„Köszönjük, hogy híveiért élő pásztor lehetett!” – Örök nyugalomra helyezték Zsebedics József atyát

2018. június 1. (péntek) 12:30

Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános életének 77., papságának 53. évében 2018. május 19-én, Pünkösd vigíliáján szentségekkel megerősítve a győri kórházban elhunyt. Lelki üdvéért május 30-án az általa építtetett kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök. Szentbeszédet mondott Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság prior emeritusa. Zsebedics József atyát a szentmisét követően a templomban helyezték örök nyugalomra. 

Úrnapja a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 12:00

Június 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd úrnapi körmenetet vezet a Káptalandombtól a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a Székesegyházig. A püspöki szentmisével és körmenettel egy időben nem lesz ünneplés a Győri Egyházmegye győri plébániáin (a belvárosi bencés és kármelita templomot is beleértve). A Székesegyházban ezen a napon csak 10 órakor és 18 órakor lesz szentmise. A 10 órakor kezdődő szentmisét követő körmenetre szívesen fogadunk virágszirmokat. A virágszirmok hintésében számítunk az idei évben elsőáldozó gyermekek segítségére. A paptestvéreket és a híveket szeretettel hívjuk és várjuk a Káptalandombra.

A velünk élő reneszánsz – Mátyás király koráról nyílt kiállítás a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 8:00

Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018-as évet az uralkodó emlékévének nyilvánította. Ehhez az emlékévhez kapcsolódik az Az újraálmodott Róma; Mátyás király emlékezete – a győri Corvina című kiállítás. A tárlat alapját a Győrben őrzött, Flavius Blondus itáliai humanista által jegyzett Corvina újbóli, hasonmás kiadása adta. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a Szent László Látogatóközpont szervezésében megvalósult kiállítás május 18-án nyitotta meg kapuit Győrben, a Gutenberg tér 2. szám alatt. 

Hogy elérjük örök célunkat! – Motorszentelés Jánossomorján

2018. május 31. (csütörtök) 9:00

„Illa-berek, nádak-erek, a motorosok jó emberek!” – tudósít a motorosokról szóló fáma, persze a jóság minden emberre egyformán igaz lehet. Jánossomorján évről évre pünkösdvasárnaponként déli 12 órakor, a szentmisék befejezése után motorszentelés kezdődik. 

A Szentlélek az Egyház erőforrása – Pünkösd a Káptalandombon – FRISSÍTVE

2018. május 30. (szerda) 15:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be május 20-án, pünkösdvasárnap a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise keretében az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint a Tulipános Általános Iskola mintegy ötven diákjának szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Győri Egyházmegye főpásztora. A szentmisén koncelebrált Németh József, az orsolyita oktatási intézmény igazgatója, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész. 

Mosoni siker a Családok évében meghirdetett pályázaton

2018. május 30. (szerda) 8:00

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Győri Hittudományi Főiskola közös pályázatot hirdetett a Családok évében A Szent Család címmel. A díjakat Lukácsi Zoltán atya, a Győri Hittudományi Főiskola rektora adta át Vácon május 15-én. Sáling Áron, a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János Plébánia fiatalja A család mint a szeretet forrása című kisfilmjével első helyezést ért el a média és művészet kategóriában. A díjnyertes alkotás ITT megtekinthető. 

Ifjúságihittan-bemutatóóra Mosonmagyaróváron

2018. május 28. (hétfő) 20:00

Május 5-én ifjúságihittan-bemutatóórát tekinthettek meg az érdeklődők a mosoni Nepomuki Szent János Plébánia közösségi termében. A foglalkozást, melynek témája a hivatás volt, Vlaj Márk mosoni segédlelkész és Weiszné Sáling Éva hittanár tartották. Kapui Jenő mosoni plébános köszöntőjében elmondta, hogy a plébániához tartozó ifjúsági hittancsoport tagjai mindannyian részesültek már a bérmálás szentségében, többségük középiskolás korú. Az ifjúsági hittanra járók valamennyien saját döntésük alapján tagjai a csoportnak, nem kötelező jelleggel látogatják az alkalmakat.  

Nem fogyhatnak el az „aszkéta-szivek”! – Boldog Apor Vilmos püspök ünnepe

2018. május 28. (hétfő) 8:00

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök ünnepén, május 23-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök, Pápai Lajos nyugalmazott püspök, valamint a Győri Egyházmegye papsága.  

„Mindent alakítsatok áldozattá!” – Benkó Attila atya szentmisét mutatott be a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. május 26. (szombat) 8:00

Május 13-án Benkó Attila győri kórházlelkész szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató.

Elhunyt Zsebedics József atya

2018. május 23. (szerda) 12:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadás és az örök élet reményében tudatja, hogy Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános életének 77., papságának 53. évében 2018. május 19-én, Pünkösd vigíliáján szentségekkel megerősítve a győri kórházban elhunyt. Szeretett lelkipásztoruktól hívei a győr-szigeti templomban 2018. május 30-án 13 órakor szentmise keretében búcsúzhatnak, temetése az általa építtetett kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban lesz ugyanezen a napon 16 órakor.

A mosoni németek kitelepítésére emlékeztek

2018. május 22. (kedd) 8:00

Május 18-án német nyelvű szentmise keretében emlékeztek meg a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban a mosoni németek kitelepítéséről. Mosonból 767 embert telepítettek ki, az utolsó vonat 1946. május 20-án indult a mosoni állomásról. A kitelepítettek csupán egy húsz kilogrammos csomagot vihettek magukkal, minden más vagyonukat szülőföldjükön kellett hagyniuk.

Egyházzenei áhítat Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. május 19. (szombat) 8:00

Május 23-án 19 órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban egyházzenei áhítatot tartunk Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. Az áhítatot Veres András győri megyéspüspök nyitja meg. Az eseményen felcsendülnek Alessandro Scarlatti (Ad te Domine levavi animam meam és Exultate Deo), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Alma redemptoris Mater), Tomás Luis de Victoria (Popule meus), Dieterich Buxtehude (D-moll toccata), Koloss István (Mise Apor Vilmos tiszteletére – Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), Joseph Anton Bruckner (Locus iste), Harmat Artúr (150. zsoltár), Charles-Marie Widor (V. szimfónia II. tétel), Wolfgang Amadeus Mozart (C-dúr missa brevis – Orgelsolomesse) művei. A hangversenyen közreműködik: Bognár Krisztina (szoprán), Cziglényi László (orgona), Finszter Eszter (alt), Giczi Balázs (orgona), Horváth Csaba (tenor), Katona Péter (basszus), valamint a Palestrina Kórus és Zenekar. Vezényel Katona Tibor kántor-karnagy. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

2018. május 18. (péntek) 8:00

Pünkösd ünnepe Húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

A magyaróvári plébánia pályázatot hirdet amatőr fotósok részére

2018. május 16. (szerda) 10:00

A mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia Mosonmagyaróvár szakrális értékei címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A pályamunkák beküldési határideje: 2018. október 16. 18 óra. A JPEG formátumú fényképeket a  e-mail címre várják a szervezők. 

Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

2018. május 16. (szerda) 9:00

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

Elballagtak a soproni Szent Orsolya Gimnázium érettségiző diákjai

2018. május 16. (szerda) 8:00

Május 5-én elballagtak a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium végzős diákjai. Veres András győri megyéspüspök a ballagás alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be a Szent György-templomban Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész, Butsy Lajos fertőrákosi plébános, Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, valamint Orsos Zoltán csákánydoroszlói plébános koncelebrálásával. 

Még nagyobb kitartással, hűséggel – Temploma újraszentelését ünnepelte a nagylózsi közösség

2018. május 15. (kedd) 9:00

Templomszentelésre gyűltek össze a nagylózsiak május 13-án. A faluközösség összefogásával és az Egyházmegye  támogatásával sikerült megújítva megőrizni az építmény műemlék jellegét. A hívek Veres András püspökkel közösen ünnepeltek.

A cserkészet missziós lehetőségéről tartottak előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2018. május 15. (kedd) 8:00

Május 9-én került sor a Hitünk és életünk szabadegyetem 2017–18-as évadjának utolsó előadására. A Győri Hittudományi Főiskolán a cserkészet missziós lehetőségéről, a cserkészmozgalomhoz szorosan kapcsolódó Táborkereszt, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) katolikus tagjainak lelki közösségéről tartott előadást Kispál György csepeli plébános, a Táborkereszt egyházi elnöke és Zelliger Erzsébet nyugalmazott egyetemi docens, a Táborkereszt ügyvezető elnöke.

Főegyházmegyei zarándoklat Veszprémben Boldog Gizella tiszteletére

2018. május 14. (hétfő) 8:00

Május 12-én rendezték meg a hagyományos főegyházmegyei zarándoklatot Veszprémben Boldog Gizella, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének tiszteletére. Az ünnepi szentmisét, melynek főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt, az Óváros téren tartották.