Karácsonyváró hangversenyt tartottak a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatói és hallgatói

2017. december 22. (péntek) 8:00

Karácsonyváró hangversenyt tartottak a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatói és hallgatói az intézmény kápolnájában december 19-én. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy egy éve indították el a kántor szakot. 

Adventi gyertyagyújtás a kapuvári Szent Anna-templomban

2017. december 22. (péntek) 7:00

December 2-án, advent első vasárnapjának előestéjén a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, valamint pedagógusai gyújtották meg a kapuvári Szent Anna-templom adventi koszorújának első gyertyáját. A gyertyagyújtást a gyermekek énekei és imái kísérték Vida Ferencné és Kapuiné Titz Ildikó tanárnő vezetésével. 

Gyermekek szentségimádása Kapuváron

2017. december 21. (csütörtök) 18:00

Az egyházi év utolsó vasárnapján, november 26-án, Krisztus Király ünnepén az Oltáriszentséget köszönteni gyűltek össze a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói a kapuvári Szent Anna-templomban: rövid elmélkedésekkel, imádságokkal és gitáros énekekkel dicsőítették az Eucharisztiában jelen lévő Jézus Krisztust. A résztvevők együtt imádkozták a 2020-ban megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imáját, mellyel a magyar Egyház, Európa és a világ megújulásáért fohászkodtak.

Szentségimádást tartottak Agyagosszergényben és Hegyeshalomban

2017. december 21. (csütörtök) 17:00

November 25-én, Krisztus Király vasárnapjának előestéjén, a 2020-ban megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának országos felhívásához csatlakozva szentségimádást tartottak az agyagosszergényi Szent László-templomban, valamint a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban. 

Betlehemes játék Hegyeshalomban

2017. december 20. (szerda) 8:00

December 17-én került sor a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban a helyi hittanos gyermekek betlehemes játékára. A műsor elején a negyedik osztályosok köszöntötték versekkel és népi mondókákkal az összegyűlt híveket, ezután a kisdiákok felelevenítették Jézus születésének történetét. A gyerekek játéka nyomán gondolatban a résztvevők is odatérdelhettek a Megváltó elé a pásztorokkal és a napkeleti bölcsekkel. A hívek, köztük a gyermekek családjai mosollyal, tapssal és egy kis édességgel jutalmazták az előadást. Az esemény megszervezéséért a jelenlévők köszönetet mondtak Szalai Kálmán plébánosnak, Pintérné Tuboly Marianna hitoktatónak és Németh Tiborné sekrestyésnek. 

A mosoni Nepomuki Szent János-plébánia karitászcsoportja ellátogatott a rászorulókhoz

2017. december 19. (kedd) 8:00

A mosoni Nepomuki Szent János-plébánia karitászcsoportjának tagjai ellátogatottak a környezetükben élő rászorulókhoz, magányos idős emberekhez. Részükre 150 ajándékcsomagot készítettek a november 18-án tartott jótékonysági bál bevételéből. A szintén a bálra érkezett felajánlásokból összeállított további 50 csomagot pedig a gyermekek között osztották ki – tájékoztatott Weiszné Sáling Éva, a mosoni karitászcsoport vezetője.  

Karácsonyváró hangverseny a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. december 18. (hétfő) 17:00

Karácsonyváró hangversenyt adnak a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatói és hallgatói az intézmény kápolnájában december 19-én 17 órai kezdettel. A belépés ingyenes. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit!

Főpásztori roráte szentmisével kezdődtek advent kiemelt köznapjai a győri Székesegyházban

2017. december 18. (hétfő) 9:00

Veres András győri megyéspüspök roráte szentmisét mutatott be december 18-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök és Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet prefektusa. 

Nyissunk ajtót az Úrnak! – Egyházzenei áhítatot tartottak a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban

2017. december 18. (hétfő) 7:00

Adventi egyházzenei áhítatot tartottak a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatói és hallgatói, valamint a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium növendékei a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban december 16-án, advent harmadik vasárnapjának előestéjén. 

Tullner Jób OSB szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2017. december 17. (vasárnap) 8:00

Tullner Jób OSB szentmisét mutatott be a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére december 13-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmisén koncelebrált Bognár István püspöki irodaigazgató, a győri Székesegyház plébánosa. 

Ministránsok találkoztak a győri Szentlélek-templomban

2017. december 14. (csütörtök) 11:00

November 25-én immár hatodik alkalommal rendezték meg a ministránsok napját a győri Szentlélek-templomban, az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban és a Szent Anna Otthon kápolnájában ministráns szolgálatot végző gyermekek, fiatalok számára.

Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri Nagyboldogasszony-székesegyházat

2017. december 14. (csütörtök) 9:00

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora, Bognár István püspöki irodaigazgató, a Székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be a Magyar Kurír munkatársainak. 

Veres András püspök megáldotta a győri köztemető új papi parcelláját

2017. december 14. (csütörtök) 8:00

A győri önkormányzat, a Győri Egyházmegye és a Győr-Szol Zrt. együttműködésével egyházi személyiségek, papok temetkezési helyéül szolgáló sírhelyeket alakított ki a Nádorvárosi Köztemetőben. Az új papi parcellát Veres András győri megyéspüspök áldotta meg december 12-én.

Képriport – Veres András püspök megkoszorúzta a Sopron belvárosában álló Mária-szobrot

2017. december 12. (kedd) 8:00

Veres András megyéspüspök december 7-én előesti vesperást vezetett a soproni Szent Júdás Tádé domonkos templomban, majd a Szeplőtelen Fogantatás főünnepe alkalmából, a római liturgia mintájára megkoszorúzta a belvárosi Mária-szobrot. 

Őrzik a betlehemezés hagyományát Kisbajcson

2017. december 11. (hétfő) 8:00

Őseink hagyományát követve, idén is házról házra járva visszük el a kisded Jézus örömhírét Kisbajcson, a helyi ministránsokból és fiatalokból álló betlehemező csoporttal.  Hat évvel ezelőtt Kamocsai Antalné tanítónő támogatásával alakult újra a vidám betlehemes társaság – tájékoztatott Kovács Renátó Patrik, a kisbajcsi csoport vezetője. December 12-től 23-ig esténként minden helyi házhoz bekopogtatva, köszöntővel, versekkel és énekekkel idézik fel a Megváltó születését és a betlehemi pásztorok látogatását. Minden évben nagy szeretettel várják és fogadják a misztériumjátékot a kisbajcsiak – hangsúlyozta Kovács Renátó Patrik. 

Kismartoni zarándokok a győri Könnyező Szűzanyánál

2017. december 10. (vasárnap) 14:15

A Kismartoni Egyházmegye Martinus című lapjának munkatársai zarándokoltak Győrbe Martin Korpitsch, a Kismartoni Egyházmegye (Diözese Eisenstadt) általános püspöki helynökének vezetésével december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén. Martin Korpitsch szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd a hívekkel a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt imádkozott német és gradistyei horvát nyelven. A zarándokcsoportot a Győri Egyházmegye képviseletében Bognár István püspöki irodaigazgató, a Székesegyház plébánosa, valamint Schmatovich János székesegyházi prépost kanonok, egyetemi tanár, a győri Német Ispita (Szentháromság) templom igazgatója fogadta.

Veres András püspök áldotta meg a győri Szent Imre-templom adventi koszorúját

2017. december 7. (csütörtök) 12:00

A győri Szent Imre-templom adventi koszorúját december 2-án, advent első vasárnapjának előestéjén Veres András megyéspüspök áldotta meg, ezt követően került sor az ünnepélyes gyertyagyújtásra. A szentmise elején a főpásztor felhívta a figyelmet arra, hogy az adventi készülődés fontos része a Krisztus várását jelképező adventi koszorú.

Advent első vasárnapjának vigíliáját ünnepelték a soproni orsolyita templomban

2017. december 7. (csütörtök) 11:00

December 2-án, advent első vasárnapjának vigíliáján Kovács Gergő Vilmos templomigazgató megáldotta a templom és a családok adventi koszorúit, majd meggyújtották az első gyertyát. Ennek a közös liturgiának a célja nem titkoltan az is, hogy az adventi koszorú visszanyerje az eredeti rendeltetését, segítsen bennünket ne csak a templomokban, hanem a családi otthonokban is az adventi lelki készületben – tájékoztatott Kovács Gergő Vilmos templomigazgató.

Képriport – Ökumenikus adventi imádság a győr-révfalui Szentháromság-templomban

2017. december 7. (csütörtök) 10:00

Ökumenikus adventi imádságot vezetett Bogdányi Mária evangélikus és Kaposi Gábor római katolikus egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános december 5-én a győr-révfalui Szentháromság-templomban.

A szeretet ott növekedhet, ahol a döntés visszavonhatatlan – Győri egyetemisták a házasságról beszélgettek Veres András püspökkel

2017. december 7. (csütörtök) 9:00

Veres András megyéspüspök volt a vendége a Beszélgess velem! programsorozat november 28-i, házasságról szóló alkalmának a győri Széchenyi István Egyetemen.