Isten azért teremtett bennünket, hogy boldogok legyünk – Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott székesfehérvári püspökre emlékeztek

2017. augusztus 2. (szerda) 18:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Takács Nándor Jusztin kármelita szerzetes, nyugalmazott székesfehérvári püspök halálának első évfordulóján szülőfalujában, Rábacsanakon, a Keresztelő Szent János-templomban július 16-án. A szentmisén koncelebrált Szakály Gyula rábapordányi és rábacsanaki plébános, Ács Lajos szili plébános, Kertész Péter, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

2017. augusztus 2. (szerda) 16:00

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta a Szent László piarista templomban.

Jubiláns házaspárok erősítették meg fogadalmukat Peresztegen

2017. július 31. (hétfő) 9:00

A peresztegi Szent Miklós-templomban július 23-án Ferling György plébános szentmise keretében köszöntötte a szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplő házaspárokat. A férjek számára egy-egy rózsát adott át, kérve őket, hogy ezzel mondjanak köszönetet feleségüknek. A lelkipásztor szentbeszédében a házasság szentségéről elmélkedett. Ezt követően a házaspárok hálát adtak hitvestársukért, és megerősítették Istennek és egymásnak tett fogadalmukat.

Öttevényi, kunszigeti és mosonszentmiklósi hittanosok táboroztak a Balaton-felvidéken

2017. július 25. (kedd) 7:00

Június 27. és július 1-je között tartották az öttevényi, a kunszigeti és a mosonszentmiklósi hittanosok táborát a Balaton-felvidéki Kővágóörs-Pálkövén Winkler Zsolt öttevényi plébános vezetésével. Az évenként megrendezésre kerülő tábor főtémája idén a Szent László-évhez kapcsolódott, a résztvevők a programok során megismerkedtek többek között Szent László legendáival is. 

Krisztus számít ránk! – Veres András püspök fogvatartottakat bérmált Sopronkőhidán

2017. július 20. (csütörtök) 9:00

Július 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tizenhárom fogvatartott számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, a büntetés-végrehajtási intézményben vezetett Cursillo lelkigyakorlatot lezáró szentmise keretében. A szentmisén koncelebrált Butsy Lajos fegyházlelkész, fertőrákosi plébános, Horváth Imre esperes, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár. 

Elhunyt Erdész Ferenc

2017. július 17. (hétfő) 10:00

Veres András győri megyéspüspök az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság, valamint az Egyházmegyei Papi Otthon nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdész Ferenc vasmisés áldozópap, a Soproni Társaskáptalan prépostja életének 89., papságának 66. évében, 2017. július 17-én szentségekkel megerősítve az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Lelki üdvéért július 31-én a soproni Szent Mihály-templomban mutatnak be szentmisét 11 órai kezdettel. A szentmisét követően helyezik örök nyugalomra a Szent Mihály-temetőben. 

Szent Lászlót ünneplik Sopronkövesden

2017. július 15. (szombat) 10:00

A Szent László-év alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be augusztus 5-én 15 órai kezdettel Sopronkövesd határában, az Agg-hegyen található Szent László-kápolnánál (rossz idő esetén a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban), majd megáldja a kápolna új oltárképét, amely Magyarné Derszib Eti festőművész alkotása. A festmény a Győrben őrzött Szent László-hermát ábrázolja. Ezt követően minden jelenlévőt vendégül lát a helyi karitászcsoport. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit! 

Magyaros László szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. július 15. (szombat) 9:00

Magyaros László újmisés – akit Veres András megyéspüspök június 17-én szentelt pappá a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban – július 3-án szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, Boros Károly, a szlovákiai Nyékvárkony plébánosa, Dobai Sándor, a Benelux államok nyugalmazott főlelkésze, Kovács Pál újkéri plébános, valamint Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója. A liturgia alkalmával az oltárra helyezték a vértanú püspök ereklyéjét. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Zsebedics József győr-szigeti plébános.

Mosonmagyaróvári fiatalok zarándokoltak Erdélybe

2017. július 15. (szombat) 8:00

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola ötvenegy hetedik osztályos tanulója az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul program keretében Erdélybe látogatott június 1. és 6. között Makk Zoltán igazgató vezetésével. A mosonmagyaróvári általános iskola igazgatója elmondta, hogy a zarándoklatot előkészítő foglalkozásokon a diákok felidézték az Erdély történetével kapcsolatos ismereteiket, beszélgettek az ott élő magyarság jelenlegi helyzetéről. A hatnapos program pünkösd idejére esett, ezért a felkészítés során kiemelt szerepet kapott az ünnep értelmezése, valamint a 450 éves hagyományra visszatekintő csíksomlyói búcsú története.

A soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére

2017. július 14. (péntek) 15:00

A Sopron történelmi belvárosában található Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére. Henczel Szabolcs egyetemi lelkész, az intézmény igazgatója, a soproni Szent György-templom plébánosa tájékoztatott arról, hogy a háromemeletes kollégium teljesen felújított épületében huszonhat kétágyas szoba található. A szobákhoz telefon, internet-hozzáférés és fürdőszoba is tartozik. Emeletenként közös konyha, a földszinten mosókonyha, valamint tanulószoba és könyvtár, előadóterem, tornaterem, továbbá sporteszközök állnak a hallgatók rendelkezésére. Jelentkezni 2017. augusztus 13-ig lehet a paulinum.nyme.hu honlapon található jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezési lap mellé egy kézzel írt önéletrajzot, egy motivációs levelet, egy esszét – amelynek témája: Szent László, a magyarság királya –, valamint egy lelkipásztori ajánlást várnak.

Az Eucharisztia megünneplése forrás és csúcspont – Veres András püspök szentmisét mutatott be a győri liturgikus tábor keretein belül

2017. július 13. (csütörtök) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában július 12-én a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet által szervezett liturgikus tábor keretein belül, amelynek résztvevői az ünnepen szolgáltak. A szentmisén koncelebráltak a tábor vezetői, Kovács Pál újkéri plébános, Henczel Szabolcs, a soproni Szent György-templom plébánosa, egyetemi lelkész, továbbá Németh László általános püspöki helynök, Mogyorósi Márk püspöki titkár és Varga Imre ácsi plébános.

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

2017. július 11. (kedd) 10:00

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2017. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el.

Maráz Sándor bősárkányi plébános gyémántmisét mutatott be Agyagosszergényben

2017. július 10. (hétfő) 10:00

Maráz Sándor bősárkányi plébános, kerületi esperes július 9-én szentmisét mutatott be pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából az agyagosszergényi Szent László király-templomban, ahol káplánként szolgált 1960 és '70 között. Az ünnepi szentmisén elmondott prédikációjában a szeretetről és a papi hivatásról elmélkedett. 

Szent Lászlóra és Keresztelő Szent Jánosra emlékeztek Öttevényen

2017. július 9. (vasárnap) 9:00

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját. A Keresztelő Szent János-templomban Winkler Zsolt plébános vezetésével június 23-án ünnepélyesen az oltárra helyezték Szent László király ereklyéjét. Ezt követően Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) történész docense, a Szent László Társulat társelnöke bemutatta a Szent Lászlóval kapcsolatos irodalmi és zenei emlékeket, kiemelve a 18. században keletkezett, kunszigeti Paksi Márton György-énekeskönyvet, valamint a Győr régiójában készült Gasztonyi-énekeskönyvet. Az előadó e helyi kincsek Szent László-énekeit közösen énekelte a szép számú résztvevővel és az Öttevényi Ifjúsági Kör tagjaival, akik lélekemelő, színvonalas áhítattal tisztelegtek a szent király előtt. Az eseményen közreműködött Koleszár Boróka, a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett országos Szent László-énekverseny harmadik helyezettje is. Az előadást követően a résztvevők – helyi szokás szerint – diktálva énekelt körmenetet tartottak a templom falain kívül a lovagkirály ereklyéjével, majd  Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ismertette Szent László koponyaereklyéjének természettudományos vizsgálatát. 

Szent Lászlóra és Halmos Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

2017. július 9. (vasárnap) 8:00

Július 2-án, az évközi idő 13. vasárnapján a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban az ünnepi szentmise előtt bemutatták azt a Szent Lászlót ábrázoló emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg. A gyertyán látható emlékplaketteket Lebó Ferenc szobrászművész, éremművész készítette. A szentmise keretein belül felhangzott Halmos László Magyar mise című műve. A szertartás zenei szolgálatát végzők így emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusának alapító karnagyára halálának huszadik évfordulóján.

Szabadtéri szentmisét mutattak be Kónyban Casciai Szent Rita tiszteletére

2017. július 8. (szombat) 8:00

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szabadtéri szentmisét mutatott be Kónyban, a Casciai Szent Ritát ábrázoló szobor előtt május 25-én. A szentmisén koncelebrált Csóka Gáspár OSB, Brezina Balázs kónyi plébános, Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, Mészáros Miklós peresznyei plébános, valamint Péntek József nyugalmazott plébános. Pápai Lajos szentbeszédében kiemelte, Rita megtalálta azt a kincset, amelyért odaadta mindenét: hogy csak Istennek szolgálhasson. Ezért cserébe Isten szentjei közé emelte, és még életében megjelölte homlokát az isteni stigmával. A szentmise végén a nyugalmazott főpásztor megáldotta a hívek által hozott rózsákat. Ezt követően a helyi néptáncegyüttes eltáncolta a kónyi verbunkot. 

Szalai Kálmán pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték Hegyeshalomban

2017. július 7. (péntek) 9:00

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek július 1-jén Hegyeshalomban: Szalai Kálmán plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából mutatott be szabadtéri szentmisét a Szent Bertalan-templom melletti Szigethy Attila téren.

Enesei diákok jártak a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhelyében

2017. július 7. (péntek) 8:00

Június 30-án került sor a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhely című programsorozatának legutóbbi alkalmára, amelyen az Enesei Általános Iskola diákjai vettek részt. A foglalkozást Pintérné Rácz Krisztina múzeumpedagógus vezette. 

Mária nem kételkedett, mi se kételkedjünk! – Veres András ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kópházán

2017. július 5. (szerda) 17:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 2-án a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenhat kópházi és harkai fiatalnak. A szentmisén koncelebrált Németh Antal kópházi plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár. A főpásztor gradistyei horvát nyelven köszöntötte a jelenlévőket a kegytemplom felszentelésének 245. évfordulóján, kérve Istent, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására áldja meg a közösséget, „amelyben horvátok és magyarok együtt élnek, és dicsőítik az Istent, a jóság és a béke forrását”.

Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelték

2017. július 3. (hétfő) 18:30

Június 27-én, Szent László liturgikus emléknapján Németh László pápai prelátus, általános püspöki helynök aranymisét mutatott be pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából szülőfalujában, Agyagosszergényben. A Szent László király-templomban celebrált szentmisén a zenei szolgálatot a kapuvári Ars Camerata kórus végezte.