„Bajban a kommunikáció?” – Ifjúsági találkozót szerveznek Bajon

2017. augusztus 29. (kedd) 9:00

Aradi László bakonyszombathelyi plébániai adminisztrátor szentmisét mutat be 2017. szeptember 9-én 10 órai kezdettel a baji Assisi Szent Ferenc-templomban, valamint megnyitja a Kommunikáció Bajban? címmel meghirdetett baji ifjúsági találkozót. A szentmisét követően kiscsoportos beszélgetésekkel és ebéddel várják a szervezők az érdeklődőket, majd Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke tart előadást Kommunikáció egymással címmel.

Szent Bertalan-búcsút ünnepeltek Hegyeshalomban

2017. augusztus 28. (hétfő) 20:00

Augusztus 27-én ünnepelték a hegyeshalmi Szent Bertalan-plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be, aki megáldotta a nemrég felújított barokk oltárokat és a szószéket is.

Napközis hittantábort tartottak Csepregen

2017. augusztus 27. (vasárnap) 8:00

Július 3-7. között napközis hittantábort tartott a csepregi Szent Miklós-plébánia és a plébániai karitászcsoport Csepregen, 90 gyermekkel és 10 felnőtt kísérővel. A tábor programjait a fatimai jelenés 100. évfordulója, a Szent László-év és a Brenner János-emlékév köré szervezték.

Mária oltalma alatt – Kiállítás keretében mutatják be a Tata főterén álló Immaculata-szobrot

2017. augusztus 25. (péntek) 8:00

Az augusztusi barokk fesztivál keretében kettős kiállítással készült a tatai Kuny Domokos Múzeum. Az első tárlat Tata főterének múltját mutatja be a mai Kossuth tér 2015-ös rekonstrukcióját megelőzően zajlott régészeti kutatások alapján, amelyek során feltárták a város egykor itt álló, 1778-ig használt középkori templomát. Miután a templom a 18. században szűknek bizonyult, új, tágasabb plébániatemplom építéséről, a középkori templom helyén pedig egy tér kialakításáról rendelkezett az Esterházy család. Az egykori piactéren a hajdani templom emlékét egy Immaculata-oszlop jelöli 1784 óta. A másik tárlat az oszlop történetét, ikonográfiáját mutatja be – tájékoztatott Kövesdi Mónika művészettörténész, a kiállítás kurátora. 

Magyaros László újmisét mutatott be Mocsán és Kocson

2017. augusztus 25. (péntek) 7:00

Július 30-án Magyaros László Horváth István plébános meghívására újmisét mutatott be a mocsai Rózsafüzér Királynéja- és a kocsi Szentháromság-templomban. 

Szent István királyt és az egyházközség búcsúját ünnepelték Abdán

2017. augusztus 25. (péntek) 6:00

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén tartotta az abdai Szent József-templom búcsúnapját a helyi egyházközség. Ebből az alkalomból Winkler Zsolt plébános szentmisét mutatott be a Szent József-templomban. A szentmise elején Szabó Zsolt polgármester köszöntötte a híveket. A liturgia keretében Winkler Zsolt megáldotta az új kenyeret. Az ünnepet az Abdáról elszármazottak találkozója zárta a kultúrházban. 

Az MKPK Állandó Tanácsa üdvözli a székesfehérvári önkormányzat közel-keleti keresztények megsegítésére irányuló kezdeményezését

2017. augusztus 24. (csütörtök) 13:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa augusztus 23-i ülésén üdvözölte a székesfehérvári önkormányzat kezdeményezését, amellyel támogatja az MKPK által a közel-keleti keresztények megsegítésére meghirdetett gyűjtést.

Káptalandomb régen és most – Fotópályázatot hirdet a Szent László Látogatóközpont és a Rómer-múzeum

2017. augusztus 22. (kedd) 8:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotópályázatot hirdet Káptalandomb régen és most címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők fényképeken keresztül mutassák be a Káptalandomb sokszínűségét, építészeti, természeti, szakrális értékeit, az itt élők mindennapjait. A Szent László Látogatóközpont honlapjára feltöltött archív felvételek ihletforrásként szolgálhatnak a pályázat benyújtásához. Egy pályázó legfeljebb két fotóval vehet részt a pályázaton. A pályázat mindenki számára nyitott, szakmai felkészültségtől függetlenül bárki részt vehet a megmérettetésen. 

Nem jó stratéga, hanem hívő ember volt – Veres András püspök szentmisét mutatott be Szent István király ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 16:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án, Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret. A szentmisén koncelebrált Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész. 

Ihletett pillanatok – A soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját ünnepelték

2017. augusztus 21. (hétfő) 15:00

Augusztus 19-én ünnepelték a soproni Szent Imre-templom felszentelésének huszadik évfordulóját. A jubileum alkalmából Németh László általános püspöki helynök mutatott be ünnepi szentmisét a soproni paptestvérekkel. A szentmisét követően Németh László megnyitotta Madarassy István ötvös- és szobrászművész Útirajzok ceruzával – Szentföld című kiállítását a Szent Imre-plébánia aulájában – tájékoztatott Kálmán Imre plébános. 

Megtérésre és megújulásra hívott Veres András Budapesten államalapító szent királyunk ünnepén

2017. augusztus 21. (hétfő) 8:00

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren. A szentmise szónoka Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

Még lehet jelentkezni a jubiláns házaspárok hálaadására a győr-belvárosi plébánián

2017. augusztus 20. (vasárnap) 9:00

2017. szeptember 2-án 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Szeretettel hívjuk és várjuk azokat a házaspárokat, akik szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplik (az ötödik évfordulótól kezdve). A szentmisét követően a győri főpásztor vendégül látja a jubiláló házaspárokat a Püspökvárban.

Szent Rókusra emlékeztek Győr-Szigetben

2017. augusztus 20. (vasárnap) 8:00

A győr-szigeti Szent Rókus és Szent Sebestyén-plébániatemplom búcsúját ünnepelték Szent Rókus emléknapján, augusztus 16-án. Az ünnep alkalmából Németh Gábor plébános mutatott be szentmisét. A szertartáson Zsebedics József nyugalmazott plébános koncelebrált. 

Harminc nehéz sorsú gyermek táborozott Fonyódligeten a Katolikus Karitász szervezésében

2017. augusztus 19. (szombat) 20:00

Az Erzsébet-program keretében működő fonyódligeti táborban július 23. és 28. között a Győri Egyházmegyéből harminc nehéz sorsú gyermek kapott lehetőséget nyári pihenésre a Katolikus Karitász szervezésében.

Nagyboldogasszonyt ünnepelték Osliban

2017. augusztus 18. (péntek) 15:00

Nagyboldogasszony-búcsú ünneplésére gyűltek össze zarándokok – köztük a kapuvári Szent Anna-plébániától érkező gyalogos zarándokok – és helyiek Rábaköz híres búcsújáróhelyén, az osli Mosolygó Szűzanya kegyhelyén Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes pap vezetésével augusztus 13-án. Dékány Sixtus a Kálváriánál mutatott be szabadtéri szentmisét. Az ünnepen koncelebrált Szaradics József osli, valamint Kapui Jenő mosoni plébános. 

Még tart az MKPK által meghirdetett országos gyűjtés az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. augusztus 17. (csütörtök) 15:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet. Akik szeretnének, még augusztus hónapban, az erre a célra létrehozott bankszámlaszám mellett (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003), a plébániákon leadott adományaikkal is hozzá tudnak járulni a gyűjtéshez.

Lukácsi Zoltán szentmisét mutatott be a kapuvári Szent Anna-búcsú és pappá szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 22:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi szentmisét mutatott be július 23-án a kapuvári Szent Anna-templomban. A szentmise keretében ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. A szertartáson koncelebrált Csóka Gáspár bencés szerzetes és Radó Tamás kapuvári plébános.

Ismét megrendezték a hegyeshalmi lelkinapot

2017. augusztus 16. (szerda) 9:00

Augusztus 12-én immáron tizennegyedik alkalommal látogatott el Hegyeshalomba Kerényi Lajos piarista szerzetes, hogy lelkinapot vezessen. Az idei programot „Az igazság szabaddá tesz titeket” mottóval hirdették meg.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az assisi Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából augusztus 6-án a tatai Szent Imre kapucinus templomban. A főpásztor szentbeszédében kiemelte a hívő emberek evangelizációs feladatát. A szentmisén koncelebrált Kovács Csaba Albert, a tatai kapucinus plébánia plébánosa, Havassy Bálint László, a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-plébánia plébánosa, Sergio Tellan OFM.Cap., a Magyar Kapucinus Delegáció elöljárója, Simonics Péter tárkányi, valamint Író Sándor vérteskethelyi plébános.

Veres András püspök zarándoklatot vezetett Fatimába

2017. augusztus 16. (szerda) 7:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 10. és 15. között zarándoklatot vezetett a portugáliai Fatimába, amelynek közelében száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia dos Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto számára megjelent a Szűzanya. A zarándoklaton részt vett Németh László általános püspöki helynök és Kriston Pál püspöki szertartó. A főpásztor a Mária-jelenés helyén álló kápolnában mutatott be szentmisét augusztus 13-án.