Lelkigyakorlatot tartanak fiataloknak a szervita nővérek győri rendházában

2017. október 16. (hétfő) 9:00

2017. október 20. és 22. között lelkigyakorlatot vezet a szervita nővérek győri rendházában (Árvaház utca 10.) Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész fiatalok számára. A programról bővebb tájékoztatást lehet kérni Holy Eszter nővértől az alábbi elérhetőségeken: +3630/4008680; . A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket. 

„Gyermekáldás természetesen” – A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának második alkalma

2017. október 16. (hétfő) 8:00

Déri Viktória és Dervarics-Boros Ágnes, a Creighton Módszer oktatói tartanak előadást a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében 2017. október 17-én. Az esemény 17 óra 30 perckor kezdődik. A belépés díjtalan. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

„Mindannyian szentek vállán állunk” – Szent Lászlóra emlékeztek a bécsi Pázmáneumban

2017. október 15. (vasárnap) 20:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a bécsi Collegium Pazmanianumban a Szent László-év alkalmából. A szentmise elején a koncelebráló Varga János, a Pázmáneum rektora köszöntötte Veres András püspököt, aki örömének adott hangot, hogy a Szent László tiszteletére meghirdetett emlékévben szerte a Kárpát-medencében számtalan megemlékezésen és közös imádságon vehetett már részt.

Minden ember üdvösségének munkatársaivá kell válnunk – A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott

2017. október 10. (kedd) 8:00

A Győri Egyházmegye papsága rekollekciót tartott október 9-én a Győri Hittudományi Főiskolán. A rekollekció keretében Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartott két előadást az iszlám és a kereszténység kapcsolatáról, a menekültválságról, valamint a reformációról, annak alkalmából, hogy ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A két előadás között, a lelkinap csúcspontjaként az Egyházmegye papsága számára szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök a Győri Hittudományi Főiskola kápolnájában. 

Tanuljuk meg Máriától a szeretet művészetét – Magyarok Nagyasszonyát ünnepelték Máriaradnán

2017. október 9. (hétfő) 8:00

Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be szentmisét Máriaradnán, a történelmi Magyarország jelentős kegyhelyén október 7-én.

„Lux perpetua” – Az Ars Sacra Fesztivál keretében megnyílt Sóvári Melinda tárlata Tatán

2017. október 8. (vasárnap) 8:00

Szeptember 23-án, az Ars Sacra Fesztivál keretében Lux perpetua címmel megnyílt Sóvári Melinda kiállítása a tatai Kuny Domokos Múzeumban. Az október 23-ig látható tárlatról Kövesdi Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora számolt be: „Sóvári Melinda alkotásai által az örök fény áramát keresi. Az aranyló selyemfonalat választja eszköznek, kezdetben csak beleöltve a festmény vásznába, majd elborítva a vásznat a kereszténység örök jeleivel, a Szentháromság, a kenyér, az Eucharisztia, a tisztaság, a ragyogás és lángolás szimbólumaival. ”

Megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2017. október 6. (péntek) 8:00

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A projekt megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a helyi szükségletek figyelembevételével hatékony működést biztosító, korszerű nevelési, oktatási környezet alakuljon ki.

„Időt kérünk!” – Érettségizők találkozója az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban

2017. október 5. (csütörtök) 8:00

A Győri Egyházmegye október 14-én, szombaton találkozót szervez az érettségizők számára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A 9 óra 30 perckor kezdődő lelkinap keretében Kaposi Gábor egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános előadást tart Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! címmel. A kiscsoportos beszélgetést és az ebédet követően a diákok bekötött szemmel, a többi érzékszerv segítségével tapasztalhatnak meg hétköznapi szituációkat. A 14 óra 30 perckor kezdődő szentmisére zenés áhítattal készülhetnek a résztvevők. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatja be. A találkozót a 16 órakor kezdődő táncház zárja. 

Bemutatták a Győri Filharmonikus Zenekar 2017/18-as ünnepi évadát

2017. október 4. (szerda) 20:00

Október 2-án egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2018-ban alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának programjait a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben. Az eseményen jelen volt Veres András győri megyéspüspök, Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szombati-Serfőző Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális és Sport Főosztályának vezetője, Virágné Bertalan Éva, a  Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője, valamint Budai Sándor, a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgő szólamvezetője. A sajtótájékoztatón ismertették az Istvánffy Benedek-, a Sándor János-, valamint a „17:18” hangversenybérlet programjait. 

Legyünk aktívan jelen Európa formálásában – Veres András püspök a CCEE minszki tanácskozásáról

2017. október 2. (hétfő) 8:00

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek meghívására szeptember 28. és október 1. között Minszkben tartotta éves ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A magyar Egyházat a tanácskozáson Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke képviselte.

Élet a születés előtt – Elindult a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata

2017. szeptember 30. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata szeptember 26-án Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője és az általa alapított Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség előadásával kezdődött a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. 

Színdarabbal és szentmisével ünnepelték a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda újraalapításának 25. évfordulóját

2017. szeptember 29. (péntek) 7:00

A kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskola és Óvoda szeptember 26–án színdarabbal és szentmisével ünnepelte újraalapításának huszonötödik évfordulóját. A színdarab után Veres András püspök celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyben megköszönte a diákok előadását, amelyet Páli Szent Vince, a szeretet atyja címmel adtak elő a Rábaközi Művelődési Központban.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium tanévnyitója alkalmából

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

Szeptember 20-án szentmisével ünnepelte a soproni egyetemisták közössége az új tanév kezdetét. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök celebrálta, az egyetemet Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora, a dékáni tanácsot pedig Wilfing János, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hivatalvezetője képviselte. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett az egyetemisták Paulinum kórusa Horváth Márk kórusvezető vezényletével.

Betlehemkészítő versenyt hirdet általános iskolások számára a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

A művek tetszőleges technikával és anyagból készülhetnek, méretük maximum 50x50x50 centiméter lehet. Csoportok, közösségek, egyéni alkotók munkáit egyaránt várják a szervezők. A nevezett alkotásokat kiállítják a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállításán a Gutenberg tér 2. szám alatt található teremben. A művek beérkezésének határideje 2017. november 8. A kiállítás megnyitójára és a díjátadóra 2017. november 24-én kerül sor. A kiállított művek közül szakmai zsűri választja ki a győztes alkotásokat alsó és felső tagozatos korosztályban egyaránt. A látogatók szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a közönségdíj gazdája. A közönségdíj eredményhirdetésére 2017. december 16-án kerül sor. 

Magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól tartott előadást Prokopp Mária

2017. szeptember 27. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban. A program keretében az érdeklődők meghallgathatták Domenico Scarlatti és Benedetto Marcello egy-egy művét Maróti Gábor egyházzenei igazgató és Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatójának előadásában.

„A te arcodat keresem, Uram!” – Örök nyugalomra helyezték Hrotkó Géza atyát

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Szeptember 25-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően helyezték örök nyugalomra a Nagyboldogasszony-székesegyház kanonoki kriptájában Hrotkó Géza pápai prelátust, székesegyházi kanonokot, aki életének 85., papságának 60. évében szeptember 15-én, az Úr kegyelméből, a betegek kenetével megerősítve, a mennyei hazába költözött.

A Szentlélek által betöltött liturgia és zene segít megtalálni az Úr útját

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Magyaros László segédlelkész előesti szentmisét mutatott be szeptember 23-án a győr-belvárosi Magyar Ispita-templomban. A szertartáson koncelebrált Bognár István városplébános. A szentmisét követően orgona- és kamarazenei koncertet hallhattak az érdeklődők az Ars Sacra Fesztivál keretében. 

Búcsúi szentmisét tartottak a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templom felszentelésének 176. évfordulóján

2017. szeptember 26. (kedd) 7:00

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása templomot 1841. szeptember 12-én szentelték fel Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. Erre az eseményre emlékezve szeptember 17-én, vasárnap délelőtt ünnepi búcsúi szentmise keretében adtak hálát a hívek Istennek az elmúlt 176 év kegyelmeiért. Az ünnepi szentmisét Németh Gábor teológiai tanár, a templom plébánosa mutatta be. A zenei szolgálatot a templom szkólája, illetve más egyházközségek énekesei látták el. A szentmise egyúttal emlékezés volt Halmos László győri zeneszerző, egyházzenész, tanár halálának 20. évfordulójára. A szertartás alatt ritkán hallott, részben idén felkutatott Halmos-műveket énekelt a kórus, így ősbemutatónak számított az az Ave Maria Hungarica című motetta is, amely a közelmúltban került elő a zeneszerző hagyatékéból.

A Győri Egyházmegyei Karitász várja a diákokat a közösségi szolgálatra

2017. szeptember 26. (kedd) 7:00

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség, a Győri Tankerületi Központ és a szakképzési centrumok közös szervezésében immár negyedszerre rendezték meg szeptember 21-én az iskolai közösségi szolgálat börzéjét a győri egyetemi csarnokban, amelyen más civil és segélyszervezetek mellett a Győri Egyházmegyei Karitász is képviseltette magát. A rendezvényt Blazovicsné Varga Marianna győri tankerületi igazgató nyitotta meg, majd Radnóti Ákos győri alpolgármester beszélt az önkéntes szolgálat fontosságáról. Ezután a Révai Miklós Gimnázium, majd a Liszt Ferenc Zeneiskola tanulóinak zenés műsora következett, majd a megjelent középiskolai diákok személyesen érdeklődhettek a lehetőségekről a partnerszervezetek standjainál. A Győri Egyházmegyei Karitász – változatos tevékenységének megfelelően – sokféle lehetőséget kínál a diákoknak közösségi szolgálatuk eltöltésére, többek között rászorulók közötti szolgálattal, adományrendezéssel, élelmiszergyűjtésben való részvétellel, segélyakciók megvalósításával, valamint megváltozott munkaképességűek munkájának segítésével. A Győri Egyházmegyei Karitász szeretettel várja a diákokat közösségi szolgálatra!

Musica sacra et sacra liturgia – Ruppert István orgonaművész adott koncertet Győr-Révfaluban

2017. szeptember 24. (vasárnap) 7:00

A győr-révfalui Szentháromság-templomban szeptember 16-án, szombaton Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatott be előesti szentmisét. Ezt követően Ruppert István orgonaművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja adott koncertet az Ars Sacra Fesztivál keretében.