Az alapdallam maga Jézus Krisztus – Szentmisét és orgonakoncertet tartottak az Ars Sacra Fesztivál keretében

2017. szeptember 19. (kedd) 7:00

Szeptember 17-én, vasárnap Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános szentmisét mutatott be, majd Soós Gábor orgonaművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára adott koncertet az orsolyita nővérek Szent-Anna templomában az Ars Sacra Fesztivál keretében.

Elhunyt Hrotkó Géza

2017. szeptember 18. (hétfő) 20:00

Veres András győri megyéspüspök az Egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Hrotkó Géza pápai prelátus, székesegyházi kanonok, főiskolai teológiai tanár életének 85., papságának 60. évében 2017. szeptember 15-én, az Úr kegyelméből, a betegek kenetével megerősítve, az örök hazába költözött. Temetése 2017. szeptember 25-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 11 órai kezdettel bemutatott szentmise után lesz a győri Nagyboldogasszony-székesegyház kanonoki kriptájában. A kriptában sajnos nem lesz lehetőség koszorúk és virágcsokrok elhelyezésére, ezért szíves megértést kérünk!

Lengyel–magyar emléktáblát avattak Győr-Újváros Urunk színeváltozása templomában

2017. szeptember 15. (péntek) 18:30

Szeptember 10-én az Urunk színeváltozása templomban emléktáblát avattak annak emlékére, hogy a II. világháború idején, 1940 januárjában lengyel katonák és a győri Palestrina kórus karácsonyi zenei áhítatot tartott e templomban, Marian Zawadzki és Halmos László győri zeneszerző vezetésével.

A Győri Kórházlelkészség beteglátogatói szolgálatra várja az önkéntesek jelentkezését

2017. szeptember 15. (péntek) 8:00

A Győri Kórházlelkészség beteglátogatói szolgálatra várja az önkéntesek jelentkezését – tájékoztatott Benkó Attila kórházlelkész. A szolgálatot vállalók – a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályai szerint beosztva – a betegek igényeinek felmérésével tudják segíteni a kórházlelkész munkáját.

„Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” – Szentmisét mutattak be a fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2017. szeptember 14. (csütörtök) 9:00

Héray András FSO, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaigazgatója szentmisét mutatott be a fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szeptember 13-án az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szertartáson koncelebrált Boros Károly nyékvárkonyi plébános. 

Az Isten háza olyan, mint az édesanyánk öle – A győri Székesegyház felszentelésének évfordulóján rekollekciót tartott a Győri Egyházmegye papsága

2017. szeptember 14. (csütörtök) 8:00

Szeptember 13-án, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének évfordulóján rekollekciót tartott a Győri Egyházmegye papsága Veres András megyéspüspök vezetésével a Győri Hittudományi Főiskolán. Az intézmény kápolnájában a főpásztor szentmisét mutatott be a részt vevő lelkipásztorok koncelebrálásával. Az ünnepen jelen volt Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök is. 

„Hálaadásotok legyen túláradó!” – Tanévnyitó szentmisét celebráltak a győr-révfalui Szentháromság-templomban

2017. szeptember 14. (csütörtök) 7:00

Szeptember 12-én Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a győri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség évnyitója alkalmából a győr-révfalui Szentháromság-templomban. A szertartáson koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István városplébános, valamint a Győri Hittudományi Főiskola elöljárói, Lukácsi Zoltán rektor és Martos Levente Balázs prefektus, továbbá Kaposi Gábor egyetemi lelkész, a győr-révfalui templom plébánosa. A zenei szolgálatot Pődör Lea, a győr-révfalui templom kántora, Bognár Krisztina énekművész és Stepper Tibor trombitaművész végezte. A szentmisén részt vett a Széchenyi István Egyetem rektora, Földesi Péter, valamint az egyetem dékánjai, oktatói és diákjai. 

Jézus hív! – Ifjúsági találkozót tartottak Bajon

2017. szeptember 12. (kedd) 9:00

Szeptember 9-én rendezték meg a hagyományos ITT – Ifjúsági Találkozó Tata – elnevezésű rendezvényt, amelynek idén a baji Assisi Szent Ferenc-plébánia adott otthont. A program szentmisével kezdődött, amelyet Aradi László bakonyszombathelyi plébániai adminisztrátor mutatott be a baji Assisi Szent Ferenc-templomban. Az idei találkozót a Kommunikáció Bajban? címmel hirdették meg, amelynek keretében az Istennel és emberrel való kommunikációról volt szó.

A Szűzanya erőt ad az új tanévhez – Orsolyás diákok zarándokoltak Kópházára

2017. szeptember 12. (kedd) 8:00

Az évkezdő hagyományokhoz híven szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén zarándoklatra indult a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium több száz diákja, tanáraik kíséretében. Az idei útvonal hosszabb, de biztonságosabb volt: nem a főút mentén, hanem erdőn és külterületi utakon jutottak el a zarándokok a soproni Széchenyi térről a kópházi kegytemplomhoz: énekelve, imádkozva, beszélgetve, jó hangulatban, békés lelkülettel. A Sarlós Boldogasszony-templom előtt Németh Antal, Kópháza plébánosa imával és áldással fogadta a diákokat és a tanárokat. Az ünnepi szentmisét az iskola lelkésze, Kovács Gergő Vilmos celebrálta, a liturgián koncelebrált Németh Antal. A zenei szolgálatot a Szent Orsolya-iskola tanárokból és diákokból álló zenekara végezte. 

Az egyházzene segít az istenarc felfedezésében – A győri bencés gimnázium kórusának újjászervezéséért adtak hálát

2017. szeptember 11. (hétfő) 20:00

Tizenöt évvel ezelőtt, 2002-ben Kelemen Áron OSB szervezte újjá a győri bencés gimnázium kórusát Collegium Musicum Jaurinense néven, amelynek elődeit olyan egyéniségek vezették, mint Istvánffy Benedek, a XVIII. században élt, szentmártoni születésű, Győrben működő zeneszerző és Jáki Teodóz OSB népdal- és népénekkutató. Szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén Veres András megyéspüspök – aki győri bencés diákként tagja volt a Jáki Teodóz által vezetett kórusnak – hálaadó szentmisét mutatott be az újjászervezés jubileuma alkalmából. A szentmisén a jubiláló kórussal együtt végzett zenei szolgálatot annak testvérkórusa, az Augsburger Domsingknaben, valamint közreműködött Soós Gábor orgonista a Győri Filharmonikus Zenekar művészeivel. A zenei szolgálatot Reinhard Kammler, az augsburgi fiúkórus karmestere és Kelemen Áron OSB vezette. 

Szent László ereklyéjét köszöntötték Mátraverebély-Szentkúton, a kegyhely búcsúján

2017. szeptember 11. (hétfő) 7:00

Nemzeti kegyhelyünk nagybúcsúján, Kisboldogasszony ünnepén Mátraverebély-Szentkúton köszönthették Szent László fejereklyéjét. Szeptember 10-én a búcsú katekézisét Veres András püspök mondta, a szentmise főcelebránsa Stanisław Dziwisz bíboros volt.

„Ez az én testem, mely értetek adatik” – Minden szerdán szentmisét tartanak a Petz Aladár-kórházban

2017. szeptember 11. (hétfő) 7:00

Szeptember 13-tól minden szerdán 15:30-kor szentmisét mutat be Benkó Attila kórházlelkész a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház „A2” épületének 1. emeleti konferenciatermében.

„Őáltala, Ővele és Őbenne” – Szentségimádás csütörtökönként a Magyar Ispita-templomban

2017. szeptember 11. (hétfő) 7:00

Minden csütörtökön 18 óra 45 perctől szentségimádás lesz a győri Magyar Ispita-templomban (Rákóczi Ferenc utca 6.). 

Tanévnyitó szentmisét tartottak a győri szeminárium kápolnájában

2017. szeptember 11. (hétfő) 7:00

Veres András megyéspüspök tanévnyitó szentmiséjével hivatalosan is megkezdődött a 2017-2018-as tanév a győri Papnevelő Intézetben. A szeptember 11-én bemutatott szentmisén részt vett Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök, valamint a szeminárium elöljárói, illetve kispapjai.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a frauenkircheni Boldogasszony-bazilikában

2017. szeptember 8. (péntek) 20:00

Veres András győri megyéspüspök szentmisét mutatott be szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén 10 órai kezdettel a frauenkircheni Boldogasszony-bazilika búcsúja alkalmából. Az ünnepen koncelebrált Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Kriston Pál

Vácott tartotta őszi rendes ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2017. szeptember 8. (péntek) 7:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 5-én és 6-án Vácott tartotta meg őszi rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára szeptember 7-én, Budapesten sajtótájékoztatón ismertette a tárgyalt témákat.

Pro Cultura Christiana díjban részesült Szekeres Erzsébet

2017. szeptember 7. (csütörtök) 7:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díjat adományozott Szekeres Erzsébet képzőművésznek. A kitüntetést a testület nevében Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át szeptember 5-én Vácott, a testület őszi ülésének első napján. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága során Szekeres Erzsébet a keresztény kultúra továbbadásáért végzett.

NaPro Technológia – a meddőségkezelés keresztények számára is elfogadható módja

2017. szeptember 7. (csütörtök) 7:00

Akik eddig nem tudatosították, hogy a lombikprogram nem elfogadható eljárás a Katolikus Egyház tanítását követők számára, azokban az elmúlt hetek eseményei után felvetődhet, van-e olyan erkölcsileg elfogadható, megbízható és sikeres módszer, amely megoldást jelenthet a gyermekre vágyó házaspároknak. 

Bármi jóba kezdesz, előbb kérd, hogy ő vigye végbe! – Ünnepi tanévnyitó szentmisét tartottak a győri bencés gimnáziumban

2017. szeptember 7. (csütörtök) 7:00

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Veni Sancte szentmisével indította a 391. tanévet a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban szeptember 3-án. Tóth Konstantin OSB iskolaigazgató Szent Benedek Reguláját idézve buzdította a diákokat: bármely jó cselekedetbe kezdenek, állhatatos imával előbb Istentől kérjék annak véghezvitelét. Az igazgató Szent Pál nyomán felhívta a figyelmet arra, hogy a gondolkodásmód megújítása által felismerhetővé válik Isten akarata, hogy mi kedves, helyes és tökéletes előtte. 

A Boldog Jolán Karitászcsoport tábort szervezett Lébényben

2017. szeptember 7. (csütörtök) 7:00

Augusztus 17-19. között karitász tábort rendeztek a lébényi Szent Jakab-plébánia kertjében, a helyi Boldog Jolán Karitászcsoport szervezésében. A tábor során közös imádság, kézműves foglalkozások, tánc, éneklés és játék várta a gyerekeket.  A résztvevők megismerhették Lébény nevezetességeit is, a zárónapon pedig aszfaltrajz-verseny keretében örökíthették meg a tábori élményeket.