Oly korban élünk e földön, amikor jó embereket ad nekünk az Isten – Szentmisét mutattak be Boldog Apor Vilmos tiszteletére

2017. szeptember 7. (csütörtök) 6:00

Szeptember 4-én az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére szentmisét mutattak be a Győri Egyházmegye pappá szentelésük negyvenedik évfordulóját ünneplő lelkipásztorai: Jász László büki, Kapui Jenő mosoni és Kótai László jánossomorjai plébános. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint Boros Károly nyékvárkonyi plébános.

A kölcsönös bizalom szárnyakat ad – Veni Sancte a soproni Szent Mihály-templomban

2017. szeptember 5. (kedd) 9:00

A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium szeptember 1-jén szentmisével indította a 2017-2018-as tanévet a Szent Mihály főangyal-templomban. A Veni Sancte főcelebránsa Veres András győri megyéspüspök volt, a szentmisén koncelebrált Horváth Imre soproni városplébános, Kovács Gergő Vilmos, a Szent Orsolya Gimnázium püspöki biztosa és iskolalelkésze, a Szeplőtelen Fogantatás orsolyita templom templomigazgatója, valamint Henczel Szabolcs, a Szent György-templom plébánosa.

Terményáldást ünnepeltek Bajon

2017. szeptember 5. (kedd) 7:00

A baji Assisi Szent Ferenc-egyházközség hívei szeptember 3-án hálaadó litániára gyűltek össze a Szent András-dűlői Mária-szobornál. A hálaadó litánia keretében Váradi Kristóf, a tatai Szent Imre-plébánia káplánja megáldotta a terményeket, és az Úr áldását kérte a gazdák áldozatos munkájára.

Meg kell találnunk azokat a fórumokat, ahol nyíltan és higgadtan beszélhetünk a témáról

2017. szeptember 3. (vasárnap) 21:00

A hazai sajtóban társadalmi vita bontakozott ki Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének augusztus 20-án, a Szent István-bazilika előtt mondott ünnepi szentbeszédében a lombikbébiprogram kormány-támogatásáról megfogalmazott kritikája nyomán. Az MKPK elnökét a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos egyházi álláspontról és a gyermekre váró házaspárok lelkipásztori gondozásáról is kérdeztük.

Ti az Egyház kincsei vagytok! – Jubiláló házaspárok újították meg ígéretüket Győrben

2017. szeptember 3. (vasárnap) 20:00

Veres András megyéspüspök szeptember 2-án szentmisét mutatott be a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban a Győri Egyházmegye jubiláló házaspárjainak részvételével, akik az idei esztendőben ünneplik szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját. A szentmise keretében a mintegy 180 jelenlévő jubiláló házaspár megújította ígéretét. Hasonló ünnepre még nem került sor a Győri Egyházmegyében, ez volt az első alkalom, hogy egyházmegyei szinten szervezték meg a jubiláló házaspárok hálaadását, hagyományteremtő szándékkal. 

A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatában részesült Schmidt Péter gyermekgyógyász professzor

2017. szeptember 1. (péntek) 7:00

Áder János köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatában részesítette augusztus 20-án a Pesti Vigadóban Schmidt Péter gyermekgyógyász professzort, a győri Szent Rókus- és Szent Sebestyén-plébánia tanácsadó-testülete vezetőségi tagját. Az elmúlt évtizedekben Schmidt Péter a gyógyításban és az egyetemi oktatásban is egyedülálló munkát végzett, egyházközségében, valamint a betegek világnapjának hazai és határon túli megszervezésében is aktív részt vállalt.

Lukácsi Zoltán ezüstmisét mutatott be és előadást tartott Agyagosszergényben

2017. augusztus 30. (szerda) 8:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora augusztus 27-én ezüstmisét mutatott be az agyagosszergényi Szent László király-templomban. A szertartást követő, Szent László-év alkalmából szervezett előadásában ismertette a 2011-ben Patonay Lajos anatómus és Pálfi György antropológus által vezetett kutatást, amelynek során megvizsgálták a lovagkirály Győrben őrzött koponyaereklyéjét. 

Mit jelent valóban az emberi élet pártján állni a gyermektelenség fájdalmas kihívásaiban?

2017. augusztus 29. (kedd) 11:00

Az Egyház Jézus nyomában – komoly ellenszélben – korunk kihívásaira válaszolva, az emberi élet szentségét védelmezi, amikor kénytelen egyértelmű nemet mondani a mesterséges megtermékenyítésre. Nem kell csüggedniük azonban a gyermekre eddig hiába vágyó házaspároknak sem. Sokak számára ugyanis van már megoldás, ami hatékony és sem erkölcsileg, sem más módon nem kifogásolható.

A tervezett ütemben halad a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújítása

2017. augusztus 29. (kedd) 10:00

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső terének felújítása a tervezett ütemben halad. Kiépítették az új elektromos rendszert, a mészkő padlóburkolatok lerakása folyamatban van, a Fatimai Boldogságos Szűz Mária-kápolnában kialakították az új padlófűtést – tájékoztatott Bognár István püspöki irodaigazgató, a Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa. A tetőszerkezeten a szükséges statikai megerősítési munkák befejeződtek. Előreláthatólag a Könnyező Szűzanya kegyoltárának restaurálása is lezárul 2017 novemberére, amikor ismét látogathatóvá válik a Nagyboldogasszony-székesegyház. „Imádkozzunk, hogy a felújítási munkálatok eredményeként magunk is megújult lélekkel térhessünk vissza Székesegyházunkba!” – buzdította a híveket Bognár István. 

„Bajban a kommunikáció?” – Ifjúsági találkozót szerveznek Bajon

2017. augusztus 29. (kedd) 9:00

Aradi László bakonyszombathelyi plébániai adminisztrátor szentmisét mutat be 2017. szeptember 9-én 10 órai kezdettel a baji Assisi Szent Ferenc-templomban, valamint megnyitja a Kommunikáció Bajban? címmel meghirdetett baji ifjúsági találkozót. A szentmisét követően kiscsoportos beszélgetésekkel és ebéddel várják a szervezők az érdeklődőket, majd Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke tart előadást Kommunikáció egymással címmel.

Szent Bertalan-búcsút ünnepeltek Hegyeshalomban

2017. augusztus 28. (hétfő) 20:00

Augusztus 27-én ünnepelték a hegyeshalmi Szent Bertalan-plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be, aki megáldotta a nemrég felújított barokk oltárokat és a szószéket is.

Napközis hittantábort tartottak Csepregen

2017. augusztus 27. (vasárnap) 8:00

Július 3-7. között napközis hittantábort tartott a csepregi Szent Miklós-plébánia és a plébániai karitászcsoport Csepregen, 90 gyermekkel és 10 felnőtt kísérővel. A tábor programjait a fatimai jelenés 100. évfordulója, a Szent László-év és a Brenner János-emlékév köré szervezték.

Mária oltalma alatt – Kiállítás keretében mutatják be a Tata főterén álló Immaculata-szobrot

2017. augusztus 25. (péntek) 8:00

Az augusztusi barokk fesztivál keretében kettős kiállítással készült a tatai Kuny Domokos Múzeum. Az első tárlat Tata főterének múltját mutatja be a mai Kossuth tér 2015-ös rekonstrukcióját megelőzően zajlott régészeti kutatások alapján, amelyek során feltárták a város egykor itt álló, 1778-ig használt középkori templomát. Miután a templom a 18. században szűknek bizonyult, új, tágasabb plébániatemplom építéséről, a középkori templom helyén pedig egy tér kialakításáról rendelkezett az Esterházy család. Az egykori piactéren a hajdani templom emlékét egy Immaculata-oszlop jelöli 1784 óta. A másik tárlat az oszlop történetét, ikonográfiáját mutatja be – tájékoztatott Kövesdi Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora. 

Magyaros László újmisét mutatott be Mocsán és Kocson

2017. augusztus 25. (péntek) 7:00

Július 30-án Magyaros László Horváth István plébános meghívására újmisét mutatott be a mocsai Rózsafüzér Királynéja- és a kocsi Szentháromság-templomban. 

Szent István királyt és az egyházközség búcsúját ünnepelték Abdán

2017. augusztus 25. (péntek) 6:00

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén tartotta az abdai Szent József-templom búcsúnapját a helyi egyházközség. Ebből az alkalomból Winkler Zsolt plébános szentmisét mutatott be a Szent József-templomban. A szentmise elején Szabó Zsolt polgármester köszöntötte a híveket. A liturgia keretében Winkler Zsolt megáldotta az új kenyeret. Az ünnepet az Abdáról elszármazottak találkozója zárta a kultúrházban. 

Az MKPK Állandó Tanácsa üdvözli a székesfehérvári önkormányzat közel-keleti keresztények megsegítésére irányuló kezdeményezését

2017. augusztus 24. (csütörtök) 13:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa augusztus 23-i ülésén üdvözölte a székesfehérvári önkormányzat kezdeményezését, amellyel támogatja az MKPK által a közel-keleti keresztények megsegítésére meghirdetett gyűjtést.

Káptalandomb régen és most – Fotópályázatot hirdet a Szent László Látogatóközpont és a Rómer-múzeum

2017. augusztus 22. (kedd) 8:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotópályázatot hirdet Káptalandomb régen és most címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők fényképeken keresztül mutassák be a Káptalandomb sokszínűségét, építészeti, természeti, szakrális értékeit, az itt élők mindennapjait. A Szent László Látogatóközpont honlapjára feltöltött archív felvételek ihletforrásként szolgálhatnak a pályázat benyújtásához. Egy pályázó legfeljebb két fotóval vehet részt a pályázaton. A pályázat mindenki számára nyitott, szakmai felkészültségtől függetlenül bárki részt vehet a megmérettetésen. 

Nem jó stratéga, hanem hívő ember volt – Veres András püspök szentmisét mutatott be Szent István király ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 16:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret. A szentmisén koncelebrált Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Ihletett pillanatok – A soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját ünnepelték

2017. augusztus 21. (hétfő) 15:00

Augusztus 19-én ünnepelték a soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját. A jubileum alkalmából Németh László általános püspöki helynök mutatott be ünnepi szentmisét a soproni paptestvérekkel. A szentmisét követően Németh László megnyitotta Madarassy István ötvös- és szobrászművész Útirajzok ceruzával – Szentföld című kiállítását a Szent Imre-plébánia aulájában – tájékoztatott Kálmán Imre plébános. 

Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 8:00

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren. A szentmise szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.