Lengyel kamarakórus adott hangversenyt Nagycenken

2018. július 20. (péntek) 8:00

Ezekben a napokban tartott koncertet a nagycenki Szent István-templomban, a Tízforrás Fesztivál keretében a strzyżów-i kamarakórus (Strzyżowski Chór Kameralny). A hangverseny előtt a település plébánosa, Szalai Gábor atya köszöntötte az egybegyűlteket. 

Csehországba zarándokoltak az agyagosszergényi hívek

2018. július 12. (csütörtök) 8:00

Július 2. és 4. között került sor az agyagosszergényi hívek csehországi zarándoklatára. A zarándoklat első állomása a příbrami Szent Hegy volt, ahol szentmisét celebrált a zarándoklat vezetője, Szarka Gábor plébános atya. A zarándoklat második napján a résztvevők ellátogattak a prágai Szent Vitus-székesegyházba, majd a kármelita kolostorhoz tartozó Győzelmes Mária-templomban található Prágai Kis Jézus szobránál imádkoztak és szentmisét ünnepeltek. Ezt követően Karlovy Vary, Velké Popovice és Český Krumlov nevezetességeivel ismerkedtek meg. A zarándokok Ausztrián keresztül, fáradtan, de élményekkel gazdagon tértek vissza Agyagosszergénybe.

Veres András megyéspüspök megáldotta a győrsövényházi Jó Pásztor szobrot

2018. július 11. (szerda) 9:00

Június 24-én, a győrsövényházi Keresztelő Szent János-templomban búcsúi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, majd megáldotta a Magyar Képzőművészeti Egyetem két művésztanára, Káldi Richárd és Szemerey-Kiss Balázs, valamint két hallgatója, Gheorghita Borbála és Zomborácz Tamás által restaurált Jó Pásztor szobrot. A helyreállítást a Franz és Gertrud Schenzinger Alapítvány támogatta. A Jó Pásztor szobrot a német nemzetiségű Husz János készíttette hálából 1921-ben, amikor halottnak hitt fia, József  hazatért  az orosz hadifogságból. 

Magyaróvári karitászosok nyári fesztiválokon

2018. július 11. (szerda) 8:00

A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia karitászcsoportja a közelmúltban két rendezvényen is részt vett. A június 23-án Mosonmagyaróváron megrendezett Voluta Nemzetközi Vízifesztiválon „lelki fröccsöt” osztottak. A jelképes mennyiségű bor és szóda mellé egy-egy szentírási szakaszt kaptak ajándékba a vendégek. 

„Mindenkinek mindene lettem" (1Kor 9,22) – Winkler Zsolt atya ezüstmiséje Öttevényen

2018. július 9. (hétfő) 8:00

Június 24-én, az öttevényi templom búcsúnapján, Keresztelő Szent János ünnepén Winkler Zsolt plébános atya ezüstmisét mutatott be, amelynek keretében pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából adott hálát. A szentbeszédben Németh László általános püspöki helynök szólt a hívekhez. A szentmise végén Winkler Zsolt atya ezüstmisés áldásban részesítette a megjelenteket. 

Várja a hallgatók jelentkezését a Szent László Katolikus Szakkollégium

2018. július 6. (péntek) 7:00

A győri Széchenyi István Egyetemen tanulsz ősztől? Ha szeretnél egy vidám, segítőkész, keresztény közösség tagjává válni, barátkozni, jókat beszélgetni, ha szeretnél csendes, nyugodt környezetet a tanuláshoz, szabadidődet pedig kulturált körülmények között töltenéd, jelentkezz a Szent László Katolikus Szakkollégiumba! A jelentkezésedet elektronikus úton, a kollégium honlapján, előzetes regisztrációt követően tudják fogadni az intézmény munkatársai. 

Németh István atya gyémántmisét mutatott be Jánossomorján

2018. július 4. (szerda) 14:00

Egykori lelkipásztorukkal, Németh István atyával ünnepelték a hívek a jánossomorjai Keresztelő Szent János-templom búcsúját június 24-én. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Németh István atya volt, aki idén ünnepli pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját. A gyémántmisés lelkipásztor 1987 és 1993 között szolgált a jánossomorjai egyházközségekben, először csak Mosonszentjánost, végül Pusztasomorját és Mosonszentpétert is ő látta el. Az ünnepi szentmise végén minden jelenlévőt gyémántmisés áldásban részesített a jelenleg Tatán élő nyugalmazott lelkipásztor. 

A keresztények vére magvetés – Rédly Elemér atya mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. július 4. (szerda) 13:00

Rédly Elemér atya július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén szentmisét mutatott Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. A szentmisét a vértanú győri főpásztor szentté avatásáért és az üldözött keresztényekért ajánlotta fel. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa. 

Michael August Blume SVD érsek Magyarország új apostoli nunciusa

2018. július 4. (szerda) 12:30

A Szentatya, Ferenc pápa 2018. július 4-én Michael August Blume alessanói (Alexanum) címzetes érseket, verbita szerzetest Magyarország apostoli nunciusává nevezte ki.

Csak az önzetlen jótettek viszik előre a világot – Takács András atya szentmisét celebrált a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. július 4. (szerda) 8:00

Június 13-án Takács András zalaegerszegi kórházlelkész mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató köszöntötte a győri szeminárium egykori növendékét. 

Ezüstmisét ünnepeltek Ácson

2018. július 3. (kedd) 13:00

Június 10-én Varga Imre ácsi plébános, június 17-én pedig Simonics Péter tárkányi plébános, a Komáromi Esperesi Kerület esperese mutatott be ezüstmisét az ácsi Szűz Mária-templomban.  

Szent László király ünnepe Agyagosszergényben

2018. július 3. (kedd) 12:00

Június 24-én ünnepelte búcsúját az agyagosszergényi Szent László Plébánia. Ezen a vasárnapon Szarka Gábor plébános mutatott be ünnepi szentmisét a plébániatemplomban. Búcsúhétfőn Németh László általános püspöki helynök, Agyagosszergény szülötte volt az egyházközség vendége. Június 27-én, Szent László napján Holpár Balázs újmisés atya celebrálta az ünnepi szentmisét. Az ünnepet megtisztelte Böcskei Győző atya, a soproni Szent István-templom plébánosa. 

A Tiszta Szívek Mozgalmának tagjai Ausztriába zarándokoltak

2018. július 3. (kedd) 9:00

Június 13-án Ausztriába zarándokoltak a Tiszta Szívek Mozgalmában részt vevő győri gimnazista fiatalok és tanáraik, hogy hálát adjanak a tanév kegyelmeiért. A zarándoklat lelki vezetője Benkovich Ferenc atya, a győri Szentlélek-templom plébánosa volt. A programot Veres András győri megyéspüspök és Kiss Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatója támogatta. 

Te Deumot ünnepeltek a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények munkatársai

2018. július 3. (kedd) 8:00

Veres András megyéspüspök tanévzáró hálaadó szentmisét celebrált június 12-én a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények lelkipásztorainak és munkatársainak részvételével. Az ünnepség keretében a főpásztor három pedagógusnak adta át a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munkáért járó Szent Gellért-díjat. 

Duna-napot tartottak Gönyűn

2018. július 2. (hétfő) 11:00

A nemzetközi Duna-nap alkalmából szakrális és kulturális programokkal várták az érdeklődőket Gönyűn június 30-án. Az egész napos eseménysorozatot megtisztelték jelenlétükkel a szlovákiai Bős, valamint az erdélyi Mezőpanit képviselői. A Duna-nap keretében Gönyű önkormányzata, a helyi honismereti egylet, a nyugdíjasklub és a polgárőrség tagjai megkoszorúzták az elhunyt gönyűi hajósok emlékművét. Ezt követően Maróti Gábor plébános imádságot vezetett azokért, akik a folyóban veszítették életüket. A résztvevők az Árpád hadihajó elsüllyedéséről is megemlékeztek. Az eseményen jelen volt az egyik túlélő, Régensburger Károly is. A nap ünnepi szentmisével folytatódott a Szent Péter és Pál-templomban. A szentmisét Maróti Gábor atya mutatta be. A hajósok fogadalmi zászlóval érkeztek a szentmisére. A liturgia oltárkerülő körmenettel zárult.  A szentmise után került sor a Duna megkoszorúzására az Atlasz II nevű hajóról. 

Elmarad Böjte Csaba atya komáromi látogatása

2018. július 2. (hétfő) 10:00

A Jézus Szíve Plébánia sajnálattal értesíti a kedves híveket, hogy Böjte Csaba atya 2018. július 7-re meghirdetett komáromi látogatása halaszthatatlan elfoglaltsága miatt elmarad. A szervezők a látogatás új időpontjával jelentkezni fognak. 

Öt győri bencés diák kapott díjat, ösztöndíjat a Bencés Diákok Győri Egyesületétől

2018. július 2. (hétfő) 9:00

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanévzárójának keretében június 15-én díjakat, ösztöndíjakat adott át a Bencés Diákok Győri Egyesülete. Ezúttal a győri gimnázium öt tanulójának kiemelkedő tanulmányi eredményét és példamutató tevékenységét ismerték el.

Hálaadó szentmisét mutattak be Ferenc pápáért Budapesten

2018. július 2. (hétfő) 8:00

Ferenc pápa megválasztásának ötödik évében, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, június 29-én hálaadó szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a konferencia tagjaival a budapesti Szent István-bazilikában.

Péterfillérek gyűjtése

2018. június 30. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Egyház június 29-e, Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnap, idén július 1-jén tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a szentatya karitatív céljaira fordítják.

Megjelent a „Hitvallás” júliusi lapszáma

2018. június 29. (péntek) 8:00

Egyházmegyei magazinunk júliusi kiadásában beszámolunk az idei Szeretetnapról, valamint a pap- és diakónusszentelésről. A szabadság fogalmáról osztja meg gondolatait Markovics Milán Mór tábori lelkész, illetve Both Zoltán és Varga Gábor diakónus. Közelkép rovatunkban Bindes Ferenc atyát és Rédly Elemér atyát kérdezzük pappá szentelésük 60. évfordulója alkalmából. Mindketten örömmel vallanak kegyelmekben és regényes fordulatokban bővelkedő életútjukról. Olvasósarkunkban Both Balázs soproni költő Imádság éjfélkor című verse várja az érdeklődőket. Musica sacra rovatunkban bemutatjuk a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekart. A legkisebbekről júliusban sem feledkezünk meg: számukra egy otthonról elcsavargó kismókus történetével készültünk. Jó olvasást kívánunk!