„Hogy egyek legyenek!” (Vö. Jn 17,11) – Ökumenikus imahét a Győri Egyházmegyében

2018. január 25. (csütörtök) 20:00

2018-ban a keresztények egységéért meghirdetett ökumenikus imahét január 21. és 28. között került megrendezésre. Az imahét elmélkedéseit a karibi keresztény testvérek állították össze, amelynek központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6). Az imahét eseménysorozatához a Győri Egyházmegye is csatlakozott. 

A Kismartoni Egyházmegye nyugalmazott főpásztorát köszöntötték

2018. január 25. (csütörtök) 10:00

A Kismartoni Egyházmegye (Diözese Eisenstadt) nyugalmazott főpásztorát, Paul Ibyt ünnepi szentmise keretében köszöntötték püspökké szentelésének 25. évfordulója, valamint 83. születésnapja és névnapja alkalmából a kismartoni Szent Márton-székesegyházban január 20-án. Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Ägidius J. Zsifkovics kismartoni megyéspüspök, Veres András győri megyéspüspök és Várszegi Asztrik OSB püspök, pannonhalmi főapát. 

Győrzámolyi hittanosok farsangja

2018. január 25. (csütörtök) 9:00

A győrzámolyi plébánián január 23-án került sor a hittanosok farsangjára. „Az ötletes jelmezekből nem volt hiány: a pilótának, a manónak, a Mickey egérnek, a jedi lovagnak és a focistának öltözött gyerekek egyaránt nagy sikert arattak. Közösségünket erősítik ezek az iskolán kívüli találkozások, élmények” – számolt be Karácsonyné Mayer Éva hitoktató.

A Szeretet vonzásában

2018. január 25. (csütörtök) 8:00

Január 17-én a Tiszta Szívek Mozgalma által szervezett program keretében Béri László Renátó OCD a homokkomáromi Nyolc Boldogság Közösség tagjaival, Kovács Erika és Valter Krisztina Margit nővérekkel beszélgetett a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. 

A Don-kanyarban elesett hősökre emlékeztek Osliban és Veszkényben

2018. január 25. (csütörtök) 7:00

Az osli Nagyboldogasszony- és a veszkényi Keresztelő Szent János születése templomban január 13-án és 14-én engesztelő szentmisével emlékeztek az 1943-as doni áttörés során hősi halált halt honvédekre. A szentmiséket Osli és Veszkény lelkipásztora, Szaradits József nyugalmazott tábori lelkész ezredes mutatta be. „Isten végtelen irgalmába ajánljuk a magyar nemzet minden katonáját, akik a világháború kegyetlen harcaiban estek el, és nem térhettek haza szeretteik körébe" – fogalmazott Szaradits József. 

Kármelita közösség látogatott Agyagosszergénybe

2018. január 21. (vasárnap) 9:00

Január 13-án a magyar Sarutlan Karmelita Rendtartomány tartományfőnöke, Vörös Imre András József OCD mutatott be szentmisét Szarka Gábor plébánossal az agyagosszergényi Szent László-templomban. A szentmisét szentségimádás, valamint a kármelita harmadrend tagjainak tanúságtétele és elmélkedése előzte meg. A szentmisét követően a hívek számára lehetőség nyílt arra, hogy a skapulárét, a kármelita közösséghez való tartozás jelét a vállukra vegyék. A skapuláré felvételével elköteleződtek az Istennek való teljes odaadottságban, az állandó imában és a felebaráti szeretetben. 

Házszentelés a csornai katolikus óvodában

2018. január 21. (vasárnap) 8:00

Varga Balázs, a csornai Jézus Szíve templom plébánosa vízkereszt ünnepe alkalmából a gyermekek körében megáldotta a helyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda csoportszobáit. „Arra törekszünk a 2018-as évben is, hogy gyermekeink hitben, erkölcsi értékekben gyarapodjanak, a szeretet gyakorlásában igyekezzenek kivívni társaik és a felnőttek elismerését” – fogalmazták meg az új esztendőre szóló tervüket az intézmény óvodapedagógusai.

Várjuk a nagycsaládok jelentkezését

2018. január 19. (péntek) 9:00

Dr. Veres András győri megyéspüspök a Családok Éve alkalmából azzal is szeretné kifejezni az Egyház családok, nagycsaládok iránti megbecsülését, hogy minden negyedik vagy többedik gyermek megkeresztelését szívesen vállalja a Győri Egyházmegye teljes területén, ha ezt a szülők kérik. Bővebb tájékoztatást igényelni és jelentkezni a területileg illetékes plébánián lehet. 

A Győri Egyházmegye közleménye a bérmálás szentségének kiszolgáltatásáról

2018. január 19. (péntek) 8:00

A bérmálás szentsége a Szentlélek ajándékaival erősít meg és az Egyház teljes jogú, felnőtt tagjává tesz. Dr. Veres András megyéspüspök döntését a Tanácsosok Testülete és az Egyházmegyei Papi Szenátus meghallgatása után hozta meg. E döntés szerint a 2019/2020-as tanévtől, a tudatosság és az elköteleződés jegyében a 9. évfolyamos tanulók fognak bérmálkozni. 2018-ban még a 8. osztályos hittanosok részesülnek a bérmálás szentségében. Az új rend bevezetéséhez egy év szünetre van szükség, ezért 2019-ben a Győri Egyházmegyében nem lesz bérmálás.

Ökumenikus imahét a Győri Egyházmegye területén

2018. január 16. (kedd) 8:00

2018-ban az ökumenikus imahét január 21-28. között kerül megrendezésre. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6). Az imafüzet innen letölthető. 

A legfontosabb szó a megtestesült Ige – Markovics Milán Mór szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2018. január 15. (hétfő) 10:00

Január 13-án a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére gyűltek össze a hívek a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, ahol ebből az alkalomból Markovics Milán Mór tatai tábori lelkész mutatott be szentmisét. Az ünnepen koncelebrált Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató. 

A Don-kanyarban elesett hősökre emlékeztek Kapuváron

2018. január 15. (hétfő) 9:30

Engesztelő szentmisével emlékeztek az 1943-as doni áttörés során hősi halált halt honvédekre január 12-én a kapuvári Assisi Szent Ferenc-templomban. A szentmisét Szaradits József osli plébános, nyugalmazott tábori lelkész ezredes mutatta be. 

Az áldozatból nagy lelki haszon származik – Brenner József mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2018. január 15. (hétfő) 9:00

Január 8-án Brenner József, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja, Brenner János vértanú – akit 2018. május 1-jén avatnak boldoggá Szombathelyen – testvére szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Sámbokréthy Péter, a Szombathelyi Egyházmegye nyugalmazott lelkipásztora. A szentmise végén Brenner József és Sámbokréthy Péter gyémántmisés áldásban részesítették a jelenlévőket.

Gyermekek karácsonyi alkotásait díjazták Csornán

2018. január 15. (hétfő) 8:00

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola hagyományos karácsonyi rajzversenyének díjkiosztójára 2018. január 7-én került sor a csornai Jézus Szíve templomban. Az óvodások és a diákok közül 24 gyermek vett át elismerést munkájáért Varga Balázs plébánostól, az oktatási intézmény püspöki biztosától. „»Ha Krisztus százszor is születne Betlehemben, / Elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben«– írta Angelus Silesius. Tanulóink szívében eljött, ezt tükrözik érzelemmel teli alkotásaik, melyekkel szebbé varázsolták az ünnepet” – fogalmazott Balicsné Nagy Gabriella pedagógus. 

Lelki wellness Déván

2018. január 13. (szombat) 20:00

Böjte Csaba OFM munkássága, és az általa közvetített szemlélet mélyen megérint. A 2017-es év végén családommal ellátogattam Dévára, a Csaba testvér által fenntartott gyermekvédelmi intézet központjába. Három napot vendégeskedtünk a téli szünidőt az otthonban töltő gyerekek között. Feleségemmel fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink számára is ismert legyen a klasszikus család védelmét nélkülöző gyerekek sorsa. 

Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára

2018. január 13. (szombat) 19:00

Az elvándorlók és menekültek világnapján, amelyet idén január 14-én ünneplünk, a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a katolikus hívekhez. Ferenc pápa Befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni a migránsokat és menekülteket címmel közzétett gondolatait az alábbiakban olvashatják.

Győri Bencés Bál hatodszor

2018. január 12. (péntek) 8:00

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Győri Bencés Bált február 3-án 18 órai kezdettel. Az eseménynek idén is a győri bencés gimnázium épülete ad otthont.

Vízkereszt ünnepe a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

2018. január 10. (szerda) 8:00

„Szép napunk támadt” – hangzott a jól ismert, örömteli sor a szentmise bevezető énekében. Az egyházmegye megújuló főtemplomában megjelent híveknek több okuk is volt az ünneplésre. A vízkereszt esti szentmisét bemutató Németh László általános püspöki helynök, köszöntő szavaiban felhívta a figyelmet arra, hogy Urunk megjelenésének idei ünnepnapja egyúttal az egyházmegye főpásztorának, Veres Andrásnak, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek püspökké szentelésének 18. évfordulója is. A helynök atya kérte a közösség imáját az ünneplő egyházi vezetőkért.

Fábry Kornél tartott előadást Fertőszentmiklóson a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

2018. január 9. (kedd) 8:00

A Fertőszentmiklósi Plébánia és a Fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület szervezésében 2018. január 8-án miNEK? kiNEK? mindenkiNEK! címmel tartott előadást Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára. Az előadót Istvánffyné Horváth Katalin, a Fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület elnök köszöntötte. 

Helyezzük Isten kezébe az előttünk álló esztendőt! – 2018 a családok éve lesz a Győri Egyházmegyében is

2018. január 1. (hétfő) 20:00

Veres András megyéspüspök a 2018-as esztendő első napján, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, a béke 51. világnapján ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök és Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. A főpásztor szentbeszédét az alábbiakban közöljük.