Műveltségi vetélkedőt szerveztek Szent László király jubileumi évében Mosonmagyaróváron

2017. június 23. (péntek) 8:00

A Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából műveltségi vetélkedőt hirdetett a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia, valamint a mosoni Nepomuki Szent János Plébániához tartozó általános iskolák felső tagozatos hittanos tanulói számára. A lovagi torna hagyományához hasonlóan a résztvevők hétpróbát teljesítettek háromfős csapatokban. Az első hat feladatot a versenyzők 2017. március 1. és május 15. között oldották meg az interneten keresztül. A műveltségi vetélkedő döntőjére 2017. május 31-én került sor a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában. A döntőbe 48 hittanos tanuló jutott tovább az előzetes feladatok megoldásai alapján. 

A Győri Egyházmegye óvodapedagógusainak sikere a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László-évben meghirdetett pályázatán

2017. június 22. (csütörtök) 20:00

A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából írt ki pályázatokat diákoknak és pedagógusoknak, melyekre 175 intézményből összesen 716 alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó-, rajz-, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázatkiírás során megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak. Alberto Bottari de Castello, hazánk apostoli nunciusa adta át a díjakat a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) által kiírt Szent László-évi pályázatok nyerteseinek. Az eseményre a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében került sor május 29-én. A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Óvoda Nefelejcs csoportjának két óvónője, Téringerné Ötvös Éva és Zadraveczné Jámbor Anett pályázatával harmadik helyezést ért el, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezető óvodapedagógusa, Farkasné Márk Zsuzsanna munkájáért különdíjban részesült.

Boldog Apor Vilmos gyerekszemmel – A vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése

2017. június 21. (szerda) 20:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja által Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett, általános iskolás diákok számára kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére június 16-án került sor. A díjakat Veres András megyéspüspök adta át a győri Püspökvárban, Apor Vilmos vértanúságának helyszínén. 

Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szentmise keretében szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Kapuváron

2017. június 20. (kedd) 9:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban június 10-én hatvannyolc diáknak és három felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos nyugalmazott püspök. A szentmisén koncelebrált Radó Tamás, a kapuvári Szent Anna-templom plébánosa, Bernáth Krisztián káplán, Lőrincz Béla vitnyédi plébános, valamint Kiss G. Barnabás OFM detroiti plébános. 

Hitvallás-exkluzív: Szorongásból művészet

2017. június 19. (hétfő) 10:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Háy János író-költő-képzőművésszel egy rendhagyó irodalom óra keretében beszélgettem az Apor-iskola tizenkettedikes tanulói körében. Elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen érzés egy írónak bekerülni az érettségi tételek közé. Annyi más témánk volt.

Úrnapja Bajon és Kapuváron

2017. június 19. (hétfő) 8:00

Június 18-án ünnepeltük Krisztus szent Testének és Vérének ünnepét, Úrnapját. Az ünnep alkalmából a baji Assisi Szent Ferenc-templomban szentmisét mutatott be Váradi Kristóf tatai segédlelkész. Szentbeszédében kiemelte, számunkra, keresztények számára a felkelő nap Jézus Krisztus, akiből erőt merítünk. A büszkeségünk az, hogy Jézus köztünk van, Isten gyermekeiként általa nyerjük méltóságunkat – hangsúlyozta Váradi Kristóf.

A jólétben élő közösség betegsége a „lelki alultápláltság” – Úrnapja a Káptalandombon

2017. június 18. (vasárnap) 20:00

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 18-án, Úrnapján, Krisztus szent Testének és Vérének ünnepén szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren, majd körmenetet vezetett a Káptalandombon. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István, a Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár. 

Ferenc pápa Székely Jánost nevezte ki a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspökévé

2017. június 18. (vasárnap) 17:00

Ferenc pápa június 18-án Székely Jánost, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki, áthelyezve őt febianai címzetes püspöki székéből és segédpüspöki hivatalából.

Az áldozatvállalás mértéke a krisztusi mérték – Veres András püspök áldozópappá szentelte Magyaros László diakónust

2017. június 17. (szombat) 20:00

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 17-én szentmise keretében áldozópappá szentelte Magyaros László diakónust a Győri Egyházmegye papságának jelenlétében.  Az ünnepnek a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom adott otthont. 

A Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése

2017. június 16. (péntek) 9:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja szeretettel hív és vár mindenkit a Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére, amelyre június 16-án 17 órai kezdettel kerül sor. A díjakat Veres András megyéspüspök adja át a győri Püspökvárban.

Úrnapja a Káptalandombon

2017. június 13. (kedd) 15:00

Június 18-án, vasárnap, Úrnapja ünnepén 9 órakor Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be és körmenetet vezet a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Győri Egyházmegye

Körmenettel ünnepelték a Szentháromság vasárnapját Kapuváron

2017. június 13. (kedd) 8:00

A Szentháromság vasárnapján, június 11-én a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban ünnepi szentmisét mutatott be Bernáth Krisztián káplán. Bernáth Krisztián a szentmise elején mondott elmélkedésében rámutatott arra, hogy a keresztség révén mindannyian közvetlen kapcsolatban vagyunk az Atyával, a Fiúval, és a Szentlélekkel. A szertartást követően a hívek Bernáth Krisztián vezetésével körmenetben vonultak közös imádságra a Szentháromság-kápolnához, amely Kapuvár nyugati városrészén található. 

Papszentelés a Győri Egyházmegyében

2017. június 12. (hétfő) 15:30

A győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szenteli Magyaros László diakónust június 17-én, szombaton, 10 órai kezdettel. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Szentmise a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2017. június 12. (hétfő) 15:00

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére felajánlott szentmisét Boldvai Márton Bertalan O.Praem. mutatja be június 13-án, kedden, 12 órai kezdettel a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Hitvallás-exkluzív: Isten felülmúlja várakozásainkat

2017. június 12. (hétfő) 10:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Június 17-én, a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Veres András megyéspüspök áldozópappá szenteli Magyaros László diakónust a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Júniusi számunkban vele beszélgettem hitről, hivatásról, elköteleződésről.

Képriport – Mészáros Miklós megáldotta a zsirai rózsafüzér társulat templomi zászlaját

2017. június 11. (vasárnap) 22:00

Június 11-én, Szentháromság vasárnapján, az ünnepi szentmise keretében Mészáros Miklós plébános megáldotta a helyi rózsafüzér társulat közelmúltban restaurált templomi zászlaját a zsirai Szent Lőrinc-templomban. A restaurálás a társulati tagok nagylelkű adományából valósult meg.  

Kovács Pál újkéri plébános bemutatta „Az irgalmasság bajnokai” című kötetét Kapuváron

2017. június 11. (vasárnap) 8:00

Kovács Pál, az újkéri, a sopronhorpácsi, a szopori és a tompaládonyi hívek plébánosa június 6-án a kapuvári Szent Anna-plébánia közösségi termében mutatta be Az irgalmasság bajnokai című kötetét, amelybe az irgalmasság szentévében elmondott homíliáit gyűjtötte egybe a hívek biztatására. A felvidéki Mátyusföld Galánta városából származó fiatal pap káplánként szolgált a kapuvári Szent Anna-plébánián 2010 és 2012 között. 

Pünkösdölés Peresztegen

2017. június 10. (szombat) 11:00

Néhány évvel ezelőtt Peresztegen felelevenítették a pünkösdölés, a pünkösdi királynéjárás hagyományát. A régi népszokás szerint házról házra jártak a lányokból álló csoportok, legfiatalabb társukat vezetve, aki a pünkösdi királyné szerepét játszotta. Ebből a hagyományból állítottak össze előadást a peresztegiek. A műsort június 3-án, Pünkösd vigíliáján a sopronszécsényi Szent Vid-templomnál, valamint június 4-én, a peresztegi Szent Miklós-templomnál, a pünkösdi szentmisét követően adták elő. (A mai Pereszteg község Sopronszécsény és Pereszteg egyesítéséből jött létre.) A lányok fehérbe öltözve a Szentlélek eljöveteléről énekeltek, közben szintén fehér színű kendőből sátrat formáltak a pünkösdi királynéknak választott társaik fölött. A pünkösdölés végén bő termést és termékenységet kívántak. 

A győri Szent Imre-templom felszentelésének 74. évfordulóját ünnepelték

2017. június 10. (szombat) 10:00

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel a templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a Szent Imre-plébánia közössége június 3-án, Pünkösd előestéjén, a felszentelés 74. évfordulóján. Az ünnepi szentmisét Árus-Kovács Gábor nemesszalóki plébános mutatta be. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosa. 

Elkészült a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója

2017. június 10. (szombat) 9:00

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve országos logópályázatot írt ki a kongresszus titkársága április 25-én. A felhívásra több, mint 140 pályamű érkezett. A beérkezett alkotásokat színesben és fekete-fehérben kinyomtatva juttatták el a zsűrinek, akik semmit sem tudtak az alkotókról. A zsűri tagjai voltak: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Vittore Boccardi S.S.S. újságíró, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának titkára; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke; Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; valamint Szalay Miklós DLA tervezőgrafikus.