„Az igazság szabaddá tesz benneteket” (Jn 8,32) – Az álhírek és a békét szolgáló újságírás

2018. május 5. (szombat) 8:00

Magyarországon idén május 6-án ünnepeljük a tömegtájékoztatás világnapját. Ezen a napon a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a hívekhez. Ferenc pápának a tömegtájékoztatás 52. világnapjára szóló írását az alábbiakban közöljük. 

Hit a családban

2018. május 4. (péntek) 8:00

A magyaróvári és a mosoni plébánia meghívását elfogadva, az Óvárosi esték programsorozat vendége volt Veres András győri megyéspüspök április 26-án. A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom felszentelésének 350. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év keretében sorra kerülő rendezvényen Hit a családban címmel Vizsy Ferenc újságíró, a jubileumi év programkoordinátora beszélgetett a Győri Egyházmegye főpásztorával. A beszélgetésnek a mosonmagyaróvári Óvárosi Kávéház és Étterem adott otthont. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bodó Zoltán magyaróvári plébános, Kapui Jenő mosoni plébános, valamint Farkas István SchP, a mosonmagyaróvári piarista rendház házfőnöke és Vereb Zsolt SchP, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.  

Elhunyt Kóbor Lajos atya

2018. május 3. (csütörtök) 8:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Kóbor Lajos nyugalmazott peresztegi plébános életének 81., papságának 57. évében, 2018. április 29-én, vasárnap este szentségekkel megerősítve a soproni Szent Benedek Idősek Házában elhunyt. Temetése május 9-én, szerdán, Csepregen, a Szent Miklós-templomban délután 3 órakor kezdődő szentmisét követően a helybeli temetőben lesz.

Győzzük le a rosszat a jóval! – Szent György-napot ünnepeltek a ménfői hívek

2018. május 2. (szerda) 8:00

Április 27-én, pénteken este a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony Plébánia közösségi házának udvarán Szent György tiszteletére gyűltek össze a hívek. A szabadtéri szentmisét Sándor Gábor plébános felkérésére Bognár István püspöki irodaigazgató mutatta be, aki örömmel látogatott el plébánosi szolgálatának első, ménfői állomáshelyére. A Szent György-napi ünnepséget közel tizenöt éve megszervezik a helyi egyházközségben, Balázs Tamás atya kezdeményezésére. Az idei esemény alkalmat adott arra is, hogy a résztvevők lélekben felkészüljenek Brenner János boldoggá avatására.

Fölragyog a fény – Boldoggá avatták Brenner Jánost

2018. május 1. (kedd) 19:00

Hívek tízezrei gyűltek össze a magyar Egyház örömteli ünnepére, Brenner János vértanú pap boldoggá avatására május elsején Szombathelyen, az Emlékmű-dombon. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt.

Horvát nemzetiségű hívek zarándoklata a győri Könnyező Szűzanyához

2018. május 1. (kedd) 8:00

A Győri Egyházmegye az idei esztendőben is megszervezi a horvát nemzetiségű hívek zarándoklatát a győri Könnyező Szűzanyához. A 2018-as zarándoklat mottója: „Helyezzük családjainkat Isten kezébe!” A zarándoklatra május 6-án, vasárnap kerül sor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Ägidius J. Zsifkovics kismartoni püspök lesz. A szentmisén énekével közreműködik a gradistyei horvátság által lakott települések híveinek közel 150 fős Pax et bonum kórusa. A zarándoklat a 14 órakor Mária-köszöntővel zárul Mogyorósi Márk Ányos OSB főszervező vezetésével. A Győri Egyházmegye szeretettel hívja és várja a horvát családokat!

Felvidéki vendégek a Győri Egyházmegyei Karitásznál

2018. április 30. (hétfő) 8:00

Április 18-án a Nagyszombati Főegyházmegyéhez tartozó Dunaszerdahelyről érkeztek vendégek, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat a Győri Egyházmegyei Karitásszal, és megbeszélést folytassanak a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről.

Szent Pál az Eucharisztiáról – Csernai Balázs atya tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2018. április 28. (szombat) 7:00

Április 18-án a Hitünk és életünk szabadegyetem keretein belül Csernai Balázs teológiai tanár Krisztus testében élek – Szent Pál apostol tanítása az Eucharisztiáról címmel tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán. Ez volt a szabadegyetem idei tanévének nyolcadik alkalma. 

Magyar hazájukból elűzöttekre emlékeztek Jánossomorján

2018. április 28. (szombat) 6:00

Április 15-én emlékeztek meg Jánossomorján a mosonszentpéteri és mosonszentjánosi német ajkúak kitelepítéséről. 1946 áprilisában Mosonszentpéterről 1384, Mosonszentjánosról 2267 főt telepítettek ki. Az összlakosság több mint felét, a németajkúak kétharmadát. Négy vonat szállította őket Németország különböző területeire – olvasható Varga Veronika A német ajkúak kitelepítése című dolgozatában, amely a Jánossomorjai Füzetek című kiadványsorozat első számában jelent meg 2006-ban.

Brenner János boldoggá avatására készül a Győri Egyházmegyei Karitász

2018. április 26. (csütörtök) 12:00

Brenner János vértanú papot (1931-1957) május 1-jén ünnepi szentmise keretében boldoggá avatják a szombathelyi Emlékmű-dombnál. Az örömteli alkalomra lelkiekben is készül a győri Apor Vilmos Ház közössége. Április 26-án délelőtt Németh László általános püspöki helynök látogatott a Győri Egyházmegyei Karitász épületébe, majd az általa vezetett közös elmélkedés után ünnepélyesen megáldotta azokat a gyertyákat, melyeket a megváltozott munkaképességű munkatársak készítettek az ünnepre.

Család(ki)képző nap Kunszigeten

2018. április 25. (szerda) 20:00

„Egy nap a családokért!” – ezzel a szlogennel rendezték meg az első család(ki)képző napot Kunszigeten április 14-én Winkler Zsolt plébános vezetésével. Az esemény délelőtt a Szent Lőrinc-templomban kezdődött. A nyitóprogram keretében Ritter Andrea szakpszichológus Család mint sorsformáló erő címmel tartott előadást. Ezután pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek koordinálásával kiscsoportos beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. A legkisebbeket kézműves foglalkozás várta a plébánián. Az ebéd közös bográcsból került az asztalra. Délután a családok csapatokat alkotva mérték össze erejüket a sportcsarnokban. A programokat a Hangraforgó együttes koncertje és táncház zárta.

Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délutánt rendeztek Harkán

2018. április 22. (vasárnap) 8:00

A harkai karitászcsoport immár második alkalommal, április 14-én rendezte meg a „Tárd ki a szíved!” mottójú tavaszváró délutánt a helyi futballpályán, mintegy 800 résztvevővel. Az idei programot a Családok éve jegyében állították össze. 

Peruból látogatott szülővárosába Szabó Zsolt msp atya

2018. április 21. (szombat) 8:00

Szabó Zsolt msp atya, a Szegények Szolgái Misszionáriusok Mozgalom tagja három év után három hét szabadságra érkezett Peruból szülővárosába, Sopronba. Korábban Kubában is szolgált az olasz Giovanni Salerno atya által alapított közösségben, melynek legfőbb tevékenysége a szegénységben élők evangelizálása Latin-Amerikában (Peru, Mexikó, Kuba) és az elhagyott gyermekek nevelése. A mozgalmat négy különböző közösség – papok és testvérek, szerzetesnővérek, szemlélődők és családos misszionáriusok – alkotja, akik életállapotuknak megfelelően vállalnak részt a feladatokból. Több mint 150 misszionárius (18 különböző nemzetből) több mint száz helyi lakossal szolgál naponta 1500 gyermeket a mozgalom iskoláiban, étkezőiben, orvosi rendelőiben és szakmai műhelyeiben. Budapesten Józsefvárosban, a Magyarok Nagyasszonya Központban foglalkoznak főleg roma származású gyerekekkel, akiknek az általános és középiskolai tanulmányaikban segítenek.

Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

2018. április 20. (péntek) 11:00

Húsvét negyedik vasárnapja a hivatások világnapja. A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a papokhoz, szerzetesekhez és minden hívőhöz ezen a napon. Az alábbiakban közöljük Ferenc pápa Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását című üzenetét. 

Szentségimádás Brenner János boldoggá avatásának előestéjén

2018. április 20. (péntek) 10:00

A Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezéséhez csatlakozva szentségimádást tartunk a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Brenner János boldoggá avatásának előestéjén, április 30-án, a 18 órakor kezdődő szentmisét követően.

A mocsai egyházközség kiállítással készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

2018. április 19. (csütörtök) 8:00

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a mocsai Rózsafüzér Királynője Plébániához tartozó hívek összegyűjtötték az 1954 és 2017 között, az elsőáldozások alkalmával készített csoportképeket. A felvételekből összeállított tablók a plébániatemplomban láthatók. 

Nem lehet elég korán kezdeni – Óvodások látogattak a Győri Egyházmegyei Levéltárba

2018. április 18. (szerda) 9:00

Április 10-én a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ nagycsoportos óvodásai a Győri Egyházmegyei Levéltárba látogattak. A levéltár munkatársai számára igazi kihívást jelentett egy jellemzően iratokat őrző intézményt bemutatni olyan gyermekeknek, akik épp csak most ismerkednek a betűkkel, az olvasás szépségével. 

KAZETTA – Katolikus Zenei Táborba várja a zenészeket a NEK Általános Titkársága

2018. április 18. (szerda) 8:00

A Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága katolikus zenei tábort szervez Révfülöpre. A tábor időpontja: 2018. július 23-29. A szervezők 2018. május 31-ig várják az érdeklődők jelentkezését a www.iec2020.hu honlapon. 

Első hétvégét tartott a Házas Hétvége soproni közössége

2018. április 16. (hétfő) 10:00

Április 6. és 8. között tartotta a Házas Hétvége soproni közössége az Első hétvége elnevezésű rendezvényét Kőszegen Varga János atya, a bécsi Collegium Pazmanianum rektorának vezetésével. A részt vevő házaspárokat segítette Gál Áron és Melinda, Orosz Árpád és Mária, valamint Tóth László és Ágota. 

„Aki zarándokol, jó úton van!” – Varga Józsefné Horváth Mária előadása Sopronban

2018. április 16. (hétfő) 9:00

Április 14-én az Éltető Erő Alapítvány a Rák Ellen szervezésében Varga Józsefné Horváth Mária, a Győri Hittudományi Főiskola nyugalmazott szakigazgatója tartott előadást, Aki zarándokol, jó úton van! címmel a soproni Szent Imre-templomban. Az előadás előtt az alapítvány képviselője, Csiszár Zoltánné köszöntötte a megjelenteket, és röviden bemutatta a szervezetet.