Dékány Ferenc bioetikai kérdésekről tartott előadást a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. október 19. (csütörtök) 9:00

Október 11-én Bioetikai kérdések, avagy lábjegyzetek a „halál kultúrájához” címmel Dékány Ferenc plébános, tanár tartott előadást a Hitünk és életünk szabadegyetem keretében a Győri Hittudományi Főiskolán. Az előadó napjaink legfontosabb bioetikai kérdéseire keresett választ. 

„Szent László emlékezete” – Kiállítás nyílik a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár galériájában

2017. október 19. (csütörtök) 8:00

Szent László emlékezete címmel kiállítás nyílik 2017. október 20-án 17 órai kezdettel a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár galériájában (9021 Győr, Gutenberg tér 2.) a BP-ART Kulturális Egyesület művészeinek és az általuk felkért vendégművészek alkotásaiból. A tárlatot megnyitja Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint Wodianer-Nemessuri Zoltán író, drámaíró. Az eseményen bemutatják Bonta Zoltán Szent Lászlóról forgatott filmetűdjét. A kiállítás november 3-ig látogatható. 

Egyházmegyei kórustalálkozót tartanak Szent Cecília ünnepe alkalmából

2017. október 17. (kedd) 8:00

A Győri Egyházmegye kórusainak hagyományos találkozójára november 25-én kerül sor Győrben Szent Cecília ünnepe alkalmából. További információt Katona Tibortól, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kántor-karnagyától lehet kérni az alábbi elérhetőségeken: , +3620/5657225. 

Imaest a tiszta szerelemért a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban

2017. október 16. (hétfő) 10:00

A Tiszta szerelem – lehetséges? címmel meghirdetett imaestet, számos belföldi és határon túli helyszínhez csatlakozva, október 18-án 17 órai kezdettel a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban is megtartják a győri Tiszta Szívek Mozgalma, a Nyolc Boldogság Közösség, valamint az Országos Lelkipásztori Intézet szervezésében. Az esemény szentmisével kezdődik, majd Bakos Rafael OCD tart előadás, ezt követően szentségimádásra és közös imára nyílik lehetőség. 

Lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak a szervita nővérek győri rendházában

2017. október 16. (hétfő) 9:00

2017. október 20. és 22. között lelkigyakorlatot vezet a szervita nővérek győri rendházában (Árvaház utca 10.) Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész fiatalok számára. A programról bővebb tájékoztatást lehet kérni Holy Eszter nővértől az alábbi elérhetőségeken: +3630/4008680; . A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket. 

„Gyermekáldás természetesen” – A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának második alkalma

2017. október 16. (hétfő) 8:00

Déri Viktória és Dervarics-Boros Ágnes, a Creighton Módszer oktatói tartanak előadást a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében 2017. október 17-én. Az esemény 17 óra 30 perckor kezdődik. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Minden ember üdvösségének munkatársaivá kell válnunk – A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott

2017. október 10. (kedd) 8:00

A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott október 9-én a Győri Hittudományi Főiskolán. A rekollekció keretében Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartott két előadást az iszlám és a kereszténység kapcsolatáról, a menekültválságról, valamint a reformációról, annak alkalmából, hogy ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A két előadás között, a lelkinap csúcspontjaként az Egyházmegye papsága számára szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök a Győri Hittudományi Főiskola kápolnájában. 

Tanuljuk meg Máriától a szeretet művészetét – Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Máriaradnán

2017. október 9. (hétfő) 8:00

Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét Máriaradnán, a történelmi Magyarország jelentős kegyhelyén október 7-én.

„Lux perpetua” – Az Ars Sacra Fesztivál keretében megnyílt Sóvári Melinda tárlata Tatán

2017. október 8. (vasárnap) 8:00

Szeptember 23-án, az Ars Sacra Fesztivál keretében Lux perpetua címmel megnyílt Sóvári Melinda kiállítása a tatai Kuny Domokos Múzeumban. Az október 23-ig látható tárlatról Kövesdi Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora számolt be: „Sóvári Melinda alkotásai által az örök fény áramát keresi. Az aranyló selyemfonalat választja eszköznek, kezdetben csak beleöltve a festmény vásznába, majd elborítva a vásznat a kereszténység örök jeleivel, a Szentháromság, a kenyér, az Eucharisztia, a tisztaság, a ragyogás és lángolás szimbólumaival. ”

Megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2017. október 6. (péntek) 8:00

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A projekt megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a helyi szükségletek figyelembevételével hatékony működést biztosító, korszerű nevelési, oktatási környezet alakuljon ki.

„Időt kérünk!” – Érettségizők találkozója az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban

2017. október 5. (csütörtök) 8:00

A Győri Egyházmegye október 14-én, szombaton találkozót szervez az érettségizők számára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A 9 óra 30 perckor kezdődő lelkinap keretében Kaposi Gábor egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános előadást tart Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! címmel. A kiscsoportos beszélgetést és az ebédet követően a diákok bekötött szemmel, a többi érzékszerv segítségével tapasztalhatnak meg hétköznapi szituációkat. A 14 óra 30 perckor kezdődő szentmisére zenés áhítattal készülhetnek a résztvevők. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatja be. A találkozót a 16 órakor kezdődő táncház zárja. 

Bemutatták a Győri Filharmonikus Zenekar 2017/18-as ünnepi évadát

2017. október 4. (szerda) 20:00

Október 2-án egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2018-ban alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának programjait a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben. Az eseményen jelen volt Veres András győri megyéspüspök, Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szombati-Serfőző Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális és Sport Főosztályának vezetője, Virágné Bertalan Éva, a  Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője, valamint Budai Sándor, a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgő szólamvezetője. A sajtótájékoztatón ismertették az Istvánffy Benedek-, a Sándor János-, valamint a „17:18” hangversenybérlet programjait. 

Legyünk aktívan jelen Európa formálásában – Veres András püspök a CCEE minszki tanácskozásáról

2017. október 2. (hétfő) 8:00

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek meghívására szeptember 28. és október 1. között Minszkben tartotta éves ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A magyar Egyházat a tanácskozáson Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke képviselte.

Élet a születés előtt – Elindult a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata

2017. szeptember 30. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata szeptember 26-án Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője és az általa alapított Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség előadásával kezdődött a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. 

Színdarabbal és szentmisével ünnepelték a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda újraalapításának 25. évfordulóját

2017. szeptember 29. (péntek) 7:00

A kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskola és Óvoda szeptember 26–án színdarabbal és szentmisével ünnepelte újraalapításának huszonötödik évfordulóját. A színdarab után Veres András püspök celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyben megköszönte a diákok előadását, amelyet Páli Szent Vince, a szeretet atyja címmel adtak elő a Rábaközi Művelődési Központban.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium tanévnyitója alkalmából

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

Szeptember 20-án szentmisével ünnepelte a soproni egyetemisták közössége az új tanév kezdetét. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök celebrálta, az egyetemet Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora, a dékáni tanácsot pedig Wilfing János, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hivatalvezetője képviselte. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett az egyetemisták Paulinum kórusa Horváth Márk kórusvezető vezényletével.

Betlehemkészítő versenyt hirdet általános iskolások számára a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

A művek tetszőleges technikával és anyagból készülhetnek, méretük maximum 50x50x50 centiméter lehet. Csoportok, közösségek, egyéni alkotók munkáit egyaránt várják a szervezők. A nevezett alkotásokat kiállítják a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállításán a Gutenberg tér 2. szám alatt található teremben. A művek beérkezésének határideje 2017. november 8. A kiállítás megnyitójára és a díjátadóra 2017. november 24-én kerül sor. A kiállított művek közül szakmai zsűri választja ki a győztes alkotásokat alsó és felső tagozatos korosztályban egyaránt. A látogatók szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a közönségdíj gazdája. A közönségdíj eredményhirdetésére 2017. december 16-án kerül sor. 

Magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól tartott előadást Prokopp Mária

2017. szeptember 27. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban. A program keretében az érdeklődők meghallgathatták Domenico Scarlatti és Benedetto Marcello egy-egy művét Maróti Gábor egyházzenei igazgató és Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatójának előadásában.

„A te arcodat keresem, Uram!” – Örök nyugalomra helyezték Hrotkó Géza atyát

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Szeptember 25-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően helyezték örök nyugalomra a Nagyboldogasszony-székesegyház kanonoki kriptájában Hrotkó Géza pápai prelátust, székesegyházi kanonokot, aki életének 85., papságának 60. évében szeptember 15-én, az Úr kegyelméből, a betegek kenetével megerősítve, a mennyei hazába költözött.

A Szentlélek által betöltött liturgia és zene segít megtalálni az Úr útját

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Magyaros László segédlelkész előesti szentmisét mutatott be szeptember 23-án a győr-belvárosi Magyar Ispita-templomban. A szertartáson koncelebrált Bognár István városplébános. A szentmisét követően orgona- és kamarazenei koncertet hallhattak az érdeklődők az Ars Sacra Fesztivál keretében.