Szent László király az életszentségben is példa számunkra – Veres András püspök ünnepi szentmisét mutatott be Agyagosszergényben

2017. június 30. (péntek) 8:00

Június 25-én Veres András győri megyéspüspök búcsúi szentmisét celebrált az agyagosszergényi Szent László király-templomban. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta a belülről felújított templomot. A szentmisén koncelebrált a község szülötte, Németh László általános püspöki helynök, Szarka Gábor agyagosszergényi plébános, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Magyaros László szentmisét mutat be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére

2017. június 29. (csütörtök) 8:00

Július 3-án, hétfőn Magyaros László szentmisét mutat be Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére Győrben, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában 18 órai kezdettel. A szentmise végén újmisés áldásban részesíti a jelenlévőket. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Szent László-ünnep a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban

2017. június 29. (csütörtök) 7:00

A győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templomban ünnepi szentmisét mutatnak be Szent László király tiszteletére július 2-án, vasárnap 10 óra 30 perckor. A szentmise keretein belül meggyújtják azt a Szent Lászlót ábrázoló képpel díszített olajgyertyát, amelyet Ferenc pápa áldott meg. 

Áve, égi Király híve! – Szent Lászlót ünnepelték Győrben

2017. június 28. (szerda) 8:00

Győrben, a Dunakapu téren zarándokok sokasága jelenlétében ünnepelték Szent Lászlót liturgikus emléknapján, június 27-én. A hívek Lászlót dicsérő régi és új énekekkel, imádságokkal készültek a liturgiára. A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatta be. A szentmisén koncelebráló paptestvérek és az asszisztencia ünnepi menetben kísérte a Káptalandombról a Szent László-hermát a Dunakapu térre. A főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás mellett koncelebrált Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a szomszédos országok püspöki konferenciáinak képviselői.

Csajkovszkij versenyművét játszotta Bogányi Gergely a Szent László-napokon

2017. június 27. (kedd) 9:00

Június 26-án a Szent László-napok ünnepi koncertjének szólistája volt Bogányi Gergely. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjére megtelt a győri Dunakapu téren felállított nézőtér.

Ami a herma mélyén van – Konferencia a lovagkirályról Győrben

2017. június 27. (kedd) 8:00

2011-ben négy napra felnyitották a Szent László koponyaereklyéjét tartalmazó hermát, ami átfogó tudományos kutatásnak lett a kiindulópontja. Többek között e vizsgálat eredményeit mutatta be az a konferencia, amelyet június 26-án rendeztek a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben.

László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

2017. június 26. (hétfő) 20:30

A Győri Egyházmegye a város közelmúltban kialakított rendezvényterére, a Dunakapu térre hívott vesperást imádkozni a szent király ünnepnapjának előestéjén. A Szent László-napok keretében végzett imádságot Veres András győri megyéspüspök vezette a szabadtéri színpadon.

Zenés történeti iskoladrámát mutattak be Győrben a két király, László és Salamon küzdelméről

2017. június 26. (hétfő) 20:00

Történeti iskoladrámát adott elő június 26-án a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, a Szent László-napok keretében a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat. Illei János (1725―1794) jezsuita drámaíró László és Salamon konfliktusát bemutató darabját dolgozták fel.

Egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat

2017. június 26. (hétfő) 8:00

Június 25-én 22 órakor egyházzenei áhítattal kezdődött a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-napok programsorozat a győr-révfalui Szentháromság-templomban. Az egyházzenei áhítatot Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző vezette. Az eseményen közreműködött Bajnai Mária hegedűművész, a Győri Filharmonikus Zenekar tagja, Baross Loretta énekművész, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének magánének tanára, Giczi Balázs, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, Lunczer Vivien, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke és Pődör Lea, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora, valamint Soós Gábor orgonaművész, a győri Szent Imre-templom karnagya. A program elején Veres András győri megyéspüspök köszöntötte a résztvevőket.

Veres András Mosonmagyaróváron: Szent László előbb volt szent életű, mint király

2017. június 25. (vasárnap) 22:00

Június 25-én Mosonmagyaróváron Veres András győri megyéspüspök a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan ünnepi szentmisét mutatott be a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban, amely mellett elkészült az egykori Szent László-kápolna alapjait jelző emléktábla. A szentmise előtt Bodó Zoltán plébános köszöntötte a megyéspüspököt. 

Nyitott kapukkal – A család értéke áll az idei KATTÁRS középpontjában

2017. június 25. (vasárnap) 20:30

Szentmisével és hivatalos megnyitóval vette kezdetét a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) Győrben június 25-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate bizottsága által ötödször megrendezett esemény idei mottója: „A család szeretete az Egyház öröme”.

Nyíregyházára érkezett Szent László koponyacsont-ereklyéje

2017. június 24. (szombat) 19:30

Történelmi esemény részesei lehettek a nyíregyháziak június 23-án, amikor városukban köszönthették hazánk egyik legfontosabb kincsét, Szent László király Győrben őrzött koponyacsont-ereklyéjét, melyet Veres András győri megyéspüspök és Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, az ereklye őre kísértek el. Az ereklye a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Szent László-évi központi ünnepségére érkezett, melyet Szabolcs községben, a lovagkirály által 1092-ben összehívott nemzeti zsinat helyszínén tartottak június 23-án.

Szent László-napok Győr belvárosában

2017. június 24. (szombat) 18:00

Zarándoklat és találkozás, hagyomány és élmény, hit és öröm – ezekkel a hívószavakkal szervezi a Győri Egyházmegye Szent László király jubileumi évének kiemelt eseménysorozatát Győr belvárosában. A programokat ezúton ismertetjük. 

Holnap kezdődik a KATTÁRS Győr belvárosában

2017. június 24. (szombat) 18:00

Június 25-én, vasárnap reggeltől, június 27-én, kedd estig tart a Katolikus Társadalmi Napok idei rendezvénysorozata Győr belvárosában. A nagyszabású programsorozat tartalmas és szórakoztató időtöltést, igényes zenei koncerteket kínál mind a fiataloknak, mind a családos és felnőtt korosztály számára, kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal, számos egyházi és civil szervezet részvételével. A június 25-én, vasárnap 14 órakor kezdődő megnyitón, amely a Dunakapu téri szabadtéri színpadon lesz, ünnepi beszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Habsburg-Lotharingiai Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete és Borkai Zsolt, Győr város polgármestere. Bővebb információkat a folyamatosan frissülő https://kattars.hu/program/kattars-2017 oldalon találnak.

Szent László-ünnep Agyagosszergényben és Mosonmagyaróváron

2017. június 24. (szombat) 17:00

Veres András győri megyéspüspök június 25-én, vasárnap Agyagosszergényben, a Szent László király plébániatemplomban búcsúi szentmisét celebrál és megáldja a belülről felújított templomot. A főpásztor ugyanezen a napon ünnepi szentmisét mutat be a mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébániatemplomban 16 órai kezdettel. A szentmisét követően, 17 órakor megemlékezést tartanak a Szent László téren, amelynek keretében köszöntőt mond Vida István, a Szent László Emlékbizottság tagja. A Szent László tiszteletére emelt emlékoszlopot felavatja Thullner István helytörténész, majd megáldja Veres András megyéspüspök. Az eseményen ünnepi beszédet mond Szörényi László irodalomtörténész, professor emeritus, közreműködik a Theatrum Ad Flexum színtársulata, a Kühne Koncert Fúvószenekar, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

Győrből Nyíregyházára érkezik Szent László király koponyaereklyéje

2017. június 23. (péntek) 10:00

A Szent László-évben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központi ünnepségét június 24-én tartják Szabolcs községben. A szentmise előtt és után a jelenlevők tiszteletüket tehetik a lovagkirály koponyaereklyéje előtt.

Műveltségi vetélkedőt szerveztek Szent László király jubileumi évében Mosonmagyaróváron

2017. június 23. (péntek) 8:00

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából műveltségi vetélkedőt hirdetett a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia, valamint a mosoni Nepomuki Szent János Plébániához tartozó általános iskolák felső tagozatos hittanos tanulói számára. A lovagi torna hagyományához hasonlóan a résztvevők hétpróbát teljesítettek háromfős csapatokban. Az első hat feladatot a versenyzők 2017. március 1. és május 15. között oldották meg az interneten keresztül. A műveltségi vetélkedő döntőjére 2017. május 31-én került sor a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában. A döntőbe 48 hittanos tanuló jutott tovább az előzetes feladatok megoldásai alapján. 

A Győri Egyházmegye óvodapedagógusainak sikere a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László-évben meghirdetett pályázatán

2017. június 22. (csütörtök) 20:00

A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából írt ki pályázatokat diákoknak és pedagógusoknak, melyekre 175 intézményből összesen 716 alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó-, rajz-, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázatkiírás során megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak. Alberto Bottari de Castello, hazánk apostoli nunciusa adta át a díjakat a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) által kiírt Szent László-évi pályázatok nyerteseinek. Az eseményre a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében került sor május 29-én. A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Óvoda Nefelejcs csoportjának két óvónője, Téringerné Ötvös Éva és Zadraveczné Jámbor Anett pályázatával harmadik helyezést ért el, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezető óvodapedagógusa, Farkasné Márk Zsuzsanna munkájáért különdíjban részesült.

Boldog Apor Vilmos gyerekszemmel – A vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése

2017. június 21. (szerda) 20:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja által Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett, általános iskolás diákok számára kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére június 16-án került sor. A díjakat Veres András megyéspüspök adta át a győri Püspökvárban, Apor Vilmos vértanúságának helyszínén. 

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kapuváron

2017. június 20. (kedd) 9:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban június 10-én hatvannyolc diáknak és három felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos nyugalmazott püspök. A szentmisén koncelebrált Radó Tamás, a kapuvári Szent Anna-templom plébánosa, Bernáth Krisztián káplán, Lőrincz Béla vitnyédi plébános, valamint Kiss G. Barnabás OFM detroiti plébános.