Hitébresztő foglalkozás a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában

2017. április 3. (hétfő) 12:00

A Győri Hittudományi Főiskola szervezésében március 24-én a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában jelenlegi és leendő hittanárok vehettek részt egy hitélet felé vezető óvodai bemutató foglalkozáson. Ezt követően a részt vevők meghallgatták egy édesanya és édesapa beszámolóját arról, hogyan folytatódik az óvodában elindított keresztény nevelés a családban. A délelőtt zárásaként pedig Tóth Adrienn nővér (Jézus Szíve Nővérek Társasága) tartott előadást az „Öt Pont” szemléltető módszerről, és arról, hogy a fegyelmezésben mennyire fontos a jót megerősítő eljárás.

Megkoszorúzták Bedy Vince emléktábláját a győri Káptalandombon

2017. április 3. (hétfő) 11:00

Ünnepélyes megemlékezés keretében koszorúzták meg Bedy Vince (1866-1938) győri nagyprépost, jeles egyháztörténész tavaly felavatott emléktábláját a győri Káptalandombon. A Győri Egyházmegyei Levéltár által szervezett megemlékezés elején Nemes Gábor történész, levéltári munkatárs köszöntötte a jelenlévőket, majd Veres András megyéspüspök mondott rövid beszédet. A főpásztor kifejtette, hogy manapság sajnos kevéssé adatik meg, hogy egy pap a teológiai tanulmányok mellett egy-egy világi tudományban is elmélyüljön. Bedy Vince főképp ebben lehet számunkra példakép, s abban, hogy az európai kultúrában, mely manapság bizonyos értelemben veszélyben van, őrizzük a tiszta keresztény értékeket és elődeink szellemi teljesítményét az utókor szellemi-lelki gazdagodására.

Megjelent az áprilisi Hitvallás

2017. április 3. (hétfő) 10:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, áprilisi számát Nagyhét és Húsvét titkának szenteltük. Címlapunkon Ferling György atya gondolatai olvashatóak, bemutatjuk a dunaszentmiklósi örömutat (12-13. oldal), valamint ajánljuk a nagypénteken Győrben első alkalommal megrendezendő városi keresztutat (hátlap). Áprilisi számunkban beszélgetést olvashatnak Bognár István püspöki irodaigazgatóval, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosával (11. oldal), beszámolunk az idei Könnyező Szűzanya-ünnepről (2. oldal), megszólaltatjuk Kovács Antal olimpiai bajnokot (14. oldal), Polgári László görögkatolikus parókust (18. oldal), valamint a győri Pál utcai fiúk-előadás gyerekszereplőit (22-23. oldal). Kulturális rovatunk (16-17. oldal), egyházmegyei híreink (2-5. oldal) és lelkiségi írásaink mellett a Szent László-év alkalmából lelki útravalót (17. oldal), illetve változatos pályázati lehetőségeket is ajánlunk (9. oldal).

„Köszönöm a Jó Istennek, hogy elfogadta áldozatomat” – Apor-virrasztást tartanak Győrben

2017. március 31. (péntek) 10:00

Boldog Apor Vilmos születésének 125., boldoggá avatásának 20. évfordulójának évében virrasztást szerveznek a vértanú győri püspök emlékére. A tiszteletadás április 1-jén 18 órakor gyertyagyújtással kezdődik a győri Kármelhegyi Boldogasszony-templom kriptájában, ahol Boldog Apor Vilmos halála után 30 évig nyugodott. Ezt követően a vértanúság helyén, a győri Püspökvár kertjében emlékeznek a főpásztorra, beszédet mond: Mogyorósi Márk püspöki titkár. A program 19 órakor koszorúzással folytatódik a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Héderváry-kápolnájában, Boldog Apor Vilmos sírjánál, majd Barsi Balázs ferences szerzetes, a sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom igazgatója tart elmélkedést. 20.30-kor Bognár István székesegyházi plébános vezet Apor-keresztutat, 21 órakor pedig Veres András megyéspüspök mutat be szentmisét a vértanú püspök szentté avatásáért. A szentmise végeztével szentségimádás kezdődik, éjjel 1 óráig nyitott kapuknál. A virrasztást ezután csendes imádkozással folytatódik zárt kapuk mögött. A templomot az előző csoport belülről nyitja, az egész órakor történő bebocsátásra a főbejáratnál lehet várakozni.

Vers- és prózamondó verseny a mosonmagyaróvári piarista iskolában

2017. március 30. (csütörtök) 12:00

Idén március 3-án rendezték meg a mosonmagyaróvári piarista iskolában hagyománnyá vált vers- és prózamondó versenyt. Az eseményen közel 30 felsős és gimnazista diák adott elő vers kategóriában egy kötelező és egy szabadon választott; próza kategóriában pedig egy szabadon választott alkotást, mely a versenykiírás követelményeinek megfelelően XX. századi szerzőtől származó mű lehetett. A felkészült versenyzők teljesítményét háromtagú zsűri – Stipkovitsné Katona Ágnes, Borsicsné Molnár Márta és Bozók Ferenc – értékelte, és arany, ezüst, illetve bronz oklevéllel díjazta a résztvevőket. A helyezést elért versenyzők értékes könyvjutalomban részesültek. A verseny eredménye megtekinthető az iskola honlapján.

Példaértékű összefogás Komandó megsegítésére

2017. március 30. (csütörtök) 10:00

Komandónak, az erdélyi Kovászna megye legmagasabban (több mint 1000 m tengerszint felett) fekvő településének, a Háromszéki-havasok végeláthatatlan fenyves erdői közt megbúvó mintegy 1000 főnyi lakosa rendületlenül őrzi hitét és nemzettudatát. 2017. január 9-én azonban magyar nyelvű iskolájuk teljes egészében fából készült épületének mintegy 25 %-át a lángok emésztettek fel. A tűz pusztítása után talán a magyar kultúra forrása, az iskolai könyvtár megsemmisülése volt a legnagyobb veszteség.

Szent József ünnepe Salamonfán

2017. március 29. (szerda) 12:00

Március 20-án, hétfőn, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének ünnepén ünnepi szentmisét mutattak be a salamonfai Szent József-templomban, melyet Brezina Balázs kónyi plébános celebrált. A szentmise 18 órakor kezdődött. A helyi plébános, Mészáros Miklós atya köszöntötte Balázs atyát, és megköszönte, hogy meghívására eljött hozzánk, a salamonfai templomba erre a szép ünnepünkre. Az olvasmányt, szentleckét és a hívek könyörgését Nagyné Czipetits Szilvia olvasta fel, az evangéliumot pedig Mészáros Miklós atya. Az ünnepi szónok a meghívott atya volt.

Nagyböjti lelkigyakorlat Hegyeshalomban

2017. március 29. (szerda) 11:00

Március 24-én, pénteken nagyböjti lelkigyakorlatot tartott Farkas István piarista szerzetes, dunaszigeti plébános a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban. A lelkigyakorlat 16 órakor gyóntatással kezdődött, majd 17 órától Farkas István atya szentmise keretében szólt az összegyűlt hívekhez.

Győrbe látogattak a Pécsi Egyházmegye munkatársai

2017. március 29. (szerda) 10:00

A Pécsi Egyházmegye hivatalának munkatársai Udvardy György pécsi megyéspüspök vezetésével március 21-én látogatást tettek a Győri Püspökségen, ahol Veres András győri megyéspüspök fogadta a vendégeket. Udvardy György a győri zarándoklat keretében szentmisét mutatott be a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A pécsi zarándokok ezt követően megtekintették a Szent László Látogatóközpont kiállítóterében található Könnyező Szűzanya-kegyképet és a Szent László-hermát, a Nagyboldogasszony-székesegyházat, valamint a püspöki palotát.

Mészáros Miklós plébános zarándoklatot vezetett Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

2017. március 29. (szerda) 9:00

Március 25-én, Urunk születésének hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Mészáros Miklós peresznyei plébános zarándoklatot szervezett a gyalókai, a peresznyei, a répcevisi, valamint a zsirai hívek számára. A résztvevők a zarándoklat első állomásaként megtekintették az Országházban őrzött Szent Koronát, majd a lelkipásztor szentmisét mutatott be a zarándokok részvételével a Magyarok Nagyasszony-sziklatemplomban. A Gellért-hegyi látogatást követően a zarándokok útja a Szent István-bazilikába vezetett, ahol hazánkért imádkoztak. 

Nagyböjti lelkigyakorlat a soproni Szent Pál-szakkollégiumban

2017. március 28. (kedd) 12:00

Szemeszterek mentek, s jönnek is, tanulunk, vizsgázunk, pihenünk és szórakozunk, de minden éven eljön az a pár nap, amikor ezt a rohanást, a külvilágot magunk mögött hagyhatjuk. Idén ez Nagyböjt második hétvégéjén jött el számunkra. Március 10 és 12. között a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban dr. Veres András megyéspüspök atya tette tiszteletét nálunk és tartotta meg a nagyböjti lelkigyakorlatunkat.

Öttevényi ifikörösök túrája a Bakonyban

2017. március 28. (kedd) 11:00

Március 15-én az Öttevényi Ifjúsági Kör Winkler Zsolt plébános vezetésével a Bakonyba kirándult. Vinyétől a Cuha-völgyében lévő Tanösvényt végigjárva eljutottunk Porva-Csesznekre, és a kört bezárva ismét Vinyére értünk. Az egész napos túra során felfedeztük a Kőpince-forrást, a Betyár-barlangot, alagutakat és hidakat, a szerencsésebbek felfrissülhettek a patak hűs vizében, és felfedezhették a még be nem járt hegyek rejtélyeit. A méta sem maradhatott el. A hóvirággal borított erdő, a kellemesen fújó szél és a gyönyörű természet testi-lelki felüdülést adott. Hazafelé megálltunk a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál, és megmászva a Boldog Mór kilátót, visszatekintettünk a Bakony vonulataira. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva és egy kis izomlázzal tértünk haza.

Komáromiak nagyböjti lelkigyakorlata Pannonhalmán

2017. március 28. (kedd) 10:00

A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai március 17-én és 18-án Bros Gergely Béla plébános atya kezdeményezésére bentlakásos lelkigyakorlaton vettek részt Pannonhalmán. A Szent Jakab Ház közösségi termében ráhangolódó beszélgetéssel kezdődött az első nap dr. Dejcsics Konrád bencés atya vezetésével. Ezután a főapátságban a napközi imaórán együtt imádkoztunk a szerzetes testvérekkel. Az ebédet kövezően folytatódott a lelki beszélgetés, ahol a szeretetnyelvek témakörben mondhatta el mindenki a véleményét, tapasztalatait, egyházi vonatkozásait. A Szentírásból vett példákkal pedig a mennyek országa témakört járhattuk körül. Este a dr. Várszegi Asztrik főapát vezetésével megtartott vesperáson ismét együtt imádkoztunk a bazilikában.

Hajdók Judit orgonatörténeti előadást tartott a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. március 27. (hétfő) 15:00

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének szervezésében Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ orgona-szakreferense március 25-én előadást tartott Kis magyar orgonatörténet címmel. Az eseményen részt vettek a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatói, valamint az Egyházmegyei Kántorképző növendékei és tanárai.

Szentségimádási nap a soproni orsolyita templomban

2017. március 27. (hétfő) 12:00

Március 21-én tartották a soproni Szeplőtelen Fogantatás orsolyita templom szentségimádási napját. A nap folyamán a Szent Orsolya-iskola tanulói végeztek szentségőrzést, valamint külön imaórájuk volt a leendő elsőáldozóknak, a leendő bérmálkozóknak és a templom gitáros énekkarának. A szentségimádási nap 16.30-kor ünnepélyes litániával zárult, melyben a közösség hálát adott mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amit ezen a különleges böjti napon a legfőbb Úrtól kapott.

Nagyböjti zarándoklatot tartottak a győri Szent Imre-templomban

2017. március 27. (hétfő) 11:00

Március 24-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének vigíliáján, a nagyböjt péntekjeire Győrben meghirdetett zarándoklatok negyedik állomása a Szent Imre-templomban volt. A zarándoklat keretében Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosa keresztutat vezetett a plébániai tanácsadó testület tagjaival. A keresztutat követő szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás plébános, Németh László általános püspöki helynök, Nagy József kanonok, nyugalmazott magyaróvári plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Orsolyás győzelem a katolikus iskolák országos fizikaversenyén

2017. március 27. (hétfő) 10:00

Március 17-18-án rendezték meg immár 25. alkalommal a katolikus iskolák Károly Ireneusz Fizikaversenyét. A helyszín ezúttal a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma volt Pécsett. A soproni Szent Orsolya-iskolát a II. kategóriában (15-16 évesek) két tanuló képviselte: Árvay Benedek (9. ag) és Salamon Márton (9. bg). Felkészítő tanáruk Barta-Barát Lászlóné volt. A fiúk országos 1. helyezést értek el az Otthoni kísérleti forduló kategóriában, ezenkívül a Kísérleti bemutató kategóriában elnyerték a zsűri különdíját és a tanári közönségdíjat is. Gratulálunk és további eredményes szereplést kívánunk mindkettejüknek!

Varga Lászlót kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa

2017. március 27. (hétfő) 9:00

Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa 2017. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, az eddigi megyéspüspök lemondását elfogadva. Balás Béla az új püspök beiktatásáig apostoli kormányzóként vezeti az egyházmegyét.

Varga László 1956. augusztus 17-én született Tapolcán. Filozófiai és teológiai tanulmányait először a szegedi szemináriumban végezte, majd a budapesti központi szemináriumban folytatta. 1982. április 17-én szentelték pappá Tapolcán, miután az akkori veszprémi egyházmegyébe inkardinálódott. 1982 és 1987 között a várpalotai plébánia káplánja, majd Somogysámson plébánosa 1987 és 1993 között. A rendszerváltás után az egyházmegyék átszervezésével 1993-ban átkerült a kaposvári új egyházmegyébe, és a megyeszékhely Szent Imre-plébániájának a vezetését bízták rá. Plébánosi tevékenysége megtartásával 2009 óta a püspöki hivatal irodaigazgatója, illetve 2013-tól az egyházmegye általános helynöke.

Kiss Tamás előadásával indult a „Szent László-estek” című programsorozat

2017. március 26. (vasárnap) 13:00

Március 23-án Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megnyitotta a Győri Egyházmegye által szervezett, Szent László-estek című programsorozatot a győri Múzeumházban. Az első alkalommal Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója tartott előadást Szent László hazai kultuszának történetéről, kiemelve a lovagkirály győri tiszteletének hagyományát. Az előadást követően Kodály Zoltán Epigrammák című művének három tételét adta elő Bajnai Mária hegedűművész és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a zeneszerző halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve. 

Famunkások védőszentjének ünnepe Bajon

2017. március 24. (péntek) 10:00

Március 19-én, Szent Józsefnek, az ácsok és famunkások védőszentjének ünnepén a baji Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomban az ácsokért és famunkásokért ajánlották fel a szentmisét. Településünk famunkásai szakmájuk védőszentjének tiszteletére megtöltötték az első padsorokat. A győri Könnyező Szűzanya ünnepének alkalmából a szentmise elején Könnyező Szűzanya-ének hangzott fel énekkarunk előadásában. A szentmise során több ének is elhangzott Szent József tiszteletére, így köszöntve a „Szent Család hű sáfárját.”