Még tart az MKPK által meghirdetett országos gyűjtés az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. augusztus 17. (csütörtök) 15:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet. Akik szeretnének, még augusztus hónapban, az erre a célra létrehozott bankszámlaszám mellett (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003), a plébániákon leadott adományaikkal is hozzá tudnak járulni a gyűjtéshez.

A Győri Egyházmegye hálaadást szervez a jubiláns házaspárok számára

2017. augusztus 17. (csütörtök) 9:00

2017. szeptember 2-án 10 órai kezdettel Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló házaspárok részvételével a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Szeretettel hívjuk és várjuk azokat a házaspárokat, akik szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplik (az ötödik évfordulótól kezdve). Jelentkezni 2017. augusztus 20-ig lehet a Győri Egyházmegye plébániáin. A szentmisét követően a győri főpásztor vendégül látja a jubiláló házaspárokat a Püspökvárban.

Lukácsi Zoltán szentmisét mutatott be a kapuvári Szent Anna-búcsú és pappá szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 22:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi szentmisét mutatott be július 23-án a kapuvári Szent Anna-templomban. A szentmise keretében ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. A szertartáson koncelebrált Csóka Gáspár bencés szerzetes és Radó Tamás kapuvári plébános.

Ismét megrendezték a hegyeshalmi lelkinapot

2017. augusztus 16. (szerda) 9:00

Augusztus 12-én immáron tizennegyedik alkalommal látogatott el Hegyeshalomba Kerényi Lajos piarista szerzetes, hogy lelkinapot vezessen. Az idei programot „Az igazság szabaddá tesz titeket” mottóval hirdették meg.

Mária mennybevételét ünnepeljük

2017. augusztus 15. (kedd) 12:00

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A II. vatikáni zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Még várja a hallgatók jelentkezését a győri Szent László Katolikus Szakkollégium

2017. augusztus 14. (hétfő) 8:00

A győri Szent László Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet a 2017/2018-as tanév I. félévére nappali tagozatos BSc/BA, MSc/MA, illetve osztatlan egyetemi és főiskolai képzésben résztvevő hallgatók számára. A jelentkezéseket kizárólag elektronikus úton, a kollégium honlapján, előzetes regisztrációt követően tudják fogadni az intézmény munkatársai. A jelentkezési határidő 2017. augusztus 21. déli 12 óra. A 2017. augusztus 21. után érkező jelentkezéseket az esetlegesen  felszabaduló helyek szerint, pótfelvételi eljárás keretében bírálják el 2017. szeptember 15. napját követően.

Imádkozzunk együtt a budapesti Szent István-bazilikánál augusztus 20-án!

2017. augusztus 13. (vasárnap) 20:00

Erdő Péter bíboros, prímás felkérésére a Mária Út és a Mária Rádió idén is buszos és gyalogos zarándoklatok szervezésére buzdít az augusztus 20-i szentmisére és Szent Jobb-körmenetre. Előző este Böjte Csaba ferences szerzetes és az általa felkarolt gyermekek részvételével családtalálkozót tartanak.

Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

2017. augusztus 13. (vasárnap) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án Kónyban. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Dobai Sándor atya a Katolikus Egyházért végzett.

A győri Kármelita Családi Közösség nyári tábort tartott Cseszneken

2017. augusztus 12. (szombat) 11:00

Július 31. és augusztus 4. között rendezték meg a győri Kármelita Családi Közösség nyári táborát a cseszneki Kisbükk majorban, a Katolikus Karitász támogatásával. A résztvevők a napokat keretező közös imádságok és szentmisék közti időben kiscsoportos foglalkozásokba kapcsolódtak be, kirándulást tettek a cseszneki várba, gyalogtúrára indultak a környéken, valamint közös vetélkedőket, illetve sport- és kulturális programot szerveztek a majorban.

Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be Győrben Szent István király ünnepén

2017. augusztus 12. (szombat) 10:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában augusztus 20-án 10 órai kezdettel Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából. A szentmise keretében a főpásztor megáldja az új kenyeret. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Nagyboldogasszony főünnepe a győri Magyar Ispita-templomban és az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában

2017. augusztus 12. (szombat) 9:00

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony főünnepén, a győri Magyar Ispita-templomban reggel 6 óra 45 perckor, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában reggel 7 óra 15 perckor, délelőtt 10 órakor és este 18 órakor kezdődnek a szentmisék. A Magyar Ispita-templom a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatt, az orsolyita nővérek Szent Anna-temploma pedig az Apáca utca 41. szám alatt található. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Püspöki szentmise keretében ünnepelték a kapuváriak a Szent Antal-kápolna és báró Berg Gusztáv síremlékének megújulását

2017. augusztus 11. (péntek) 8:00

Veres András győri megyéspüspök augusztus 5-én, Havasboldogasszony ünnepén szentmise keretében áldotta meg a kapuvári Szent Kereszt-temetőben található Szent Antal-kápolnát és báró Berg Gusztáv síremlékét. A Szent Antal-kápolnában bemutatott szentmisén koncelebrált Radó Tamás kapuvári plébános és Bernáth Krisztián káplán.

Szentmisével adtak hálát a lócsi Kisboldogasszony-templom belső terének megújulásáért

2017. augusztus 10. (csütörtök) 9:00

Az elmúlt hetekben Németh László általános püspöki helynök hálaadó szentmisét mutatott be a lócsi Kisboldogasszony-templomban, az ott végzett felújítási munkálatok második szakaszának lezárása alkalmából. A szentmisén koncelebrált a helyi lelkipásztor, Szalai Gábor sopronkövesdi és Ferling György nagylózsi plébános. A szertartás keretében Németh László atya megáldotta a felújított templombelsőt, valamint az 1905-ben vásárolt Angster-orgonát, amely a restaurálás eredményeként – hosszú hallgatás után – ismét megszólalhatott. Az ünnep kezdetén Nagy József, a plébániai tanácsadó-testület alelnöke bemutatta a felújított templomteret, és a hívek képviseletében köszönetet mondott a győri püspökség támogatásáért.

Helyiekből álló közösség adja elő „Az öröm útja” című misztériumjátékot Fertőszéplakon

2017. augusztus 10. (csütörtök) 8:00

Az öröm útja című zenés misztériumjátékot egy fertőszéplakiakból és környékbeliekből álló közösség adja elő a fertőszéplaki Széchényi Ferenc-kastély udvarán augusztus 11-én és 12-én. A helyi Misericordias Ének- és Zenekar vezetője, Horváthné Kiss Rita által színpadra állított előadás mindkét napon 21 óra 30 perckor kezdődik.

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

2017. augusztus 6. (vasárnap) 18:00

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

Aranymiséjét ünnepelte Sopronbánfalván Németh Attila plébános

2017. augusztus 4. (péntek) 20:00

Július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, búcsúi szentmise keretében ünnepelte Németh Attila plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját a sopronbánfalvi Mária Magdolna-templomban, ahol a Fekete Madonna kegyképét őrzik. Az ünnep alkalmából szentbeszédet mondott Ternyák Csaba egri érsek. A főpásztor elmondta, hogy ötven évvel ezelőtt, 1967. június 25-én, Németh Attila Fertőszentmiklóson bemutatott újmiséjén ministrált. Elmélkedésében a papi hivatást állította a figyelem középpontjába, kiemelve azoknak az édesanyáknak az áldozatát, akik papokat neveltek az Egyháznak. A szentmise végén Németh Attila aranymisés áldásban részesítette a jelenlévőket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Sopron polgármestere, Fodor Tamás is.

Elhunyt Turcsik György

2017. augusztus 4. (péntek) 13:00

Veres András győri megyéspüspök a győri és az esztergom-budapesti egyházmegye papsága, valamint a gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Turcsik György nyugalmazott plébános életének 72., papságának 47. évében 2017. július 21-én szentségekkel megerősítve, a székesfehérvári papi otthonban elhunyt. Temetése augusztus 29-én, a budapesti Boldog Meszlényi Zoltán-templomban lesz a 15 órakor érte bemutatott szentmisét követően.

A családtagok kölcsönös szeretete és tisztelete az öröm és a béke záloga – Veres András szentmisét mutatott be a szanyi búcsú alkalmából

2017. augusztus 3. (csütörtök) 15:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 30-án a szanyi Szent Anna-kápolnánál mutatott be szabadtéri szentmisét Szent Anna és Szent Joachim ünnepe alkalmából, a hagyományos szanyi búcsú keretein belül. A szentmisén koncelebrált Ács Lajos szili plébános, Takács Péter szanyi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Isten azért teremtett bennünket, hogy boldogok legyünk – Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott székesfehérvári püspökre emlékeztek

2017. augusztus 2. (szerda) 18:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Takács Nándor Jusztin kármelita szerzetes, nyugalmazott székesfehérvári püspök halálának első évfordulóján szülőfalujában, Rábacsanakon, a Keresztelő Szent János-templomban július 16-án. A szentmisén koncelebrált Szakály Gyula rábapordányi és rábacsanaki plébános, Ács Lajos szili plébános, Kertész Péter, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Felvételt hirdet a szervita nővérek győri Szent József Diákotthona egyetemista lányok részére

2017. augusztus 2. (szerda) 17:00

A keresztény szellemiségű, családias kollégium 4-5 ágyas szobákkal, valamint közösségi helyiséggel, rendezett udvarral, internet-hozzáféréssel, nyelvtanulási (olasz, angol), főzési, sportolási (futópad, pingpongasztal) és a zenészek számára gyakorlási lehetőséggel várja a Győrben továbbtanuló egyetemista lányokat. A rendházhoz tartozó, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök által felszentelt kápolnában heti két alkalommal szentmisén is részt lehet venni. Az Árvaház utca 10. szám alatt található diákotthontól a Széchenyi István Egyetem épületegyüttese tizenöt perc alatt gyalog elérhető, illetve helyi járatos busszal is megközelíthető. A szállás havi díja 13.000 forint. A szervita nővérek szívesen fogadják a jelentkezéseket, amíg van szabad férőhely. További információkat kérni és jelentkezni személyesen, postai úton, interneten, továbbá telefonon keresztül lehet.