Győri egyetemisták zarándokoltak Lengyelországba

2017. november 10. (péntek) 9:00

November 3. és 5. között a győri egyetemi lelkészség tizennégy fiatalja lengyelországi zarándoklaton vett részt Kaposi Gábor egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános vezetésével. A zarándoklat vezetője a krakkói Isteni Irgalmasság bazilika magyar altemplomában szentmisét mutatott be az egyetemisták részvételével. A szentmisét követően Szent Fausztina nővér sírjánál imádkoztak. Az egyetemisták ellátogattak a II. János Pál Centrumba is, amelynek része a szent pápa tiszteletére felszentelt templom. Ennek altemplomában megtekintették II. János Pál pápa eredeti sírkövét és vérereklyéjét. 

Reformáció 500 – Református, evangélikus és katolikus püspök párbeszédkötete a megújulásért

2017. november 10. (péntek) 8:30

Hit által címmel jelent meg az az interjúkötet, melyben Bogárdi Szabó István református, Gáncs Péter evangélikus és Veres András katolikus püspök vall az egységkeresés lelkületével hitről, életről, közös gondokról, megoldásokról. A kiadványt november 8-án mutatták be Győrben.

Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 20. évfordulóját ünnepelték a győri kármelita templomban

2017. november 10. (péntek) 8:00

Veres András szentmisét celebrált Apor Vilmos püspök boldoggá avatásának 20. évfordulóján, november 9-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A szentmise keretében esküt tettek a Győri Egyházmegye esperesi kerületeinek új vezetői, Szakály Gyula (Csornai Esperesi Kerület), Bognár István (Győri Esperesi Kerület), Winkler Zsolt (Győr környéki Esperesi Kerület), Turner Lajos (Kapuvári Esperesi Kerület), Simonics Péter (Komáromi Esperesi Kerület), Kapui Jenő (Mosoni Esperesi Kerület), Horváth Imre (Soproni Esperesi Kerület) és Ferling György (Sopron környéki Esperesi Kerület), valamint a Tanácsosok Testületének tagjai: Bognár István, Kapui Jenő, Kótai László, Németh László, Reisner Ferenc és Turner Lajos. 

Ősbemutatóval és előadásokkal folytatódtak a Szent László-estek októberben

2017. november 10. (péntek) 7:00

Október 12-én Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa a Szent László-herma közép- és kora újkori történetéről tartott előadást, október 17-én pedig Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója mutatta be Szent László képzőművészeti ábrázolásait a győri Múzeumházban, a Magyar Katolikus Kulturális Hetek keretében. Ez utóbbi programon zenei élményben is részük lehetett a jelenlévőknek, hiszen meghallgathatták Lehotka Gábor (1938-2009) orgonaművész, zeneszerző Téged egek áldanak című himnuszát Bognár Krisztina énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára és Pődör Lea, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója előadásában, valamint Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző ősbemutatóját: az Örülj, Krisztus szűz Szülője című himnusz csendült fel Bognár Krisztina és Soós Gábor orgonaművész tolmácsolásában. 

Mindnyájan rászorulunk Isten végtelen irgalmára – Veres András szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért

2017. november 7. (kedd) 9:00

November 2-án, halottak napján, Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Győri Egyházmegye elhunyt püspökeiért és papjaiért az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, valamint Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Meg kell tanulnunk kérni és hálát adni – A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda jubileumát ünnepelték

2017. november 7. (kedd) 8:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be október 27-én a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda jubileuma alkalmából: az idei évben az iskola fennállásának 20., az óvoda alapításának 15. évfordulóját ünneplik. A szentmisén koncelebrált Bros Gergely komáromi és Simonics Péter tárkányi plébános. A szertartást követően ünnepi műsorral emlékeztek az intézmény pedagógusai és diákjai a jubileumra.

Gyermekáldás természetesen – A Creighton Módszer oktatói tartottak előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. november 6. (hétfő) 8:00

Déri Viktória és Dervarics-Boros Ágnes, a Creighton Módszer oktatói tartottak előadást Gyermekáldás természetesen címmel a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében október 17-én, a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának második alkalmán. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök. 

Merjük elhinni, hogy a Szentlélek templomai vagyunk! – Béri László Renátó OCD tartott előadást a komáromi lelkinapon

2017. november 4. (szombat) 8:00

A helyi Szent Ignác Közösségi Ház adott otthont a komáromi Jézus Szíve-plébánia által szervezett október 7-i lelkinapnak, amelynek keretében Béri László Renátó karmelita szerzetes, a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templom igazgatója tartott előadást a bennünk élő Isten felfedezéséről. A lelkinapot ünnepi szentmisével zárták a résztvevők a Szent István-templomban. 

Beöltözést és akolitusavatást ünnepeltek a Győri Szemináriumban

2017. november 3. (péntek) 9:00

November 1-jén, mindenszentek ünnepén püspöki szentmise keretében került sor a Győri Szeminárium kispapjainak beöltözési és avatási szertartására a szeminárium kápolnájában. A szentmise főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök volt. 

„Több vagy, ha adsz!” – Az agyagosszergényiek is csatlakoztak a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű önkéntes akcióhoz

2017. november 3. (péntek) 8:00

Az agyagosszergényi Szent László-plébánia az előző három évhez hasonlóan az idei évben is csatlakozott a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház által immár tizedik alkalommal meghirdetett 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes akcióhoz október 13. és 15. között. A kezdeményezés az idei évben a „Több vagy, ha adsz!” mottót kapta.

Huszonnégy órás szentségimádást tartottak Répcevisen

2017. november 2. (csütörtök) 8:00

Mészáros Miklós plébános szervezésében október 14-én és 15-én huszonnégy órás szentségimádást tartottak a répcevisi Szent András-templomban. A szentségimádás esti szentmisével kezdődött, amelyet Németh István fertőszentmiklósi plébános mutatott be. A zenei szolgálatot a Vox Animae énekkar végezte. A szentségkitételt követően a peresznyei Szent Egyed-templom és a csepregi Szent Miklós-templom énekkara, a répcevisi Szent András-kórus, valamint a bői Szent Imre-templom és a zsirai Szent Lőrinc-templom kórusa tartott egyházzenei áhítatot. A szentségimádást október 15-én este Bodó Zoltán magyaróvári plébános zárta le egy ünnepi szentmise bemutatásával. 

Szolgáljuk egész valónkkal Isten országát! – A felújított temetői kápolnáért adtak hálát Kapuvár-Gartán

2017. november 1. (szerda) 10:00

Október 22-én Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-templomban, majd megáldotta a felújított temetői kápolnát és ravatalozóteret. A szentmisén koncelebrált Varga György plébános. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett a helyi Szent Cecília-kórus és a süttöri énekkar. 

Mindenszentek ünnepét ünnepeljük

2017. november 1. (szerda) 9:00

November 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel.

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia

2017. november 1. (szerda) 8:00

Már a világhálón is elérhető a komáromi Jézus Szíve Plébánia – tájékoztatott Bros Gergely plébános. Az érdeklődők nemcsak a plébánia honlapján, hanem annak Facebook-oldalán is értesülhetnek a közösség életével kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről. 

A győri Klastrom Klub novemberi programjai

2017. október 30. (hétfő) 6:00

November 8-án, szerdán 18 órai kezdettel Martos Levente Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa „Törvényemet a bensejükbe adom…” (Jer 31,33) címmel tart elmélkedést. November 21-én, kedden 18 órától a Szemenkár Mátyás és zenésztársai által vezetett dicsőítő esten vehetnek részt az érdeklődők. November 22-én 18 órai kezdettel Holy Eszter nővér Máriával a világ útjain címmel bemutatja a szervita rendet. Mindegyik program helyszíne a Zechmeister utca 1. szám alatt található Klastrom Hotel étterme. A Klastrom Klub fenntartásához a szervezők köszönettel fogadnak adományokat. 

„Te jól tudod, / mennyi kínt bír el az ember...” – Zilahi Gézára emlékeznek paptestvérei

2017. október 29. (vasárnap) 20:00

Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató és Zebedics József nyugalmazott győr-szigeti plébános nekrológot írt Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok emlékére. Zilahi Géza 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Bognár István és Zsebedics József írását teljes terjedelmében közöljük. 

Elhunyt Zilahi Géza

2017. október 29. (vasárnap) 19:30

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Zilahi Géza tiszteletbeli kanonok 2017. október 26-án, életének 76., papságának 53. évében otthonában, a győr-szigeti plébánián a betegek kenetével és a szent útravalóval megerősítve elszenderült az Úrban, és az örök hazába költözött. Temetése a győri Szentlélek-templom altemplomában 2017. november 4-én, szombaton 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően lesz. 

Az Angster orgonaépítők három generációja – Előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 29. (vasárnap) 19:00

A közelmúltban a Győri Hittudományi Főiskolán előadást és könyvbemutatót tartott Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő, állami örökségvédelemben dolgozó orgonakutató. Hajdók Judit szerkesztésében az idei évben jelent meg az Angster József: Életrajzom – Egy XIX. századi orgonaépítő naplója című kötet. 

Milyen a szemüveged? – XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozó

2017. október 27. (péntek) 11:00

A XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozóra 2017. november 11-én kerül sor a győri Szent Imre-plébánián. A program 8 óra 30 perckor regisztrációval és zenés ráhangolódással kezdődik, majd Vlaj Márk mosonmagyaróvári segédlelkész Figyelem! Látásvizsgálat! című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadást kiscsoportos beszélgetés, majd ebéd követi. A délutáni program Vlaj Márk Fogadj el, és egyre jobb leszek! című elmélkedésével folytatódik 13 óra 30 perckor. Ezt követően kiscsoportos beszélgetéssel, fórummal és zenés dicsőítéssel készülnek a jelenlévők a 18 órakor kezdődő szentmisére.

„Nem hagylak árván titeket!” – Apor püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján

2017. október 27. (péntek) 10:00

Apor Vilmos vértanú püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján, 2017. november 9-én. A jubileum alkalmából szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 18 órai kezdettel.