Győri Szeretet Napok tizenötödször

2017. május 22. (hétfő) 12:00

Május 21-én immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Győri Püspökség a Szeretet Napokat, mely egyházmegyei és városi összefogással teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekmentő misszióját támogatja. A jubileumi rendezvényt dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök szentmisével nyitotta, az egész napos vidám forgatagot pedig a Misztrál együttes koncertje zárta.

Boldog Apor Vilmos vértanú püspök ünnepe a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban

2017. május 22. (hétfő) 11:05

Május 23-án, Boldog Apor Vilmos vértanú püspök emléknapján, 11 órai kezdettel Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutat be a Győri Egyházmegye papságával a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit! 

Németh László aranymiséje Mosonban

2017. május 22. (hétfő) 11:00

Május 16-án, egykori plébánosi állomáshelyén, a mosoni templom védőszentjének, Nepomuki Szent János áldozópap, vértanú ünnepén mutatott be szentmisét Németh László általános püspöki helynök pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából. A szentmise elején Giffinger Mihály, a Plébániai Tanácsadó Testület elnöke köszöntötte László atyát, felidézve az itt eltöltött 16 év szép emlékeit. László atya szentbeszédében Nepomuki Szent János példájának követésére hívta fel a hívek figyelmét: hűségesnek kell lenni Istenhez, és kiemelte, hogy mindenért hálát kell adni: jóért, rosszért egyaránt. Az ünnepség a mosoni plébánia udvarán folytatódott, ahol az egyházközség híveinek szeretetét megfogalmazva a jelenlegi plébános, Kapui Jenő,  majd egykori tanítványa és ministránsa, Dékány Sixtus zirci apát, valamint Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere is köszöntötte a jubilánst.

Győri Kincsestábor: Szent László nyomában – beharangozó

2017. május 22. (hétfő) 10:00

Júliusban nyári művészeti alkotótábort szerveznek 8 és 14 év közötti gyerekek számára a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Káptalandomb 26.). Példaképünk, alkotó tevékenységünk egész heti témája a Lovagkirály, Szent László és kora. A Győrben őrzött herma meglátogatása mellett múzeumi foglalkozáson és egész napos kiránduláson is részt vehetnek a gyerekek. A részletek az alábbiakban olvashatóak.

Elhunyt Molnár Zoltán

2017. május 22. (hétfő) 9:00

A győri püspök a maga, az egyházmegye papsága és a mélyen gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Molnár Zoltán érdemes esperes, nyugalmazott plébános életének 79., papságának 54. évében 2017. április 30-án a székesfehérvári Papi Otthonban szentségekkel megerősítve csendesen elhunyt. Temetése 2017. május 25-én a székesfehérvári Papi Otthon templomában délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után a Hosszú temető papi parcellájában lesz.

A lovagkirály kultusza Litvániában – Folytatódik Győrben a „Szent László-estek” programsorozat

2017. május 20. (szombat) 13:00

2017. május 25-én 17 óra 30 perckor kezdődik a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-estek című ismeretterjesztő programsorozat  harmadik alkalma a győri Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.), amelynek keretében Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője tart előadást Hogyan került Szent László kultusza Litvániába? címmel. Majd Czéhné Zilahi-Szabó Judit, a Győri Hittudományi Főiskola tanára és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének vezetője Arcangelo Corelli (1653–1713) itáliai barokk zeneszerző Sonate per violino e basso continuo című művéből a X. Szonáta Preludio és Adagio tételét, továbbá a VII. Szonáta Preludio, Vivace, Sarabanda, Largo és Corrente, valamint Allegro tételét adják elő.

Ferenc pápa üzenete a tömegtájékoztatás 51. világnapjára

2017. május 19. (péntek) 10:00

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Szentatyánk, Ferenc pápa üzenetét, melyet 2017. május 21-re, tömegtájékoztatás 51. világnapjának alkalmára írt. Üzenetének témája: A reményt és a bizalmat kommunikálni korunkban, mottója: „Ne félj hát, mert veled vagyok!” (Iz 43,5)

Rákóczi-iskolások anyák napi műsora Csornán

2017. május 18. (csütörtök) 12:00

„Boldogságos Szűzanyánk!
Fogadj minden édesanyát anyai palástod alá,
segítsd őket, hogy szeretettel gondozzák gyermekeiket.”


A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Óvoda és Általános Iskola gyermekközössége és pedagógusai az idei évben is szívet melengető anyák napi műsorral örvendeztették meg az édesanyákat és a nagymamákat május első vasárnapján a Jézus Szíve-templomban. Az intézmény nagycsoportos óvodásai és az iskolás tanulók által bemutatott zenés, mozgásos koreográfiák, verses összeállítások könnyeket csaltak a résztvevő vendégek szemébe.

Debrecenben fogadták Szent László koponyaereklyéjét

2017. május 18. (csütörtök) 11:00

Négyszáztíz év után először hagyta el Győr városát Szent László király koponyacsont-ereklyéje. A relikviát, amit a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállítottak, május 13-án Debrecenben, a Szent Anna-székesegyházban fogadták. Az ereklye ünnepélyes fogadása után Orosz Lőrinc, a Szent Anna-székesegyház plébánosa mutatott be szentmisét, ezután Bognár István, a győri székesegyház plébánosa előadást tartott a relikviáról, végül késő estébe nyúló énekes virrasztáson, közös imádkozáson vettek részt a hívek. Másnap, május 14-én, vasárnap a közel ezeréves ereklyét a nagyváradi Szent László-ünnepségre szállították, majd este visszaérkezett Debrecenbe. Az egyházmegye több településéről érkező zarándokok részvételével Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Anna-székesegyházban az ereklye jelenlétében. A szentmisén részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek is.

Kapuvári sikerek német tanulmányi versenyen

2017. május 18. (csütörtök) 10:00

A csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola a 2016/2017-es tanévben is szervezett német nyelvi tanulmányi csapatversenyt április 27-én Deutsch macht Spaß – Team címmel. A meghirdetett versenyre azok a diákok nevezhettek, akik a német nyelvet heti 3 órában tanulják. A versenyre, több mint százan jelentkeztek, a kapuvári Páli Szent Vince-iskolát a 4-8 évfolyamos gyerekekből álló csapatok képviselték a megmérettetésen.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere is visszanyeri eredeti szépségét

2017. május 17. (szerda) 13:00

Május 12-én Veres András győri megyéspüspök egy sajtótájékoztató keretében ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A felújítási munkálatok május első napjaiban kezdődtek el.  A közelmúltban újult meg kívülről a Székesegyház, most a belső felújításokra kerül sor – hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szakemberek a felújítási munkálatokat az épületgépészeti, a biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítésével, valamint a burkolat kicserélésével kezdik. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kap a Székesegyház. A felújítási munkálatok első szakaszában, amelyek előreláthatólag 180 napig, 2017 novemberéig fognak tartani, a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálják. A felújítás második szakaszában többek között sor kerül a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. A cél az, hogy a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

Hitvallás-exkluzív: Beszélgetés Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel

2017. május 17. (szerda) 12:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Májusi számunkban egy szeles márciusi estén, a Nyúli Falukórus próbája után készült beszélgetést olvashatnak Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel, a nyúli kórus karnagyával, a Pilinszky János Általános Iskola ének és matematika szakos tanárával. A kórus éppen a virágvasárnapi passiót próbálta. Mindenki örömmel és lelkesen gyakorolt, zengett a terem.

Szent László király tiszteletére – Zarándoksokaság ünnepelte a lovagkirályt Nagyváradon

2017. május 17. (szerda) 10:00

Szent László-búcsú a Szent László-évben. Győrből 450 év után hozták el a szent király fejereklyéjét, megszólították a lovagkirály emlékét őrző népeket, horvát, lengyel, szlovák közösségek érkeztek a jubileumot ünnepelni. Május 14-én Erdő Péter bíboros mutatta be a búcsú szentmiséjét Nagyváradon. A január elsején megnyitott Szent László-év – a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából – jeles eseményére, a Szent László-búcsúra nagy sokaság gyűlt össze Nagyváradon. Ez a nap a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoknapja. Széchényi Miklós nagyváradi püspök ugyanis 1914-ben kért és kapott a Szentszéktől engedélyt arra, hogy az egyházmegye minden évben húsvét ötödik vasárnapján ünnepelhesse meg alapítóját és védőszentjét.

Zarándoklat a Szomorúak Vigasztalójával – A Győri Egyházmegye munkatársai Tatán és környékén tettek látogatást

2017. május 16. (kedd) 13:00

Veres András győri megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató és Németh László általános püspöki helynök vezetésével a Győri Egyházmegye munkatársai május 10-én ellátogattak a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-templomba, valamint a kapucinus plébániára, majd a vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templomba és a majki kamalduli remeteséghez zarándokoltak. 

Anyák napja a soproni Szent Margit-templomban

2017. május 16. (kedd) 12:00

„Úr Isten, kérünk, hallgasd meg imánkat;
Gazdagon áldd meg édes jó anyánkat!
Élete mindig legyen vidám, boldog,
Kérünk, áldd meg őt, kérünk, áld meg őt!”


A soproni Szent Orsolya-óvoda nevében nagy szeretettel hívtuk és vártuk a drága édesanyákat és nagymamákat egy szép májusi napsütéses délutánon a Szent Margit-templomba, hogy a kisgyermekekkel együtt felköszönthessük őket. A sok-sok készülődés, titkolózás után szép ruhában, kezükben fehér rózsával, énekszóval vonultak be a gyermekek a templomba az oltár elé, hogy verses-zenés összeállítással kedveskedjenek annak, aki a világon a legfontosabb számukra. A meghitt köszöntő után sok puszi és ölelés mellett a gyermekek átadták apró, maguk készítette ajándékaikat az anyukáknak, nagymamáknak. Ezután Marics István plébános atya az édesanyákat, gyermekeket, családokat áldásban részesítette, majd a templom udvarán egy kis agapéra hívtuk a kedves egybegyűlteket.

A Credo májusi adása

2017. május 16. (kedd) 11:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. májusi adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

XV. Győri Szeretet Napok – beharangozó

2017. május 16. (kedd) 10:00

Egyházmegyénk immár tizenötödször rendezi meg a Győri Szeretet Napok jótékonysági célú programsorozatot, melynek bevételét teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekmentő szolgálatának segítésére fordítja. Rendezvényünk május 21-én, vasárnap ünnepi szentmisével kezdődik a Szent Anna orsolyita templomban (9022 Győr, Apáca u. 41.), melyet dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök mutat be. Ezután kezdődik a Győri Püspökvár kertjében az egész napos kulturális és gasztronómiai fesztivál, melynek zárásaként 16.30-tól a Misztrál együttes lép fel. A tervezett program itt elolvasható. Plakát: pdf, jpg. Rendezvényünk vendége Böjte Csaba ferences szerzetes és a csíkszentsimoni gyerekek. Mottónk: Adj örömmel!

Elhunyt Kozák János

2017. május 16. (kedd) 9:00

A győri püspök a maga, az egyházmegye papsága és a mélyen gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Kozák János tb. esperes, plébános életének 84., papságának 59. évében, 2017. május 9-én szentségekkel megerősítve a győri Petz Aladár Kórházban elhunyt. Temetése május 18-án, csütörtökön az écsi templomban a 15 órakor kezdődő szentmisét követően lesz.

Édesanyák köszöntése az osli Nagyboldogasszony-templomban

2017. május 15. (hétfő) 12:00

Május első vasárnapja az édesanyák napja, melyet az osli Nagyboldogasszony-templomban is szentmisével ünnepeltünk, melyet dr. Szaradics József plébános mutatott be. A szertartás elején Németh Bence, Bakodi Luca és Gaál Alexandra tanulók köszöntő versei örömkönnyeket csaltak az édesanyák és a nagymamák szemébe. Németh László a plébániai tanácsadó testület nevében rámutatott köszöntő beszédében, mennyi mondanivalója lehet egyetlen szónak: „édesanya”, ami egyben a világ legszebb szava. A köszöntés végén kérte a jó Isten áldását az édesanyákra, hogy ragyogja be éveiket, majd a Szűzanya tiszteletére az oltárra helyeztük a kezünkben lévő virágokat. A szentmise végén minden édesanyát egy emlékképpel ajándékoztak meg.

Püspöki áldás a Győri Egyházmegyei Karitászközpont felújított épületrészén

2017. május 15. (hétfő) 11:00

Dr. Veres András győri megyéspüspök áldotta meg május 12-én pénteken a Győri Egyházmegyei Karitász Apor Vilmos Házának felújított épületrészét, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, az Egyházi beruházások támogatása című operatív program keretében (EGYH-KCP 16-0513) valósult meg.