Domonkos zarándoklat Olaszországba

2017. május 23. (kedd) 11:00

Ez év húsvét hetében ötnapos olaszországi domonkos zarándoklatra került sor, melynek résztvevői főként a soproni domonkos templom híveiből és világi domonkosokból verbuválódtak. A zarándoklat első napján hajnalban még indulás előtt a soproni domonkos templomban volt szentmisénk, majd a hosszú úton rövid időre megállva a népszerű ferences szónok, Páduai Szent Antal sírját tekintettük meg.

Három egyházközség plébániai tanácsadó testületének találkozója

2017. május 23. (kedd) 10:00

Május 6-án rendezték meg immár hagyományos módon a három egyházközség, Kunsziget, Mosonszentmiklós és Öttevény plébániai tanácsadó testületének közös találkozóját. A helyszín idén az öttevényi Multifunkcionális Szolgáltatóház volt, ahol Király Péter, az öttevényi testület alelnöke fogadta az egybegyűlteket. Összejövetelünk mottója Teréz anyától származik: „Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte.” Az összejövetelen köszöntöttük Winkler Zsolt plébános atyát névnapja és születésnapja alkalmából, illetve hálából az egész éves szolgálatáért, és kifejeztük reményünket, hogy még sokáig tudhatjuk őt plébánosunknak. Az egyházközségek között baráti, családi a légkör, így jót beszélgettünk rég nem látott ismerősökkel, és új barátságok is köttettek. Nagyon jó estét tölthettünk el együtt. Köszönjük Zsolt atyának, aki összeköti egyházközségeinket nemcsak szolgálatával, de szeretetével is.

Ballagás a győri Apor-iskolában

2017. május 23. (kedd) 9:00

Május 6-án, szombaton újra felhangzottak a győri Apor-iskolában a hagyományos ballagási dalok. Végzős diákjaink az utolsó osztályfőnöki órát követően az alsóbb évfolyamos diákok sorfala közt egy utolsó tiszteletkört tettek az iskola folyosóin. Az aulába érve a Szűzanya előtt rótták le tiszteletüket a ballagók. Az ünnepségen Szabó Réka 11. a osztályos tanuló látta el a narrátori feladatokat. A tizenegyedikesek részéről Böcskei Mátyás búcsúzott, ezt követte Csonka Ádám szavalata, majd Szücs Anna búcsúzott a végzősök nevében. Kiss Zoltán igazgató úr ünnepi beszédében köszöntötte a vendégeket, külön kiemelve Stolmár Katalin, Kokas Márta és Vida Gábor osztályfőnököket, majd igazi útravalót kaptak tőle fiataljaink. Sokan kaptak elismerést az utolsó osztályfőnöki órán, a legkiemelkedőbbek az ünnepségen vehették át a megérdemelt jutalmat: Becker Klaudia Anna (12. a), Ács Regina (12. b), Horváth Petra (12. b), Kránitz Krisztián (12. b), Töreki Evelin (12. b), Hofstetter Dalma (12. c), Kolonics Hella (12. c), Kulifai Kitti (12. c), Szabó Regina (12. c). Idén az Apor-emlékérmet Szücs Anna (12. a) osztályos tanuló kapta a nevelőtestület döntése alapján. Az ünnepség igeliturgiával folytatódott, amelyben együtt imádkozhattunk végzőseinkért. Benkovich Ferenc plébános, iskolalelkész szívhez szóló beszédében intelmeket, jótanácsokat, követendő példát vázolt fel a résztvevők számára Szent János apostol Rómaiakhoz írt levele alapján.

Győri Szeretet Napok tizenötödször

2017. május 22. (hétfő) 12:00

Május 21-én immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Győri Püspökség a Szeretet Napokat, mely egyházmegyei és városi összefogással teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekmentő misszióját támogatja. A jubileumi rendezvényt dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szentmisével nyitotta, az egész napos vidám forgatagot pedig a Misztrál együttes koncertje zárta.

Boldog Apor Vilmos vértanú püspök ünnepe a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban

2017. május 22. (hétfő) 11:05

Május 23-án, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök emléknapján, 11 órai kezdettel Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutat be a Győri Egyházmegye papságával a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Németh László aranymiséje Mosonban

2017. május 22. (hétfő) 11:00

Május 16-án, egykori plébánosi állomáshelyén, a mosoni templom védőszentjének, Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú ünnepén mutatott be szentmisét Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. A szentmise elején Giffinger Mihály, a Plébániai Tanácsadó Testület elnöke köszöntötte László atyát, felidézve az itt eltöltött 16 év szép emlékeit. László atya szentbeszédében Nepomuki Szent János példájának követésére hívta fel a hívek figyelmét: hűségesnek kell lenni Istenhez, és kiemelte, hogy mindenért hálát kell adni: jóért, rosszért egyaránt. Az ünnepség a mosoni plébánia udvarán folytatódott, ahol az egyházközség híveinek szeretetét megfogalmazva a jelenlegi plébános, Kapui Jenő,  majd egykori tanítványa és ministránsa, Dékány Sixtus zirci apát, valamint Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere is köszöntötte a jubilánst.

Győri Kincsestábor: Szent László nyomában – beharangozó

2017. május 22. (hétfő) 10:00

Júliusban nyári művészeti alkotótábort szerveznek 8 és 14 év közötti gyerekek számára a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Káptalandomb 26.). Példaképünk, alkotó tevékenységünk egész heti témája a Lovagkirály, Szent László és kora. A Győrben őrzött herma meglátogatása mellett múzeumi foglalkozáson és egész napos kiránduláson is részt vehetnek a gyerekek. A részletek az alábbiakban olvashatóak.

Elhunyt Molnár Zoltán

2017. május 22. (hétfő) 9:00

A győri püspök a maga, az egyházmegye papsága és a mélyen gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Molnár Zoltán érdemes esperes, nyugalmazott plébános életének 79., papságának 54. évében 2017. április 30-án a székesfehérvári Papi Otthonban szentségekkel megerősítve csendesen elhunyt. Temetése 2017. május 25-én a székesfehérvári Papi Otthon templomában délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után a Hosszú temető papi parcellájában lesz.

A lovagkirály kultusza Litvániában – Folytatódik Győrben a „Szent László-estek” programsorozat

2017. május 20. (szombat) 13:00

2017. május 25-én 17 óra 30 perckor kezdődik a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-estek című ismeretterjesztő programsorozat  harmadik alkalma a győri Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.), amelynek keretében Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője tart előadást Hogyan került Szent László kultusza Litvániába? címmel. Majd Czéhné Zilahi-Szabó Judit, a Győri Hittudományi Főiskola tanára és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének vezetője Arcangelo Corelli (1653–1713) itáliai barokk zeneszerző Sonate per violino e basso continuo című művéből a X. Szonáta Preludio és Adagio tételét, továbbá a VII. Szonáta Preludio, Vivace, Sarabanda, Largo és Corrente, valamint Allegro tételét adják elő.

Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 51. világnapjára

2017. május 19. (péntek) 10:00

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Szentatyánk, Ferenc pápa üzenetét, melyet 2017. május 21-re, tömegtájékoztatás 51. világnapjának alkalmára írt. Üzenetének témája: A reményt és a bizalmat kommunikálni korunkban, mottója: „Ne félj hát, mert veled vagyok!” (Iz 43,5)

Rákóczi-iskolások anyák napi műsora Csornán

2017. május 18. (csütörtök) 12:00

„Boldogságos Szűzanyánk!
Fogadj minden édesanyát anyai palástod alá,
segítsd őket, hogy szeretettel gondozzák gyermekeiket.”


A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Óvoda és Általános Iskola gyermekközössége és pedagógusai az idei évben is szívet melengető anyák napi műsorral örvendeztették meg az édesanyákat és a nagymamákat május első vasárnapján a Jézus Szíve-templomban. Az intézmény nagycsoportos óvodásai és az iskolás tanulók által bemutatott zenés, mozgásos koreográfiák, verses összeállítások könnyeket csaltak a résztvevő vendégek szemébe.

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

2017. május 18. (csütörtök) 11:00

Négyszáztíz év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták. Az ereklye ünnepélyes fogadása után Orosz Lőrinc, a Szent Anna-székesegyház plébánosa mutatott be szentmisét, ezután Bognár István, a győri székesegyház plébánosa előadást tartott a relikviáról, végül késő estébe nyúló énekes virrasztáson, közös imádkozáson vettek részt a hívek. Másnap, május 14-én, vasárnap a közel ezeréves ereklyét a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállították, majd este visszaérkezett Debrecenbe. Az egyházmegye több településéről érkező zarándokok részvételével Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Anna-székesegyházban az ereklye jelenlétében. A szentmisén részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek is.

Kapuvári sikerek német tanulmányi versenyen

2017. május 18. (csütörtök) 10:00

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola a 2016/2017-es tanévben is szervezett német nyelvi tanulmányi csapatversenyt április 27-én Deutsch macht Spaß – Team címmel. A meghirdetett versenyre azok a diákok nevezhettek, akik a német nyelvet heti 3 órában tanulják. A versenyre, több mint százan jelentkeztek, a kapuvári Páli Szent Vince-iskolát a 4-8 évfolyamos gyerekekből álló csapatok képviselték a megmérettetésen.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere is visszanyeri eredeti szépségét

2017. május 17. (szerda) 13:00

Május 12-én Veres András győri megyéspüspök egy sajtótájékoztató keretében ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A felújítási munkálatok május első napjaiban kezdődtek el.  A közelmúltban újult meg kívülről a Székesegyház, most a belső felújításokra kerül sor – hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szakemberek a felújítási munkálatokat az épületgépészeti, a biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítésével, valamint a burkolat kicserélésével kezdik. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kap a Székesegyház. A felújítási munkálatok első szakaszában, amelyek előreláthatólag 180 napig, 2017 novemberéig fognak tartani, a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálják. A felújítás második szakaszában többek között sor kerül a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. A cél az, hogy a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

Hitvallás-exkluzív: Beszélgetés Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel

2017. május 17. (szerda) 12:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Májusi számunkban egy szeles márciusi estén, a Nyúli Falukórus próbája után készült beszélgetést olvashatnak Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel, a nyúli kórus karnagyával, a Pilinszky János Általános Iskola ének és matematika szakos tanárával. A kórus éppen a virágvasárnapi passiót próbálta. Mindenki örömmel és lelkesen gyakorolt, zengett a terem.

Szent László király tiszteletére – Zarándoksokaság ünnepelte a lovagkirályt Nagyváradon

2017. május 17. (szerda) 10:00

Szent László-búcsú a Szent László-évben. Győrből 450 év után hozták el a szent király fejereklyéjét, megszólították a lovagkirály emlékét őrző népeket, horvát, lengyel, szlovák közösségek érkeztek a jubileumot ünnepelni. Május 14-én Erdő Péter bíboros mutatta be a búcsú szentmiséjét Nagyváradon. A január elsején megnyitott Szent László-év – a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából – jeles eseményére, a Szent László-búcsúra nagy sokaság gyűlt össze Nagyváradon. Ez a nap a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoknapja. Széchényi Miklós nagyváradi püspök ugyanis 1914-ben kért és kapott a Szentszéktől engedélyt arra, hogy az egyházmegye minden évben húsvét ötödik vasárnapján ünnepelhesse meg alapítóját és védőszentjét.

Zarándoklat a Szomorúak Vigasztalójával – A Győri Egyházmegye munkatársai Tatán és környékén tettek látogatást

2017. május 16. (kedd) 13:00

Veres András győri megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató és Németh László általános püspöki helynök vezetésével a Győri Egyházmegye munkatársai május 10-én ellátogattak a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-templomba, valamint a kapucinus plébániára, majd a vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templomba és a majki kamalduli remeteséghez zarándokoltak. 

Anyák napja a soproni Szent Margit-templomban

2017. május 16. (kedd) 12:00

„Úr Isten, kérünk, hallgasd meg imánkat;
Gazdagon áldd meg édes jó anyánkat!
Élete mindig legyen vidám, boldog,
Kérünk, áldd meg őt, kérünk, áld meg őt!”


A soproni Szent Orsolya-óvoda nevében nagy szeretettel hívtuk és vártuk a drága édesanyákat és nagymamákat egy szép májusi napsütéses délutánon a Szent Margit-templomba, hogy a kisgyermekekkel együtt felköszönthessük őket. A sok-sok készülődés, titkolózás után szép ruhában, kezükben fehér rózsával, énekszóval vonultak be a gyermekek a templomba az oltár elé, hogy verses-zenés összeállítással kedveskedjenek annak, aki a világon a legfontosabb számukra. A meghitt köszöntő után sok puszi és ölelés mellett a gyermekek átadták apró, maguk készítette ajándékaikat az anyukáknak, nagymamáknak. Ezután Marics István plébános atya az édesanyákat, gyermekeket, családokat áldásban részesítette, majd a templom udvarán egy kis agapéra hívtuk a kedves egybegyűlteket.

A Credo májusi adása

2017. május 16. (kedd) 11:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. májusi adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

XV. Győri Szeretet Napok – beharangozó

2017. május 16. (kedd) 10:00

Egyházmegyénk immár tizenötödször rendezi meg a Győri Szeretet Napok jótékonysági célú programsorozatot, melynek bevételét teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekmentő szolgálatának segítésére fordítja. Rendezvényünk május 21-én, vasárnap ünnepi szentmisével kezdődik a Szent Anna orsolyita templomban (9022 Győr, Apáca u. 41.), melyet dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök mutat be. Ezután kezdődik a Győri Püspökvár kertjében az egész napos kulturális és gasztronómiai fesztivál, melynek zárásaként 16.30-tól a Misztrál együttes lép fel. A tervezett program itt elolvasható. Plakát: pdf, jpg. Rendezvényünk vendége Böjte Csaba ferences szerzetes és a csíkszentsimoni gyerekek. Mottónk: Adj örömmel!