Hősök napi megemlékezést tartottak Gönyűn

2018. június 5. (kedd) 20:00

Május 27-én, a gönyűi templomkertben kialakított emlékműveknél az I. és II. világháborúban elesett katonákra emlékeztek a helyiek Maróti Gábor plébános és Major Gábor polgármester vezetésével a hősök napja alkalmából. A megemlékezésen számos hozzátartozó, leszármazott is részt vett, köztük az emlékműveket gondozó Singer Johanna. Maróti Gábor plébános közös imádságra hívta az egybegyűlteket, majd megáldotta az emlékműveket. Major Gábor polgármester ünnepi gondolatait követően az önkormányzat, a polgárőrség, a honismereti egyesület, a helyi Vöröskereszt, a nyugdíjas klub, valamint a gönyűi Széchenyi István Általános Iskola képviselői megkoszorúzták az emlékműveket. A koszorúk elhelyezése után Szabó Maja hetedik és Szabó Hajnalka hatodik osztályos tanuló szavalata hangzott el. 

Nem kell megkerülnünk érte a világot – Úrnapja Győrben

2018. június 3. (vasárnap) 20:00

Június 3-án, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepén, Úrnapján Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be Győr városának plébánosaival a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor a szentmisét követően úrnapi körmenetet vezetett a Káptalandombról a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a Székesegyházig.

Szeretetnap Győrben – Új helyszínen, de változatlan céllal

2018. június 3. (vasárnap) 12:00

Az idei évben június 10-én, új helyszínen, a Dunakapu téren rendezi meg a Szeretetnapot a Győri Egyházmegye. Az „Adj örömmel!” mottóval meghirdetett jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivál 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Szeretetnapon jelen lesz Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő fiatalok egy kisebb csoportja. A szervezők 11 órától gyermekprogramokkal, Karitász-játszósarokkal, a Tudor Játékcsalád egyedi készítésű táblás stratégiai játékaival, sportbemutatóval és koncertekkel várják az érdeklődőket a Dunakapu téren. A rendezvény bevételét – a hagyományhoz híven – a Győri Egyházmegye a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlja fel. 

Megjelent a „Hitvallás” júniusi lapszáma

2018. június 1. (péntek) 20:00

A Hitvallás című egyházmegyei magazinunk júniusi számában horvát és magyar nyelven számolunk be a gradistyei horvát hívek győri Könnyező Szűzanyához vezető májusi zarándoklatáról. Ennek kapcsán kérdeztük a Kismartoni Egyházmegye horvát nemzetiségű főpásztorát, Ägidius J. Zsifkovics püspök atyát. Kiadványunk Tolle, lege! rovatában bemutatkozik Holpár Balázs, akit Veres András megyéspüspök áldozópappá szentel június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Havassy Bálint László atya az értő szívű szolgáról, Szent Lászlóról szóló elmélkedése a június 27-i ünnepre való lelki felkészülést segíti. Az #élőkövek rovatunkban hírt adunk a nagylózsiak példaértékű összefogásáról, amelynek köszönhetően megújult a Szent Lőrinc-templom belső tere. Programajánlónkban pedig részletesen ismertetjük a június 10-i Szeretetnap menetét. A magazin elérhető a Győri Egyházmegye plébániáin, a káptalandombi Szent László Kegytárgy- és Ajándékboltban, valamint a győr-belvárosi Tiszta Forrás kegytárgy- és könyvesboltban. Jó olvasást kívánunk! 

Ternyák Csaba egri érsek Fertőszentmiklós díszpolgára lett

2018. június 1. (péntek) 15:00

Fertőszentmiklós várossá nyilvánításának 10. évfordulója alkalmából – a hagyományos Pünkösdi Fesztivál nyitányaként – május 18-án szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek, a település szülötte a helyi Szent Miklós-templomban. Az ünnepre meghívást kaptak a Fertőszentmiklóshoz származásuk vagy szolgálatuk révén kötődő lelkipásztorok. A szentmisén koncelebrált Péntek József nyugalmazott plébános, Fodróczy László iváni plébános, Benkó Attila győri kórházlelkész és Németh István fertőszentmiklósi plébános. Ternyák Csaba érsek atya háláját fejezte ki azért, hogy együtt ünnepelhetett a fertőszentmiklósi közösséggel, a testvértelepülések delegáltjaival. 

„Köszönjük, hogy híveiért élő pásztor lehetett!” – Örök nyugalomra helyezték Zsebedics József atyát

2018. június 1. (péntek) 12:30

Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános életének 77., papságának 53. évében 2018. május 19-én, Pünkösd vigíliáján szentségekkel megerősítve a győri kórházban elhunyt. Lelki üdvéért május 30-án az általa építtetett kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök. Szentbeszédet mondott Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság prior emeritusa. Zsebedics József atyát a szentmisét követően a templomban helyezték örök nyugalomra. 

Úrnapja a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 12:00

Június 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd úrnapi körmenetet vezet a Káptalandombtól a Dunakapu téren és a Gutenberg téren át a Székesegyházig. A püspöki szentmisével és körmenettel egy időben nem lesz ünneplés a Győri Egyházmegye győri plébániáin (a belvárosi bencés és kármelita templomot is beleértve). A Székesegyházban ezen a napon csak 10 órakor és 18 órakor lesz szentmise. A 10 órakor kezdődő szentmisét követő körmenetre szívesen fogadunk virágszirmokat. A virágszirmok hintésében számítunk az idei évben elsőáldozó gyermekek segítségére. A paptestvéreket és a híveket szeretettel hívjuk és várjuk a Káptalandombra.

A velünk élő reneszánsz – Mátyás király koráról nyílt kiállítás a Káptalandombon

2018. június 1. (péntek) 8:00

Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018-as évet az uralkodó emlékévének nyilvánította. Ehhez az emlékévhez kapcsolódik az Az újraálmodott Róma; Mátyás király emlékezete – a győri Corvina című kiállítás. A tárlat alapját a Győrben őrzött, Flavius Blondus itáliai humanista által jegyzett Corvina újbóli, hasonmás kiadása adta. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a Szent László Látogatóközpont szervezésében megvalósult kiállítás május 18-án nyitotta meg kapuit Győrben, a Gutenberg tér 2. szám alatt. 

Hogy elérjük örök célunkat! – Motorszentelés Jánossomorján

2018. május 31. (csütörtök) 9:00

„Illa-berek, nádak-erek, a motorosok jó emberek!” – tudósít a motorosokról szóló fáma, persze a jóság minden emberre egyformán igaz lehet. Jánossomorján évről évre pünkösdvasárnaponként déli 12 órakor, a szentmisék befejezése után motorszentelés kezdődik. 

A Szentlélek az Egyház erőforrása – Pünkösd a Káptalandombon – FRISSÍTVE

2018. május 30. (szerda) 15:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be május 20-án, pünkösdvasárnap a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise keretében az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, valamint a Tulipános Általános Iskola mintegy ötven diákjának szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Győri Egyházmegye főpásztora. A szentmisén koncelebrált Németh József, az orsolyita oktatási intézmény igazgatója, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész. 

Mosoni siker a Családok évében meghirdetett pályázaton

2018. május 30. (szerda) 8:00

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Győri Hittudományi Főiskola közös pályázatot hirdetett a Családok évében A Szent Család címmel. A díjakat Lukácsi Zoltán atya, a Győri Hittudományi Főiskola rektora adta át Vácon május 15-én. Sáling Áron, a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János Plébánia fiatalja A család mint a szeretet forrása című kisfilmjével első helyezést ért el a média és művészet kategóriában. A díjnyertes alkotás ITT megtekinthető. 

Ifjúságihittan-bemutatóóra Mosonmagyaróváron

2018. május 28. (hétfő) 20:00

Május 5-én ifjúságihittan-bemutatóórát tekinthettek meg az érdeklődők a mosoni Nepomuki Szent János Plébánia közösségi termében. A foglalkozást, melynek témája a hivatás volt, Vlaj Márk mosoni segédlelkész és Weiszné Sáling Éva hittanár tartották. Kapui Jenő mosoni plébános köszöntőjében elmondta, hogy a plébániához tartozó ifjúsági hittancsoport tagjai mindannyian részesültek már a bérmálás szentségében, többségük középiskolás korú. Az ifjúsági hittanra járók valamennyien saját döntésük alapján tagjai a csoportnak, nem kötelező jelleggel látogatják az alkalmakat.  

Nem fogyhatnak el az „aszkéta-szivek”! – Boldog Apor Vilmos püspök ünnepe

2018. május 28. (hétfő) 8:00

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök ünnepén, május 23-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Veres András győri megyéspüspök, Pápai Lajos nyugalmazott püspök, valamint a Győri Egyházmegye papsága.  

„Mindent alakítsatok áldozattá!” – Benkó Attila atya szentmisét mutatott be a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. május 26. (szombat) 8:00

Május 13-án Benkó Attila győri kórházlelkész szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató.

Elhunyt Zsebedics József atya

2018. május 23. (szerda) 12:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadás és az örök élet reményében tudatja, hogy Zsebedics József címzetes kanonok, nyugalmazott plébános életének 77., papságának 53. évében 2018. május 19-én, Pünkösd vigíliáján szentségekkel megerősítve a győri kórházban elhunyt. Szeretett lelkipásztoruktól hívei a győr-szigeti templomban 2018. május 30-án 13 órakor szentmise keretében búcsúzhatnak, temetése az általa építtetett kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban lesz ugyanezen a napon 16 órakor.

A mosoni németek kitelepítésére emlékeztek

2018. május 22. (kedd) 8:00

Május 18-án német nyelvű szentmise keretében emlékeztek meg a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban a mosoni németek kitelepítéséről. Mosonból 767 embert telepítettek ki, az utolsó vonat 1946. május 20-án indult a mosoni állomásról. A kitelepítettek csupán egy húsz kilogrammos csomagot vihettek magukkal, minden más vagyonukat szülőföldjükön kellett hagyniuk.

Egyházzenei áhítat Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. május 19. (szombat) 8:00

Május 23-án 19 órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban egyházzenei áhítatot tartunk Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. Az áhítatot Veres András győri megyéspüspök nyitja meg. Az eseményen felcsendülnek Alessandro Scarlatti (Ad te Domine levavi animam meam és Exultate Deo), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Alma redemptoris Mater), Tomás Luis de Victoria (Popule meus), Dieterich Buxtehude (D-moll toccata), Koloss István (Mise Apor Vilmos tiszteletére – Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), Joseph Anton Bruckner (Locus iste), Harmat Artúr (150. zsoltár), Charles-Marie Widor (V. szimfónia II. tétel), Wolfgang Amadeus Mozart (C-dúr missa brevis – Orgelsolomesse) művei. A hangversenyen közreműködik: Bognár Krisztina (szoprán), Cziglényi László (orgona), Finszter Eszter (alt), Giczi Balázs (orgona), Horváth Csaba (tenor), Katona Péter (basszus), valamint a Palestrina Kórus és Zenekar. Vezényel Katona Tibor kántor-karnagy. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

2018. május 18. (péntek) 8:00

Pünkösd ünnepe Húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

A magyaróvári plébánia pályázatot hirdet amatőr fotósok részére

2018. május 16. (szerda) 10:00

A mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia Mosonmagyaróvár szakrális értékei címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A pályamunkák beküldési határideje: 2018. október 16. 18 óra. A JPEG formátumú fényképeket a  e-mail címre várják a szervezők. 

Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

2018. május 16. (szerda) 9:00

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.