Isten azért teremtett bennünket, hogy boldogok legyünk – Takács Nándor Jusztin OCD nyugalmazott székesfehérvári püspökre emlékeztek

2017. augusztus 2. (szerda) 18:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be Takács Nándor Jusztin kármelita szerzetes, nyugalmazott székesfehérvári püspök halálának első évfordulóján szülőfalujában, Rábacsanakon, a Keresztelő Szent János-templomban július 16-án. A szentmisén koncelebrált Szakály Gyula rábapordányi és rábacsanaki plébános, Ács Lajos szili plébános, Kertész Péter, a Székesfehérvári Egyházmegye esperese, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár és szertartó. 

Felvételt hirdet a szervita nővérek győri Szent József Diákotthona egyetemista lányok részére

2017. augusztus 2. (szerda) 17:00

A keresztény szellemiségű, családias kollégium 4-5 ágyas szobákkal, valamint közösségi helyiséggel, rendezett udvarral, internet-hozzáféréssel, nyelvtanulási (olasz, angol), főzési, sportolási (futópad, pingpongasztal) és a zenészek számára gyakorlási lehetőséggel várja a Győrben továbbtanuló egyetemista lányokat. A rendházhoz tartozó, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök által felszentelt kápolnában heti két alkalommal szentmisén is részt lehet venni. Az Árvaház utca 10. szám alatt található diákotthontól a Széchenyi István Egyetem épületegyüttese tizenöt perc alatt gyalog elérhető, illetve helyi járatos busszal is megközelíthető. A szállás havi díja 13.000 forint. A szervita nővérek szívesen fogadják a jelentkezéseket, amíg van szabad férőhely. További információkat kérni és jelentkezni személyesen, postai úton, interneten, továbbá telefonon keresztül lehet. 

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

2017. augusztus 2. (szerda) 16:00

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta a Szent László piarista templomban.

Jubiláns házaspárok erősítették meg fogadalmukat Peresztegen

2017. július 31. (hétfő) 9:00

A peresztegi Szent Miklós-templomban július 23-án Ferling György plébános szentmise keretében köszöntötte a szentségi házasságkötésük kerek évfordulóját ünneplő házaspárokat. A férjek számára egy-egy rózsát adott át, kérve őket, hogy ezzel mondjanak köszönetet feleségüknek. A lelkipásztor szentbeszédében a házasság szentségéről elmélkedett. Ezt követően a házaspárok hálát adtak hitvestársukért, és megerősítették Istennek és egymásnak tett fogadalmukat.

Öttevényi, kunszigeti és mosonszentmiklósi hittanosok táboroztak a Balaton-felvidéken

2017. július 25. (kedd) 7:00

Június 27. és július 1-je között tartották az öttevényi, a kunszigeti és a mosonszentmiklósi hittanosok táborát a Balaton-felvidéki Kővágóörs-Pálkövén Winkler Zsolt öttevényi plébános vezetésével. Az évenként megrendezésre kerülő tábor főtémája idén a Szent László-évhez kapcsolódott, a résztvevők a programok során megismerkedtek többek között Szent László legendáival is. 

Krisztus számít ránk! – Veres András püspök fogvatartottakat bérmált Sopronkőhidán

2017. július 20. (csütörtök) 9:00

Július 15-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tizenhárom fogvatartott számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, a büntetés-végrehajtási intézményben vezetett Cursillo lelkigyakorlatot lezáró szentmise keretében. A szentmisén koncelebrált Butsy Lajos fegyházlelkész, fertőrákosi plébános, Horváth Imre esperes, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár. 

Elhunyt Erdész Ferenc

2017. július 17. (hétfő) 10:00

Veres András győri megyéspüspök az egyházmegye papsága és a gyászoló rokonság, valamint az Egyházmegyei Papi Otthon nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Erdész Ferenc vasmisés áldozópap, a Soproni Társaskáptalan prépostja életének 89., papságának 66. évében, 2017. július 17-én szentségekkel megerősítve az Egyházmegyei Papi Otthonban elhunyt. Lelki üdvéért július 31-én a soproni Szent Mihály-templomban mutatnak be szentmisét 11 órai kezdettel. A szentmisét követően helyezik örök nyugalomra a Szent Mihály-temetőben. 

Szent Lászlót ünneplik Sopronkövesden

2017. július 15. (szombat) 10:00

A Szent László-év alkalmából Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutat be augusztus 5-én 15 órai kezdettel Sopronkövesd határában, az Agg-hegyen található Szent László-kápolnánál (rossz idő esetén a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban), majd megáldja a kápolna új oltárképét, amely Magyarné Derszib Eti festőművész alkotása. A festmény a Győrben őrzött Szent László-hermát ábrázolja. Ezt követően minden jelenlévőt vendégül lát a helyi karitászcsoport. A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit! 

Magyaros László szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. július 15. (szombat) 9:00

Magyaros László újmisés – akit Veres András megyéspüspök június 17-én szentelt pappá a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban – július 3-án szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában. A szentmisén koncelebrált Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, Boros Károly, a szlovákiai Nyékvárkony plébánosa, Dobai Sándor, a Benelux államok nyugalmazott főlelkésze, Kovács Pál újkéri plébános, valamint Schmatovich János, a győri Német Ispita-templom igazgatója. A liturgia alkalmával az oltárra helyezték a vértanú püspök ereklyéjét. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Zsebedics József győr-szigeti plébános.

Mosonmagyaróvári fiatalok zarándokoltak Erdélybe

2017. július 15. (szombat) 8:00

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola ötvenegy hetedik osztályos tanulója az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul program keretében Erdélybe látogatott június 1. és 6. között Makk Zoltán igazgató vezetésével. A mosonmagyaróvári általános iskola igazgatója elmondta, hogy a zarándoklatot előkészítő foglalkozásokon a diákok felidézték az Erdély történetével kapcsolatos ismereteiket, beszélgettek az ott élő magyarság jelenlegi helyzetéről. A hatnapos program pünkösd idejére esett, ezért a felkészítés során kiemelt szerepet kapott az ünnep értelmezése, valamint a 450 éves hagyományra visszatekintő csíksomlyói búcsú története.

A soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére

2017. július 14. (péntek) 15:00

A Sopron történelmi belvárosában található Szent Pál Katolikus Szakkollégium felvételt hirdet egyetemisták részére. Henczel Szabolcs egyetemi lelkész, az intézmény igazgatója, a soproni Szent György-templom plébánosa tájékoztatott arról, hogy a háromemeletes kollégium teljesen felújított épületében huszonhat kétágyas szoba található. A szobákhoz telefon, internet-hozzáférés és fürdőszoba is tartozik. Emeletenként közös konyha, a földszinten mosókonyha, valamint tanulószoba és könyvtár, előadóterem, tornaterem, továbbá sporteszközök állnak a hallgatók rendelkezésére. Jelentkezni 2017. augusztus 13-ig lehet a paulinum.nyme.hu honlapon található jelentkezési lap kitöltésével. A jelentkezési lap mellé egy kézzel írt önéletrajzot, egy motivációs levelet, egy esszét – amelynek témája: Szent László, a magyarság királya –, valamint egy lelkipásztori ajánlást várnak.

Az Eucharisztia megünneplése forrás és csúcspont – Veres András püspök szentmisét mutatott be a győri liturgikus tábor keretein belül

2017. július 13. (csütörtök) 8:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be az orsolyita nővérek győri Szent Anna-templomában július 12-én a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet által szervezett liturgikus tábor keretein belül, amelynek résztvevői az ünnepen szolgáltak. A szentmisén koncelebráltak a tábor vezetői, Kovács Pál újkéri plébános, Henczel Szabolcs, a soproni Szent György-templom plébánosa, egyetemi lelkész, továbbá Németh László általános püspöki helynök, Mogyorósi Márk püspöki titkár és Varga Imre ácsi plébános.

Személyi változások a Győri Egyházmegyében

2017. július 11. (kedd) 10:00

Veres András megyéspüspök a Győri Egyházmegyében 2017. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változtatásokat rendelte el.

Maráz Sándor bősárkányi plébános gyémántmisét mutatott be Agyagosszergényben

2017. július 10. (hétfő) 10:00

Maráz Sándor bősárkányi plébános, kerületi esperes július 9-én szentmisét mutatott be pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából az agyagosszergényi Szent László király-templomban, ahol káplánként szolgált 1960 és '70 között. Az ünnepi szentmisén elmondott prédikációjában a szeretetről és a papi hivatásról elmélkedett. 

Szent Lászlóra és Keresztelő Szent Jánosra emlékeztek Öttevényen

2017. július 9. (vasárnap) 9:00

Az öttevényi Keresztelő Szent János-plébánia június 23-án és 24-én gazdag programsorozattal ünnepelte Szent László királyt és a templom búcsúját. A Keresztelő Szent János-templomban Winkler Zsolt plébános vezetésével június 23-án ünnepélyesen az oltárra helyezték Szent László király ereklyéjét. Ezt követően Medgyesy S. Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) történész docense, a Szent László Társulat társelnöke bemutatta a Szent Lászlóval kapcsolatos irodalmi és zenei emlékeket, kiemelve a 18. században keletkezett, kunszigeti Paksi Márton György-énekeskönyvet, valamint a Győr régiójában készült Gasztonyi-énekeskönyvet. Az előadó e helyi kincsek Szent László-énekeit közösen énekelte a szép számú résztvevővel és az Öttevényi Ifjúsági Kör tagjaival, akik lélekemelő, színvonalas áhítattal tisztelegtek a szent király előtt. Az eseményen közreműködött Koleszár Boróka, a Katolikus Pedagógiai Intézet által meghirdetett országos Szent László-énekverseny harmadik helyezettje is. Az előadást követően a résztvevők – helyi szokás szerint – diktálva énekelt körmenetet tartottak a templom falain kívül a lovagkirály ereklyéjével, majd  Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora ismertette Szent László koponyaereklyéjének természettudományos vizsgálatát. 

Szent Lászlóra és Halmos Lászlóra emlékeztek Győr-Újvárosban

2017. július 9. (vasárnap) 8:00

Július 2-án, az évközi idő 13. vasárnapján a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban az ünnepi szentmise előtt bemutatták azt a Szent Lászlót ábrázoló emlékplakettekkel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa Rómában a május 31-i általános kihallgatás alkalmával áldott meg. A gyertyán látható emlékplaketteket Lebó Ferenc szobrászművész, éremművész készítette. A szentmise keretein belül felhangzott Halmos László Magyar mise című műve. A szertartás zenei szolgálatát végzők így emlékeztek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina-kórusának alapító karnagyára halálának huszadik évfordulóján.

Szabadtéri szentmisét mutattak be Kónyban Casciai Szent Rita tiszteletére

2017. július 8. (szombat) 8:00

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szabadtéri szentmisét mutatott be Kónyban, a Casciai Szent Ritát ábrázoló szobor előtt május 25-én. A szentmisén koncelebrált Csóka Gáspár OSB, Brezina Balázs kónyi plébános, Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, Mészáros Miklós peresznyei plébános, valamint Péntek József nyugalmazott plébános. Pápai Lajos szentbeszédében kiemelte, Rita megtalálta azt a kincset, amelyért odaadta mindenét: hogy csak Istennek szolgálhasson. Ezért cserébe Isten szentjei közé emelte, és még életében megjelölte homlokát az isteni stigmával. A szentmise végén a nyugalmazott főpásztor megáldotta a hívek által hozott rózsákat. Ezt követően a helyi néptáncegyüttes eltáncolta a kónyi verbunkot. 

Szalai Kálmán pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját ünnepelték Hegyeshalomban

2017. július 7. (péntek) 9:00

Különleges ünnepre gyűltek össze a hívek július 1-jén Hegyeshalomban: Szalai Kálmán plébános pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából mutatott be szabadtéri szentmisét a Szent Bertalan-templom melletti Szigethy Attila téren.

Enesei diákok jártak a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhelyében

2017. július 7. (péntek) 8:00

Június 30-án került sor a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Kincsesműhely című programsorozatának legutóbbi alkalmára, amelyen az Enesei Általános Iskola diákjai vettek részt. A foglalkozást Pintérné Rácz Krisztina múzeumpedagógus vezette. 

Mária nem kételkedett, mi se kételkedjünk! – Veres András ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kópházán

2017. július 5. (szerda) 17:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke július 2-án a kópházi Sarlós Boldogasszony-kegytemplomban ünnepi szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tizenhat kópházi és harkai fiatalnak. A szentmisén koncelebrált Németh Antal kópházi plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár. A főpásztor gradistyei horvát nyelven köszöntötte a jelenlévőket a kegytemplom felszentelésének 245. évfordulóján, kérve Istent, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására áldja meg a közösséget, „amelyben horvátok és magyarok együtt élnek, és dicsőítik az Istent, a jóság és a béke forrását”.