Az MKPK Állandó Tanácsa üdvözli a székesfehérvári önkormányzat közel-keleti keresztények megsegítésére irányuló kezdeményezését

2017. augusztus 24. (csütörtök) 13:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa augusztus 23-i ülésén üdvözölte a székesfehérvári önkormányzat kezdeményezését, amellyel támogatja az MKPK által a közel-keleti keresztények megsegítésére meghirdetett gyűjtést.

Káptalandomb régen és most – Fotópályázatot hirdet a Szent László Látogatóközpont és a Rómer-múzeum

2017. augusztus 22. (kedd) 8:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotópályázatot hirdet Káptalandomb régen és most címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők fényképeken keresztül mutassák be a Káptalandomb sokszínűségét, építészeti, természeti, szakrális értékeit, az itt élők mindennapjait. A Szent László Látogatóközpont honlapjára feltöltött archív felvételek ihletforrásként szolgálhatnak a pályázat benyújtásához. Egy pályázó legfeljebb két fotóval vehet részt a pályázaton. A pályázat mindenki számára nyitott, szakmai felkészültségtől függetlenül bárki részt vehet a megmérettetésen. 

Nem jó stratéga, hanem hívő ember volt – Veres András püspök szentmisét mutatott be Szent István király ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 16:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret. A szentmisén koncelebrált Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Ihletett pillanatok – A soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját ünnepelték

2017. augusztus 21. (hétfő) 15:00

Augusztus 19-én ünnepelték a soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját. A jubileum alkalmából Németh László általános püspöki helynök mutatott be ünnepi szentmisét a soproni paptestvérekkel. A szentmisét követően Németh László megnyitotta Madarassy István ötvös- és szobrászművész Útirajzok ceruzával – Szentföld című kiállítását a Szent Imre-plébánia aulájában – tájékoztatott Kálmán Imre plébános. 

Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 8:00

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren. A szentmise szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

Még lehet jelentkezni a jubiláns házaspárok hálaadására a győr-belvárosi plébánián

2017. augusztus 20. (vasárnap) 9:00

2017. szeptember 2-án 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Szeretettel hívjuk és várjuk azokat a házaspárokat, akik szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplik (az ötödik évfordulótól kezdve). A szentmisét követően a győri főpásztor vendégül látja a jubiláló házaspárokat a Püspökvárban.

Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben

2017. augusztus 20. (vasárnap) 8:00

A győr-szigeti Szent Rókus és Szent Sebestyén-plébániatemplom búcsúját ünnepelték Szent Rókus emléknapján, augusztus 16-án. Az ünnep alkalmából Németh Gábor plébános mutatott be szentmisét. A szertartáson Zsebedics József nyugalmazott plébános koncelebrált. 

Harminc nehéz sorsú gyermek táborozott Fonyódligeten a Katolikus Karitász szervezésében

2017. augusztus 19. (szombat) 20:00

Az Erzsébet-program keretében működő fonyódligeti táborban július 23. és 28. között a Győri Egyházmegyéből harminc nehéz sorsú gyermek kapott lehetőséget nyári pihenésre a Katolikus Karitász szervezésében.

Nagyboldogasszonyt ünnepelték Osliban

2017. augusztus 18. (péntek) 15:00

Nagyboldogasszony-búcsú ünneplésére gyűltek össze zarándokok – köztük a kapuvári Szent Anna-plébániától érkező gyalogos zarándokok – és helyiek Rábaköz híres búcsújáróhelyén, az osli Mosolygó Szűzanya kegyhelyén Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes pap vezetésével augusztus 13-án. Dékány Sixtus a Kálváriánál mutatott be szabadtéri szentmisét. Az ünnepen koncelebrált Szaradics József osli, valamint Kapui Jenő mosoni plébános. 

Még tart az MKPK által meghirdetett országos gyűjtés az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. augusztus 17. (csütörtök) 15:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet. Akik szeretnének, még augusztus hónapban, az erre a célra létrehozott bankszámlaszám mellett (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003), a plébániákon leadott adományaikkal is hozzá tudnak járulni a gyűjtéshez.

Lukácsi Zoltán szentmisét mutatott be a kapuvári Szent Anna-búcsú és pappá szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 22:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi szentmisét mutatott be július 23-án a kapuvári Szent Anna-templomban. A szentmise keretében ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. A szertartáson koncelebrált Csóka Gáspár bencés szerzetes és Radó Tamás kapuvári plébános.

Ismét megrendezték a hegyeshalmi lelkinapot

2017. augusztus 16. (szerda) 9:00

Augusztus 12-én immáron tizennegyedik alkalommal látogatott el Hegyeshalomba Kerényi Lajos piarista szerzetes, hogy lelkinapot vezessen. Az idei programot „Az igazság szabaddá tesz titeket” mottóval hirdették meg.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az assisi Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából augusztus 6-án a tatai Szent Imre kapucinus templomban. A főpásztor szentbeszédében kiemelte a hívő emberek evangelizációs feladatát. A szentmisén koncelebrált Kovács Csaba Albert, a tatai kapucinus plébánia plébánosa, Havassy Bálint László, a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-plébánia plébánosa, Sergio Tellan OFM.Cap., a Magyar Kapucinus Delegáció elöljárója, Simonics Péter tárkányi, valamint Író Sándor vérteskethelyi plébános.

Veres András püspök zarándoklatot vezetett Fatimába

2017. augusztus 16. (szerda) 7:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 10. és 15. között zarándoklatot vezetett a portugáliai Fatimába, amelynek közelében száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia dos Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto számára megjelent a Szűzanya. A zarándoklaton részt vett Németh László általános püspöki helynök és Kriston Pál püspöki szertartó. A főpásztor a Mária-jelenés helyén álló kápolnában mutatott be szentmisét augusztus 13-án.

Mária mennybevételét ünnepeljük

2017. augusztus 15. (kedd) 12:00

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A II. vatikáni zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Imádkozzunk együtt a budapesti Szent István-bazilikánál augusztus 20-án!

2017. augusztus 13. (vasárnap) 20:00

Erdő Péter bíboros, prímás felkérésére a Mária Út és a Mária Rádió idén is buszos és gyalogos zarándoklatok szervezésére buzdít az augusztus 20-i szentmisére és Szent Jobb-körmenetre. Előző este Böjte Csaba ferences szerzetes és az általa felkarolt gyermekek részvételével családtalálkozót tartanak.

Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

2017. augusztus 13. (vasárnap) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án Kónyban. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Dobai Sándor atya a Katolikus Egyházért végzett.

A győri Kármelita Családi Közösség nyári tábort tartott Cseszneken

2017. augusztus 12. (szombat) 11:00

Július 31. és augusztus 4. között rendezték meg a győri Kármelita Családi Közösség nyári táborát a cseszneki Kisbükk majorban, a Katolikus Karitász támogatásával. A résztvevők a napokat keretező közös imádságok és szentmisék közti időben kiscsoportos foglalkozásokba kapcsolódtak be, kirándulást tettek a cseszneki várba, gyalogtúrára indultak a környéken, valamint közös vetélkedőket, illetve sport- és kulturális programot szerveztek a majorban.

Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be Győrben Szent István király ünnepén

2017. augusztus 12. (szombat) 10:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában augusztus 20-án 10 órai kezdettel Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából. A szentmise keretében a főpásztor megáldja az új kenyeret. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Nagyboldogasszony főünnepe a győri Magyar Ispita-templomban és az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában

2017. augusztus 12. (szombat) 9:00

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony főünnepén, a győri Magyar Ispita-templomban reggel 6 óra 45 perckor, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában reggel 7 óra 15 perckor, délelőtt 10 órakor és este 18 órakor kezdődnek a szentmisék. A Magyar Ispita-templom a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatt, az orsolyita nővérek Szent Anna-temploma pedig az Apáca utca 41. szám alatt található. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!