A mosoni németek kitelepítésére emlékeztek

2018. május 22. (kedd) 8:00

Május 18-án német nyelvű szentmise keretében emlékeztek meg a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban a mosoni németek kitelepítéséről. Mosonból 767 embert telepítettek ki, az utolsó vonat 1946. május 20-án indult a mosoni állomásról. A kitelepítettek csupán egy húsz kilogrammos csomagot vihettek magukkal, minden más vagyonukat szülőföldjükön kellett hagyniuk.

Egyházzenei áhítat Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. május 19. (szombat) 8:00

Május 23-án 19 órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban egyházzenei áhítatot tartunk Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. Az áhítatot Veres András győri megyéspüspök nyitja meg. Az eseményen felcsendülnek Alessandro Scarlatti (Ad te Domine levavi animam meam és Exultate Deo), Giovanni Pierluigi da Palestrina (Alma redemptoris Mater), Tomás Luis de Victoria (Popule meus), Dieterich Buxtehude (D-moll toccata), Koloss István (Mise Apor Vilmos tiszteletére – Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), Joseph Anton Bruckner (Locus iste), Harmat Artúr (150. zsoltár), Charles-Marie Widor (V. szimfónia II. tétel), Wolfgang Amadeus Mozart (C-dúr missa brevis – Orgelsolomesse) művei. A hangversenyen közreműködik: Bognár Krisztina (szoprán), Cziglényi László (orgona), Finszter Eszter (alt), Giczi Balázs (orgona), Horváth Csaba (tenor), Katona Péter (basszus), valamint a Palestrina Kórus és Zenekar. Vezényel Katona Tibor kántor-karnagy. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

2018. május 18. (péntek) 8:00

Pünkösd ünnepe Húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

A magyaróvári plébánia pályázatot hirdet amatőr fotósok részére

2018. május 16. (szerda) 10:00

A mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia Mosonmagyaróvár szakrális értékei címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A pályamunkák beküldési határideje: 2018. október 16. 18 óra. A JPEG formátumú fényképeket a  e-mail címre várják a szervezők. 

Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

2018. május 16. (szerda) 9:00

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

Elballagtak a soproni Szent Orsolya Gimnázium érettségiző diákjai

2018. május 16. (szerda) 8:00

Május 5-én elballagtak a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium végzős diákjai. Veres András győri megyéspüspök a ballagás alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be a Szent György-templomban Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész, Butsy Lajos fertőrákosi plébános, Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, valamint Orsos Zoltán csákánydoroszlói plébános koncelebrálásával. 

Még nagyobb kitartással, hűséggel – Temploma újraszentelését ünnepelte a nagylózsi közösség

2018. május 15. (kedd) 9:00

Templomszentelésre gyűltek össze a nagylózsiak május 13-án. A faluközösség összefogásával és az Egyházmegye  támogatásával sikerült megújítva megőrizni az építmény műemlék jellegét. A hívek Veres András püspökkel közösen ünnepeltek.

A cserkészet missziós lehetőségéről tartottak előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2018. május 15. (kedd) 8:00

Május 9-én került sor a Hitünk és életünk szabadegyetem 2017–18-as évadjának utolsó előadására. A Győri Hittudományi Főiskolán a cserkészet missziós lehetőségéről, a cserkészmozgalomhoz szorosan kapcsolódó Táborkereszt, a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) katolikus tagjainak lelki közösségéről tartott előadást Kispál György csepeli plébános, a Táborkereszt egyházi elnöke és Zelliger Erzsébet nyugalmazott egyetemi docens, a Táborkereszt ügyvezető elnöke.

Főegyházmegyei zarándoklat Veszprémben Boldog Gizella tiszteletére

2018. május 14. (hétfő) 8:00

Május 12-én rendezték meg a hagyományos főegyházmegyei zarándoklatot Veszprémben Boldog Gizella, a Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének tiszteletére. Az ünnepi szentmisét, melynek főcelebránsa és szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt, az Óváros téren tartották.

Elballagtak a Prohászka-gimnázium végzős diákjai

2018. május 10. (csütörtök) 8:00

A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium ballagási ünnepélyét május 4-én tartották. Az érettségiző diákok énekelve járták végig az iskola folyosóit, ezt követően az ünnepség a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban folytatódott. A tizenegyedik évfolyam képviseletében Horváth Dorina búcsúztatta a ballagókat, majd a végzős fiatalok nevében Sterkovitz Izabella mondott beszédet. A hálaadó liturgia keretében Veres András győri megyéspüspök adott lelki útravalót a búcsúzó diákoknak: „Kívánom, hogy mindazt, amit a Gondviselés rátok bízott, rátok fog bízni, mindig akarjátok szeretettel, Jézus akarata és az ő tanítása szerint tenni.” A főpásztor elmélkedése teljes terjedelmében meghallgatható ITT

Anyák napi köszöntő a soproni Szent Orsolya-templomban

2018. május 9. (szerda) 10:00

Május 4-én imádsággal és énekkel köszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat a soproni Szent Orsolya-óvodába járó kisgyermekek anyák napja alkalmából. A köszöntőnek a Szent Orsolya-templom adott otthont. A megható zenés összeállítás után az óvodások édesanyjuk ölében hallgatták meg Kovács Gergő Vilmos templomigazgató ünnepi gondolatait. Ezt követően a gyermekek édesanyjukkal és nagymamájukkal mentek az oltár elé, hogy részesüljenek az anyák napi áldásban. 

Hitoktatók júniusi lelkigyakorlata

2018. május 9. (szerda) 9:00

A Győri Egyházmegye Hitoktatási Bizottsága június 27-től 29-ig (ebédtől ebédig) lelkigyakorlatot szervez a hitoktatók számára. A lelkigyakorlatnak a Győri Hittudományi Főiskola (9021 Győr, Káptalandomb 7.) ad otthont. A részvételi díj – teljes ellátással és szállással – 14.000 forint. A szervezők június 15-ig várják a hitoktatók jelentkezését a Győri Egyházmegyei Hitoktatási Szervezet címén: 9021 Győr, Káptalandomb 5/B; a  e-mail címen vagy a +3620/2400167-es telefonszámon.

A Lélek megtanít élni – Martos Levente Balázs atya szentmisét mutatott be Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. május 9. (szerda) 8:00

Május 7-én Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet prefektusa, a Pápai Biblikus Bizottság tagja mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök szentté avatásáért a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főcelebránst Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató köszöntötte, Boldog Apor Vilmos és Boldog Brenner János közbenjárását kérve a győri szeminárium növendékeiért. 

„Kincsesklub” a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban – FRISSÍTVE

2018. május 9. (szerda) 7:00

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár felnőtteknek, elsősorban nyugdíjasoknak szóló kreatív kulturális programsorozata a harmadik évadot zárja június 8-án 10 órakor. A Kincsesklub kincsei nem csupán a megismert kiállítások, műtárgyak, kulturális és szakrális értékek, hanem azok a barátságok, amelyeket a foglalkozások alatt kötöttek a résztvevők, immár valódi közösséget alkotva. A Kincsesklub tagjai rendszeresen öleléssel, kézfogással köszöntik egymást a foglalkozások elején és a búcsúzásnál, a mindennapok során is keresik egymás társaságát.

A Szűzanyát és az édesanyákat köszöntötték Mocsán

2018. május 8. (kedd) 8:00

Anyák napja előestéjén, május 5-én Verskoszorú Égi Édesanyánknak címmel a helyi gyermekek és fiatalok Dsida Jenő, Mentes Mihály, Pázmány Péter, Sík Sándor, Szulik József és Tűz Tamás verseivel adtak hálát Szűzanyának, majd anyák napi versekkel és énekekkel mondtak köszönetet édesanyjuknak a mocsai Rózsafüzér Királynője templomban. „A Szűzanyának kötött virágcsokor, egy-egy szál rózsa az édesanyáknak és a természet ajándékaként ünneplőbe öltözött, fehér virágfüzérrel körbeölelt templom egy nagy közös hálaadás volt mindazért a szeretetért és segítségért, amit Szűzanyától kapunk, és amit az édesanyák gondoskodásában is megtapasztalunk” – hangsúlyozta Horváth István plébános.

Szeretetnap – Új helyszínen, de változatlan céllal

2018. május 7. (hétfő) 11:00

Az idei évben június 10-én új helyszínen, a Dunakapu téren rendezik meg a Szeretetnapot. Az „Adj örömmel!” mottóval meghirdetett jótékonysági kulturális és gasztronómiai fesztivál 10 órakor püspöki szentmisével kezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Szeretetnapon jelen lesz Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő fiatalok. A szervezők 11 órától gyermekprogramokkal, koncertekkel és sportbemutatókkal várják az érdeklődőket a Dunakapu téren. A rendezvény bevételét a Győri Egyházmegye a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánlja fel.

Litániára várják a híveket a győr-kiskúti kápolnában

2018. május 7. (hétfő) 10:30

Május minden vasárnapján meghitt környezetben, a győr-kiskúti kápolnában litánián vehetnek részt a Boldogságos Szűz Mária tisztelői. A szertartás 15.30-kor kezdődik, hogy az oda igyekvők a 8-as busszal időben megérkezhessenek. Június, július, augusztus és szeptember hónapokban minden első vasárnapon 15.30-kor tartanak litániát ugyanitt. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

Megjelent a „Hitvallás” című egyházmegyei magazinunk májusi lapszáma

2018. május 7. (hétfő) 9:00

„Ezekiel próféciájában a tűz motívumának egyetlen célja van: hogy az ember számára radikálisan kihangsúlyozza Isten szentségét. Hogy rámutasson: mindenünk, amink van, az Istentől van. Hogy zöldellő fáinkat csemeteként az Isten ültette el. Ő öntözte. Ő adta a napfényt. Mi legfeljebb csak néha megkapáltuk és körülgyomláltuk azokat. Ha ezt elfelejtjük, az Isten újra és újra emlékeztet bennünket arra, hogy ma is ki szeretné magát nyilatkoztatni az életünkben” – fogalmaz Boldvai M. Bertalan OPraem Tüzet fogó fásultságunk című elmélkedésében, amely a Hitvallás című magazinunk májusi lapszámának Tolle, lege! rovatában található. Bertalan atya elmélkedése mellett kiadványunkban olvasható interjú egy ötgyermekes édesapával, Pongrácz Attilával, a győri Széchenyi István Egyetem docensével, aki gyártósori munkásként szerzett tapasztalatairól is beszámol. Veres András püspök atyát Brenner János boldoggá avatása kapcsán az áldozatvállalás fontosságáról, Lebó Ferenc szobrászművészt a nagyszerdán megáldott Mindenki Krisztusa elnevezésű káptalandombi alkotásáról kérdeztük. A legkisebbeknek egy hősies helytállást tanúsító nyúlcsaládról szóló történettel és egy mondókával készültünk. Lelket gazdagító olvasást kívánunk!

Búcsút ünnepeltek Győrött a horvát nemzetiségű hívek

2018. május 7. (hétfő) 8:00

A Könnyező Szűzanya kegyképéhez vezető horvát zarándoklat 1972 óta a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kiemelkedő ünnepeinek egyike. Ebben az esztendőben „Helyezzük családjainkat Isten kezébe!” mottóval gyűltek egybe az Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett gradistyei horvát hívek. A május 6-án, vasárnap megtartott búcsúi szentmise főcelebránsa és szónoka a Kismartoni Egyházmegye horvát nemzetiségű püspöke, Ägidius J. Zsifkovics volt. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök is, aki a szentmisén mindhárom országból érkezett lelkipásztorokkal együtt koncelebrált. A szentmisén részt vettek a horvát nemzetiség társadalmi és politikai életbe delegált képviselői. Jelen volt Mladen Andrlić, Horvátoszág budapesti nagykövete is. A szentmisén énekével közreműködött a gradistyei horvátság által lakott települések híveinek közel 150 fős Pax et bonum kórusa.