A győri Könnyező Szűzanya búcsúja 2018-ban

2018. március 12. (hétfő) 10:00

„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor néprajztudós sorait a győri kegyhelyről. A hagyományoknak megfelelően 2018-ban is szeretettel várjuk a kedves híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Az idei évben többek között velünk ünnepel Varga László kaposvári megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát, Pat Kelly budapesti ír nagykövet, valamint ír szeminaristák egy csoportja is.

Isten országa köztünk és bennünk van – A nagyböjti zarándoklatok negyedik alkalma Győrben

2018. március 12. (hétfő) 9:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Szent Kamillus és Szentlélek Plébánia híveinek részvételével március 9-én a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Benkovich Ferenc, a Szentlélek-templom plébánosa, Berkes Gyula, a Szent Kamillus-templom plébánosa, Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész. A szentmise előtt a zarándokok keresztutat jártak Benkovich Ferenc atya vezetésével.

Legyünk Európa hittel teli szíve! – Szabó János atya mutatott be szentmisét Boldog Vilmos püspök tiszteletére

2018. március 12. (hétfő) 8:00

Szabó János balatonalmádi plébános szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére március 5-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. Szabó János atya prédikációjában többek között felidézte a győri szemináriumban töltött éveket, a beöltözést, a Székesegyházban végzett kispapi szolgálatot és a hagyományos szombat esti Mária-köszöntőket. 

Városi lelkigyakorlat Sopronban

2018. március 9. (péntek) 8:00

Az idei évben a soproni plébániák közös lelkigyakorlatának a helyi Szent István-templom ad otthont március 12. és 14. között. A szentmise mindhárom napon 18 órakor kezdődik, amelynek keretében lelkigyakorlatos szentbeszédet mond Szabó József, az egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa. A város papsága 16.30-tól a szentmisék végéig végez gyóntatást, ezért ezekben a napokban Sopronon belül csak a Szent István-templomban lesz szentmise. 

A Győri Egyházmegyei Hivatalban szünetel az ügyintézés március 9-én

2018. március 8. (csütörtök) 9:00

A Győri Egyházmegyei Hivatalban az ügyintézés technikai okok miatt szünetel március 9-én. Ezért szíves türelmet és megértést kérünk. 

Gyengeségünkben van az erőnk – Juhász-Laczik Albin OSB mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. március 8. (csütörtök) 8:00

Február 13-án Juhász-Laczik Albin OSB mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főcelebráns elmondta, a Pannonhalmáról a Káptalandombra vezető utat zarándoklatként élte meg. 

Tartós szeretet – Élelmiszert gyűjt a Győri Egyházmegyei Karitász

2018. március 6. (kedd) 12:00

A nagyböjt, ahogy a korábbi években, idén is a lelki elmélyülés és adakozás ideje mindannyiunk életében. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására március 4-11. között tartósélelmiszer-gyűjtés indult a Győri Egyházmegye templomaiban. Az összegyűjtött élelmiszert egységcsomagokba rendezve a Győri Egyházmegyei Karitász helyi önkéntes csoportjai osztják szét a rászorulóknak. Emellett szervezetünk Apor Vilmos Házának munkatársai, foglalkoztatottjai és önkéntesei maguk is részt vesznek a gyűjtésben: március 9-én pénteken 10 és 19 óra, március 10-én szombaton pedig 10 óra és 17:30 között a kismegyeri CBA üzletben (9028 Győr, Muhi u. 11.) gyűjtenek élelmiszert a rászorulóknak.

Kántortovábbképző Napok az Oltáriszentség jegyében

2018. március 5. (hétfő) 10:00

A Magyar Egyházzenei Társaság és a Gödöllői Premontrei Perjelség 2018. április 19-21. között Kántortovábbképző Napokat szervez Mátraverebély-Szentkútra kántorok és szkólavezetők részére, melynek központi témája az Oltáriszentség tisztelete, készülvén a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A két és fél napos továbbképzés gerincét a közös énekes liturgiák mellett előadások (liturgia, gregorián, népének, orgonatörténet, művelődéstörténet) és gyakorlati kurzusok (gregorián, karvezetés, orgona, liturgikus orgonajáték) alkotják, ezen felül lehetőség nyílik szakmai beszélgetésekre és az új szentkúti orgona megismerésére is. Részvételi díj és teljes ellátás: 25.000 forint (zarándokszálláson: 20.000 forint). Jelentkezési határidő: 2018. március 15. Bővebb információt kérni és jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: 

Ökumenikus nagyböjti készület Jánossomorján

2018. március 5. (hétfő) 9:00

Közös nagyböjti imádságra gyűltek össze a keresztény hívek Jánossomorja egyik városrészében, a mosonszentjánosi Keresztelő Szent János-templomban február 22-én. Az eseményen Kótai László plébános felkérésére igét hirdetett Demjén István református lelkész.

„Éltető sodrásban” – Egy hét a házasságért

2018. március 5. (hétfő) 8:00

Márpedig házasságban élni jó! Ezt hivatott megerősíteni az az évek óta több országban is népszerű programsorozat, amelyhez idén a tatai kapucinus templom közössége is csatlakozott február 11. és 18. között. A Házasság hete programjainak célja, hogy mindazok, akik szeretnének lépéseket tenni a kapcsolatuk megerősítéséért, bátorítást kapjanak, hogy elinduljanak ezen az úton. 

„Szenteltessék meg a te neved!” – A nagyböjti zarándoklatok harmadik alkalmára került sor Győrben

2018. március 3. (szombat) 20:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Szent Imre Plébánia híveinek részvételével március 2-án a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa és Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános. A szentmise előtt a zarándokok keresztutat jártak Balázs Tamás atya vezetésével. 

A Boldogasszony vendégségében – Kortárs művészek alkotásaiból nyílt tárlat a győri Káptalandombon

2018. március 2. (péntek) 8:00

Ötvenöt kortárs művész Boldogasszonyt ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás március 1-jén a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található, megújult kiállítóterében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kárpát-haza Galéria rendezésében megvalósult tárlatot Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója és – Veres András győri megyéspüspök képviseletében – Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora. Az esten közreműködött Balogh Eszter énekművész. 

Isten megfog és felemel – Bellovics Gábor SJ és Nagy Bálint SJ tartottak lelkigyakorlatot egyetemistáknak

2018. március 2. (péntek) 7:00

A győri egyetemisták számára nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a helyi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és február 24-én. A lelkigyakorlatot Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezették. 

Képriport – Irodalmi est a győri Múzeumházban

2018. március 1. (csütörtök) 9:00

Németh Péter képriportja – „Jézusa kezében kész a kegyelem” címmel Arany János balladáinak válogatásából irodalmi estet tartott Lázár Csaba színművész február 28-án a győri Múzeumházban. Gitáron közreműködött: Laczó Zoltán Vince. 

Nyílt napot tartottak a Győri Szemináriumban

2018. március 1. (csütörtök) 8:00

A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is megnyitotta kapuit, és február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén nyílt napra várta a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat. A Győri és a Szombathelyi Egyházmegyéből ezúttal mintegy huszonöten látogattak el a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapok életével és mindennapjaival. 

Nevelhetünk-e úgy, mint a szentek? – Kürnyek Róbert atya előadása

2018. március 1. (csütörtök) 7:00

Február 20-án került sor a Győri Hittudományi Főiskolán szervezett Hitünk és életünk szabadegyetem hatodik előadására az idei tanévben. Az előadó, Kürnyek Róbert plébános, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának oktatója napjainkban is aktuális témát választott: a gyermekek nevelése a szentek pedagógiájával. Ez alkalommal is teljesen megtöltötték a szeminárium kápolnáját az érdeklődők.  

Mit ér a gazdagságunk, ha a lelkünk kárát vallja? – A szervita rend hét szent alapítójára emlékeztek

2018. február 28. (szerda) 9:00

Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató szentmisét mutatott be a szervita rend hét szent alapítójának ünnepe alkalmából február 18-án a győri szervita kápolnában, a városban élő szervita nővérek részvételével. 

Isten gyermekének lenni ajándék és kihívás – Folytatódtak a nagyböjti zarándoklatok Győrben

2018. február 28. (szerda) 8:00

A győr-gyárvárosi és a győr-szabadhegyi hívek zarándoklata alkalmából Veres András megyéspüspök február 23-án, pénteken szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Győri Imre győr-gyárvárosi, Tájmel Antal győr-szabadhegyi plébános és Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa. A zarándokok a főpásztori szentmise előtt keresztutat jártak Győri Imre atya vezetésével. 

Segítsük a nélkülözőket nagyböjtben is! – Tartósélelmiszer-gyűjtés templomainkban

2018. február 24. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez országos szinten. Az adományozásra buzdító körlevelet, amelyet az alábbiakban közlünk, hazánk valamennyi katolikus templomában felolvassák február 25-én, vasárnap.

Vonásról vonásra a Könnyező Szűzanya-kegyképről

2018. február 23. (péntek) 9:00

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe.