Ősbemutatóval és előadásokkal folytatódtak a Szent László-estek októberben

2017. november 10. (péntek) 7:00

Október 12-én Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa a Szent László-herma közép- és kora újkori történetéről tartott előadást, október 17-én pedig Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója mutatta be Szent László képzőművészeti ábrázolásait a győri Múzeumházban, a Magyar Katolikus Kulturális Hetek keretében. Ez utóbbi programon zenei élményben is részük lehetett a jelenlévőknek, hiszen meghallgathatták Lehotka Gábor (1938-2009) orgonaművész, zeneszerző Téged egek áldanak című himnuszát Bognár Krisztina énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára és Pődör Lea, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója előadásában, valamint Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző ősbemutatóját: az Örülj, Krisztus szűz Szülője című himnusz csendült fel Bognár Krisztina és Soós Gábor orgonaművész tolmácsolásában. 

Mindnyájan rászorulunk Isten végtelen irgalmára – Veres András szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért

2017. november 7. (kedd) 9:00

November 2-án, halottak napján, Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, valamint Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Meg kell tanulnunk kérni és hálát adni – A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda jubileumát ünnepelték

2017. november 7. (kedd) 8:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be október 27-én a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda jubileuma alkalmából: az idei évben az iskola fennállásának 20., az óvoda alapításának 15. évfordulóját ünneplik. A szentmisén koncelebrált Bros Gergely komáromi és Simonics Péter tárkányi plébános. A szertartást követően ünnepi műsorral emlékeztek az intézmény pedagógusai és diákjai a jubileumra.

Gyermekáldás természetesen – A Creighton Módszer oktatói tartottak előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. november 6. (hétfő) 8:00

Déri Viktória és Dervarics-Boros Ágnes, a Creighton Módszer oktatói tartottak előadást Gyermekáldás természetesen címmel a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében október 17-én, a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának második alkalmán. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök. 

Merjük elhinni, hogy a Szentlélek templomai vagyunk! – Béri László Renátó OCD tartott előadást a komáromi lelkinapon

2017. november 4. (szombat) 8:00

A helyi Szent Ignác Közösségi Ház adott otthont a komáromi Jézus Szíve-plébánia által szervezett október 7-i lelkinapnak, amelynek keretében Béri László Renátó karmelita szerzetes, a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templom igazgatója tartott előadást a bennünk élő Isten felfedezéséről. A lelkinapot ünnepi szentmisével zárták a résztvevők a Szent István-templomban. 

Beöltözést és akolitusavatást ünnepeltek a Győri Szemináriumban

2017. november 3. (péntek) 9:00

November 1-jén, mindenszentek ünnepén püspöki szentmise keretében került sor a Győri Szeminárium kispapjainak beöltözési és avatási szertartására a szeminárium kápolnájában. A szentmise főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök volt. 

„Több vagy, ha adsz!” – Az agyagosszergényiek is csatlakoztak a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes akcióhoz

2017. november 3. (péntek) 8:00

Az agyagosszergényi Szent László-plébánia az előző három évhez hasonlóan az idei évben is csatlakozott a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház által immár tizedik alkalommal meghirdetett 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes akcióhoz október 13. és 15. között. A kezdeményezés az idei évben a „Több vagy, ha adsz!” mottót kapta.

Huszonnégy órás szentségimádást tartottak Répcevisen

2017. november 2. (csütörtök) 8:00

Mészáros Miklós plébános szervezésében október 14-én és 15-én huszonnégy órás szentségimádást tartottak a répcevisi Szent András-templomban. A szentségimádás esti szentmisével kezdődött, amelyet Németh István fertőszentmiklósi plébános mutatott be. A zenei szolgálatot a Vox Animae énekkar végezte. A szentségkitételt követően a peresznyei Szent Egyed-templom és a csepregi Szent Miklós-templom énekkara, a répcevisi Szent András-kórus, valamint a bői Szent Imre-templom és a zsirai Szent Lőrinc-templom kórusa tartott egyházzenei áhítatot. A szentségimádást október 15-én este Bodó Zoltán magyaróvári plébános zárta le egy ünnepi szentmise bemutatásával. 

Szolgáljuk egész valónkkal Isten országát! – A felújított temetői kápolnáért adtak hálát Kapuvár-Gartán

2017. november 1. (szerda) 10:00

Október 22-én Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-templomban, majd megáldotta a felújított temetői kápolnát és ravatalozóteret. A szentmisén koncelebrált Varga György plébános. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett a helyi Szent Cecília-kórus és a süttöri énekkar. 

Mindenszentek ünnepét ünnepeljük

2017. november 1. (szerda) 9:00

November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia

2017. november 1. (szerda) 8:00

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia – tájékoztatott Bros Gergely plébános. Az érdeklődők nemcsak a plébánia honlapján, hanem annak Facebook-oldalán is értesülhetnek a közösség életével kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről. 

A győri Klastrom Klub novemberi programjai

2017. október 30. (hétfő) 6:00

November 8-án, szerdán 18 órai kezdettel Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa „Törvényemet a bensejükbe adom…” (Jer 31,33) címmel tart elmélkedést. November 21-én, kedden 18 órától a Szemenkár Mátyás és zenésztársai által vezetett dicsőítő esten vehetnek részt az érdeklődők. November 22-én 18 órai kezdettel Holy Eszter nővér Máriával a világ útjain címmel bemutatja a szervita rendet. Mindegyik program helyszíne a Zechmeister utca 1. szám alatt található Klastrom Hotel étterme. A Klastrom Klub fenntartásához a szervezők köszönettel fogadnak adományokat. 

„Te jól tudod, / mennyi kínt bír el az ember...” – Zilahi Gézára emlékeznek paptestvérei

2017. október 29. (vasárnap) 20:00

Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató és Zebedics József nyugalmazott győr-szigeti plébános nekrológot írt Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok emlékére. Zilahi Géza 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Bognár István és Zsebedics József írását teljes terjedelmében közöljük. 

Elhunyt Zilahi Géza

2017. október 29. (vasárnap) 19:30

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Temetése a győri Szentlélek-templom altemplomában 2017. november 4-én, szombaton 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően lesz. 

Az Angster orgonaépítők három generációja – Előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 29. (vasárnap) 19:00

A közelmúltban a Győri Hittudományi Főiskolán előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő, állami örökségvédelemben dolgozó orgonakutató. Hajdók Judit szerkesztésében az idei évben jelent meg az Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi orgonaépítő naplója című kötet. 

Milyen a szemüveged? – XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozó

2017. október 27. (péntek) 11:00

A XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozóra 2017. november 11-én kerül sor a győri Szent Imre-plébánián. A program 8 óra 30 perckor regisztrációval és zenés ráhangolódással kezdődik, majd Vlaj Márk mosonmagyaróvári segédlelkész Figyelem! Látásvizsgálat! című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadást kiscsoportos beszélgetés, majd ebéd követi. A délutáni program Vlaj Márk Fogadj el, és egyre jobb leszek! című elmélkedésével folytatódik 13 óra 30 perckor. Ezt követően kiscsoportos beszélgetéssel, fórummal és zenés dicsőítéssel készülnek a jelenlévők a 18 órakor kezdődő szentmisére.

„Nem hagylak árván titeket!” – Apor püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján

2017. október 27. (péntek) 10:00

Apor Vilmos vértanú püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján, 2017. november 9-én. A jubileum alkalmából szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 18 órai kezdettel. 

Requiem – Az Istvánffy Benedek-hangversenybérlet első előadása

2017. október 27. (péntek) 9:00

A Győri Filharmonikus Zenekar Istvánffy Benedek-hangversenybérletének első, Requiem című előadását a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben rendezik meg 2017. november 6-án, 19 órai kezdettel. Az est keretében a Győri Filharmonikus Zenekar Giuseppe Verdi Requiem című művét adja elő. Vezényel Berkes Kálmán, közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Pataki Adorján (tenor), Fokanov Anatolij (basszus), valamint a Magyar Rádió Énekkara.

Wohlmuth Ferenc vértanú plébánosra emlékeztek a császári családi napon

2017. október 27. (péntek) 8:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a császári Szent Péter és Pál-templomban október 15-én a családi nap keretében. A szentmisén koncelebrált Író Sándor császári plébános, Simonics Péter tárkányi plébános, valamint Bese Gergő Péter, a pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébánia lelkipásztora. A szentmisét követően a Tanácsköztársaság idején koholt vádak alapján kivégzett császári plébánosra, Wohlmuth Ferencre emlékeztek. 

E világi boldogságunk elővétele az égi boldogságnak – A Győri Egyházmegye érettségiző diákjai találkoztak

2017. október 24. (kedd) 8:30

Október 14-én került sor a Győri Egyházmegye érettségiző diákjainak találkozójára és lelkigyakorlatára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A nap Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész, ifjúsági referens Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! című előadásával kezdődött. Kaposi Gábor közvetlenül, sok személyes példával és a fiatalok által ismert szituációk felvillantásával színesítette előadását, motiválva az előadást követő kiscsoportos beszélgetéseket. A fiatalok nyitottan és őszintén tárták fel azt, hogy mi aggasztja őket és miért nehéz legyőzni szorongásaikat, görcseiket. Ezután szimbolikusan útjukra bocsátották a félelmeket: léggömbökhöz kötözve, majd elengedve azokat a szép őszi napsütésben.