Milyen a szemüveged? – XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozó

2017. október 27. (péntek) 11:00

A XI. Győri Katolikus Ifjúsági Találkozóra 2017. november 11-én kerül sor a győri Szent Imre-plébánián. A program 8 óra 30 perckor regisztrációval és zenés ráhangolódással kezdődik, majd Vlaj Márk mosonmagyaróvári segédlelkész Figyelem! Látásvizsgálat! című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadást kiscsoportos beszélgetés, majd ebéd követi. A délutáni program Vlaj Márk Fogadj el, és egyre jobb leszek! című elmélkedésével folytatódik 13 óra 30 perckor. Ezt követően kiscsoportos beszélgetéssel, fórummal és zenés dicsőítéssel készülnek a jelenlévők a 18 órakor kezdődő szentmisére.

„Nem hagylak árván titeket!” – Apor püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján

2017. október 27. (péntek) 10:00

Apor Vilmos vértanú püspökre emlékezünk boldoggá avatásának huszadik évfordulóján, 2017. november 9-én. A jubileum alkalmából szentmisét mutat be Veres András megyéspüspök a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 18 órai kezdettel. 

Requiem – Az Istvánffy Benedek-hangversenybérlet első előadása

2017. október 27. (péntek) 9:00

A Győri Filharmonikus Zenekar Istvánffy Benedek-hangversenybérletének első, Requiem című előadását a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújítása miatt a Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben rendezik meg 2017. november 6-án, 19 órai kezdettel. Az est keretében a Győri Filharmonikus Zenekar Giuseppe Verdi Requiem című művét adja elő. Vezényel Berkes Kálmán, közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Pataki Adorján (tenor), Fokanov Anatolij (basszus), valamint a Magyar Rádió Énekkara.

Wohlmuth Ferenc vértanú plébánosra emlékeztek a császári családi napon

2017. október 27. (péntek) 8:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be a császári Szent Péter és Pál-templomban október 15-én a családi nap keretében. A szentmisén koncelebrált Író Sándor császári plébános, Simonics Péter tárkányi plébános, valamint Bese Gergő Péter, a pannonhalmi Gyümölcsoltó Boldogasszony-plébánia lelkipásztora. A szentmisét követően a Tanácsköztársaság idején koholt vádak alapján kivégzett császári plébánosra, Wohlmuth Ferencre emlékeztek. 

E világi boldogságunk elővétele az égi boldogságnak – A Győri Egyházmegye érettségiző diákjai találkoztak

2017. október 24. (kedd) 8:30

Október 14-én került sor a Győri Egyházmegye érettségiző diákjainak találkozójára és lelkigyakorlatára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A nap Kaposi Gábor győr-révfalui plébános, egyetemi lelkész, ifjúsági referens Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! című előadásával kezdődött. Kaposi Gábor közvetlenül, sok személyes példával és a fiatalok által ismert szituációk felvillantásával színesítette előadását, motiválva az előadást követő kiscsoportos beszélgetéseket. A fiatalok nyitottan és őszintén tárták fel azt, hogy mi aggasztja őket és miért nehéz legyőzni szorongásaikat, görcseiket. Ezután szimbolikusan útjukra bocsátották a félelmeket: léggömbökhöz kötözve, majd elengedve azokat a szép őszi napsütésben.

A tisztaságban Isten dicsősége mutatkozik meg – A tiszta szerelemért imádkoztak Győrben

2017. október 24. (kedd) 8:00

A Tiszta szerelem – lehetséges? címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban is megszervezte a helyi Tiszta Szívek Mozgalma, a Nyolc Boldogság Közösség, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet. Az esemény szentmisével kezdődött, melyet Bakos Rafael OCD mutatott be. 

A Krisztus mellett való döntés életünk legjobb döntése – A szanyi katolikus általános iskola jubileumát ünnepelték

2017. október 24. (kedd) 7:30

Veres András győri megyéspüspök október 4-én ünnepi szentmisét mutatott be a szanyi Szent Kereszt megtalálása templomban a helyi Szent Anna Katolikus Általános iskola újraalapításának 25. évfordulója alkalmából. A felolvasott evangéliumi szakasz és a nap híres szentje, Assisi Szent Ferenc életpéldája kapcsán Jézus követéséről beszélt a főpásztor. 

Veres András püspök szentmisét mutatott be a sarródi Assisi Szent Ferenc-kápolna fennállásának tizedik évfordulója alkalmából

2017. október 24. (kedd) 7:00

Veres András győri megyéspüspök október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján szentmisét mutatott be a sarródi Szent István vértanú templomban a helyi Assisi Szent Ferenc-kápolna megépítésének tizedik évfordulója alkalmából. A szentmisét követően körmenet indult az Assisi Szent Ferenc-kápolnához.

Németh László általános püspöki helynök díszpolgári címet vehetett át szülőfalujában

2017. október 23. (hétfő) 20:00

Németh László általános püspöki helynök számára díszpolgári címet adtak át október 23-án, nemzeti ünnepünkön szülőfalujában, Agyagosszergényben, a helyi művelődési házban. Németh László laudációját Benkovich Ferenc, a győri Szentlélek-templom plébánosa mondta. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök és Szarka Gábor agyagosszergényi plébános.

A mesterséges megtermékenyítésről... higgadtan?

2017. október 22. (vasárnap) 20:00

A Hitvallás című lapunk októberi számában jelent meg Németh Gábor főiskolai tanár, győr-kisbácsai plébános életvédelmi írása, amelyet ezúton is teljes terjedelmében adunk közre. 

Lelkekből templomot építeni Istennek – Veres András püspök áldozópappá szentelte Bellovics Gábor jezsuita diakónust

2017. október 22. (vasárnap) 19:00

Aki megismeri Isten szeretetét, egyetlen dologra vágyik: viszonozni azt – mutatott rá Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke október 21-én a Jézus Szíve jezsuita templomban bemutatott szentmisén, melyben áldozópappá szentelte Bellovics Gábor jezsuita diakónust. A szentmise elején Vízi Elemér jezsuita provinciális köszöntötte az ünneplő közösséget, a paptestvéreket – külön is kiemelve Németh László általános püspöki helynököt, aki Bellovics Gábort keresztelte –, az ország különböző pontjairól és külföldről érkezett rendtársakat, valamint a családtagokat, barátokat.

„A misszió a keresztény hit szívében” – Ferenc pápa üzenete a 2017. évi missziós világnapra

2017. október 21. (szombat) 18:00


„Menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet!” – mondta Jézus tanítványainak. E felhívást követik a világ számos országában tevékenykedő misszionáriusok, akiknek célja Krisztus tanításának továbbadása az egész földkerekségen. Az Egyház 1926 óta minden év október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. Október 22-én a magyar templomokban is a missziókért és a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt az evangelizáció javára fordítják. A missziós világnapra Ferenc pápa A misszió a keresztény hit szívében című üzenetével fordult a hívekhez, melyet az alábbiakban adunk közre.

Dékány Ferenc bioetikai kérdésekről tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 19. (csütörtök) 9:00

Október 11-én Bioetikai kérdések, avagy lábjegyzetek a „halál kultúrájához” címmel Dékány Ferenc plébános, tanár tartott előadást a Hitünk és életünk szabadegyetem keretében a Győri Hittudományi Főiskolán. Az előadó napjaink legfontosabb bioetikai kérdéseire keresett választ. 

„Szent László emlékezete” – Kiállítás nyílik a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár galériájában

2017. október 19. (csütörtök) 8:00

Szent László emlékezete címmel kiállítás nyílik 2017. október 20-án 17 órai kezdettel a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár galériájában (9021 Győr, Gutenberg tér 2.) a BP-ART Kulturális Egyesület művészeinek és az általuk felkért vendégművészek alkotásaiból. A tárlatot megnyitja Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint Wodianer-Nemessuri Zoltán író, drámaíró. Az eseményen bemutatják Bonta Zoltán Szent Lászlóról forgatott filmetűdjét. A kiállítás november 3-ig látogatható. 

Imaest a tiszta szerelemért a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban

2017. október 16. (hétfő) 10:00

A Tiszta szerelem – lehetséges? címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 18-án 17 órai kezdettel a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban is megtartják a győri Tiszta Szívek Mozgalma, a Nyolc Boldogság Közösség, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. Az esemény szentmisével kezdődik, majd Bakos Rafael OCD tart előadás, ezt követően szentségimádásra és közös imára nyílik lehetőség. 

Lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak a szervita nővérek győri rendházában

2017. október 16. (hétfő) 9:00

2017. október 20. és 22. között lelkigyakorlatot vezet a szervita nővérek győri rendházában (Árvaház utca 10.) Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész fiatalok számára. A programról bővebb tájékoztatást lehet kérni Holy Eszter nővértől az alábbi elérhetőségeken: +3630/4008680; . A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket. 

„Gyermekáldás természetesen” – A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának második alkalma

2017. október 16. (hétfő) 8:00

Déri Viktória és Dervarics-Boros Ágnes, a Creighton Módszer oktatói tartanak előadást a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében 2017. október 17-én. Az esemény 17 óra 30 perckor kezdődik. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

„Mindannyian szentek vállán állunk” – Szent Lászlóra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

2017. október 15. (vasárnap) 20:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a bécsi Collegium Pazmanianumban a Szent László-év alkalmából. A szentmise elején a koncelebráló Varga János, a Pázmáneum rektora köszöntötte Veres András püspököt, aki örömének adott hangot, hogy a Szent László tiszteletére meghirdetett emlékévben szerte a Kárpát-medencében számtalan megemlékezésen és közös imádságon vehetett már részt.

Minden ember üdvösségének munkatársaivá kell válnunk – A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott

2017. október 10. (kedd) 8:00

A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott október 9-én a Győri Hittudományi Főiskolán. A rekollekció keretében Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartott két előadást az iszlám és a kereszténység kapcsolatáról, a menekültválságról, valamint a reformációról, annak alkalmából, hogy ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A két előadás között, a lelkinap csúcspontjaként az Egyházmegye papsága számára szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök a Győri Hittudományi Főiskola kápolnájában. 

Tanuljuk meg Máriától a szeretet művészetét – Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Máriaradnán

2017. október 9. (hétfő) 8:00

Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét Máriaradnán, a történelmi Magyarország jelentős kegyhelyén október 7-én.