Megjelent a „Hitvallás” júliusi lapszáma

2018. június 29. (péntek) 8:00

Egyházmegyei magazinunk júliusi kiadásában beszámolunk az idei Szeretetnapról, valamint a pap- és diakónusszentelésről. A szabadság fogalmáról osztja meg gondolatait Markovics Milán Mór tábori lelkész, illetve Both Zoltán és Varga Gábor diakónus. Közelkép rovatunkban Bindes Ferenc atyát és Rédly Elemér atyát kérdezzük pappá szentelésük 60. évfordulója alkalmából. Mindketten örömmel vallanak kegyelmekben és regényes fordulatokban bővelkedő életútjukról. Olvasósarkunkban Both Balázs soproni költő Imádság éjfélkor című verse várja az érdeklődőket. Musica sacra rovatunkban bemutatjuk a győrújfalui Öröm Hírnökei ének- és zenekart. A legkisebbekről júliusban sem feledkezünk meg: számukra egy otthonról elcsavargó kismókus történetével készültünk. Jó olvasást kívánunk!

A Krisztushoz való hűségünk a megmaradásunk záloga – Szent László ünnepe a Káptalandombon

2018. június 28. (csütörtök) 15:29

Június 27-én Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét mutatott be Szent László király tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök a Győri Egyházmegye papságával. Az ünnepet megtisztelték jelenlétükkel Győr Megyei Jogú Város vezetői, Borkai Zsolt polgármester, valamint Fekete Dávid, Radnóti Ákos és Somogyi Tivadar alpolgármester. A szentmise után Bábel Balázs érsek körmenetet vezetett a Szent László-hermával Győr belvárosában. 

Magyaróvári fiatalok részesültek a bérmálás szentségében

2018. június 27. (szerda) 10:00

Június 10-én Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban a magyaróvári plébánia tizenhét fiataljának.  

„Tegyük láthatóvá, hogy Krisztushoz tartozunk!” – Templomuk búcsúját ünnepelték a horvátzsidányi hívek

2018. június 27. (szerda) 9:00

Június 24-én, Keresztelő Szent János születésének napján a horvátzsidányi hívek Veres András megyéspüspökkel ünnepelték plébániatemplomuk búcsúját. A Győri Egyházmegye főpásztora a Keresztelő Szent János-templomban celebrált ünnepi szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét az egyházközség fiataljainak, majd megáldotta az első világháborúban elesett hősök tiszteletére állított emlékművet, amely a közelmúltban újult meg. 

Szent Péter és Pál apostolok ünnepe a budapesti Szent István-bazilikában

2018. június 27. (szerda) 8:00

Őszentsége Ferenc pápa megválasztásának 5. évfordulója alkalmából június 29-én, pénteken, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, 18 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be a budapesti Szent István-bazilikában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint az Apostoli Nunciatura ügyvivője, Germano Penemote. A szentmise főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke lesz.

Léleküdítő és levendula – Karitász a nagybajcsi falunapon

2018. június 26. (kedd) 8:00

Június 16-án rendezték meg a nagybajcsi falunapot, melyen a helyi karitászcsoport is részt vett, hogy bemutassa a Katolikus Karitász tevékenységét, kapcsolatot építsen a falubeliekkel, illetve további segítőket és rászorulókat keressen. 

„Renovati saecula manemus” – „Megújulva túlélni a századokat”

2018. június 25. (hétfő) 12:00

Több mint 800 éves történelmével, melynek viszontagságait megújulva élte túl, a lébényi Szent Jakab-templom büszkén üzeni a román kor emelkedett méltóságával és bensőséges hangulatával áthatott falai közé belépő vándornak, hogy az emberi élet megannyi nehézségének és megpróbáltatásának értelme, hogy erős legyen bennünk a szüntelen megújulásra vágyó lélek. Igényes kulturális programokkal várják a Lébénybe látogatókat a Szent Jakab Látogatóközpontban. Bővebb információ található a www.szentjakabtemplom.hu honlapon és igényelhető  e-mail címen, valamint a  +36302551343-as telefonszámon. 

Magyar szentek nyomában jártak a győri hittanosok

2018. június 25. (hétfő) 10:00

A Győri Székesegyházi Plébániához tartozó iskolákban tanuló hittanosok zarándoklatára június 12-én került sor. Ezúttal Székesfehérvárra látogattak el a diákok Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész vezetésével. A megérkezést követően a Nepomuki Szent János ciszterci templomban szentmisét celebrált Magyaros László atya, majd Brückner Ákos Előd ciszterci szerzetes bemutatta a templom történetét a zarándokok számára. Ezt követően a győri hittanosok látogatást tettek az egykori koronázó templomnál és a székesfehérvári püspöki palotában, valamint megtekintették a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Föld és ég között című kiállítását, amelynek középpontjában az Istent kereső ember áll. A hittanosok az egynapos program során a székesfehérvári Óramúzeum gyűjteményével, illetve a magyar történelem nagy alakjait megjelenítő szabadtéri órajátékkal is megismerkedhettek. 

Boldog Apor Vilmos püspök gyermekszemmel – Közel száz pályamű közül választott a zsűri

2018. június 25. (hétfő) 9:00

Június 22-én a győri Püspökvárban, Boldog Apor Vilmos vértanúságának helyszínén tartották a szentéletű győri püspök tiszteletére általános iskolás diákok számára meghirdetett képzőművészeti pályázat díjátadóját, amelyre közel száz pályamű érkezett. A kiválasztott alkotások megtekinthetők az Apor Vilmos életútját bemutató kiállítás keretében. 

Szent László király ünnepe a Káptalandombon

2018. június 25. (hétfő) 8:00

Szent László király ünnepének vigíliája június 26-án 18 órakor szentmisével kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Ezt követően vesperást imádkozunk. Az esti dicséret keretében elhangzik Halmos László Jubilate in B, Magnificat, valamint Franz Schubert Salve Regina című műve a Palestrina Kórus előadásában. A vesperást a Palestrina Kórus egyházzenei áhítata követi. Az áhítat során felcsendül Karai József Ének Szent Lászlóhoz, Giovanni Pierluigi da Palestrina Missa brevis – Kyrie, Gloria, Alessandro Scarlatti Exultate Deo, Liszt Ferenc Choral, Michael Haydn Tenebrae factae sunt, Bárdos Lajos Nyújtsd ki mennyből, Burkali Theodor Ave Maria, valamint César Franck 150. zsoltár című darabja. Közreműködik Cziglényi László orgonán és Gelencsér Zoltán hegedűn. Vezényel Katona Tibor, a győri Székesegyház kántor-karnagya. 

Holpár Balázs atya újmiséje

2018. június 21. (csütörtök) 8:00

Holpár Balázs atya a pappá szentelését követő napon, június 17-én újmisét mutatott be a soproni Szent István-templomban. A szentmisén asszisztáltak az Egyházmegye szolgálatára szintén június 16-án felszentelt diakónusok, Both Zoltán és Méry László. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, valamint számos paptestvér.

A győri Szent Imre-templom felszentelésének 75. évfordulóját ünnepelték

2018. június 20. (szerda) 12:00

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot  Boldog Apor Vilmos püspök. A templomszentelés évfordulója alkalmából június 3-án, Úrnapján ünnepi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök. A szentmisén koncelebráltak azok a paptestvérek, akik a Szent Imre Plébánián az elmúlt évtizedekben lelkipásztori szolgálatot teljesítettek. 

Vízből és Szentlélekből – Egy soproni család hatodik gyermekét keresztelte Veres András püspök

2018. június 20. (szerda) 9:00

A soproni Szent Imre Plébánia hívei és a város Schönstatt Mozgalomhoz tartozó családjai – a közösség tagjai, amelyhez Petrekovich-Perjés Borbála és Kalicz Péter tartozik –, különleges alkalomra gyűltek össze június 15-én délután: a hatgyermekes család legkisebb gyermekét keresztelte meg Veres András győri megyéspüspök.

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

2018. június 16. (szombat) 18:00

Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára. A szentmisén koncelebrált Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök és az Egyházmegye papsága. 

Személyi változások a Győri Egyházmegyében – FRISSÍTVE

2018. június 16. (szombat) 17:00

Dr. Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2018. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el.

Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek Szanyban

2018. június 16. (szombat) 8:00

Május 24-én a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola munkatársai és diákjai Boldog Apor Vilmos püspökre emlékeztek. A megemlékezés lelki csúcspontja az ünnepi szentmise volt, amelyet Veres András győri megyéspüspök a helyi plébániatemplomban mutatott be. 

„Aludj máskor!” – Aporos diákok sikere a középiskolai csapatok versenyén

2018. június 15. (péntek) 10:00

Az Aludj máskor! című vetélkedő középiskolás csapatok 24 órán át tartó, sokszínű, tartalmas megmérettetése. Győrben 13. alkalommal játszhattak egymással az ötvenfős iskolai válogatottak június 9-én. Nyolc győri, egy soproni és egy szolnoki középiskola csapata versenyzett az idei évben. A diákok műveltségi feladatokat oldottak meg, játszottak, táncoltak, sportoltak, barátságokat kötöttek, s közben képviselték iskolájuk értékrendjét. A tíz csapatból egyedüli katolikus iskolaként az Apor csapata a keresztény hitről tett tanúságot. 

Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai hívek

2018. június 15. (péntek) 8:00

Május végén Mariazellbe zarándokoltak a jánossomorjai egyházközség tagjai Kótai László plébános vezetésével. A programot Varga Györgyné nyugdíjas hitoktató szervezte. A jánossomorjai zarándokok elsőként a mariazelli bazilika kincstárának gyűjteményét tekintették meg. Ezt követően  ellátogattak a Heiligenbrunn (Szent Forrás) kápolnához. A kápolnában Kótai László atya szentmisét mutatott be a zarándokokért. A szentmise után a résztvevők keresztutat jártak a Kálváriahegyen.  

Közösen ünnepelték ezüstmiséjüket a győri szeminárium egykori növendékei

2018. június 12. (kedd) 10:00

Nyolcan fejezték be tanulmányaikat a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézetben 1993-ban, négyüket a Győri Egyházmegye, négyüket a Szombathelyi Egyházmegye szolgálatára szentelte fel püspökük. Idén pappá szentelésük 25. évfordulóját ünneplik mindannyian. Az ünnepi szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatták be. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, aki annak idején vezette az Egyházmegyét, és aki pappá szentelte a győri egyházmegyés növendékeket 1993. június 18-án ugyanitt.

„Ne elégedj meg a félmegoldásokkal!” – Sárai-Szabó Kelemen OSB győri diákokat bérmált a Székesegyházban

2018. június 12. (kedd) 9:00

Május 26-án Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti oktatási intézmények diákjainak. Az ünnepnek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adott otthont. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, Berkes Gyula, a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Németh Gábor győr-kisbácsai plébános.