Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára

2018. január 13. (szombat) 19:00

Az elvándorlók és menekültek világnapján, amelyet idén január 14-én ünneplünk, a Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a katolikus hívekhez. Ferenc pápa Befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni a migránsokat és menekülteket címmel közzétett gondolatait az alábbiakban olvashatják.

Győri Bencés Bál hatodszor

2018. január 12. (péntek) 8:00

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Győri Bencés Bált február 3-án 18 órai kezdettel. Az eseménynek idén is a győri bencés gimnázium épülete ad otthont.

Vízkereszt ünnepe a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

2018. január 10. (szerda) 8:00

„Szép napunk támadt” – hangzott a jól ismert, örömteli sor a szentmise bevezető énekében. Az egyházmegye megújuló főtemplomában megjelent híveknek több okuk is volt az ünneplésre. A vízkereszt esti szentmisét bemutató Németh László általános püspöki helynök, köszöntő szavaiban felhívta a figyelmet arra, hogy Urunk megjelenésének idei ünnepnapja egyúttal az egyházmegye főpásztorának, Veres Andrásnak, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek püspökké szentelésének 18. évfordulója is. A helynök atya kérte a közösség imáját az ünneplő egyházi vezetőkért.

Fábry Kornél tartott előadást Fertőszentmiklóson a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

2018. január 9. (kedd) 8:00

A Fertőszentmiklósi Plébánia és a Fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület szervezésében 2018. január 8-án miNEK? kiNEK? mindenkiNEK! címmel tartott előadást Fábry Kornél, a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára. Az előadót Istvánffyné Horváth Katalin, a Fertőszentmiklósi Népfőiskolai Egyesület elnök köszöntötte. 

Helyezzük Isten kezébe az előttünk álló esztendőt! – 2018 a családok éve lesz a Győri Egyházmegyében is

2018. január 1. (hétfő) 20:00

Veres András megyéspüspök a 2018-as esztendő első napján, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, a béke 51. világnapján ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök és Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. A főpásztor szentbeszédét az alábbiakban közöljük. 

Karácsonyi áhítatot tartottak a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

2018. január 1. (hétfő) 8:00

Karácsonyi áhítatot tartott a Palestrina-kórus, valamint a Győri Pedagógus Énekkar és zenész barátai a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 19-én. A hangversenyen Katona Tibor, a győri Székesegyház kántor-karnagya vezényelt. A résztvevőket Veres András győri megyéspüspök köszöntötte.

Szenteste Agyagosszergényben és Peresztegen

2017. december 31. (vasárnap) 9:00

Az agyagosszergényi Szent László-templomban és a peresztegi Szent Miklós-templomban is pásztorjátékkal köszöntötték december 24-én az Úr Jézus Krisztus születésének ünnepét a helyi hittanos gyermekek.

Forrás és fotó: Némethné Ács Anita, Nagy Zoltán

Advent Agyagosszergényben

2017. december 31. (vasárnap) 8:00

Az agyagosszergényi Szent László-templom adventi koszorúján az első gyertyát Szarka Gábor plébános, a másodikat pedig a hittanos gyermekek gyújtották meg. A második adventi hétvégén az agyagosszergényi egyházközség vendége volt a kapuvári Ars Camerata Kórus. A kórustagok zenei szolgálatukkal segítették a lelki készületet. A harmadik gyertya fénye mellett családok tettek tanúságot, imádkoztak és megerősítették elköteleződésüket. A negyedik gyertyánál az agyagosszergényi közösség idős tagjai fohászkodtak az Úrhoz.

Pásztorjátékkal köszöntötték Jézus Krisztus születésének ünnepét Győr-Révfaluban

2017. december 30. (szombat) 9:00

December 24-én délután a győr-révfalui Szentháromság-templomban hosszú idő után ismét pásztorjátékkal köszöntötték Jézus Krisztus születésének ünnepét a helyi plébániához tartozó gyermekek és fiatalok. A misztériumjáték szereplőit Vagyon István készítette fel az előadásra. 

Énekkel dicsérik az Urat

2017. december 30. (szombat) 8:00

A beledi Kisboldogasszony-templom hittanos gyermekekből álló kórusának tagjai (a fotón látható sorrendben, balról jobbra): Ferenczi Tímea, Pintér Nikolett, Pintér Viktória, Foki Janka, Foki Anna és Horváth Cecília. A tehetséges diákok immár harmadik éve végeznek zenei szolgálatot a vasárnapi szentmiséken. 

A hívek összefogásával újult meg a ciráki templom orgonája

2017. december 29. (péntek) 12:00

December 23-án ünnepi orgonakoncertet tartott Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének vezetője a ciráki Szent Mihály Templomban. A jelenlévőket Tóth Imre plébános és Tóth Sándor, a település polgármestere köszöntötte. A hangverseny előtt Maróti Gábor bemutatta a Kemenesi Sándor szombathelyi orgonaépítő által készített egymanuálos, pedálos, nyolcregiszteres, hibrid vezérlésű (egyszerre mechanikus és pneumatikus) hangszert. Az előadó beszámolt az orgona építéstörténetéről és a közelmúltban zajlott rekonstrukció folyamatáról, melyet Perlaki György hangszerész vezetett. A Győri Egyházmegye zeneigazgatója köszönetet mondott a híveknek, hogy közel kétmillió forinttal támogatták az orgona felújítását. 

Bodó Zoltán a karácsonyi ünnepkör teológiai megközelítéséről tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. december 29. (péntek) 11:00

December 13-án a Hitünk és életünk szabadegyetem keretében Bodó Zoltán magyaróvári plébános, a Győri Hittudományi Főiskola oktatója tartott előadást a karácsonyi ünnepkör teológiai megközelítéséről. Az előadás bevezetőjében az idő meghatározásáról és jelentőségéről hallhattak összefoglalót az érdeklődők. A régi időktől kezdve a Nap és a Hold járása határozta meg az emberek mindennapjait, így a liturgikus év ünnepeit is.

A kicsinyek bölcsessége – Karácsony a végeken

2017. december 29. (péntek) 10:00

Jó döntés volt, hogy december 20-án Veres András püspök atyával, Szabó György karitászigazgatóval és Csizmadia Gergely kollégánkkal tartottam két győri gyermekotthon és egy hajléktalanszálló meglátogatásában. Ugyan egyik helyre sem mentünk üres kézzel, de az ajándékoknál sokkal többet jelentett a találkozás élménye. 

Karácsonyi ünnepség a Győri Egyházmegyei Papi Otthonban

2017. december 29. (péntek) 9:00

December 20-án került sor a Győri Egyházmegyei Papi Otthon hagyományos karácsonyi ünnepségére. A délelőtt folyamán Veres András győri megyéspüspök és az Egyházmegye papságát képviselve Végerbauer Richárd atya tisztelte meg az intézményt látogatásával, idős paptestvéreivel ünnepelve Jézus Krisztus születését. A főpásztor ünnepi gondolatai és jókívánsága mellett ajándékot adott át az otthon lakóinak és dolgozóinak. 

Szenteste a győri Szent Imre-templomban – Vaday Tamás képriportja

2017. december 29. (péntek) 8:00

December 24-én a győri Szent Imre-templom ministránsai pásztorjátékot mutattak be. A forgatókönyvet írta és a darabot rendezte: Pozsgai Ágnes hitoktató.

Pásztorjáték Kapuváron

2017. december 28. (csütörtök) 8:00

December 20-án a kapuvári Szent Anna-templomban a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda negyedik osztályosai adták elő Jézus születésének misztériumjátékát. A gyerekek heteken keresztül lelkesen készültek a fellépésre Gerencsérné Farkas Éva és Dobos Zoltánné osztályfőnökök vezetésével. 

Általa a szeretet visszavonhatatlanul belépett a világba

2017. december 25. (hétfő) 12:00

Az Istengyermek születésével új korszak kezdődött az emberiség nagy családjának életében. Ő minden ember életében otthont akar venni, mert minden ember megváltására jött a világba. Isten Fia emberré lett, közénk jött, magára vette a mi teremtménysorsunkat – hangsúlyozta Veres András megyéspüspök december 25-én, az Úr Jézus születésének ünnepén elmondott szentbeszédében a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepi szentmisén a győri főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, valamint Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója.

Vonakodás nélkül induljunk a ma született Istengyermekhez!

2017. december 25. (hétfő) 3:00

Karácsony éjszakáján szentmisét mutatott be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök, Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora, Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója, valamint Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

A Megváltó születését ünnepeljük

2017. december 24. (vasárnap) 15:00

December 25-én Isten Fiának, Jézus Krisztusnak földi születését ünnepeljük. Az örömünnep tárgya a megtestesült Ige földi születése a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben. E születés az üdvtörténet központi eseménye, mert aki született, nemcsak egy az emberek közül, hanem Ő az Atyától a Szentháromságban az idő kezdete előtt születő Fiú. A megváltó Jézus születése mindenki számára üdvösséget hoz, aki engedi, hogy lelkében a kegyelem által megszülethessék.

„Erősítsd bennünk a hitet!” – Veres András püspök gyújtotta meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját Győrben

2017. december 24. (vasárnap) 8:00

December 23-án a győri Széchenyi téren Veres András megyéspüspök gyújtotta meg a város adventi koszorúján a negyedik gyertyát. A résztvevőket Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztési végrehajtásáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte. A gyertyagyújtást keretező műsorban közreműködött tanítványaival Illés Gabriella énekművész, valamint Sterkovitz Izabella és Somogyi Márk, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 12. osztályos tanulói.