Országos gyűjtést hirdet a püspöki konferencia az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére

2017. június 10. (szombat) 8:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án és 7-én megtartotta nyári rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára június 8-án sajtótájékoztatón ismertette az ülésen tárgyalt témákat.

A magyar hősökre emlékeztek Kapuváron

2017. június 5. (hétfő) 13:00

Június 4-én, pünkösdvasárnap a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban szentmisét mutatott be Radó Tamás plébános a magyar hősök emlékünnepe alkalmából, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. 

A Szűzanya közbenjárását kérve jutunk közelebb Istenhez – Veres András püspök szentbeszédet mondott a csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjén

2017. június 5. (hétfő) 12:00

A csíksomlyói búcsúi szentmisét június 3-án a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben mutatta be Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa. Az ünnepen szentbeszédet mondott Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szentmisén koncelebrált többek között Jakubinyi György-Miklós gyulafehérvári érsek és Michael Anthony Perry, a Kisebb Testvérek Rendjének miniszter generálisa, Orbán Szabolcs OFM, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke, Urbán Erik OFM csíksomlyói kegyhelyigazgató, továbbá Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, valamint a Győri Egyházmegye képviseletében Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Szanyi siker a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László-évi pályázatának díjkiosztóján

2017. június 5. (hétfő) 11:00

Alberto Bottari de Castello, hazánk apostoli nunciusa adta át a díjakat a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) által kiírt Szent László-évi pályázatok nyerteseinek. Az eseményre a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében került sor május 29-én. A Katolikus Pedagógiai Intézet a Szent László-év alkalmából írt ki pályázatokat diákoknak és pedagógusoknak, melyekre 175 intézményből összesen 716 alkotás és pályamunka érkezett. A tizenegy versenyszám között volt fotó, rajz, tárgyalkotó kategória, valamint kreatív műveltségi vetélkedő is. A pályázati kiírással megszólították az óvodapedagógusokat, valamint azokat a tanárokat is, akik kiemelt figyelmet igénylő diákokkal foglalkoznak. A megmérettetés résztvevőinek olyan programot kellett szervezniük tanítványaikkal, amelynek középpontjában Szent László király áll. A szervezett eseményekről a pedagógusok dokumentációt készítettek. A Győri Egyházmegyét a szanyi Szent Anna Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanára, Kemény Éva 8. osztályos tanítványával, Péter Richárddal képviselte a díjkiosztón. Kemény Éva az 5-10. évfolyamos diákoknak szervezett program kategóriájában első helyezést ért el. A díjnyertes kezdeményezésről ITT olvashatnak bővebben.  

Megjelent a júniusi Hitvallás

2017. június 5. (hétfő) 10:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, júniusi számát teljes egészében Szent László királyunknak szenteltük. Címlapunkon Németh László általános püspöki helynök atya gondolatai olvashatóak, s bemutatjuk a június 25-27. között Győrben megrendezendő Szent László-napok és KATTÁRS rendezvényt (12-13. oldal). Júniusi számunkban beszélgetést olvashatnak Magyaros László szentelendő papnövendékkel (11. oldal), beszámolunk az idei Szeretet Napokról (2. oldal), illetve megszólaltatjuk Háy János író-költő-képzőművészt (18. oldal). Kulturális rovatunk (16-17. oldal), egyházmegyei híreink (2-5. oldal) és lelkiségi írásaink mellett a Szent László-év alkalmából lelki útravalót (17. oldal), illetve Pünkösd ünnepére egy imádságot nyújtunk át (hátlap).

Székesegyházi szentmisék a győr-belvárosi Magyar Ispita-templomban és az orsolyita nővérek Szent Anna-templomában

2017. június 4. (vasárnap) 10:30

2017. május 15-től novemberig, a felújítási munkálatok első szakaszában a Nagyboldogasszony-székesegyház zárva tart. A felújítás ideje alatt sem maradnak el a székesegyházi szentmisék, ezeket a győr-belvárosi plébániához tartozó templomokban, változatlan időpontokban mutatják be: hétfőtől szombatig a reggeli, 6 óra 45 perckor, valamint az esti, 18 órakor kezdődő szertartások a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatt található Magyar Ispita-templomban lesznek. A vasárnapi és az ünnepnapi szentmiséket az orsolyita nővérek Apáca utca 41. szám alatt található Szent Anna-templomában mutatják be 8 óra 30 perckor, 10 órakor, 12 órakor, valamint 18 órakor. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a székesegyházi szentmisékre! 

Pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása

2017. június 4. (vasárnap) 10:00

Pünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén június 4-én ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszténak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét Győrben a bencés öregdiák-találkozón

2017. június 4. (vasárnap) 7:30

Az egykori bencés diákok május 20-án, szombaton tartott találkozója a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban ünnepi szentmisével vette kezdetét, melyet a Czuczor Gergely-gimnáziumban 45 éve érettségizett Ternyák Csaba egri érsek mutatott be a bencés papokkal együtt.

Hitben megerősödve hazatérni Csíksomlyóról – Interjú Veres András győri megyéspüspökkel

2017. június 2. (péntek) 15:00

Az idei csíksomlyói búcsúi szentmisét – amelyet a Duna Televízió, az erdélyi Mária Rádió és a kegyhely honlapja élőben közvetít – június 3-án, helyi idő szerint 12.30-tól (közép-európai idő szerint 11.30-tól) tartják a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. Az ünnepen szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Borsodi L. László, a Csíksomlyó Üzenete című folyóirat szerkesztője, a Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense többek között a csíksomlyói ünnepről kérdezte a főpásztort.

Apor-ünnep a szanyi Szent Anna-iskolában

2017. június 2. (péntek) 10:00

A szanyi Szent Anna-iskola nagy tisztelettel tekint Boldog Apor Vilmos vértanú püspökre, akinek május 23-i ünnepén idén is szentmisét és koszorúzást tartottak. A diákok az iskolazászló vezetésével vonultak át a templomba, ahol Veres András megyéspüspök mutatott be szentmisét. A főpásztor fogadására szóló latin nyelvű ének hangjaira bevonuló megyéspüspököt köszöntötte Tóth Tibor igazgató, valamint a Plébániai Tanácsadó Testület alelnöke.

Orbán-napi ünnep Bajon

2017. június 1. (csütörtök) 12:00

Május 25-én ünnepeljük Szent Orbán napját, aki a kádárok, kocsmárosok és a szőlőtermesztők, és borászok védőszentje. A néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja, de az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért a baji szőlőhegyben, a szőlőskertek között tizennégy éve szobrot emeltek számára. A baji szőlősgazdák a szent emléknapját követő hétvégén Orbán-napi litánia keretében kérik Szent Orbán közbenjárását a jó szőlőtermésért. Május 28-án, Urunk mennybemenetelének ünnepén a baji hívek Kovács Csaba Albert tatai plébános vezetésével Szent Orbánhoz folyamodtak segítségért jó és egészséges szőlőtermést kérve. A litániát követően került sor a Magyar Népművelődők Egyesülete által, Baj Község Önkormányzata részére adományozott „Önkormányzatok a közművelődésért” díj elismerő okleveleinek átadására. A település híveinek eddigi munkánk elismeréseképpen a Baji Római Katolikus Egyházközség képviselője is átvehette az oklevelet. Az ünnepélyes eseményeket követően, a hegy borosgazdái vendégül látták a megjelenteket, és mindenki megbizonyosodhatott a Szent Orbánra bízott szőlőkből készült hegy-levének minőségéről.

A soproni Szent Imre-plébánia önkénteseinek bécsi zarándoklata

2017. június 1. (csütörtök) 11:00

Május 13-án, a fatimai jelenések 100. évfordulóján mintegy kilencvenen indultunk a soproni Szent Imre-plébánia önkéntes segítői számára szervezett buszos kirándulásra és zarándoklatra Bécsbe, Ausztria fővárosába. A nap folyamán megnéztük Bécs belvárosának nevezetességeit, köztük a Hofburgot, a Stephansdomot és gróf Széchenyi István szülőházát is. Délutáni programként a császári család egykori nyári rezidenciáját a schönbrunni kastélyt vettük célba. Kirándulásunk idei apropóját az adta, hogy a nap végén részt vettünk egy a fatimai jelenések 100. évfordulójára rendezett szertartáson a Franziskanerkirche-ben (ferences templom) és az azt követő zarándokmeneten a Stephansdomig. Ezen a napon avatta szentté Ferenc pápa Jácintát és Ferencet, a fatimai jelenések két, még gyermekkorban elhunyt tanúját. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a plébánia valamennyi segítőjének az áldozatos munkájukért. Külön köszönet Vránich Istvánnak az idegenvezetésért és a látnivalókkal kapcsolatos érdekes előadásokért.  Isten áldása kísérje életüket!

Az emberi szív többet ér, mint a világ összes kincse – Elsőáldozás Kapuváron

2017. június 1. (csütörtök) 10:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban május 28-án 10 órakor kezdődött a Pátzay- és a Széchenyi-iskola 3. osztályosainak elsőáldozási szentmiséje. A szentmise elején Radó Tamás plébános atya így köszöntötte az ünnepi liturgián jelenlévőket: „Kedves elsőáldozók, kedves szülők, kedves vendégeink! Mai vasárnapon örömmel gyűltünk össze a szentmisére, mert a gyermekek egyházközségünkből felvételt nyernek Urunk Jézus Krisztus asztalközösségébe. A kenyér és a bor színében a mai napon Isten kinyilvánítja végtelen szeretetét gyermekeinknek, akik nagyon várták már ezt a boldog találkozást.” A bevezetőt követően gyermekek léptek az oltár elé, és az Istennel kötött szövetség jeléről, a szivárványról mondták el röviden gondolataikat. Elsőáldozó társaik nevében köszönetet mondtak és áldást kértek az ünnep kapcsán.

A Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények munkatársai püspöki szentmisén adtak hálát a tanévért

2017. május 31. (szerda) 13:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tanévzáró hálaadó szentmisét celebrált május 29-én a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények munkatársainak részvételével. A szentmisét követően az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont diákjainak műsorát láthatták a résztvevők, amelynek keretében Veres András hat pedagógusnak adta át a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munkáért járó Szent Gellért-díjat. 

Elsőáldozás Hegyeshalomban

2017. május 31. (szerda) 12:00

Május 28-án, vasárnap a 9 órakor kezdődő szentmise keretében került sor az elsőáldozásra a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban. Szalai Kálmán aranymisés plébános az idei évben hét gyermeket részesített első alkalommal az Oltáriszentség kegyelmében. Kálmán atya szentbeszédében Jézus és a szamariai asszony történetét kifejtve rámutatott, a mai korban, amikor sokak számára csak a pénz számít, tudatosítanunk kell magunkban, hogy a legfőbb értékek nem vásárolhatóak meg. A hit, a béke, Krisztus szeretete és kegyelme ajándék, melyet nem lehet sem kiérdemelni, sem aprópénzre váltani. A szónok figyelmeztette az elsőáldozókat, hogy Krisztus most önmagát adja táplálékul nekik, s azt kívánta, legyenek mindig méltó fogadói a Megváltónak. A szentbeszéd után az elsőáldozók megújították keresztségi fogadalmukat, majd az áldozás szertartása alatt magukhoz vették az Oltáriszentséget. A szentmise végén az elsőáldozók verssel és imádsággal mondtak köszönetet szüleiknek, Szalai Kálmán plébánosnak, valamint Pintérné Tuboly Marianna hitoktatónak, majd a szertartás után rövid szeretetvendégségben részesülhettek családjaikkal együtt.

Bérmálkozókkal a bérmálkozókért zarándokoltak Kópházára

2017. május 31. (szerda) 11:00

Május 27-én több mint 70 diákkal – bérmálkozókkal, barátaikkal, zarándoktársaknak fogadott fiatalabbakkal és idősebbekkel – zarándokoltunk gyalog Sopronból Kópházára, a „Kérjetek és kaptok, hogy örömötök teljes legyen” mottó nyomán. Zarándokcsapatunk a soproni Szent György-plébánia fiataljaiból verbuválódott, akik a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum katolikus diákjai, illetve a Széchenyi István Gimnázium bérmálkozó jelöltjei. Induláskor lelkivezetőnk, Óra Krisztián körmendi káplán atya az öröm felfedezésére buzdított minket, és játékos feladatra hívta a diákokat, találjanak magukban valami jót, amit meg tudnak osztani másokkal. Következő megállóhelyünk témája nem csak a saját jó tulajdonságaink megosztásáról szólt, hanem a Lélek gyümölcseiről is. Ezt a tavaly bérmálkozó diákok jelenítették meg: plakátokkal, egyedi tervezésű pólóval, lufikba zárt idézetekkel, süteményekkel. A Kópházán bemutatott zárómisén Krisztián atya a nap történéseit állította párhuzamba Jézus buzdító szavaival, és tovább bátorította a diákokat a hiteles keresztény élet megélésére: örömmel, Isten felé való nyitottsággal, kéréssel és elfogadással.

Szentmise Virágh János atyáért Tatán

2017. május 31. (szerda) 10:00

A tatai Szent Imre kapucinus plébánia papsága és hívei május 21-én, vasárnap, a 8.45-kor kezdődő ünnepélyes szentmisében emlékeztek meg Virágh János kapucinus atyáról, közösségük néhai plébánosáról halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően bemutattak a János atya tisztelői által szerkesztett kötetet, mely visszaemlékezéseket és János atya válogatott szentbeszédeit tartalmazza.

Aporos sikerek az országos vizuális alkotóversenyen

2017. május 30. (kedd) 12:00

Az alapfokú művészetoktatási iskolák számára meghirdetett I. Országos Vizuális Alkotó Gyakorlat Verseny döntőjét a Budai Rajziskola – Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium rendezte meg. A versenyre 33 intézmény küldte meg nevezését (180 pályamunka, 264 fő versenyző), mely nevezések jogosultságát a versenyszervező ellenőrizte. A 264 versenyző közül a zsűri döntése alapján 70 fő jutott a döntőbe, melyet május 19-20. között rendeztek meg. A győri Apor Művészeti Iskolából két tanuló, Varga Barnabás és Tarr Mihály 5. a osztályos tanulók jutottak be a budapesti döntőbe. Barnabás elődöntős munkája Leonardo da Vincit népszerűsítő pop-up könyv, Mihály alkotása egy ókori római amfiteátrum gladiátorokkal, oroszlánnal és zászlókkal.

Szent László gyermekszemmel – Gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás Győrben

2017. május 30. (kedd) 11:00

A katolikus óvodák, iskolák számára a Szent László-év alkalmából meghirdetett rajz-, tárgyalkotó és fotópályázatok díjnyertes alkotásaiból, valamint a szakképző intézmények diákjai által készített mestermunkákból nyílt kiállítás május 26-án Győrben, az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. A két termet magában foglaló kiállítást, amelyet Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke nyitott meg, a Győri Egyházmegye és a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) szervezte.

Biharban jártak a soproni Orsolya-iskolások

2017. május 30. (kedd) 10:00

Hagyományteremtő szándékkal vett részt a soproni Szent Orsolya-iskola 7. évfolyama a Határtalanul pályázat Irodalmi értékek és túrázás Erdélyben és a Biharban elnevezésű kirándulásán május 6–9. között. A túra szervezési és pályázatírási feladatait Budainé Takács Márta tanárnőnek köszönhetjük, őt segítette a kisebb-nagyobb adminisztrációknak, bemutatókban, a korábbi budapesti kirándulás megrendezésében Czömpöly Andrea és Czingráber Mária tanárnő. Kísérőként támogatta munkájukat Kovács István gazdasági vezető és felesége, Kovácsné Horváth Ildikó, Vincze Rita és Horváthné Bertha Ágnes tanárnő, Konstesveller László tanár úr, szülőként pedig dr. Kovácsné Vinkovics Éva és Fehér György.