Szén-monoxid-érzékelőket kaptak a rászoruló családok

2018. augusztus 1. (szerda) 10:00

A győri Somogyi Elektronic Kft. és a Kisalföld napilap összefogásával hét partnerszervezet lebonyolításában idén szén-monoxid-érzékelőkhöz juthattak ingyenesen a rászoruló családok Győr-Moson-Sopron megyében. A tavasszal szervezett akcióban a Győri Egyházmegyei Karitász is részt vett. „Az elmúlt években többtucatnyi vaskályhát biztosítottunk szegény sorsú családoknak. Akkor nem tudtunk szén-monoxid-érzékelőket adni, most pótoljuk. Legalább kétszáz érzékelőnek jó helyet fogunk találni” – mondta el Szabó György igazgató. 

Megjelent a „Hitvallás” augusztusi lapszáma

2018. augusztus 1. (szerda) 8:00

Egyházmegyei magazinunk augusztusi kiadásában olvasható Martos Levente Balázs atya elmélkedése A legtöbbet adni, valamint Kapui Jenő atya írása A házasságkötés a kaland kezdete címmel. A Közelkép rovatban Reisner Ferenc atyát kérdeztük a tizenhat évig tartó hegykői plébánosi szolgálatáról, valamint a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektoraként előtte álló feladatokról. A Kincseink rovatban bemutatjuk a győri Szent Imre-templom építéstörténetét, a Látható beszéd hasábjain pedig Bartók Ferenc OSB, V. Szalontay Judit és Gerencsér Veronika emlékeznek a közelmúltban elhunyt soproni származású grafikusművészre, Hertay Máriára. Az #élőkövek oldalain a győrújbaráti Hódsági házaspár, valamint a soproni Antalffy házaspár vallanak szerelmükről, házasságukról, bátorítva a fiatalokat az elköteleződésre, a házasságban élőket pedig a hűséges kitartásra. A legkisebbekről augusztusban sem feledkezünk meg: egy piros pipacs és egy útszéli bogáncs történetét osztjuk meg velük. Jó olvasást kívánunk!

Ezüstmisét ünnepelt Balázs Tamás atya

2018. július 31. (kedd) 21:00

Huszonöt éve, 1993. június 18-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban szentelte áldozópappá Balázs Tamás atyát, a győri Szent Imre-templom plébánosát  Pápai Lajos megyéspüspök. Balázs Tamás atya pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját a győri Szent Imre-templomban ünnepelte június 17-én Udvardy György pécsi megyéspüspökkel, számos paptestvérével, családtagjaival, a Szent Imre Plébánia munkatársaival és a hívekkel. A szentmisén a zenei szolgálatot Soós Gábor orgonaművész és a templom szkólája biztosította, Stepper Tibor trombitajátékával gazdagította az ünnepet. 

A Győri Egyházmegyéből is érkeztek gyerekek az ivói Erzsébet-táborba

2018. július 31. (kedd) 20:00

Magyarország legnagyobb táboroztatási programjának keretében idén először Erdélyben is vakációzhattak nehéz sorsú gyermekek. A június 24. és 30. között a hargita megyei Ivóban megrendezett Erzsébet-táborban a Katolikus Karitász közreműködésével a Győri Egyházmegyéből is részt vettek rászoruló gyermekek. A táborozók eljuthattak Csíksomlyóra, Csíkszeredára, a parajdi sóbányába és a Madarasi Hargita 1801 méteres magasára. „Sok szép élménnyel gazdagodhattunk, köszönjük a Katolikus Karitász segítségét, támogatását!” – fogalmazott beszámolójában az egyik résztvevő, Kutrovits Erzsébet. 

Templomépítők a ménfői hittantáborban

2018. július 31. (kedd) 15:00

A győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony Plébánia hagyományos hittantábora július 9. és 13. között került megrendezésre. A tábor mottója – „A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett” (Zsolt 118,22) – révén a templomépítés, különösen a ménfői templom megépítésének története került a részt vevő gyermekek, fiatalok figyelmének középpontjába. A ménfői templom alapkövét hetven évvel ezelőtt, 1948-ban tették le – többek között erre is emlékeztek a táborozók, köztük Gombás András, akinek tudósítását az alábbiakban közöljük: 

Mária palástja alatt elfér az egész világ – Horváth István atya szentmisét celebrált a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. július 31. (kedd) 12:00

Július 13-án Horváth István mocsai plébános szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános és Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. A szentmise végén Horváth István atya körmenetet vezetett a Székesegyház körül a Fatimai Szűzanya szobrával.

Először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi Szent László-kápolnában

2018. július 31. (kedd) 11:00

Először ünnepeltek magyar nyelvű főpapi szentmisét július 30-án a litván főváros Szent Szaniszló és Szent László katolikus székesegyházának a magyar király tiszteletére épített kápolnájában. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke celebrálta magyar zarándokok jelenlétében. A szentmisén, melyet a Misszió Tours Utazási Iroda első baltikumi zarándoklata keretében mutattak be, Burbela Gergely verbita provinciális koncelebrált. A magyar zarándokok megtöltötték a vilniusi érseki székesegyház Szent László-kápolnáját.

Zöldellő kertek a Karitász segítségével

2018. július 31. (kedd) 9:50

A Katolikus Karitász évente meghirdetett Öngondoskodó háztartások elnevezésű programjához idén tavasszal is csatlakozott a Győri Egyházmegyei Karitász. Szervezetünk az elmúlt félévben mintegy 140 családnak tudott segíteni vetőmagadománnyal, melynek egy-egy csomagjában a zöldségek mellett néhány virágmagnak is jutott hely. A segítő szeretet többek között Fertőszéplakon, Győrben, Harkán, Lébényben, Mosonszentmiklóson és Szárföldön szökkent szárba.

Új hanglemezen hallható a felsőörsi templom műemlékorgonája

2018. július 24. (kedd) 7:00

A felsőörsi Árpád-kori prépostsági templom 1745-ben épült, 5 regiszteres 211 sípból álló műemlékorgonája építéstörténeti szempontból ma Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A soproni Szent György-templom 1633-ban és a győri Püspökvár Dóczy-kápolnájában álló 1730 előtt készült orgonáját követően, a hazai orgonaállomány időben következő hangszerét Padányi Bíró Márton felsőörsi prépost, későbbi veszprémi püspök megrendelésére készítették feltehetően kőszegi vagy soproni orgonaépítő mesterek. 

A Győri Hittudományi Főiskola pótfelvételit hirdet a 2018/19-es tanévre

2018. július 23. (hétfő) 8:00

A Győri Hittudományi Főiskola (9021 Győr, Káptalandomb 7.) pótfelvételit hirdet az alábbi győri képzéseire: teológia szak (10 féléves katolikus teológusi képzés); hittanár-nevelőtanár (10 félév, osztatlan); hittanár-nevelőtanár (rövid ciklusú MA – óvodapedagógusi, tanítói vagy szakoktatói végzettséggel 5 félév; tanári, gyógypedagógusi végzettséggel 4 félév; teológus végzettséggel 2 félév); katekéta-lelkipásztori munkatárs (BA – 6 félév), római katolikus kántor (BA – 6 félév). A felvétel a Győri Hittudományi Főiskola saját eljárási keretében történik. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 15. A csatolandó mellékleteket IDE kattintva érhetik el a jelentkezők. A pótfelvételi vizsga időpontja: 2018. augusztus 31. Bővebb információ: www.gyhf.hu; . A Győri Hittudományi Főiskola szeretettel várja leendő hallgatóit. 

Augusztus 9-ig lehet jelentkezni a jubiláns házaspárok hálaadására

2018. július 22. (vasárnap) 8:00

2018. szeptember 1-jén, szombaton 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szervezők szeretettel hívják és várják azokat a Győri Egyházmegye területén élő házaspárokat, akik római katolikus templomban történt házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplik (5., 10., 15., 20., 25., 30., 35., 40., 45., 50., 55., 60., 65.). Jelentkezni augusztus 9-ig lehet a lakóhely szerint illetékes plébánián. A szentmisét követően a főpásztor vendégül látja a jubiláló házaspárokat a Püspökvárban.

Lengyel kamarakórus adott hangversenyt Nagycenken

2018. július 20. (péntek) 8:00

Ezekben a napokban tartott koncertet a nagycenki Szent István-templomban, a Tízforrás Fesztivál keretében a strzyżów-i kamarakórus (Strzyżowski Chór Kameralny). A hangverseny előtt a település plébánosa, Szalai Gábor atya köszöntötte az egybegyűlteket. 

Csehországba zarándokoltak az agyagosszergényi hívek

2018. július 12. (csütörtök) 8:00

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján a résztvevők ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe.

Veres András megyéspüspök megáldotta a győrsövényházi Jó Pásztor szobrot

2018. július 11. (szerda) 9:00

Június 24-én, a győrsövényházi Keresztelő Szent János-templomban búcsúi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, majd megáldotta a Magyar Képzőművészeti Egyetem két művésztanára, Káldi Richárd és Szemerey-Kiss Balázs, valamint két hallgatója, Gheorghita Borbála és Zomborácz Tamás által restaurált Jó Pásztor szobrot. A helyreállítást a Franz és Gertrud Schenzinger Alapítvány támogatta. A Jó Pásztor szobrot a német nemzetiségű Husz János készíttette hálából 1921-ben, amikor halottnak hitt fia, József  hazatért  az orosz hadifogságból. 

Magyaróvári karitászosok nyári fesztiválokon

2018. július 11. (szerda) 8:00

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia karitászcsoportja a közelmúltban két rendezvényen is részt vett. A június 23-án Mosonmagyaróváron megrendezett Voluta Nemzetközi Vízifesztiválon „lelki fröccsöt” osztottak. A jelképes mennyiségű bor és szóda mellé egy-egy szentírási szakaszt kaptak ajándékba a vendégek. 

„Mindenkinek mindene lettem" (1Kor 9,22) – Winkler Zsolt atya ezüstmiséje Öttevényen

2018. július 9. (hétfő) 8:00

Június 24-én, az öttevényi templom búcsúnapján, Keresztelő Szent János ünnepén Winkler Zsolt plébános atya ezüstmisét mutatott be, amelynek keretében pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából adott hálát. A szentbeszédben Németh László általános püspöki helynök szólt a hívekhez. A szentmise végén Winkler Zsolt atya ezüstmisés áldásban részesítette a megjelenteket. 

Várja a hallgatók jelentkezését a Szent László Katolikus Szakkollégium

2018. július 6. (péntek) 7:00

A győri Széchenyi István Egyetemen tanulsz ősztől? Ha szeretnél egy vidám, segítőkész, keresztény közösség tagjává válni, barátkozni, jókat beszélgetni, ha szeretnél csendes, nyugodt környezetet a tanuláshoz, szabadidődet pedig kulturált körülmények között töltenéd, jelentkezz a Szent László Katolikus Szakkollégiumba! A jelentkezésedet elektronikus úton, a kollégium honlapján, előzetes regisztrációt követően tudják fogadni az intézmény munkatársai. 

Németh István atya gyémántmisét mutatott be Jánossomorján

2018. július 4. (szerda) 14:00

Egykori lelkipásztorukkal, Németh István atyával ünnepelték a hívek a jánossomorjai Keresztelő Szent János-templom búcsúját június 24-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Németh István atya volt, aki idén ünnepli pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját. A gyémántmisés lelkipásztor 1987 és 1993 között szolgált a jánossomorjai egyházközségekben, először csak Mosonszentjánost, végül Pusztasomorját és Mosonszentpétert is ő látta el. Az ünnepi szentmise végén minden jelenlévőt gyémántmisés áldásban részesített a jelenleg Tatán élő nyugalmazott lelkipásztor. 

A keresztények vére magvetés – Rédly Elemér atya mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. július 4. (szerda) 13:00

Rédly Elemér atya július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén szentmisét mutatott Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. A szentmisét a vértanú győri főpásztor szentté avatásáért és az üldözött keresztényekért ajánlotta fel. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa. 

Michael August Blume SVD érsek Magyarország új apostoli nunciusa

2018. július 4. (szerda) 12:30

A Szentatya, Ferenc pápa 2018. július 4-én Michael August Blume alessanói (Alexanum) címzetes érseket, verbita szerzetest Magyarország apostoli nunciusává nevezte ki.