A győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső tere is visszanyeri eredeti szépségét

2017. május 17. (szerda) 13:00

Május 12-én Veres András győri megyéspüspök egy sajtótájékoztató keretében ismertette a győri Nagyboldogasszony-székesegyház belső felújításának részleteit. A felújítási munkálatok május első napjaiban kezdődtek el.  A közelmúltban újult meg kívülről a Székesegyház, most a belső felújításokra kerül sor – hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A szakemberek a felújítási munkálatokat az épületgépészeti, a biztonsági és a hangosítási rendszer korszerűsítésével, valamint a burkolat kicserélésével kezdik. A 20. század második felében lerakott járólapok helyett mészkő burkolatot kap a Székesegyház. A felújítási munkálatok első szakaszában, amelyek előreláthatólag 180 napig, 2017 novemberéig fognak tartani, a Könnyező Szűzanya oltárát is restaurálják. A felújítás második szakaszában többek között sor kerül a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítására. A Nagyboldogasszony-székesegyházban található mellékoltárokat, festményeket, szobrokat, fal- és márványfelületeket is felújítják. A cél az, hogy a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

Hitvallás-exkluzív: Beszélgetés Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel

2017. május 17. (szerda) 12:00

Honlapunk új szolgáltatásaként egyházmegyei lapunk, a Hitvallás frissen megjelent számából közlünk egy-egy nagyobb terjedelmű írást. Májusi számunkban egy szeles márciusi estén, a Nyúli Falukórus próbája után készült beszélgetést olvashatnak Spissichné Gesztesi Zsófia tanárnővel, a nyúli kórus karnagyával, a Pilinszky János Általános Iskola ének és matematika szakos tanárával. A kórus éppen a virágvasárnapi passiót próbálta. Mindenki örömmel és lelkesen gyakorolt, zengett a terem.

Szent László király tiszteletére – Zarándoksokaság ünnepelte a lovagkirályt Nagyváradon

2017. május 17. (szerda) 10:00

Szent László-búcsú a Szent László-évben. Győrből 450 év után hozták el a szent király fejereklyéjét, megszólították a lovagkirály emlékét őrző népeket, horvát, lengyel, szlovák közösségek érkeztek a jubileumot ünnepelni. Május 14-én Erdő Péter bíboros mutatta be a búcsú szentmiséjét Nagyváradon. A január elsején megnyitott Szent László-év – a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából – jeles eseményére, a Szent László-búcsúra nagy sokaság gyűlt össze Nagyváradon. Ez a nap a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoknapja. Széchényi Miklós nagyváradi püspök ugyanis 1914-ben kért és kapott a Szentszéktől engedélyt arra, hogy az egyházmegye minden évben húsvét ötödik vasárnapján ünnepelhesse meg alapítóját és védőszentjét.

Zarándoklat a Szomorúak Vigasztalójával – A Győri Egyházmegye munkatársai Tatán és környékén tettek látogatást

2017. május 16. (kedd) 13:00

Veres András győri megyéspüspök, Bognár István püspöki irodaigazgató és Németh László általános püspöki helynök vezetésével a Győri Egyházmegye munkatársai május 10-én ellátogattak a tatai Szent Kereszt felmagasztalása-templomba, valamint a kapucinus plébániára, majd a vértessomlói Sarlós Boldogasszony-templomba és a majki kamalduli remeteséghez zarándokoltak. 

Anyák napja a soproni Szent Margit-templomban

2017. május 16. (kedd) 12:00

„Úr Isten, kérünk, hallgasd meg imánkat;
Gazdagon áldd meg édes jó anyánkat!
Élete mindig legyen vidám, boldog,
Kérünk, áldd meg őt, kérünk, áld meg őt!”


A soproni Szent Orsolya-óvoda nevében nagy szeretettel hívtuk és vártuk a drága édesanyákat és nagymamákat egy szép májusi napsütéses délutánon a Szent Margit-templomba, hogy a kisgyermekekkel együtt felköszönthessük őket. A sok-sok készülődés, titkolózás után szép ruhában, kezükben fehér rózsával, énekszóval vonultak be a gyermekek a templomba az oltár elé, hogy verses-zenés összeállítással kedveskedjenek annak, aki a világon a legfontosabb számukra. A meghitt köszöntő után sok puszi és ölelés mellett a gyermekek átadták apró, maguk készítette ajándékaikat az anyukáknak, nagymamáknak. Ezután Marics István plébános atya az édesanyákat, gyermekeket, családokat áldásban részesítette, majd a templom udvarán egy kis agapéra hívtuk a kedves egybegyűlteket.

A Credo májusi adása

2017. május 16. (kedd) 11:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. májusi adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

XV. Győri Szeretet Napok – beharangozó

2017. május 16. (kedd) 10:00

Egyházmegyénk immár tizenötödször rendezi meg a Győri Szeretet Napok jótékonysági célú programsorozatot, melynek bevételét teljes egészében Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi gyermekmentő szolgálatának segítésére fordítja. Rendezvényünk május 21-én, vasárnap ünnepi szentmisével kezdődik a Szent Anna orsolyita templomban (9022 Győr, Apáca u. 41.), melyet dr. Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök mutat be. Ezután kezdődik a Győri Püspökvár kertjében az egész napos kulturális és gasztronómiai fesztivál, melynek zárásaként 16.30-tól a Misztrál együttes lép fel. A tervezett program itt elolvasható. Plakát: pdf, jpg. Rendezvényünk vendége Böjte Csaba ferences szerzetes és a csíkszentsimoni gyerekek. Mottónk: Adj örömmel!

Elhunyt Kozák János

2017. május 16. (kedd) 9:00

A győri püspök a maga, az egyházmegye papsága és a mélyen gyászoló rokonság nevében is fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Kozák János tb. esperes, plébános életének 84., papságának 59. évében, 2017. május 9-én szentségekkel megerősítve a győri Petz Aladár Kórházban elhunyt. Temetése május 18-án, csütörtökön az écsi templomban a 15 órakor kezdődő szentmisét követően lesz.

Édesanyák köszöntése az osli Nagyboldogasszony-templomban

2017. május 15. (hétfő) 12:00

Május első vasárnapja az édesanyák napja, melyet az osli Nagyboldogasszony-templomban is szentmisével ünnepeltünk, melyet dr. Szaradics József plébános mutatott be. A szertartás elején Németh Bence, Bakodi Luca és Gaál Alexandra tanulók köszöntő versei örömkönnyeket csaltak az édesanyák és a nagymamák szemébe. Németh László a plébániai tanácsadó testület nevében rámutatott köszöntő beszédében, mennyi mondanivalója lehet egyetlen szónak: „édesanya”, ami egyben a világ legszebb szava. A köszöntés végén kérte a jó Isten áldását az édesanyákra, hogy ragyogja be éveiket, majd a Szűzanya tiszteletére az oltárra helyeztük a kezünkben lévő virágokat. A szentmise végén minden édesanyát egy emlékképpel ajándékoztak meg.

Püspöki áldás a Győri Egyházmegyei Karitászközpont felújított épületrészén

2017. május 15. (hétfő) 11:00

Dr. Veres András győri megyéspüspök áldotta meg május 12-én pénteken a Győri Egyházmegyei Karitász Apor Vilmos Házának felújított épületrészét, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, az Egyházi beruházások támogatása című operatív program keretében (EGYH-KCP 16-0513) valósult meg.

Az édesanyákat köszöntötték Kapuváron

2017. május 15. (hétfő) 10:00

Évtizedek óta hagyomány, hogy az édesanyákat, nagymamákat május első vasárnapján köszöntik a gyermekek. Így történt ez a kapuvári Szent Anna-templomban a május 6-án, szombat esti elővételezett szentmisén, valamint a kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomban május 7-én, a vasárnapi 8 órai szentmisén. Mindkét alkalommal Radó Tamás plébános atya mutatta be a szentmise-áldozatot. A liturgiákon az édesanyákért szóltak a könyörgő imádságok, a köszöntő versek.

Képriport – Kilenc gyermek részesült az elsőáldozás szentségében Zsirán

2017. május 14. (vasárnap) 22:00

Május 14-én, húsvét 5. vasárnapján Mészáros Miklós plébános kilenc gyermeket részesített az elsőáldozás szentségében a zsirai Szent Lőrinc-templomban. A szentmise végén az elsőáldozók megköszönték lelkipásztoruknak, hogy az Úr szent asztalához vezette őket, valamint hitoktatójuknak, Sulicsné Sági Henriettának, hogy felkészítette őket az elsőáldozásra. 

Megnyitották Győrben a „Lászlóban lett kereszténnyé és szentté…” című kiállítást

2017. május 13. (szombat) 20:30

Május 12-én Veres András győri megyéspüspök és Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora megnyitották a Lászlóban lett kereszténnyé és szentté… című kiállítást a lovagkirály jubileumi évének alkalmából. A szent király váradi és győri tiszteletét bemutató tárlatnak a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár ad otthont 2017. december 31-ig. 

Közösen ünnepeljük a szivárvány alatti létünket – Elsőáldozás Kapuváron

2017. május 12. (péntek) 10:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban május első vasárnapján május 7-én a 10 órai szentmisén tartották a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola 3. a osztályosainak elsőáldozását. Bernáth Krisztián káplán atya a szentmise bevezetőjében úgy fogalmazott, a mai vasárnapon közösen ünnepeljük a szivárvány alatti létünket. A szivárvány Istennek az emberekkel kötött szövetségének a jelképe, melyben elsőáldozási gyermekeinket Istenhez akarjuk kapcsolni. Az elsőáldozás kommunió, ami annyit jelent, hogy egyesülünk Jézussal és mindazokkal, akik hisznek benne.

A Győri Hittudományi Főiskola szeretettel várja leendő hallgatóit

2017. május 11. (csütörtök) 12:00

A Győri Hittudományi Főiskola szeretettel várja leendő hallgatóit a 2017-18-as tanévre. Intézményünk az Ön jelentkezését is várja képzéseire! Képzési kínálatunk: 1. teológia (12 félév), 2. hittanár-nevelőtanár (10 félév), 3. hittanár-nevelőtanár (rövid ciklusú MA: 2-4-5 félév), 4. katekéta-lelkipásztori munkatárs – BA (6 félév), 5. római katolikus kántor – BA (6 félév). További információkért a www.gyhf.hu és a elérhetőségeken lehet érdeklődni. Jelentkezési határidő: 2017. május 31.

Búzaszentelés Kapuváron

2017. május 11. (csütörtök) 11:00

Húsvét harmadik vasárnapján, április 30-án a 19 órai szentmise keretében tartotta a búzaszentelés szertartását Radó Tamás, a kapuvári Szent Anna-templom plébánosa. Tamás atya a ministránsokkal körmenetben vonult az égtájakat szimbolizáló mellékoltárokhoz, és bőséges, jó termésért imádkozott. A Jóisten áldását kérte vetéseinkre, gyümölcsöseinkre, majd főoltárhoz visszatérve megszentelte az ott elhelyezett friss hajtásokat.

Sajtótájékoztatót tartottak a KATTÁRS és a Szent László-napok győri programjairól

2017. május 11. (csütörtök) 10:00

A Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) és a Szent László-napok várható győri eseményeiről Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Székely János püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit május 9-én Győrben.

A közösségért munkálkodva – A Ménfői Ifjúsági Kórus tavaszi szolgálatai

2017. május 10. (szerda) 12:00

A győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-plébánia gitáros zenekara 2014. szeptemberében alakult. A közösség és Sándor Gábor plébános támogatásának köszönhetően minden hónap utolsó szombati szentmiséjén szolgálhatunk. Az idei tavasz ismét alkalmat adott arra, hogy kicsit távolabb szálljon a dallam a ménfői határköveknél. Április 8-án immár második alkalommal zenéltünk az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont alsó tagozatos tanulóinak keresztútján, első alkalommal előadva „Nehéz lépések” című keresztutunkat. A mű megalkotásakor az egyszerűségre törekedtünk a dallam és a szöveg tekintetében is, hogy minden testvér velünk énekelhessen.

Indulj el, hogy megérkezhess! – Zarándoklat Péliföldszentkeresztre

2017. május 10. (szerda) 11:00

A baji Assisi Szent Ferenc-templom hívei – mint az elmúlt évszázadok során minden évben – május 6-án, szombaton korán reggel ismét gyalogos zarándoklatra indultak a péliföldszentkereszti Mária-búcsúra. E zarándoklat eredete az 1700 évek derekán a településre érkezett svábokig vezethető vissza. A hagyományok szerint a sikeres megérkezésért hálából ajánlották fel a Szűzanyának zarándoklatukat. Azóta is kisebb megszakításokkal a mai napig él a zarándoklat.

„Via lucis”-imádság Kapuváron

2017. május 10. (szerda) 10:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban húsvét harmadik vasárnapján, április 30-án 14 órától a megváltás kegyelméért a „Via lucis”-t (a Fény, a Feltámadás, a Világosság útja) imádkoztuk. Az egyes stációkat a kivetített képek szimbolizálták. Az állomásokhoz tartozó evangéliumi szakaszokat, kapcsolódó imádságokat plébánosunk, Radó Tamás atya és káplánunk, Bernáth Krisztián atya felváltva olvasta fel. A hívek rövid válaszimája így hangzott: „Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert szent feltámadásod által életet adtál a világnak!” A stációk között húsvéti énekeket énekeltünk.