Advent első vasárnapjának vigíliáját ünnepelték a soproni orsolyita templomban

2017. december 7. (csütörtök) 11:00

December 2-án, advent első vasárnapjának vigíliáján Kovács Gergő Vilmos templomigazgató megáldotta a templom és a családok adventi koszorúit, majd meggyújtották az első gyertyát. Ennek a közös liturgiának a célja nem titkoltan az is, hogy az adventi koszorú visszanyerje az eredeti rendeltetését, segítsen bennünket ne csak a templomokban, hanem a családi otthonokban is az adventi lelki készületben – tájékoztatott Kovács Gergő Vilmos templomigazgató.

Képriport – Ökumenikus adventi imádság a győr-révfalui Szentháromság-templomban

2017. december 7. (csütörtök) 10:00

Ökumenikus adventi imádságot vezetett Bogdányi Mária evangélikus és Kaposi Gábor római katolikus egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános december 5-én a győr-révfalui Szentháromság-templomban.

A szeretet ott növekedhet, ahol a döntés visszavonhatatlan – Győri egyetemisták a házasságról beszélgettek Veres András püspökkel

2017. december 7. (csütörtök) 9:00

Veres András megyéspüspök volt a vendége a Beszélgess velem! programsorozat november 28-i, házasságról szóló alkalmának a győri Széchenyi István Egyetemen. 

Egymillió csillag a szegényekért – Idén Győrben indították útjára a Katolikus Karitász országos adventi programját

2017. december 7. (csütörtök) 8:00

A győri Széchenyi téren került sor a Katolikus Karitász idei Tárjátok ki szíveteket! programsorozatának kiemelt eseményére, az Egymillió csillag a szegényekért akció országos megnyitójára december 3-án, advent első vasárnapján. Az eseményt Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója nyitotta meg.

Kinek a dolga a felvilágosítás? – Interjú Tóthné Sasvári Szilviával, az MFM-Projekt foglalkozásvezetőjével

2017. december 4. (hétfő) 9:00

A Győri Egyházmegye által szervezett életvédelmi programsorozat november 28-i alkalmán Tóthné Sasvári Szilvia munkatársaival, Bozóné Horváth Andreával és Török Orsolyával interaktív ismertetőt tartott az MFM-Projekt munkájáról Kinek a dolga a felvilágosítás? Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok címmel a Győri Hittudományi Főiskolán. Az általuk végzett küldetésről beszélgettem Tóthné Sasvári Szilviával, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda biológiatanárával, az MFM-Projekt foglalkozásvezetőjével. 

Cs. Varga István tartott előadást Arany János szakrális költészetéről

2017. december 4. (hétfő) 8:00

November 29-én került sor a Hitünk és életünk szabadegyetem harmadik előadására az idei tanévben. Az előadó, Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész az Arany János-évhez kapcsolódóan Arany János szakrális költészetéről beszélt. Ez alkalommal is teljesen megtöltötték a győri szeminárium kápolnáját az érdeklődők.  

Ne fordítsunk hátat Istennek! – Veres András püspök megáldotta a megújuló győri Székesegyházat

2017. december 3. (vasárnap) 20:00

Fél év elteltével, a felújítási munkálatok első szakaszának befejezését követően, főpásztori szentmisével nyíltak meg a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kapui december 3-án, advent első vasárnapján. A betérőket egy világosabb, tágasabb belső tér és a Könnyező Szűzanya megújult kegyoltára fogadja. A szentély immár a cancellus és a stallumok nélkül várja a híveket, üzenve: a szentmiseáldozatban mindenkinek része lehet közvetlen közelről.  Ez volt az első olyan ünnepi alkalom, amikor a hívek is szép számmal foglalhattak helyet az apszisban elhelyezett székeken. A szentmise elején Veres András győri megyéspüspök szenteltvízzel és tömjénnel megáldotta a főtemplom falait. 

Jótékonysági bált tartottak a mosoni egyházközség tagjai

2017. december 2. (szombat) 12:00

Az idei évben november 18-án tartották a mosoni Nepomuki Szent János-plébánia és az egyházközségi karitász hagyományos jótékonysági bálját a Kühne Étteremben. Kapui Jenő plébános köszöntötte a megjelenteket, felidézve, hogy 27 évvel ezelőtt elődje, Németh László szervezésében kezdődtek meg a plébániai jótékonysági bálok, amelyeket azóta is évről évre megrendeznek. Kapui Jenő kiemelte, hogy a bál bevételéből minden évben körülbelül kétszáz szeretetcsomagot készítenek, amelyeket a helyi karitászcsoport tagjai személyesen adnak át az idős, rászorulók embereknek. Ilyenkor nemcsak a csomag, hanem a személyes beszélgetés is ajándék az idős, magányos testvérek számára. A rendezvényt a ifjúsági hittancsoport tánccal nyitotta meg. A jótékonysági eseményt megtisztelte jelenlétével Bodó Zoltán magyaróvári plébános is. 

Megnyílt a karácsonyi ünnepkör kultúrtörténetéről szóló kiállítás a Káptalandombon

2017. december 2. (szombat) 10:00

Megnyílt a karácsonyi ünnepkör kultúrtörténetéről szóló kiállítás 2017. november 24-én a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található kiállítótereiben a szentendrei Hubay-ház és a győri Szent László Látogatóközpont szervezésében.

Egymillió csillag a szegényekért – A Katolikus Karitász adventi programsorozatának megnyitója

2017. december 2. (szombat) 9:00

A Katolikus Karitász immár 2006 óta hagyományként rendezi meg minden adventben az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű akcióját. Ezen alkalommal adományokat gyűjtenek a rászorulók megsegítéséért, hiszen sokan vannak olyanok, akik karácsonyfa és meleg lakás nélkül töltik az ünnepeket. Az országos programsorozat nyitányának idén Győr ad otthont december 3-án 18.10-kor: Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, valamint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója nyitja meg a rendezvényt a Széchenyi téren, majd rövid műsorral, fényjátékkal, közös gyertyagyújtással és adománygyűjtéssel indítják útjára a Katolikus Karitász országos akcióját. Az ünnepélyes megnyitóra a Győri Egyházmegyei Karitász megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjai készítik el a 2500 darab, adományként szolgáló mécsest. Minden meggyújtott gyertya egy vallomás a másik emberért. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit. 

Lélekben is meg kell újulnunk – Az új egyházi év első napján ismét megnyílnak a győri Székesegyház kapui

2017. december 2. (szombat) 8:00

December 1-jén helyszíni sajtótájékoztatót tartott Veres András megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános, valamint Andorka Miklós, a Győri Egyházmegye építészirodájának vezetője a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról. 

Adventi készület a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

2017. december 1. (péntek) 8:00

Szeretettel várjuk 2017. december 2-án 10 órától azokat az önkénteseket, akik szívesen segítenének a győri Nagyboldogasszony-székesegyház takarításában és az oltárok feldíszítésében a december 3-i főpásztori szentmisére. A találkozás helyszíne a Székesegyház.

Advent első vasárnapján ismét megnyílnak a győri Székesegyház kapui

2017. november 29. (szerda) 12:00

Veres András megyéspüspök 2017. december 3-án, advent első vasárnapján 10 órai kezdettel szentmisét celebrál, amelynek keretében megáldja a megújuló Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az ünnepen zenei szolgálatot végez a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László. Tájékoztatjuk a kedves híveket, hogy az adventi időszakban hétfőtől szombatig a szentmisék reggel 6 órakor és este 18 órakor kezdődnek a Székesegyházban. Vasárnap változatlanul 8.30-tól, 10 órától, 12 órától és 18 órától mutatnak be szentmisét. 

A Szent László-liturgia tartalma, szépsége és az énekelt történelem – Medgyesy S. Norbert előadásával zárult a Szent László-estek programsorozat

2017. november 29. (szerda) 10:00

A Szent László-estek programsorozat utolsó, hetedik alkalmán, november 23-án Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens, tanszékvezető (PPKE BTK, Piliscsaba), a Szent László Társulat társelnöke tartott telt házas előadást a győri Múzeumházban.

Ministránsokat avattak Krisztus Király ünnepén Sopronban

2017. november 29. (szerda) 8:00

November 26-án, Krisztus Király ünnepén a soproni Szeplőtelen Fogantatás orsolyita templomban ünnepi szentmise keretében ministránsavatást tartottak. Két fiatalt a templom ministráns közösségébe fogadtak, két fiatal pedig megbíztak a főministránsi szolgálattal – tájékoztatott Kovács Gergő Vilmos templomigazgató. 

A szélsőségek szorításában is hűségesen szolgálni – Lukácsi Zoltán ezüstmisét mutatott be Apor püspök tiszteletére

2017. november 29. (szerda) 6:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ezüstmisét mutatott be októberben az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. A szentmisén koncelebrált Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános és Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Csókay Károly jezsuita szerzetes gyémántmisét mutatott be Mosonmagyaróváron

2017. november 28. (kedd) 8:00

November 12-én Csókay Károly SJ pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából gyémántmisét mutatott be a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban. A szentmise előtt a mosoni plébánia tanácsadó testületének alelnöke, Giffinger Mihály köszöntőjében rövid áttekintést adott Károly atya életútjáról. 

Szent Mártonra emlékeztek a soproni, a győri és a kapuvári katolikus óvodák növendékei

2017. november 28. (kedd) 7:00

November 9-én a gyermekek alkotásaiból készült kiállítással és műsorral várták a családokat a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium óvodapedagógusai és óvodásai Szent Márton ünnepe alkalmából. 

Veres András püspök mondott szentbeszédet a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában

2017. november 25. (szombat) 20:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mondott szentbeszédet november 24-én a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, az ad limina látogatás alkalmával, a magyar püspöki konferencia tagjaival bemutatott hálaadó szentmisén. A főpásztor prédikációját teljes terjedelmében közöljük. 

„Ez volt a legszemélyesebb találkozás” – Veres András püspök az ad limina látogatásról

2017. november 25. (szombat) 19:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjaként az örök városban tartózkodó Veres András győri megyéspüspököt, az MKPK elnökét Vértesaljai László SJ kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.