Katolikus Társadalmi Napok: filmpályázat fiataloknak

2017. április 28. (péntek) 10:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a 2017-es Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) kapcsán filmpályázatot hirdet, „A család öröme” címmel. A pályázaton  16–35 éves fiatalok vehetnek részt legfeljebb egy pályaművel; lehetnek amatőr alkotók vagy alkotóközösségek (akik felsőfokú filmes képzésben még nem vettek részt) vagy jelenleg filmes képzésben tanuló hallgatók. A pályázatra az alábbiakban megjelölt témákban várnak 3–15 perc időtartamú kisfilmeket. A pályázat célja a családbarát szemléletformálás olyan filmek által, amelyek motiválhatnak, segítséget adhatnak a párválasztásban, az elköteleződéshez, a családtervezésben.

Nyílt nap a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. április 27. (csütörtök) 12:00

Április 22-én, szombaton a Győri Hittudományi Főiskola nyílt napot tartott az intézmény világi képzései iránt érdeklődők számára. Dr. Lukácsi Zoltán rektor köszöntő beszédében kiemelte: annak ellenére, hogy a főiskola a papképzés révén a Nyugat-Dunántúl legrégebbi felsőoktatási intézménye, csak a nyolcvanas évek második felétől kezdődhetett el a civilekkel való foglalkozás. A főiskola e profilja az eltelt közel három évtized alatt igen népszerűvé vált, s napjainkra a súlypont a civil hallgatók számára elérhető szakokra helyeződött át. Ennek köszönhető, hogy manapság már megdőlni látszik a laikusok körében az az elképzelés, amely a Győri Hittudományi Főiskolát teljes mértékben a papképzéssel azonosítja (holott a főiskola kapui és képzései nyitva állnak a civilek előtt is).

A szent három nap szertartásai Kapuváron

2017. április 27. (csütörtök) 10:00

Nagycsütörtökön 19 órakor kezdődött a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban az utolsó vacsorára emlékező ünnepi szentmise. A szertartás elején, a dicsőítés felhangzását követően elnémult az orgona, a templom csengői és a templom harangja. A szentmise végén következett az oltárfosztás: a miséző atya a ministránsok kíséretével körmenetben vitte az Oltáriszentséget a Szent József mellékoltár szentségházába, majd az oltár díszeit távolította el. Ezek a pillanatok emlékeztettek bennünket Jézus elfogatására és ruháitól való megfosztására. Az oltárfosztás után, az éjszakai virrasztás elején Radó Tamás plébános atya vezetésével a templom szkólája és a jelenlévő hívek a Jeremiás siralmait énekelték. A 22 óráig tartó virrasztás ideje alatt énekes-imádságos imaórát tartottak az imacsoportok.

„Jöjj, Szentlélek Úristen!” – Veres András első bérmálása a Győri Egyházmegyében

2017. április 26. (szerda) 14:00

Április 22-én került sor Veres András győri megyéspüspök első bérmálási ünnepségére a sopronkövesdi Kisboldogasszony-templomban. A szentmisében Püspök atyával Tóth Miklós fertődi és Gyürü Ferenc lövői plébános, Mogyorósi Márk püspöki titkár, valamint a házigazda, Szalai Gábor sopronkövesdi plébános koncelebrált. A 14 fő bérmálkozó a sorponkövesdi és környékbeli települések szorgalmas hittanosaiból állt össze.

Ökumenikus áhítat Gönyűn

2017. április 26. (szerda) 12:00

Április 6-án 16.30-tól húsvéti készülődésre hívták Gönyű hívei a község lakosságát reformátusok és evangélikusok közös használatú templomába. Az áhítatot Magassy Zoltán bőnyi evangélikus lelkész vezette, Kovács Imola református lelkész gyermekeivel és a helyi gyülekezeti közösséggel vett részt az alkalmon. A programra nemcsak a helyiek, hanem a közeli községekből is sokan ellátogattak. A szervezők egy ökumenikus felolvasó-délutánnal készültek, melynek keretében Farkas Jánosné „Fehérke” című történetéből olvasott fel Lencse Lászlóné nyugdíjas óvodapedagógus. A kiválasztott részek között énekeltünk, zenéltünk. Zenei szolgálatot dr. Maróti Gábor gönyűi katolikus plébános, Ács Györgyné nyugdíjas óvodavezető, Molnár Tamásné óvodapedagógus, Bohnerné Vincze Ilona gyógypedagógus és Kelemenné Rácz Tímea óvodavezető teljesített. Az áhítat végén kicsi báránykát osztottunk ajándékként a résztvevőknek. Jó volt osztozni egymás örömében, a csillogó gyermekszemekben, a közös éneklésben.

Hogyan avatták szentté László királyt? – Folytatódott Győrben a „Szent László-estek” programsorozat

2017. április 25. (kedd) 20:00

A Szent László-estek címmel indult programsorozat második alkalmán, április 20-án Maróti Gábor gönyűi plébános, kánonjogász, zeneszerző a szentté avatási eljárások történetéről tartott előadást, összefüggésben a magyarországi Szent László-tisztelettel. A győri Múzeumház másodszor adott otthont a Győri Egyházmegye szervezésében megvalósuló programnak. Márciusban Veres András megyéspüspök nyitotta meg az eseménysorozatot, és a második előadást is megtisztelte jelenlétével.

Emlékezés Perlaki Somogy Lipót szombathelyi püspökre, Győr-Újváros egykori plébánosára

2017. április 21. (péntek) 10:00

195 évvel ezelőtt, 1822. február 20-án, hamvazószerdán távozott Perlaki Somogy Lipót Márton (1748-1822), Szombathely szentéletű püspöke a földi létből, akinek egész élete tanúságtétel volt. Püspökként a rangjához méltó pompa helyett végig egyszerűségben és valóban Krisztusi szegénységben élt. Már életében szentként tisztelték, versek, költemények születtek a tiszteletére, s aki valóban Isten embere volt. Büszkék vagyunk arra, hogy Perlaki Somogy Lipót plébánosként szolgált 1781-től Győr-Újváros második templomában, az egykori Szent József-templomban. Tiszteletére plébániánkon is ki van helyezve püspöki portréja, melyet 2015-ben fogadalmi Munkás Szent József-ünnepünkön áldott meg Zsebedics József plébános. Írásunkban a nagy püspök életéről emlékezünk meg, akire méltán lehet büszke Győr-Újváros és Szombathely.

Gyertyagyújtás és szentmise a pozsonyi csata emlékére Nagyszombatban

2017. április 20. (csütörtök) 10:00

Nagyszombatban a magyar forradalom és szabadságharc emléknapjának előestéjén, március 14-én tartották az immár hagyományos megemlékezést, igazodva az októbertől júniusig immár négy esztendeje bemutatott havi magyar nyelvű misék keddi időpontjához. 18 órától a nagyszombati temetőben található nagyszombati csata emlékművénél gyűltek össze az emlékező Nagyszombati Diák Klub egyetemistái, egyetemi oktatók, helyi és környékbeli magyarok. Először a dunaszerdahelyi Pántlika zenekar fiatal zenész-énekes tagjai léptek fel Sebő József tanáruk vezényletével.

A grúz férfikari éneklés nagykövetei adnak hangversenyt Győrben

2017. április 19. (szerda) 12:00

Az Öt Templom Fesztivált szervező Karzat Színház Nonprofit Kft.-t az elmúlt években egyre gyakrabban keresték meg olyan értékes programokkal, melyek a fesztivál tematikus körébe tartoznak, azonban a rendezvény hagyományos időpontjaival nem összeegyeztethetőek. Ezek a kivételes koncertek valósulhatnak most meg „az Öt Templom Fesztivál bemutatja” szlogennel. Ennek a sorozatnak az első darabja az Iberi-kórus fellépése Győrben. A másfélezer éves múltra visszatekintő, UNESCO-oltalommal védett, egyedülálló grúz férfikari éneklés utazó nagykövetei, a Buba Murghulia vezette Iberi kórus Győrben ad hangversenyt április 23-án 19 órától az evangélikus öregtemplomban (Győr, Petőfi tér 2.). A szervezők az egyiptomi Tantában és Alexandriában végrehajtott terrortámadások áldozatainak, a kopt keresztény közösségnek ajánlják fel a koncert teljes bevételét.

A „Szent László-estek” második alkalma

2017. április 19. (szerda) 11:20

Április 20-án 17 óra 30 perckor kezdődik a Győri Egyházmegye által szervezett Szent László-estek második alkalma a győri Múzeumházban. A program keretében Maróti Gábor gönyűi plébános, a kánonjogtudomány doktora, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházjogi Tanszékének vezetője tart előadást A szentté avatás története és jelenlegi folyamata, összefüggésben a magyarországi Szent László-kultusszal címmel. Az előadást követően Lunczer Vivien, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke és Pődör Lea, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatója, a győr-révfalui Szentháromság-templom kántora Georg Philipp Telemann (1681-1767) Ein Dutzend Menuette című művének IV., VII., X. és XII. tételét adja elő, a zeneszerző halálának 250. évfordulójára emlékezve. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Helyes és helytelen istenképeink – Előadás a Hitünk és életünk Szabadegyetemen

2017. április 19. (szerda) 10:00

Dr. Fodor János atya teológiai tanár, devecseri plébános tartotta a Győri Hittudományi Főiskola Hitünk és életünk címmel megrendezett szabadegyetemének hetedik előadását március 22-én, szerdán a Győri Szeminárium kápolnájában. János atya előadásában a helyes és helytelen istenképekről beszélt, és arról, hogy ezek hogyan alakulnak ki, hogyan alakíthatóak a Krisztus által kinyilatkoztatott istenképpé saját magunk számára.

Faültetés áldással Pinnyén

2017. április 18. (kedd) 12:00

Április 9-én, a virágvasárnapi szentmise után ünnepélyes keretek között elültették Pinnye fáját, melyet Ferling György nagylózsi plébános megáldott. György atya rövid köszöntőjében kifejtette, a fát a gyökér táplálja, viharos időben az anyaföldbe kapaszkodva megtartja a fa többi részét. A törzs tartja a fa díszét, szállítja az éltető nedveket. A lombkorona a fa ékessége, árnyékot ad a megpihenőnek, rejtekhelyet az ég madarainak. A színes virágszirmok és termések a fát díszítő gyöngyszemek. Mindez gyönyörű harmónia – egységben, hangsúlyozta a plébános. A fa ültetését a jelenlévők örömmel fogadták, és a közelgő ünnep alkalmából húsvéti tojásokkal díszítették.

Könyvtármegáldás Agyagosszergényben

2017. április 18. (kedd) 10:00

Február 28-án adták át Agyagosszergény lakosságának új könyvtárukat, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselőnk köszöntötte a megjelent szép számú érdeklődőt, majd dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgató-helyettese adta át hivatalosan is az új közösségi terünket, melyet Szarka Gábor plébános atya áldott meg. Ovisaink szép kis versei, Szalay Rozi kisdiák meséje, valamint a Hámor Józsefné által elmondott vers színesítette az ünnepséget. Könyvtárunk állományát plébános atya, a Fidesz helyi csoportjának, illetve a Közi Horváth József Népfőiskola könyvfelajánlásai is gazdagítják. Könyvtárosunk Szalai Cserne lett, akinek személye biztosíték arra, hogy egy újabb kis közösség alakulhat ki Agyagosszergényben, amely újabb embereket tud megcélozni, hogy együtt legyenek, közösséget alkossanak. A könyvtár átadás után, négy egykori iskolai tanterem felújításával kialakulhat egy a falu centrumában olyan oktatási, művelődési központ, melyre méltán lehetünk büszkék.

Húsvét mindannyiunk számára legyen az öröm és az újrakezdés ünnepe! – Veres András ünnepi szentmisét mutatott be húsvét vasárnapján

2017. április 17. (hétfő) 10:30

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutatott be április 16-án, húsvét vasárnapján. Ma örvendező arccal köszöntjük egymást: „Föltámadt Krisztus! Valóban föltámadt!” – kezdte szentbeszédét a főpásztor. Mit is jelent, mit hozott számunkra Krisztus feltámadása? Az apostolok, akik Jézus földi életében nem egyszer ingadoztak, hitetlenkedtek, majd Jézus letartóztatásakor elszéledtek, húsvét hajnalán nem várt bátorságról tesznek tanúságot. Vajon mi okozta életükben ezt a hatalmas fordulatot? – tette fel a kérdést Veres András. Nem kétséges annak bizonyossága, hogy Jézus valóban feltámadt, mert mindnyájan találkoztak vele feltámadása után. Azonban már Jézus földi életében számos esemény történt, amely meghozhatta volna az apostolok életében ezt a fordulatot: hiszen Jézus tanításának újszerűsége még azokat is meglepte, akik az elfogatását kívánták. Jézus tanítása egyszerre isteni és emberi: már ez bizonyságot adhatott volna a tanítványoknak. Legalább azok a csodák megerősíthették volna a hitüket, amelyeket előttük vitt végbe, vagy látva az emberek sokaságát, akik Jézus köré gyűltek, és készek lettek volna követni őt a pusztába is. A feltámadt Krisztussal való találkozás jelentette az apostolok életében a döntő pillanatot. Mi is vágyakozunk erre a nagyszerű fordulatra, mai ünnepünkön ennek a vágyakozásnak adunk hangot. 

Győri kispapok zarándoklata Máriavölgybe és Pozsonyba

2017. április 17. (hétfő) 10:00

Az aranymisés, győri prépost-kanonok, nyugalmazott teológiai tanár, dr. Schmatovich János meghívására és szervezésében a Győri Hittudományi Főiskola tanári kara és papnövendékei ez év március 15-én Máriavölgyben, Pozsonyban és Horvátjárfaluban jártak zarándoklat keretében, majd meglátogatták a jubiláns atya szülőföldjét, Bezenye környékét.

Valami új kezdődik ezen az éjszakán – Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisét celebrált húsvét vigíliáján

2017. április 16. (vasárnap) 17:00

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutatott be április 15-én, húsvét vigíliáján. 

„Utat váltságunkra nyit”– Keresztutat jártak nagypénteken Győr belvárosában

2017. április 15. (szombat) 15:00

Április 14-én, nagypéntek estéjén izgalommal és lelkesedéssel vegyes készülődés a győri Nagyboldogasszony-székesegyház sekrestyéjében. A győri szeminaristák, a helyi plébániák fiataljai és a cserkészek Mogyorósi Márk püspöki titkár útmutatásai szerint készülnek fel az első belvárosi keresztútra. Ki a jókora fakereszt, ki a fáklya, ki a tizennégy stációból álló keresztút egy-egy képének hordozását kapja feladatul. Minden és mindenki a helyére kerül: a keresztet hordozók a Székesegyház bejáratában gyülekeznek, a stációkat tartók előresietnek, hogy jelezzék az útvonalat.

A mi főpapunk ruháitól megfosztva mutatja be áldozatát – Veres András nagypénteki szertartást vezetett Győrben

2017. április 15. (szombat) 14:00

Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke április 14-én nagypénteki szertartást vezetett a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Jézus Krisztus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezve. 

Városi keresztút Mosonmagyaróváron

2017. április 15. (szombat) 12:00

Április 7-én, pénteken 16 órakor a magyaróvári Szent Gotthárd-templomból indult a mosonmagyaróvári hívek közös városi keresztútja. A mosoni Nepomuki Szent János-templomig a városon keresztül bejárt szabadtéri keresztutat Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök vezette. A város lelkipásztorainak és híveinek részvételével lezajlott keresztút szentmisével fejeződött be a mosoni Nepomuki Szent János-templomban.

Nagyszombat és húsvéti vigília

2017. április 15. (szombat) 11:00

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással veszi kezdetét a Katolikus Egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus Krisztus feltámadt a halálból és mindenkit meghív az örök életre.