú készület előzi meg évről évre az osli búcsút. A Hanság szívében található kis falu díszbe öltözik, a kegytemplomban őrzött mosolygó Mária-arccal együtt derűsen fogadja az érkezőket. Gyerekek és lovasok várják és üdvözlik a zarándokokat, valamint a szabadtéri ünnepi szentmise bemutatására meghívott püspököt a falu határában.

„Minden ember valaki – és valakié” – Lelkinapot tartottak Hegyeshalomban

2018. augusztus 15. (szerda) 9:00

Tizenötödik alkalommal rendezték meg augusztus 11-én a Hegyeshalmi Lelkinapot a településhez közeli Stettni-tó partján. Az elmélkedéseket Kerényi Lajos piarista szerzetes tartotta „Minden ember valaki – és valakié” mottóval. A lelkinapra ebben az évben is számos érdeklődő látogatott el a környező településekről, valamint Mosonmagyaróvárról, Győrből, Budapestről és a Felvidékről. 

Böjte Csaba atya Dél-Komáromba látogatott

2018. augusztus 15. (szerda) 8:30

Augusztus 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója mutatott be szentmisét a dél-komáromi Jézus Szíve templomban, Bros Gergely plébános és az Avilai Nagy Szent Teréz Imacsoport meghívására. Szent Lőrinc vértanú ünnepén Csaba testvér a keresztény ember kereszthordozását, annak értelmét és célját helyezte prédikációja középpontjába. 

Elhunyt Bedy Sándor atya

2018. augusztus 15. (szerda) 8:30

A Székesfehérvári Egyházmegye tudatja, hogy Bedy Sándor vértessomlói plébános augusztus 13-án, életének 73. évében szentségekkel megerősítve elhunyt az Úrban.

Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

2018. augusztus 15. (szerda) 8:15

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. A darabok szerzője Maróti Gábor tanszékvezető, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója. 

Könnyűzenével Krisztus Király szolgálatában

2018. augusztus 15. (szerda) 8:00

A győrújfalui Kisztus Király Plébánián működő Öröm Hírnökei ének- és zenekar tagjaival beszélgettünk indulásról, a zenei szolgálat örömeiről és a jövőbeli tervekről. Az interjú a Hitvallás júliusi számának Musica sacra rovatában jelent meg.

Augusztus 15-én Mária mennybevételét, Székesegyházunk búcsúját ünnepeljük

2018. augusztus 15. (szerda) 7:00

A Katolikus Egyház augusztus 15-én, szerdán Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ezért ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket.