Hitvallás-exkluzív: Szorongásból művészet

2017. június 19. (hétfő) 10:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Háy János író-költő-képzőművésszel egy rendhagyó irodalom óra keretében beszélgettem az Apor-iskola tizenkettedikes tanulói körében. Elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen érzés egy írónak bekerülni az érettségi tételek közé. Annyi más témánk volt.

Úrnapja Bajon és Kapuváron

2017. június 19. (hétfő) 8:00

Június 18-án ünnepeltük Krisztus szent Testének és Vérének ünnepét, Úrnapját. Az ünnep alkalmából a baji Assisi Szent Ferenc-templomban szentmisét mutatott be Váradi Kristóf tatai segédlelkész. Szentbeszédében kiemelte, számunkra, keresztények számára a felkelő nap Jézus Krisztus, akiből erőt merítünk. A büszkeségünk az, hogy Jézus köztünk van, Isten gyermekeiként általa nyerjük méltóságunkat – hangsúlyozta Váradi Kristóf.

A jólétben élő közösség betegsége a „lelki alultápláltság” – Úrnapja a Káptalandombon

2017. június 18. (vasárnap) 20:00

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 18-án, Úrnapján, Krisztus szent Testének és Vérének ünnepén szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren, majd körmenetet vezetett a Káptalandombon. A szentmisén koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Bognár István, a Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár. 

Ferenc pápa Székely Jánost nevezte ki a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspökévé

2017. június 18. (vasárnap) 17:00

Ferenc pápa június 18-án Székely Jánost, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét a Szombathelyi Egyházmegye megyéspüspökévé nevezte ki, áthelyezve őt febianai címzetes püspöki székéből és segédpüspöki hivatalából.

Az áldozatvállalás mértéke a krisztusi mérték – Veres András püspök áldozópappá szentelte Magyaros László diakónust

2017. június 17. (szombat) 20:00

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke június 17-én szentmise keretében áldozópappá szentelte Magyaros László diakónust a Győri Egyházmegye papságának jelenlétében.  Az ünnepnek a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom adott otthont. 

A Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése

2017. június 16. (péntek) 9:00

A Győr Egyházmegyei Vagyonkezelő Központ Szent László Látogatóközpontja szeretettel hív és vár mindenkit a Boldog Apor Vilmos vértanú püspök tiszteletére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére, amelyre június 16-án 17 órai kezdettel kerül sor. A díjakat Veres András megyéspüspök adja át a győri Püspökvárban.

Úrnapja a Káptalandombon

2017. június 13. (kedd) 15:00

Június 18-án, vasárnap, Úrnapja ünnepén 9 órakor Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be és körmenetet vezet a győri Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Győri Egyházmegye

Körmenettel ünnepelték a Szentháromság vasárnapját Kapuváron

2017. június 13. (kedd) 8:00

A Szentháromság vasárnapján, június 11-én a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban ünnepi szentmisét mutatott be Bernáth Krisztián káplán. Bernáth Krisztián a szentmise elején mondott elmélkedésében rámutatott arra, hogy a keresztség révén mindannyian közvetlen kapcsolatban vagyunk az Atyával, a Fiúval, és a Szentlélekkel. A szertartást követően a hívek Bernáth Krisztián vezetésével körmenetben vonultak közös imádságra a Szentháromság-kápolnához, amely Kapuvár nyugati városrészén található. 

Papszentelés a Győri Egyházmegyében

2017. június 12. (hétfő) 15:30

A győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szenteli Magyaros László diakónust június 17-én, szombaton, 10 órai kezdettel. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Szentmise a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére

2017. június 12. (hétfő) 15:00

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére felajánlott szentmisét Boldvai Márton Bertalan O.Praem. mutatja be június 13-án, kedden, 12 órai kezdettel a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Hitvallás-exkluzív: Isten felülmúlja várakozásainkat

2017. június 12. (hétfő) 10:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Június 17-én, a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Veres András megyéspüspök áldozópappá szenteli Magyaros László diakónust a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Júniusi számunkban vele beszélgettem hitről, hivatásról, elköteleződésről.

Kovács Pál újkéri plébános bemutatta „Az irgalmasság bajnokai” című kötetét Kapuváron

2017. június 11. (vasárnap) 8:00

Kovács Pál, az újkéri, a sopronhorpácsi, a szopori és a tompaládonyi hívek plébánosa június 6-án a kapuvári Szent Anna-plébánia közösségi termében mutatta be Az irgalmasság bajnokai című kötetét, amelybe az irgalmasság szentévében elmondott homíliáit gyűjtötte egybe a hívek biztatására. A felvidéki Mátyusföld Galánta városából származó fiatal pap káplánként szolgált a kapuvári Szent Anna-plébánián 2010 és 2012 között. 

Pünkösdölés Peresztegen

2017. június 10. (szombat) 11:00

Néhány évvel ezelőtt Peresztegen felelevenítették a pünkösdölés, a pünkösdi királynéjárás hagyományát. A régi népszokás szerint házról házra jártak a lányokból álló csoportok, legfiatalabb társukat vezetve, aki a pünkösdi királyné szerepét játszotta. Ebből a hagyományból állítottak össze előadást a peresztegiek. A műsort június 3-án, Pünkösd vigíliáján a sopronszécsényi Szent Vid-templomnál, valamint június 4-én, a peresztegi Szent Miklós-templomnál, a pünkösdi szentmisét követően adták elő. (A mai Pereszteg község Sopronszécsény és Pereszteg egyesítéséből jött létre.) A lányok fehérbe öltözve a Szentlélek eljöveteléről énekeltek, közben szintén fehér színű kendőből sátrat formáltak a pünkösdi királynéknak választott társaik fölött. A pünkösdölés végén bő termést és termékenységet kívántak. 

A győri Szent Imre-templom felszentelésének 74. évfordulóját ünnepelték

2017. június 10. (szombat) 10:00

1943. június 3-án, áldozócsütörtökön Apor Vilmos püspök szentelte fel a templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét. Erre emlékezett a Szent Imre-plébánia közössége június 3-án, Pünkösd előestéjén, a felszentelés 74. évfordulóján. Az ünnepi szentmisét Árus-Kovács Gábor nemesszalóki plébános mutatta be. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosa. 

Elkészült a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logója

2017. június 10. (szombat) 9:00

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve országos logópályázatot írt ki a kongresszus titkársága április 25-én. A felhívásra több, mint 140 pályamű érkezett. A beérkezett alkotásokat színesben és fekete-fehérben kinyomtatva juttatták el a zsűrinek, akik semmit sem tudtak az alkotókról. A zsűri tagjai voltak: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Vittore Boccardi S.S.S. újságíró, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának titkára; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke; Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; valamint Szalay Miklós DLA tervezőgrafikus.

Országos gyűjtést hirdet a püspöki konferencia az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. június 10. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án és 7-én megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára június 8-án sajtótájékoztatón ismertette az ülésen tárgyalt témákat.

A magyar hősökre emlékeztek Kapuváron

2017. június 5. (hétfő) 13:00

Június 4-én, pünkösdvasárnap a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban szentmisét mutatott be Radó Tamás plébános a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. 

A Szűzanya közbenjárását kérve jutunk közelebb Istenhez – Veres András püspök szentbeszédet mondott a csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjén

2017. június 5. (hétfő) 12:00

A csíksomlyói búcsúi szentmisét június 3-án a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben mutatta be Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa. Az ünnepen szentbeszédet mondott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén koncelebrált többek között Jakubinyi György-Miklós gyulafehérvári érsek és Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének miniszter generálisa, Orbán Szabolcs OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke, Urbán Erik OFM csíksomlyói kegyhelyigazgató, továbbá Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, valamint a Győri Egyházmegye képviseletében Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Szanyi siker a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László-évi pályázatának díjkiosztóján

2017. június 5. (hétfő) 11:00

Alberto Bottari de Castello, hazánk apostoli nunciusa adta át a díjakat a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) által kiírt Szent László-évi pályázatok nyerteseinek. Az eseményre a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében került sor május 29-én. A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából írt ki pályázatokat diákoknak és pedagógusoknak, melyekre 175 intézményből összesen 716 alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó, rajz, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázati kiírással megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak. A megmérettetés résztvevőinek olyan programot kellett szervezniük tanítványaikkal, amelynek középpontjában Szent László király áll. A szervezett eseményekről a pedagógusok dokumentációt készítettek. A Győri Egyházmegyét a szanyi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanára, Kemény Éva 8. osztályos tanítványával, Péter Richárddal képviselte a díjkiosztón. Kemény Éva az 5-10. évfolyamos diákoknak szervezett program kategóriájában első helyezést ért el. A díjnyertes kezdeményezésről ITT olvashatnak bővebben.  

Megjelent a júniusi Hitvallás

2017. június 5. (hétfő) 10:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, júniusi számát teljes egészében Szent László királyunknak szenteltük. Címlapunkon Németh László általános püspöki helynök atya gondolatai olvashatóak, s bemutatjuk a június 25-27. között Győrben megrendezendő Szent László-napok és KATTÁRS rendezvényt (12-13. oldal). Júniusi számunkban beszélgetést olvashatnak Magyaros László szentelendő papnövendékkel (11. oldal), beszámolunk az idei Szeretet Napokról (2. oldal), illetve megszólaltatjuk Háy János író-költő-képzőművészt (18. oldal). Kulturális rovatunk (16-17. oldal), egyházmegyei híreink (2-5. oldal) és lelkiségi írásaink mellett a Szent László-év alkalmából lelki útravalót (17. oldal), illetve Pünkösd ünnepére egy imádságot nyújtunk át (hátlap).