Adventi készület a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban

2017. december 1. (péntek) 8:00

Szeretettel várjuk 2017. december 2-án 10 órától azokat az önkénteseket, akik szívesen segítenének a győri Nagyboldogasszony-székesegyház takarításában és az oltárok feldíszítésében a december 3-i főpásztori szentmisére. A találkozás helyszíne a Székesegyház.

Advent első vasárnapján ismét megnyílnak a győri Székesegyház kapui

2017. november 29. (szerda) 12:00

Veres András megyéspüspök 2017. december 3-án, advent első vasárnapján 10 órai kezdettel szentmisét celebrál, amelynek keretében megáldja a megújuló Nagyboldogasszony-székesegyházat. Az ünnepen zenei szolgálatot végez a Palestrina-kórus, orgonán játszik Cziglényi László. Tájékoztatjuk a kedves híveket, hogy az adventi időszakban hétfőtől szombatig a szentmisék reggel 6 órakor és este 18 órakor kezdődnek a Székesegyházban. Vasárnap változatlanul 8.30-tól, 10 órától, 12 órától és 18 órától mutatnak be szentmisét. 

A Szent László-liturgia tartalma, szépsége és az énekelt történelem – Medgyesy S. Norbert előadásával zárult a Szent László-estek programsorozat

2017. november 29. (szerda) 10:00

A Szent László-estek programsorozat utolsó, hetedik alkalmán, november 23-án Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens, tanszékvezető (PPKE BTK, Piliscsaba), a Szent László Társulat társelnöke tartott telt házas előadást a győri Múzeumházban.

Ministránsokat avattak Krisztus Király ünnepén Sopronban

2017. november 29. (szerda) 8:00

November 26-án, Krisztus Király ünnepén a soproni Szeplőtelen Fogantatás orsolyita templomban ünnepi szentmise keretében ministránsavatást tartottak. Két fiatalt a templom ministráns közösségébe fogadtak, két fiatal pedig megbíztak a főministránsi szolgálattal – tájékoztatott Kovács Gergő Vilmos templomigazgató. 

A szélsőségek szorításában is hűségesen szolgálni – Lukácsi Zoltán ezüstmisét mutatott be Apor püspök tiszteletére

2017. november 29. (szerda) 6:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ezüstmisét mutatott be októberben az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére. A szentmisén koncelebrált Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános és Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Csókay Károly jezsuita szerzetes gyémántmisét mutatott be Mosonmagyaróváron

2017. november 28. (kedd) 8:00

November 12-én Csókay Károly SJ pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából gyémántmisét mutatott be a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban. A szentmise előtt a mosoni plébánia tanácsadó testületének alelnöke, Giffinger Mihály köszöntőjében rövid áttekintést adott Károly atya életútjáról. 

Szent Mártonra emlékeztek a soproni, a győri és a kapuvári katolikus óvodák növendékei

2017. november 28. (kedd) 7:00

November 9-én a gyermekek alkotásaiból készült kiállítással és műsorral várták a családokat a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium óvodapedagógusai és óvodásai Szent Márton ünnepe alkalmából. 

Veres András püspök mondott szentbeszédet a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában

2017. november 25. (szombat) 20:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mondott szentbeszédet november 24-én a római Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, az ad limina látogatás alkalmával, a magyar püspöki konferencia tagjaival bemutatott hálaadó szentmisén. A főpásztor prédikációját teljes terjedelmében közöljük. 

„Ez volt a legszemélyesebb találkozás” – Veres András püspök az ad limina látogatásról

2017. november 25. (szombat) 19:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vettek részt Rómában. A küldöttség tagjaként az örök városban tartózkodó Veres András győri megyéspüspököt, az MKPK elnökét Vértesaljai László SJ kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.

Az 1956-os októberi forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az Apor-iskolában

2017. november 24. (péntek) 10:00

Október 20-án a győri Apor-iskola diákjai és tanárai egy ünnepi műsor keretében emlékeztek az 1956-os októberi forradalomra és szabadságharcra.

Az időseket ünnepelték a győri Szent Anna Otthonban

2017. november 24. (péntek) 9:00

A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont tanulói október 11-én, az idősek napja alkalmából köszöntötték a Szent Anna Otthonban élőket. A gyermekek hálatelt szívvel köszönték meg a sok imádságot és szeretetet, amivel az év minden napján támogatják az oktatási intézmény tanulóit. A program keretében az alsó tagozatos gyermekek kórusának előadását és a 3. osztályos diákok vidám verses és prózai összeállítását hallgathatták meg a résztvevők. Befejezésül a 8. évfolyamos diákok tánccsoportja latin-amerikai táncokat mutatott be. A diákokat az Apor-iskola pedagógusai, Kovács Anna Zsuzsanna, Somfai Elemér, Ásványiné Kiss Anikó, Csákiné Kiss Zsuzsanna, valamint Pintér Mónika készítette fel az előadásra. 

Bemutatkozott a magyaróvári egyházközség karitászcsoportja

2017. november 21. (kedd) 9:00

2017 őszén alakult meg a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia karitászcsoportja, amelynek tagjai november 16-án egy sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be. 

„Beszélgess velem!” – A győri Széchenyi István Egyetem vendége lesz Veres András püspök

2017. november 21. (kedd) 8:00

A győri Széchenyi István Egyetem által szervezett Beszélgess velem! programsorozat november 28-i alkalmának témája a házasság lesz. A 17 órakor kezdődő rendezvény vendége Veres András győri megyéspüspök. A szervezők célja, hogy – nem kizárólag – főiskolás és egyetemista hallgatók és tanáraik részére ingyenes, szabadon választható program keretében lehetőséget teremtsenek arra, hogy az élet különböző területeiről meghívott elismert előadókkal párbeszédet folytathassanak Istenbe vetett hitükről, munkájukról és eredményeikről. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, így a beszélgetés helyszínét a jelentkezők számához igazodva három nappal a beszélgetés előtt hirdetik ki a program hivatalos honlapján és Facebook-oldalán.

Zarándoklaton vettek részt a gyalókai, a peresznyei és a répcevisi hívek

2017. november 21. (kedd) 7:00

A gyalókai, peresznyei és répcevisi hívek Mészáros Miklós plébános vezetésével zarándoklatra indultak október 21-én, amelynek keretében ellátogattak a máriabesnyői kegyhelyre, egy őrbottyáni harangöntő műhelybe, valamint Hollókőre.   

„A szegény napszámos asszony álma” – 75 éves a kapuvári ferences templom

2017. november 20. (hétfő) 9:00

A barátok templomának vagy ferences templomnak nevezett Assisi Szent Ferenc-templom felszentelésének 75. évfordulóját ünnepelni gyűltek össze a hívek november 11-én Kapuváron. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatta be.

Családi napot tartottak a hegykői Szent Mihály-plébánián

2017. november 20. (hétfő) 8:00

Szent Vendel Hegykő fogadott védőszentje. Közbenjárását kérték a hegykőiek ősei, ha veszély fenyegette a jószágukat. Mivel meghallgatásra találtak, nem mulasztották el a hálaadást sem. Minden évben megünnepelték Szent Vendel napját, és ezt örökül hagyták az utókorra is, amit a mai napig megtartanak a hegykői hívek. Hogy a napot még ünnepélyesebbé tegyék, immár hagyományossá vált, hogy a Hegykői Szivárvány Alapítvány szervezésében egy évben egyszer családi napot tartanak az egyházközségben. Idén október 21-én került sor ennek megrendezésére. 

Gazdag őszi programsorozattal várták a híveket a mocsai Rózsafüzér Királynéja plébánián

2017. november 20. (hétfő) 7:00

„Szeptemberben a nyitott templomok éjszakáján lehetővé tettük az érdeklődők számára, hogy megismerkedjenek templomunk történetével és értékeivel. A gyermekeket interaktív foglalkozással vártuk, amelynek során kötetlen beszélgetéssel, játékos feladatok révén szerezhettek új ismereteket. Beszéltünk a közös ima erejéről, a szentmisén való részvétel fontosságáról, az Oltáriszentség tiszteletéről, a következő, Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi eucharisztikus kongresszusról, ezzel is segítve őket a lelki felkészülésben” – tájékoztatott Horváth István plébános.

Ferenc pápa üzenete a szegények első világnapjára

2017. november 18. (szombat) 12:00

Ferenc pápa tavaly, az irgalmasság szentéve végén hirdette meg 2017. november 19-re, az évközi idő XXXIII. vasárnapjára a szegények első világnapját, azzal a céllal, hogy a keresztény közösségek az egész világon egyre inkább Krisztus szeretetének konkrét jelei legyenek a szegények és rászorulók számára. Ferenc pápa üzenetét teljes terjedelmében közöljük.

A kapuvári Szent Anna-templom felszentelésének jubileumát ünnepelték

2017. november 18. (szombat) 8:00

A kapuvári Szent Anna-templom felszentelésének 133. évfordulójára szentmisével emlékeztek a hívek október 29-én. A szentmise főcelebránsa Radó Tamás plébános volt, az ünnepen a kapuvári születésű, Detroitban szolgáló Kiss György Barnabás OFM koncelebrált. A liturgián közreműködött az Ars Camerata kórus Brandné Szabó Ildikó vezényletével, orgonán kísért Borsodiné Szabó Judit.

Egyórás szentségimádásra hív Krisztus Király főünnepének előestéjén a NEK Általános Titkársága

2017. november 17. (péntek) 8:00

Magyarország a Katolikus Egyház legnagyobb világrendezvényére készül. A 2020 szeptemberére meghirdetett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészítő folyamatának első évét értékelve Fábry Kornél, a NEK Általános Titkárságának főtitkára reményét fejezte ki, hogy a négy éven át tartó készület elősegíti a magyar Egyház megújulását. Ennek az előkészületnek a része a Krisztus Király főünnepének előestéjére meghirdetett szentségimádás. Fábry Kornél felhívását teljes terjedelmében közöljük: