„Éltető sodrásban” – Egy hét a házasságért

2018. március 5. (hétfő) 8:00

Márpedig házasságban élni jó! Ezt hivatott megerősíteni az az évek óta több országban is népszerű programsorozat, amelyhez idén a tatai kapucinus templom közössége is csatlakozott február 11. és 18. között. A Házasság hete programjainak célja, hogy mindazok, akik szeretnének lépéseket tenni a kapcsolatuk megerősítéséért, bátorítást kapjanak, hogy elinduljanak ezen az úton. 

„Szenteltessék meg a te neved!” – A nagyböjti zarándoklatok harmadik alkalmára került sor Győrben

2018. március 3. (szombat) 20:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Szent Imre Plébánia híveinek részvételével március 2-án a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa és Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános. A szentmise előtt a zarándokok keresztutat jártak Balázs Tamás atya vezetésével. 

A Boldogasszony vendégségében – Kortárs művészek alkotásaiból nyílt tárlat a győri Káptalandombon

2018. március 2. (péntek) 8:00

Ötvenöt kortárs művész Boldogasszonyt ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás március 1-jén a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található, megújult kiállítóterében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kárpát-haza Galéria rendezésében megvalósult tárlatot Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója és – Veres András győri megyéspüspök képviseletében – Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora. Az esten közreműködött Balogh Eszter énekművész. 

Isten megfog és felemel – Bellovics Gábor SJ és Nagy Bálint SJ tartottak lelkigyakorlatot egyetemistáknak

2018. március 2. (péntek) 7:00

A győri egyetemisták számára nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a helyi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és február 24-én. A lelkigyakorlatot Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezették. 

Képriport – Irodalmi est a győri Múzeumházban

2018. március 1. (csütörtök) 9:00

Németh Péter képriportja – „Jézusa kezében kész a kegyelem” címmel Arany János balladáinak válogatásából irodalmi estet tartott Lázár Csaba színművész február 28-án a győri Múzeumházban. Gitáron közreműködött: Laczó Zoltán Vince. 

Nyílt napot tartottak a Győri Szemináriumban

2018. március 1. (csütörtök) 8:00

A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is megnyitotta kapuit, és február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén nyílt napra várta a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat. A Győri és a Szombathelyi Egyházmegyéből ezúttal mintegy huszonöten látogattak el a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapok életével és mindennapjaival. 

Nevelhetünk-e úgy, mint a szentek? – Kürnyek Róbert atya előadása

2018. március 1. (csütörtök) 7:00

Február 20-án került sor a Győri Hittudományi Főiskolán szervezett Hitünk és életünk szabadegyetem hatodik előadására az idei tanévben. Az előadó, Kürnyek Róbert plébános, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának oktatója napjainkban is aktuális témát választott: a gyermekek nevelése a szentek pedagógiájával. Ez alkalommal is teljesen megtöltötték a szeminárium kápolnáját az érdeklődők.  

Mit ér a gazdagságunk, ha a lelkünk kárát vallja? – A szervita rend hét szent alapítójára emlékeztek

2018. február 28. (szerda) 9:00

Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató szentmisét mutatott be a szervita rend hét szent alapítójának ünnepe alkalmából február 18-án a győri szervita kápolnában, a városban élő szervita nővérek részvételével. 

Isten gyermekének lenni ajándék és kihívás – Folytatódtak a nagyböjti zarándoklatok Győrben

2018. február 28. (szerda) 8:00

A győr-gyárvárosi és a győr-szabadhegyi hívek zarándoklata alkalmából Veres András megyéspüspök február 23-án, pénteken szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Győri Imre győr-gyárvárosi, Tájmel Antal győr-szabadhegyi plébános és Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa. A zarándokok a főpásztori szentmise előtt keresztutat jártak Győri Imre atya vezetésével. 

Segítsük a nélkülözőket nagyböjtben is! – Tartósélelmiszer-gyűjtés templomainkban

2018. február 24. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez országos szinten. Az adományozásra buzdító körlevelet, amelyet az alábbiakban közlünk, hazánk valamennyi katolikus templomában felolvassák február 25-én, vasárnap.

Vonásról vonásra a Könnyező Szűzanya-kegyképről

2018. február 23. (péntek) 9:00

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe. 

A párbeszéd ideje – Házasság hete Tatán és Sopronban

2018. február 23. (péntek) 8:00

A Házasság hete programsorozatot Tatán Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében nyitotta meg február 11-én a Szent Imre-templomban. Sopronban és Fertőszentmiklóson a Házas Hétvége közösség és a Schönstatt Családmozgalom rendezésében zajlottak a házasság hete eseményei február 11. és 18. között. A soproni és a fertőszentmiklósi eseménysorozat zárásaként Bíró László katonai ordinárius, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke hálaadó szentmisét mutatott be február 18-án a soproni Szent Imre-templomban. A szentmisében a főpásztor megkeresztelt egy ikerpárt, Fentős Lizát és Dominikot.

A hitélet közösségi élet – Veres András püspök elmélkedéssorozatot indított a Miatyánkról

2018. február 22. (csütörtök) 8:00

A győr-kisbácsai, a győr-nagybácsai, a győr-pinnyédi, a győr-révfalui, a győr-szigeti, a győr-újvárosi, valamint a győri Árpád-házi Szent Erzsébet Lelkészséghez tartozó hívek és plébánosaik részvételével Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban február 16-án, az első nagyböjti pénteken. A szentmisén koncelebrált Kaposi Gábor révfalui plébános, egyetemi lelkész, Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet prefektusa, Németh Gábor kisbácsai plébános, Németh József, az Árpád-házi Szent Erzsébet-lelkészség plébánosa, valamint Zsebedics József nyugalmazott győr-szigeti plébános. 

Az első főpásztori keresztelő a Családok évében

2018. február 19. (hétfő) 8:00

A sopronkövesdi Galavics család jelentkezett elsőként azon felhívásunkra, mely szerint a Családok éve alkalmából, az Egyház családok, nagycsaládok iránti megbecsülésének kifejezéseként minden negyedik vagy többedik gyermek megkeresztelését szívesen vállalja Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegye teljes területén, amennyiben ezt a szülők kérik. A főpásztor a Galavics család negyedik gyermekét, a két hetes Andráskát február 17-én keresztelte meg a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban. 

„Meg nem hajló szálfa” – In memoriam Simon József

2018. február 18. (vasárnap) 8:00

Simon József pápóci prépost, székesegyházi kanonok, nyugalmazott teológiai tanár életének 94., papságának 69. évében február 7-én, hosszan tartó betegeskedés után, a szentségekkel megerősítve elhunyt. A sokak által Simon apát úrként ismert lelkipásztorra Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató emlékezik. 

Új elöljáró a Tihanyi Bencés Apátság élén

2018. február 17. (szombat) 12:00

A Tihanyi Bencés Apátság közleményét olvashatják az alábbiakban.

Kegyelmi időszak kezdődik – Főpásztori szentmise hamvazószerdán

2018. február 16. (péntek) 20:00

Veres András győri megyéspüspök február 14-én, hamvazószerdán szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebráltak: Németh László általános püspöki helynök és Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, továbbá a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, Lukácsi Zoltán rektor és Martos Levente Balázs prefektus, valamint Schmatovich János, a Német Ispita (Szentháromság) templom igazgatója.  

Hortobágyi Cirill a Pannonhalmi Főapátság új apátja

2018. február 16. (péntek) 12:15

A Pannonhalmi Főapátság szerzetesközösségének közleményét a pannonhalmi főapát megválasztásáról az alábbiakban közöljük.

Húshagyó kedd Mocsán

2018. február 16. (péntek) 8:00

Horváth István mocsai plébános atya meghívására gyűltek össze az egyházközség tagjai február 13-án a helyi Szent Miklós-udvarban, hogy közösen zárják le a farsangi időszakot beszélgetéssel, nótázással, a közös élmények felidézésével. Este tizenegy órakor megszólaltak a templom harangjai, figyelmeztetve arra, hogy éjfélkor már mindenki az otthonában kezdje meg a nagyböjti időszakot. 

Betegek világnapja a győr-szigeti egyházközségben

2018. február 15. (csütörtök) 9:00

Németh Gábor plébános február 10-én a lourdes-i Szűzanya ünnepe és a betegek 26. világnapja alkalmából szentmisét mutatott be a győr-szigeti Szent Rókus és Sebestyén-templomban.  A szentmisén koncelebrált Juhos Imre, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisa. A liturgia keretében került sor a betegek kenetének kiszolgáltatására.  Németh Gábor atya szentbeszédében az orvosok és az egészségügyi dolgozók gyógyításban betöltött szerepét emelte ki.