„Lux perpetua” – Az Ars Sacra Fesztivál keretében megnyílt Sóvári Melinda tárlata Tatán

2017. október 8. (vasárnap) 8:00

Szeptember 23-án, az Ars Sacra Fesztivál keretében Lux perpetua címmel megnyílt Sóvári Melinda kiállítása a tatai Kuny Domokos Múzeumban. Az október 23-ig látható tárlatról Kövesdi Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora számolt be: „Sóvári Melinda alkotásai által az örök fény áramát keresi. Az aranyló selyemfonalat választja eszköznek, kezdetben csak beleöltve a festmény vásznába, majd elborítva a vásznat a kereszténység örök jeleivel, a Szentháromság, a kenyér, az Eucharisztia, a tisztaság, a ragyogás és lángolás szimbólumaival. ”

Megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

2017. október 6. (péntek) 8:00

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megújul a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. A projekt megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a helyi szükségletek figyelembevételével hatékony működést biztosító, korszerű nevelési, oktatási környezet alakuljon ki.

„Időt kérünk!” – Érettségizők találkozója az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban

2017. október 5. (csütörtök) 8:00

A Győri Egyházmegye október 14-én, szombaton találkozót szervez az érettségizők számára a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. A 9 óra 30 perckor kezdődő lelkinap keretében Kaposi Gábor egyetemi lelkész, győr-révfalui plébános előadást tart Ne aggódj a holnap miatt, Isten már ott van! címmel. A kiscsoportos beszélgetést és az ebédet követően a diákok bekötött szemmel, a többi érzékszerv segítségével tapasztalhatnak meg hétköznapi szituációkat. A 14 óra 30 perckor kezdődő szentmisére zenés áhítattal készülhetnek a résztvevők. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatja be. A találkozót a 16 órakor kezdődő táncház zárja. 

Bemutatták a Győri Filharmonikus Zenekar 2017/18-as ünnepi évadát

2017. október 4. (szerda) 20:00

Október 2-án egy sajtótájékoztató keretében mutatták be a 2018-ban alapításának ötvenedik évfordulóját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar új évadának programjait a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben. Az eseményen jelen volt Veres András győri megyéspüspök, Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Szombati-Serfőző Eszter, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális és Sport Főosztályának vezetője, Virágné Bertalan Éva, a  Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda óvodavezetője, valamint Budai Sándor, a Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgő szólamvezetője. A sajtótájékoztatón ismertették az Istvánffy Benedek-, a Sándor János-, valamint a „17:18” hangversenybérlet programjait. 

Legyünk aktívan jelen Európa formálásában – Veres András püspök a CCEE minszki tanácskozásáról

2017. október 2. (hétfő) 8:00

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek meghívására szeptember 28. és október 1. között Minszkben tartotta éves ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A magyar Egyházat a tanácskozáson Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke képviselte.

Élet a születés előtt – Elindult a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata

2017. szeptember 30. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozata szeptember 26-án Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője és az általa alapított Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség előadásával kezdődött a Győri Hittudományi Főiskola dísztermében. 

Színdarabbal és szentmisével ünnepelték a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda újraalapításának 25. évfordulóját

2017. szeptember 29. (péntek) 7:00

A kapuvári Páli Szent Vince Általános Iskola és Óvoda szeptember 26–án színdarabbal és szentmisével ünnepelte újraalapításának huszonötödik évfordulóját. A színdarab után Veres András püspök celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyben megköszönte a diákok előadását, amelyet Páli Szent Vince, a szeretet atyja címmel adtak elő a Rábaközi Művelődési Központban.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium tanévnyitója alkalmából

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

Szeptember 20-án szentmisével ünnepelte a soproni egyetemisták közössége az új tanév kezdetét. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök celebrálta, az egyetemet Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rektora, a dékáni tanácsot pedig Wilfing János, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hivatalvezetője képviselte. Az ünnepen zenei szolgálatot végzett az egyetemisták Paulinum kórusa Horváth Márk kórusvezető vezényletével.

Betlehemkészítő versenyt hirdet általános iskolások számára a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

2017. szeptember 28. (csütörtök) 7:00

A művek tetszőleges technikával és anyagból készülhetnek, méretük maximum 50x50x50 centiméter lehet. Csoportok, közösségek, egyéni alkotók munkáit egyaránt várják a szervezők. A nevezett alkotásokat kiállítják a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár kiállításán a Gutenberg tér 2. szám alatt található teremben. A művek beérkezésének határideje 2017. november 8. A kiállítás megnyitójára és a díjátadóra 2017. november 24-én kerül sor. A kiállított művek közül szakmai zsűri választja ki a győztes alkotásokat alsó és felső tagozatos korosztályban egyaránt. A látogatók szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a közönségdíj gazdája. A közönségdíj eredményhirdetésére 2017. december 16-án kerül sor. 

Magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól tartott előadást Prokopp Mária

2017. szeptember 27. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán, szeptember 21-én Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár tartott előadást a magyar szentek dél-itáliai ábrázolásairól a győri Múzeumházban. A program keretében az érdeklődők meghallgathatták Domenico Scarlatti és Benedetto Marcello egy-egy művét Maróti Gábor egyházzenei igazgató és Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete hallgatójának előadásában.

„A te arcodat keresem, Uram!” – Örök nyugalomra helyezték Hrotkó Géza atyát

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Szeptember 25-én a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban 11 órai kezdettel bemutatott szentmisét követően helyezték örök nyugalomra a Nagyboldogasszony-székesegyház kanonoki kriptájában Hrotkó Géza pápai prelátust, székesegyházi kanonokot, aki életének 85., papságának 60. évében szeptember 15-én, az Úr kegyelméből, a betegek kenetével megerősítve, a mennyei hazába költözött.

A Szentlélek által betöltött liturgia és zene segít megtalálni az Úr útját

2017. szeptember 26. (kedd) 8:00

Magyaros László segédlelkész előesti szentmisét mutatott be szeptember 23-án a győr-belvárosi Magyar Ispita-templomban. A szertartáson koncelebrált Bognár István városplébános. A szentmisét követően orgona- és kamarazenei koncertet hallhattak az érdeklődők az Ars Sacra Fesztivál keretében. 

Búcsúi szentmisét tartottak a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templom felszentelésének 176. évfordulóján

2017. szeptember 26. (kedd) 7:00

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása templomot 1841. szeptember 12-én szentelték fel Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. Erre az eseményre emlékezve szeptember 17-én, vasárnap délelőtt ünnepi búcsúi szentmise keretében adtak hálát a hívek Istennek az elmúlt 176 év kegyelmeiért. Az ünnepi szentmisét Németh Gábor teológiai tanár, a templom plébánosa mutatta be. A zenei szolgálatot a templom szkólája, illetve más egyházközségek énekesei látták el. A szentmise egyúttal emlékezés volt Halmos László győri zeneszerző, egyházzenész, tanár halálának 20. évfordulójára. A szertartás alatt ritkán hallott, részben idén felkutatott Halmos-műveket énekelt a kórus, így ősbemutatónak számított az az Ave Maria Hungarica című motetta is, amely a közelmúltban került elő a zeneszerző hagyatékéból.

A Győri Egyházmegyei Karitász várja a diákokat a közösségi szolgálatra

2017. szeptember 26. (kedd) 7:00

A Győr-Moson-Sopron Megyei Polgári Védelmi Szövetség, a Győri Tankerületi Központ és a szakképzési centrumok közös szervezésében immár negyedszerre rendezték meg szeptember 21-én az iskolai közösségi szolgálat börzéjét a győri egyetemi csarnokban, amelyen más civil és segélyszervezetek mellett a Győri Egyházmegyei Karitász is képviseltette magát. A rendezvényt Blazovicsné Varga Marianna győri tankerületi igazgató nyitotta meg, majd Radnóti Ákos győri alpolgármester beszélt az önkéntes szolgálat fontosságáról. Ezután a Révai Miklós Gimnázium, majd a Liszt Ferenc Zeneiskola tanulóinak zenés műsora következett, majd a megjelent középiskolai diákok személyesen érdeklődhettek a lehetőségekről a partnerszervezetek standjainál. A Győri Egyházmegyei Karitász – változatos tevékenységének megfelelően – sokféle lehetőséget kínál a diákoknak közösségi szolgálatuk eltöltésére, többek között rászorulók közötti szolgálattal, adományrendezéssel, élelmiszergyűjtésben való részvétellel, segélyakciók megvalósításával, valamint megváltozott munkaképességűek munkájának segítésével. A Győri Egyházmegyei Karitász szeretettel várja a diákokat közösségi szolgálatra!

Musica sacra et sacra liturgia – Ruppert István orgonaművész adott koncertet Győr-Révfaluban

2017. szeptember 24. (vasárnap) 7:00

A győr-révfalui Szentháromság-templomban szeptember 16-án, szombaton Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatott be előesti szentmisét. Ezt követően Ruppert István orgonaművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének tanára, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának dékánja adott koncertet az Ars Sacra Fesztivál keretében. 

Végzős diákok lelkigyakorlata a nyár utolsó napsugaraiban

2017. szeptember 21. (csütörtök) 7:00

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnáziumban már sokéves hagyomány, hogy a tizenkettedikesek lelkigyakorlaton vesznek részt, amelyre idén a győrújbaráti Apor Vilmos Lelkigyakorlatos és Üdülőházban került sor szeptember 14-15-én. Ez alatt a két nap alatt lehetőségük volt arra, hogy az előttük álló feladatokra felkészülhessenek, összeszedhessék gondolataikat és megfogalmazzák céljaikat. A lelkigyakorlatot Boldvai Márton Bertalan OPraem, a csornai Premontrei Apátság perjele vezette. A lelkigyakorlat keretében előadásokkal, beszélgetésekkel, kirándulással és egyéb szabadidős tevékenységekkel tudtak kiszakadni hétköznapjaikból, valamint szentmisével és gyónási lehetőséggel erősíthették hitüket.

Mária compassiója példa számunkra – A Fájdalmas Anyára emlékeztek Egerben

2017. szeptember 21. (csütörtök) 7:00

Szeptember 17-én ünnepi szentmisét mutatott be Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Fájdalmas Anya-búcsú alkalmából az egri Fájdalmas Anya szervita templom mellett. 

Életvédelmi programsorozatot indít a Győri Egyházmegye

2017. szeptember 20. (szerda) 13:00

Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) közösség alapítója, valamint a FÉSZ képviselői tartanak előadást „Élet a születés előtt” címmel a Győri Hittudományi Főiskolán szeptember 26-án 17 órai kezdettel. Az esemény a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatának első alkalma lesz. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

„A fát a gyümölcséről lehet megismerni” (Lk 6,44) – Ünnepi szentmisével indították a tanévet a Győri Egyházmegye hitoktatói

2017. szeptember 20. (szerda) 12:00

Szeptember 16-án tanévnyitó ünnepséget és továbbképzést szerveztek a hitoktatók számára a Győri Hittudományi Főiskolán. A továbbképzés keretében a szentségek vételére való felkészítés volt a legfőbb téma, amelyet Balázs Tamás, a győri Szent Imre-templom plébánosa, a Hitoktatási Bizottság elnöke fogalmazott meg: „A célunk az, hogy plébániáinkon új közösségeket hozzunk létre, és a fiatalság ne »kibérmálkozzon« a templom falai közül, hanem kapcsolódjon be a plébániák életébe.”    

Prokopp Mária művészettörténész előadásával folytatódnak a Szent László-estek

2017. szeptember 20. (szerda) 7:00

A Szent László-estek negyedik alkalmán Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár előadást tart a dél-itáliai Szent László-ábrázolásokról. Majd Lunczer Vivien, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének hallgatója és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató itáliai barokk kamarazenei műveket ad elő. Az esemény 2017. szeptember 21-én 17 óra 30 perckor kezdődik a győri Múzeumházban.