Még tart az MKPK által meghirdetett országos gyűjtés az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. augusztus 17. (csütörtök) 15:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet. Akik szeretnének, még augusztus hónapban, az erre a célra létrehozott bankszámlaszám mellett (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, CIB Bank 11100104—18181490—14000003), a plébániákon leadott adományaikkal is hozzá tudnak járulni a gyűjtéshez.

Lukácsi Zoltán szentmisét mutatott be a kapuvári Szent Anna-búcsú és pappá szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 22:00

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi szentmisét mutatott be július 23-án a kapuvári Szent Anna-templomban. A szentmise keretében ezüstmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. A szertartáson koncelebrált Csóka Gáspár bencés szerzetes és Radó Tamás kapuvári plébános.

Ismét megrendezték a hegyeshalmi lelkinapot

2017. augusztus 16. (szerda) 9:00

Augusztus 12-én immáron tizennegyedik alkalommal látogatott el Hegyeshalomba Kerényi Lajos piarista szerzetes, hogy lelkinapot vezessen. Az idei programot „Az igazság szabaddá tesz titeket” mottóval hirdették meg.

Veres András püspök szentmisét mutatott be a Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából

2017. augusztus 16. (szerda) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az assisi Porciunkula-kápolna felszentelésének emléknapja alkalmából augusztus 6-án a tatai Szent Imre kapucinus templomban. A főpásztor szentbeszédében kiemelte a hívő emberek evangelizációs feladatát. A szentmisén koncelebrált Kovács Csaba Albert, a tatai kapucinus plébánia plébánosa, Havassy Bálint László, a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-plébánia plébánosa, Sergio Tellan OFM.Cap., a Magyar Kapucinus Delegáció elöljárója, Simonics Péter tárkányi, valamint Író Sándor vérteskethelyi plébános.

Veres András püspök zarándoklatot vezetett Fatimába

2017. augusztus 16. (szerda) 7:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 10. és 15. között zarándoklatot vezetett a portugáliai Fatimába, amelynek közelében száz évvel ezelőtt, 1917. május 13-án három pásztorgyermek, a tízéves Lúcia dos Santos és unokatestvérei, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta Marto számára megjelent a Szűzanya. A zarándoklaton részt vett Németh László általános püspöki helynök és Kriston Pál püspöki szertartó. A főpásztor a Mária-jelenés helyén álló kápolnában mutatott be szentmisét augusztus 13-án.

Mária mennybevételét ünnepeljük

2017. augusztus 15. (kedd) 12:00

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A II. vatikáni zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (LG, 58). Ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Imádkozzunk együtt a budapesti Szent István-bazilikánál augusztus 20-án!

2017. augusztus 13. (vasárnap) 20:00

Erdő Péter bíboros, prímás felkérésére a Mária Út és a Mária Rádió idén is buszos és gyalogos zarándoklatok szervezésére buzdít az augusztus 20-i szentmisére és Szent Jobb-körmenetre. Előző este Böjte Csaba ferences szerzetes és az általa felkarolt gyermekek részvételével családtalálkozót tartanak.

Pro Ecclesia Hungariae díjat kapott Dobai Sándor atya

2017. augusztus 13. (vasárnap) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Dobai Sándor atyának. A kitüntetést a testület nevében Somorjai Ádám OSB adta át július 23-án Kónyban. A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Dobai Sándor atya a Katolikus Egyházért végzett.

A győri Kármelita Családi Közösség nyári tábort tartott Cseszneken

2017. augusztus 12. (szombat) 11:00

Július 31. és augusztus 4. között rendezték meg a győri Kármelita Családi Közösség nyári táborát a cseszneki Kisbükk majorban, a Katolikus Karitász támogatásával. A résztvevők a napokat keretező közös imádságok és szentmisék közti időben kiscsoportos foglalkozásokba kapcsolódtak be, kirándulást tettek a cseszneki várba, gyalogtúrára indultak a környéken, valamint közös vetélkedőket, illetve sport- és kulturális programot szerveztek a majorban.

Veres András megyéspüspök szentmisét mutat be Győrben Szent István király ünnepén

2017. augusztus 12. (szombat) 10:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában augusztus 20-án 10 órai kezdettel Szent István király és az államalapítás ünnepe alkalmából. A szentmise keretében a főpásztor megáldja az új kenyeret. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Nagyboldogasszony főünnepe a győri Magyar Ispita-templomban és az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában

2017. augusztus 12. (szombat) 9:00

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony főünnepén, a győri Magyar Ispita-templomban reggel 6 óra 45 perckor, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában reggel 7 óra 15 perckor, délelőtt 10 órakor és este 18 órakor kezdődnek a szentmisék. A Magyar Ispita-templom a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatt, az orsolyita nővérek Szent Anna-temploma pedig az Apáca utca 41. szám alatt található. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Püspöki szentmise keretében ünnepelték a kapuváriak a Szent Antal-kápolna és báró Berg Gusztáv síremlékének megújulását

2017. augusztus 11. (péntek) 8:00

Veres András győri megyéspüspök augusztus 5-én, Havasboldogasszony ünnepén szentmise keretében áldotta meg a kapuvári Szent Kereszt-temetőben található Szent Antal-kápolnát és báró Berg Gusztáv síremlékét. A Szent Antal-kápolnában bemutatott szentmisén koncelebrált Radó Tamás kapuvári plébános és Bernáth Krisztián káplán.

Szentmisével adtak hálát a lócsi Kisboldogasszony-templom belső terének megújulásáért

2017. augusztus 10. (csütörtök) 9:00

Az elmúlt hetekben Németh László általános püspöki helynök hálaadó szentmisét mutatott be a lócsi Kisboldogasszony-templomban, az ott végzett felújítási munkálatok második szakaszának lezárása alkalmából. A szentmisén koncelebrált a helyi lelkipásztor, Szalai Gábor sopronkövesdi és Ferling György nagylózsi plébános. A szertartás keretében Németh László atya megáldotta a felújított templombelsőt, valamint az 1905-ben vásárolt Angster-orgonát, amely a restaurálás eredményeként – hosszú hallgatás után – ismét megszólalhatott. Az ünnep kezdetén Nagy József, a plébániai tanácsadó-testület alelnöke bemutatta a felújított templomteret, és a hívek képviseletében köszönetet mondott a győri püspökség támogatásáért.

Helyiekből álló közösség adja elő „Az öröm útja” című misztériumjátékot Fertőszéplakon

2017. augusztus 10. (csütörtök) 8:00

Az öröm útja című zenés misztériumjátékot egy fertőszéplakiakból és környékbeliekből álló közösség adja elő a fertőszéplaki Széchényi Ferenc-kastély udvarán augusztus 11-én és 12-én. A helyi Misericordias Ének- és Zenekar vezetője, Horváthné Kiss Rita által színpadra állított előadás mindkét napon 21 óra 30 perckor kezdődik.

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

2017. augusztus 6. (vasárnap) 18:00

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

Aranymiséjét ünnepelte Sopronbánfalván Németh Attila plébános

2017. augusztus 4. (péntek) 20:00

Július 16-án, Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, búcsúi szentmise keretében ünnepelte Németh Attila plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját a sopronbánfalvi Mária Magdolna-templomban, ahol a Fekete Madonna kegyképét őrzik. Az ünnep alkalmából szentbeszédet mondott Ternyák Csaba egri érsek. A főpásztor elmondta, hogy ötven évvel ezelőtt, 1967. június 25-én, Németh Attila Fertőszentmiklóson bemutatott újmiséjén ministrált. Elmélkedésében a papi hivatást állította a figyelem középpontjába, kiemelve azoknak az édesanyáknak az áldozatát, akik papokat neveltek az Egyháznak. A szentmise végén Németh Attila aranymisés áldásban részesítette a jelenlévőket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Sopron polgármestere, Fodor Tamás is.

Elhunyt Turcsik György

2017. augusztus 4. (péntek) 13:00

Veres András győri megyéspüspök a győri és az esztergom-budapesti egyházmegye papsága, valamint a gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Turcsik György nyugalmazott plébános életének 72., papságának 47. évében 2017. július 21-én szentségekkel megerősítve, a székesfehérvári papi otthonban elhunyt. Temetése augusztus 29-én, a budapesti Boldog Meszlényi Zoltán-templomban lesz a 15 órakor érte bemutatott szentmisét követően.

A családtagok kölcsönös szeretete és tisztelete az öröm és a béke záloga – Veres András szentmisét mutatott be a szanyi búcsú alkalmából

2017. augusztus 3. (csütörtök) 15:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 30-án a szanyi Szent Anna-kápolnánál mutatott be szabadtéri szentmisét Szent Anna és Szent Joachim ünnepe alkalmából, a hagyományos szanyi búcsú keretein belül. A szentmisén koncelebrált Ács Lajos szili plébános, Takács Péter szanyi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Isten azért teremtett bennünket, hogy boldogok legyünk – Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott székesfehérvári püspökre emlékeztek

2017. augusztus 2. (szerda) 18:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Takács Nándor Jusztin kármelita szerzetes, nyugalmazott székesfehérvári püspök halálának első évfordulóján szülőfalujában, Rábacsanakon, a Keresztelő Szent János-templomban július 16-án. A szentmisén koncelebrált Szakály Gyula rábapordányi és rábacsanaki plébános, Ács Lajos szili plébános, Kertész Péter, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

2017. augusztus 2. (szerda) 16:00

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta a Szent László piarista templomban.