Szolgáljuk egész valónkkal Isten országát! – A felújított temetői kápolnáért adtak hálát Kapuvár-Gartán

2017. november 1. (szerda) 10:00

Október 22-én Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-templomban, majd megáldotta a felújított temetői kápolnát és ravatalozóteret. A szentmisén koncelebrált Varga György plébános. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett a helyi Szent Cecília-kórus és a süttöri énekkar. 

Mindenszentek ünnepét ünnepeljük

2017. november 1. (szerda) 9:00

November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia

2017. november 1. (szerda) 8:00

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia – tájékoztatott Bros Gergely plébános. Az érdeklődők nemcsak a plébánia honlapján, hanem annak Facebook-oldalán is értesülhetnek a közösség életével kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről. 

A győri Klastrom Klub novemberi programjai

2017. október 30. (hétfő) 6:00

November 8-án, szerdán 18 órai kezdettel Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa „Törvényemet a bensejükbe adom…” (Jer 31,33) címmel tart elmélkedést. November 21-én, kedden 18 órától a Szemenkár Mátyás és zenésztársai által vezetett dicsőítő esten vehetnek részt az érdeklődők. November 22-én 18 órai kezdettel Holy Eszter nővér Máriával a világ útjain címmel bemutatja a szervita rendet. Mindegyik program helyszíne a Zechmeister utca 1. szám alatt található Klastrom Hotel étterme. A Klastrom Klub fenntartásához a szervezők köszönettel fogadnak adományokat. 

„Te jól tudod, / mennyi kínt bír el az ember...” – Zilahi Gézára emlékeznek paptestvérei

2017. október 29. (vasárnap) 20:00

Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató és Zebedics József nyugalmazott győr-szigeti plébános nekrológot írt Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok emlékére. Zilahi Géza 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Bognár István és Zsebedics József írását teljes terjedelmében közöljük. 

Elhunyt Zilahi Géza

2017. október 29. (vasárnap) 19:30

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Temetése a győri Szentlélek-templom altemplomában 2017. november 4-én, szombaton 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően lesz. 

Az Angster orgonaépítők három generációja – Előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 29. (vasárnap) 19:00

A közelmúltban a Győri Hittudományi Főiskolán előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő, állami örökségvédelemben dolgozó orgonakutató. Hajdók Judit szerkesztésében az idei évben jelent meg az Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi orgonaépítő naplója című kötet. 

Milyen a szemüveged? – XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozó

2017. október 27. (péntek) 11:00

A XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozóra 2017. november 11-én kerül sor a győri Szent Imre-plébánián. A program 8 óra 30 perckor regisztrációval és zenés ráhangolódással kezdődik, majd Vlaj Márk mosonmagyaróvári segédlelkész Figyelem! Látásvizsgálat! című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadást kiscsoportos beszélgetés, majd ebéd követi. A délutáni program Vlaj Márk Fogadj el, és egyre jobb leszek! című elmélkedésével folytatódik 13 óra 30 perckor. Ezt követően kiscsoportos beszélgetéssel, fórummal és zenés dicsőítéssel készülnek a jelenlévők a 18 órakor kezdődő szentmisére.

„Nem hagylak árván titeket!” – Apor püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján

2017. október 27. (péntek) 10:00

Apor Vilmos vértanú püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján, 2017. november 9-én. A jubileum alkalmából szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 18 órai kezdettel. 

Requiem – Az Istvánffy Benedek-hangversenybérlet első előadása

2017. október 27. (péntek) 9:00

A Győri Filharmonikus Zenekar Istvánffy Benedek-hangversenybérletének első, Requiem című előadását a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben rendezik meg 2017. november 6-án, 19 órai kezdettel. Az est keretében a Győri Filharmonikus Zenekar Giuseppe Verdi Requiem című művét adja elő. Vezényel Berkes Kálmán, közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Pataki Adorján (tenor), Fokanov Anatolij (basszus), valamint a Magyar Rádió Énekkara.

Wohlmuth Ferenc vértanú plébánosra emlékeztek a császári családi napon

2017. október 27. (péntek) 8:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a császári Szent Péter és Pál-templomban október 15-én a családi nap keretében. A szentmisén koncelebrált Író Sándor császári plébános, Simonics Péter tárkányi plébános, valamint Bese Gergő Péter, a pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébánia lelkipásztora. A szentmisét követően a Tanácsköztársaság idején koholt vádak alapján kivégzett császári plébánosra, Wohlmuth Ferencre emlékeztek. 

E világi boldogságunk elővétele az égi boldogságnak – A Győri Egyházmegye érettségiző diákjai találkoztak

2017. október 24. (kedd) 8:30

Október 14-én került sor a Győri Egyházmegye érettségiző diákjainak találkozójára és lelkigyakorlatára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A nap Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész, ifjúsági referens Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! című előadásával kezdődött. Kaposi Gábor közvetlenül, sok személyes példával és a fiatalok által ismert szituációk felvillantásával színesítette előadását, motiválva az előadást követő kiscsoportos beszélgetéseket. A fiatalok nyitottan és őszintén tárták fel azt, hogy mi aggasztja őket és miért nehéz legyőzni szorongásaikat, görcseiket. Ezután szimbolikusan útjukra bocsátották a félelmeket: léggömbökhöz kötözve, majd elengedve azokat a szép őszi napsütésben.

A tisztaságban Isten dicsősége mutatkozik meg – A tiszta szerelemért imádkoztak Győrben

2017. október 24. (kedd) 8:00

A Tiszta szerelem – lehetséges? címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban is megszervezte a helyi Tiszta Szívek Mozgalma, a Nyolc Boldogság Közösség, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet. Az esemény szentmisével kezdődött, melyet Bakos Rafael OCD mutatott be. 

A Krisztus mellett való döntés életünk legjobb döntése – A szanyi katolikus általános iskola jubileumát ünnepelték

2017. október 24. (kedd) 7:30

Veres András győri megyéspüspök október 4-én ünnepi szentmisét mutatott be a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban a helyi Szent Anna Katolikus Általános iskola újraalapításának 25. évfordulója alkalmából. A felolvasott evangéliumi szakasz és a nap híres szentje, Assisi Szent Ferenc életpéldája kapcsán Jézus követéséről beszélt a főpásztor. 

Veres András püspök szentmisét mutatott be a sarródi Assisi Szent Ferenc-kápolna fennállásának tizedik évfordulója alkalmából

2017. október 24. (kedd) 7:00

Veres András győri megyéspüspök október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján szentmisét mutatott be a sarródi Szent István vértanú templomban a helyi Assisi Szent Ferenc-kápolna megépítésének tizedik évfordulója alkalmából. A szentmisét követően körmenet indult az Assisi Szent Ferenc-kápolnához.

Németh László általános püspöki helynök díszpolgári címet vehetett át szülőfalujában

2017. október 23. (hétfő) 20:00

Németh László általános püspöki helynök számára díszpolgári címet adtak át október 23-án, nemzeti ünnepünkön szülőfalujában, Agyagosszergényben, a helyi művelődési házban. Németh László laudációját Benkovich Ferenc, a győri Szentlélek-templom plébánosa mondta. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök és Szarka Gábor agyagosszergényi plébános.

A mesterséges megtermékenyítésről... higgadtan?

2017. október 22. (vasárnap) 20:00

A Hitvallás című lapunk októberi számában jelent meg Németh Gábor főiskolai tanár, győr-kisbácsai plébános életvédelmi írása, amelyet ezúton is teljes terjedelmében adunk közre. 

Lelkekből templomot építeni Istennek – Veres András püspök áldozópappá szentelte Bellovics Gábor jezsuita diakónust

2017. október 22. (vasárnap) 19:00

Aki megismeri Isten szeretetét, egyetlen dologra vágyik: viszonozni azt – mutatott rá Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke október 21-én a Jézus Szíve jezsuita templomban bemutatott szentmisén, melyben áldozópappá szentelte Bellovics Gábor jezsuita diakónust. A szentmise elején Vízi Elemér jezsuita provinciális köszöntötte az ünneplő közösséget, a paptestvéreket – külön is kiemelve Németh László általános püspöki helynököt, aki Bellovics Gábort keresztelte –, az ország különböző pontjairól és külföldről érkezett rendtársakat, valamint a családtagokat, barátokat.

„A misszió a keresztény hit szívében” – Ferenc pápa üzenete a 2017. évi missziós világnapra

2017. október 21. (szombat) 18:00


„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. Október 22-én a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra Ferenc pápa A misszió a keresztény hit szívében című üzenetével fordult a hívekhez, melyet az alábbiakban adunk közre.

Dékány Ferenc bioetikai kérdésekről tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 19. (csütörtök) 9:00

Október 11-én Bioetikai kérdések, avagy lábjegyzetek a „halál kultúrájához” címmel Dékány Ferenc plébános, tanár tartott előadást a Hitünk és életünk szabadegyetem keretében a Győri Hittudományi Főiskolán. Az előadó napjaink legfontosabb bioetikai kérdéseire keresett választ.