Szalai Kálmán pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték Hegyeshalomban

2017. július 7. (péntek) 9:00

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek július 1-jén Hegyeshalomban: Szalai Kálmán plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából mutatott be szabadtéri szentmisét a Szent Bertalan-templom melletti Szigethy Attila téren.

Enesei diákok jártak a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhelyében

2017. július 7. (péntek) 8:00

Június 30-án került sor a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhely című programsorozatának legutóbbi alkalmára, amelyen az Enesei Általános Iskola diákjai vettek részt. A foglalkozást Pintérné Rácz Krisztina múzeumpedagógus vezette. 

Mária nem kételkedett, mi se kételkedjünk! – Veres András ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kópházán

2017. július 5. (szerda) 17:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 2-án a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenhat kópházi és harkai fiatalnak. A szentmisén koncelebrált Németh Antal kópházi plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár. A főpásztor gradistyei horvát nyelven köszöntötte a jelenlévőket a kegytemplom felszentelésének 245. évfordulóján, kérve Istent, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására áldja meg a közösséget, „amelyben horvátok és magyarok együtt élnek, és dicsőítik az Istent, a jóság és a béke forrását”.

Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulóját ünnepelték

2017. július 3. (hétfő) 18:30

Június 27-én, Szent László liturgikus emléknapján Németh László pápai prelátus, általános püspöki helynök aranymisét mutatott be pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából szülőfalujában, Agyagosszergényben. A Szent László király-templomban celebrált szentmisén a zenei szolgálatot a kapuvári Ars Camerata kórus végezte. 

Veres András püspök megáldotta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángját

2017. július 3. (hétfő) 18:00

Július 3-án Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megáldotta a július 23. és 29. között Győrben megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lángját. A főpásztor a győri Püspökvár előtti téren fogadta az olimpiai fesztivál küldöttségét, amelyet Fekete Dávid és Somogyi Tivadar, Győr alpolgármesterei vezettek. 

Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelték

2017. július 1. (szombat) 17:00

Az általa vezetett intézmény kápolnájában mutatta be ezüstmiséjét Lukácsi Zoltán székesegyházi kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora július 1-jén. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök is.

Az imádság a lélek lélegzése – A Győri Egyházmegye hitoktatói Te Deummal adtak hálát az elmúlt tanévért

2017. július 1. (szombat) 10:00

A Győri Egyházmegye hitoktatói Te Deummal adtak hálát az elmúlt tanévért június 22-én a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájában. A hálaadó szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta. 

Veres András püspök szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban

2017. július 1. (szombat) 9:00

Június 29-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a krakkói Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyházban a Fekete Madonna zarándokvonat nyolcszázhatvan zarándokának jelenlétében. A zarándokvonat június 26-án indult Budapestről a częstochowai Mária-kegyhelyhez. A Lengyelországba tartó vonatos zarándoklatra az idei évben a hatodik alkalommal került sor, 2011-ben Székely János püspök kezdeményezésére szervezték meg először.  

A mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda fennállásának 135. évfordulóját ünnepelték

2017. július 1. (szombat) 8:00

Zalka János győri püspök 135 évvel ezelőtt, 1882-ben áldotta meg a magyaróvári városrész első óvodáját. A jubileum alkalmából Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be június 9-én a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója, ásványrárói és lipóti plébános, Mogyorósi Márk püspöki titkár, Bodó Zoltán, a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplom plébánosa, valamint Benkó Attila káplán. 

Szent László király az életszentségben is példa számunkra – Veres András püspök ünnepi szentmisét mutatott be Agyagosszergényben

2017. június 30. (péntek) 8:00

Június 25-én Veres András győri megyéspüspök búcsúi szentmisét celebrált az agyagosszergényi Szent László király-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a belülről felújított templomot. A szentmisén koncelebrált a község szülötte, Németh László általános püspöki helynök, Szarka Gábor agyagosszergényi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Magyaros László szentmisét mutat be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. június 29. (csütörtök) 8:00

Július 3-án, hétfőn Magyaros László szentmisét mutat be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában 18 órai kezdettel. A szentmise végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Szent László-ünnep a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban

2017. június 29. (csütörtök) 7:00

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban ünnepi szentmisét mutatnak be Szent László király tiszteletére július 2-án, vasárnap 10 óra 30 perckor. A szentmise keretein belül meggyújtják azt a Szent Lászlót ábrázoló képpel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa áldott meg. 

Áve, égi Király híve! – Szent Lászlót ünnepelték Győrben

2017. június 28. (szerda) 8:00

Győrben, a Dunakapu téren zarándokok sokasága jelenlétében ünnepelték Szent Lászlót liturgikus emléknapján, június 27-én. A hívek Lászlót dicsérő régi és új énekekkel, imádságokkal készültek a liturgiára. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be. A szentmisén koncelebráló paptestvérek és az asszisztencia ünnepi menetben kísérte a Káptalandombról a Szent László-hermát a Dunakapu térre. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás mellett koncelebrált Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői.

A Szent László-napok rendezvénysorozat támogatói

2017. június 27. (kedd) 22:00

Hálásan köszönjük, hogy támogatásukkal hozzájárultak a Győri Egyházmegye által szervezett, 2017. június 25. és 27. napja között megrendezett Szent László-napok programsorozat sikeréhez. 

Csajkovszkij versenyművét játszotta Bogányi Gergely a Szent László-napokon

2017. június 27. (kedd) 9:00

Június 26-án a Szent László-napok ünnepi koncertjének szólistája volt Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjére megtelt a győri Dunakapu téren felállított nézőtér.

Ami a herma mélyén van – Konferencia a lovagkirályról Győrben

2017. június 27. (kedd) 8:00

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben.

László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

2017. június 26. (hétfő) 20:30

A Győri Egyházmegye a város közelmúltban kialakított rendezvényterére, a Dunakapu térre hívott vesperást imádkozni a szent király ünnepnapjának előestéjén. A Szent László-napok keretében végzett imádságot Veres András győri megyéspüspök vezette a szabadtéri színpadon.

Zenés történeti iskoladrámát mutattak be Győrben a két király, László és Salamon küzdelméről

2017. június 26. (hétfő) 20:00

Történeti iskoladrámát adott elő június 26-án a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, a Szent László-napok keretében a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat. Illei János (1725―1794) jezsuita drámaíró László és Salamon konfliktusát bemutató darabját dolgozták fel.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő társulat célja bemutatni a 17―18. századi magyarországi iskolai színjátszás darabjait, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat. A 2002-ben alapított amatőr társulat ezúttal Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című történeti játékát mutatta be.

Egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat

2017. június 26. (hétfő) 8:00

Június 25-én 22 órakor egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Az egyházzenei áhítatot Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző vezette. Az eseményen közreműködött Bajnai Mária hegedűművész, a Győri Filharmonikus Zenekar tagja, Baross Loretta énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének magánének tanára, Giczi Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, Lunczer Vivien, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke és Pődör Lea, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, valamint Soós Gábor orgonaművész, a győri Szent Imre-templom karnagya. A program elején Veres András győri megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket.

Veres András Mosonmagyaróváron: Szent László előbb volt szent életű, mint király

2017. június 25. (vasárnap) 22:00

Június 25-én Mosonmagyaróváron Veres András győri megyéspüspök a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan ünnepi szentmisét mutatott be a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban, amely mellett elkészült az egykori Szent László-kápolna alapjait jelző emléktábla. A szentmise előtt Bodó Zoltán plébános köszöntötte a megyéspüspököt.