Gyengeségünkben van az erőnk – Juhász-Laczik Albin OSB mutatott be szentmisét a Fatimai Szűzanya tiszteletére

2018. március 8. (csütörtök) 8:00

Február 13-án Juhász-Laczik Albin OSB mutatott be szentmisét a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főcelebráns elmondta, a Pannonhalmáról a Káptalandombra vezető utat zarándoklatként élte meg. 

Tartós szeretet – Élelmiszert gyűjt a Győri Egyházmegyei Karitász

2018. március 6. (kedd) 12:00

A nagyböjt, ahogy a korábbi években, idén is a lelki elmélyülés és adakozás ideje mindannyiunk életében. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására március 4-11. között tartósélelmiszer-gyűjtés indult a Győri Egyházmegye templomaiban. Az összegyűjtött élelmiszert egységcsomagokba rendezve a Győri Egyházmegyei Karitász helyi önkéntes csoportjai osztják szét a rászorulóknak. Emellett szervezetünk Apor Vilmos Házának munkatársai, foglalkoztatottjai és önkéntesei maguk is részt vesznek a gyűjtésben: március 9-én pénteken 10 és 19 óra, március 10-én szombaton pedig 10 óra és 17:30 között a kismegyeri CBA üzletben (9028 Győr, Muhi u. 11.) gyűjtenek élelmiszert a rászorulóknak.

Kántortovábbképző Napok az Oltáriszentség jegyében

2018. március 5. (hétfő) 10:00

A Magyar Egyházzenei Társaság és a Gödöllői Premontrei Perjelség 2018. április 19-21. között Kántortovábbképző Napokat szervez Mátraverebély-Szentkútra kántorok és szkólavezetők részére, melynek központi témája az Oltáriszentség tisztelete, készülvén a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A két és fél napos továbbképzés gerincét a közös énekes liturgiák mellett előadások (liturgia, gregorián, népének, orgonatörténet, művelődéstörténet) és gyakorlati kurzusok (gregorián, karvezetés, orgona, liturgikus orgonajáték) alkotják, ezen felül lehetőség nyílik szakmai beszélgetésekre és az új szentkúti orgona megismerésére is. Részvételi díj és teljes ellátás: 25.000 forint (zarándokszálláson: 20.000 forint). Jelentkezési határidő: 2018. március 15. Bővebb információt kérni és jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: 

Ökumenikus nagyböjti készület Jánossomorján

2018. március 5. (hétfő) 9:00

Közös nagyböjti imádságra gyűltek össze a keresztény hívek Jánossomorja egyik városrészében, a mosonszentjánosi Keresztelő Szent János-templomban február 22-én. Az eseményen Kótai László plébános felkérésére igét hirdetett Demjén István református lelkész.

„Éltető sodrásban” – Egy hét a házasságért

2018. március 5. (hétfő) 8:00

Márpedig házasságban élni jó! Ezt hivatott megerősíteni az az évek óta több országban is népszerű programsorozat, amelyhez idén a tatai kapucinus templom közössége is csatlakozott február 11. és 18. között. A Házasság hete programjainak célja, hogy mindazok, akik szeretnének lépéseket tenni a kapcsolatuk megerősítéséért, bátorítást kapjanak, hogy elinduljanak ezen az úton. 

„Szenteltessék meg a te neved!” – A nagyböjti zarándoklatok harmadik alkalmára került sor Győrben

2018. március 3. (szombat) 20:00

Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Szent Imre Plébánia híveinek részvételével március 2-án a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa és Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános. A szentmise előtt a zarándokok keresztutat jártak Balázs Tamás atya vezetésével. 

A Boldogasszony vendégségében – Kortárs művészek alkotásaiból nyílt tárlat a győri Káptalandombon

2018. március 2. (péntek) 8:00

Ötvenöt kortárs művész Boldogasszonyt ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás március 1-jén a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található, megújult kiállítóterében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Kárpát-haza Galéria rendezésében megvalósult tárlatot Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója és – Veres András győri megyéspüspök képviseletében – Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános nyitotta meg. Az eseményen köszöntőt mondott Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, a kiállítás kurátora. Az esten közreműködött Balogh Eszter énekművész. 

Isten megfog és felemel – Bellovics Gábor SJ és Nagy Bálint SJ tartottak lelkigyakorlatot egyetemistáknak

2018. március 2. (péntek) 7:00

A győri egyetemisták számára nagyböjti lelkigyakorlatot szervezett a helyi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség a Szent László Katolikus Szakkollégiumban február 23-án és február 24-én. A lelkigyakorlatot Bellovics Gábor és Nagy Bálint jezsuita atyák vezették. 

Képriport – Irodalmi est a győri Múzeumházban

2018. március 1. (csütörtök) 9:00

Németh Péter képriportja – „Jézusa kezében kész a kegyelem” címmel Arany János balladáinak válogatásából irodalmi estet tartott Lázár Csaba színművész február 28-án a győri Múzeumházban. Gitáron közreműködött: Laczó Zoltán Vince. 

Nyílt napot tartottak a Győri Szemináriumban

2018. március 1. (csütörtök) 8:00

A Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet a hagyományokhoz híven az idei esztendőben is megnyitotta kapuit, és február 24-én, Szent Mátyás apostol ünnepén nyílt napra várta a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat. A Győri és a Szombathelyi Egyházmegyéből ezúttal mintegy huszonöten látogattak el a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapok életével és mindennapjaival. 

Nevelhetünk-e úgy, mint a szentek? – Kürnyek Róbert atya előadása

2018. március 1. (csütörtök) 7:00

Február 20-án került sor a Győri Hittudományi Főiskolán szervezett Hitünk és életünk szabadegyetem hatodik előadására az idei tanévben. Az előadó, Kürnyek Róbert plébános, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjának oktatója napjainkban is aktuális témát választott: a gyermekek nevelése a szentek pedagógiájával. Ez alkalommal is teljesen megtöltötték a szeminárium kápolnáját az érdeklődők.  

Mit ér a gazdagságunk, ha a lelkünk kárát vallja? – A szervita rend hét szent alapítójára emlékeztek

2018. február 28. (szerda) 9:00

Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató szentmisét mutatott be a szervita rend hét szent alapítójának ünnepe alkalmából február 18-án a győri szervita kápolnában, a városban élő szervita nővérek részvételével. 

Isten gyermekének lenni ajándék és kihívás – Folytatódtak a nagyböjti zarándoklatok Győrben

2018. február 28. (szerda) 8:00

A győr-gyárvárosi és a győr-szabadhegyi hívek zarándoklata alkalmából Veres András megyéspüspök február 23-án, pénteken szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Győri Imre győr-gyárvárosi, Tájmel Antal győr-szabadhegyi plébános és Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa. A zarándokok a főpásztori szentmise előtt keresztutat jártak Győri Imre atya vezetésével. 

Segítsük a nélkülözőket nagyböjtben is! – Tartósélelmiszer-gyűjtés templomainkban

2018. február 24. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia immár hagyományos módon az idei nagyböjtben is tartósélelmiszer-gyűjtést szervez országos szinten. Az adományozásra buzdító körlevelet, amelyet az alábbiakban közlünk, hazánk valamennyi katolikus templomában felolvassák február 25-én, vasárnap.

Vonásról vonásra a Könnyező Szűzanya-kegyképről

2018. február 23. (péntek) 9:00

Kemenes Edith Nagybányán született 1964-ben. A helyi festőiskolában tanult, majd Marosvásárhelyen folytatta képzőművészeti tanulmányait. A tanulmányok ideje alatt országos és világversenyeken is részt vett, amelyeken számos díjjal jutalmazták alkotásait. Családjával 1990-ben költözött Erdélyből Győrbe. Gyakran látogat a győri Székesegyházba, hívőként, alkotóként egyaránt nagy hatással van rá az Írországból származó Könnyező Szűzanya kegyképe. 

A párbeszéd ideje – Házasság hete Tatán és Sopronban

2018. február 23. (péntek) 8:00

A Házasság hete programsorozatot Tatán Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében nyitotta meg február 11-én a Szent Imre-templomban. Sopronban és Fertőszentmiklóson a Házas Hétvége közösség és a Schönstatt Családmozgalom rendezésében zajlottak a házasság hete eseményei február 11. és 18. között. A soproni és a fertőszentmiklósi eseménysorozat zárásaként Bíró László katonai ordinárius, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke hálaadó szentmisét mutatott be február 18-án a soproni Szent Imre-templomban. A szentmisében a főpásztor megkeresztelt egy ikerpárt, Fentős Lizát és Dominikot.

A hitélet közösségi élet – Veres András püspök elmélkedéssorozatot indított a Miatyánkról

2018. február 22. (csütörtök) 8:00

A győr-kisbácsai, a győr-nagybácsai, a győr-pinnyédi, a győr-révfalui, a győr-szigeti, a győr-újvárosi, valamint a győri Árpád-házi Szent Erzsébet Lelkészséghez tartozó hívek és plébánosaik részvételével Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban február 16-án, az első nagyböjti pénteken. A szentmisén koncelebrált Kaposi Gábor révfalui plébános, egyetemi lelkész, Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet prefektusa, Németh Gábor kisbácsai plébános, Németh József, az Árpád-házi Szent Erzsébet-lelkészség plébánosa, valamint Zsebedics József nyugalmazott győr-szigeti plébános. 

Az első főpásztori keresztelő a Családok évében

2018. február 19. (hétfő) 8:00

A sopronkövesdi Galavics család jelentkezett elsőként azon felhívásunkra, mely szerint a Családok éve alkalmából, az Egyház családok, nagycsaládok iránti megbecsülésének kifejezéseként minden negyedik vagy többedik gyermek megkeresztelését szívesen vállalja Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegye teljes területén, amennyiben ezt a szülők kérik. A főpásztor a Galavics család negyedik gyermekét, a két hetes Andráskát február 17-én keresztelte meg a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban. 

„Meg nem hajló szálfa” – In memoriam Simon József

2018. február 18. (vasárnap) 8:00

Simon József pápóci prépost, székesegyházi kanonok, nyugalmazott teológiai tanár életének 94., papságának 69. évében február 7-én, hosszan tartó betegeskedés után, a szentségekkel megerősítve elhunyt. A sokak által Simon apát úrként ismert lelkipásztorra Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató emlékezik. 

Új elöljáró a Tihanyi Bencés Apátság élén

2018. február 17. (szombat) 12:00

A Tihanyi Bencés Apátság közleményét olvashatják az alábbiakban.