Példaértékű összefogás Komandó megsegítésére

2017. március 30. (csütörtök) 10:00

Komandónak, az erdélyi Kovászna megye legmagasabban (több mint 1000 m tengerszint felett) fekvő településének, a Háromszéki-havasok végeláthatatlan fenyves erdői közt megbúvó mintegy 1000 főnyi lakosa rendületlenül őrzi hitét és nemzettudatát. 2017. január 9-én azonban magyar nyelvű iskolájuk teljes egészében fából készült épületének mintegy 25 %-át a lángok emésztettek fel. A tűz pusztítása után talán a magyar kultúra forrása, az iskolai könyvtár megsemmisülése volt a legnagyobb veszteség.

Szent József ünnepe Salamonfán

2017. március 29. (szerda) 12:00

Március 20-án, hétfőn, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének ünnepén ünnepi szentmisét mutattak be a salamonfai Szent József-templomban, melyet Brezina Balázs kónyi plébános celebrált. A szentmise 18 órakor kezdődött. A helyi plébános, Mészáros Miklós atya köszöntötte Balázs atyát, és megköszönte, hogy meghívására eljött hozzánk, a salamonfai templomba erre a szép ünnepünkre. Az olvasmányt, szentleckét és a hívek könyörgését Nagyné Czipetits Szilvia olvasta fel, az evangéliumot pedig Mészáros Miklós atya. Az ünnepi szónok a meghívott atya volt.

Nagyböjti lelkigyakorlat Hegyeshalomban

2017. március 29. (szerda) 11:00

Március 24-én, pénteken nagyböjti lelkigyakorlatot tartott Farkas István piarista szerzetes, dunaszigeti plébános a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban. A lelkigyakorlat 16 órakor gyóntatással kezdődött, majd 17 órától Farkas István atya szentmise keretében szólt az összegyűlt hívekhez.

Győrbe látogattak a Pécsi Egyházmegye munkatársai

2017. március 29. (szerda) 10:00

A Pécsi Egyházmegye hivatalának munkatársai Udvardy György pécsi megyéspüspök vezetésével március 21-én látogatást tettek a Győri Püspökségen, ahol Veres András győri megyéspüspök fogadta a vendégeket. Udvardy György a győri zarándoklat keretében szentmisét mutatott be a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban. A pécsi zarándokok ezt követően megtekintették a Szent László Látogatóközpont kiállítóterében található Könnyező Szűzanya-kegyképet és a Szent László-hermát, a Nagyboldogasszony-székesegyházat, valamint a püspöki palotát.

Mészáros Miklós plébános zarándoklatot vezetett Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

2017. március 29. (szerda) 9:00

Március 25-én, Urunk születésének hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Mészáros Miklós peresznyei plébános zarándoklatot szervezett a gyalókai, a peresznyei, a répcevisi, valamint a zsirai hívek számára. A résztvevők a zarándoklat első állomásaként megtekintették az Országházban őrzött Szent Koronát, majd a lelkipásztor szentmisét mutatott be a zarándokok részvételével a Magyarok Nagyasszony-sziklatemplomban. A Gellért-hegyi látogatást követően a zarándokok útja a Szent István-bazilikába vezetett, ahol hazánkért imádkoztak. 

Nagyböjti lelkigyakorlat a soproni Szent Pál-szakkollégiumban

2017. március 28. (kedd) 12:00

Szemeszterek mentek, s jönnek is, tanulunk, vizsgázunk, pihenünk és szórakozunk, de minden éven eljön az a pár nap, amikor ezt a rohanást, a külvilágot magunk mögött hagyhatjuk. Idén ez Nagyböjt második hétvégéjén jött el számunkra. Március 10 és 12. között a soproni Szent Pál Katolikus Szakkollégiumban dr. Veres András megyéspüspök atya tette tiszteletét nálunk és tartotta meg a nagyböjti lelkigyakorlatunkat.

Öttevényi ifikörösök túrája a Bakonyban

2017. március 28. (kedd) 11:00

Március 15-én az Öttevényi Ifjúsági Kör Winkler Zsolt plébános vezetésével a Bakonyba kirándult. Vinyétől a Cuha-völgyében lévő Tanösvényt végigjárva eljutottunk Porva-Csesznekre, és a kört bezárva ismét Vinyére értünk. Az egész napos túra során felfedeztük a Kőpince-forrást, a Betyár-barlangot, alagutakat és hidakat, a szerencsésebbek felfrissülhettek a patak hűs vizében, és felfedezhették a még be nem járt hegyek rejtélyeit. A méta sem maradhatott el. A hóvirággal borított erdő, a kellemesen fújó szél és a gyönyörű természet testi-lelki felüdülést adott. Hazafelé megálltunk a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál, és megmászva a Boldog Mór kilátót, visszatekintettünk a Bakony vonulataira. Fáradtan, de élményekkel gazdagodva és egy kis izomlázzal tértünk haza.

Komáromiak nagyböjti lelkigyakorlata Pannonhalmán

2017. március 28. (kedd) 10:00

A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai március 17-én és 18-án Bros Gergely Béla plébános atya kezdeményezésére bentlakásos lelkigyakorlaton vettek részt Pannonhalmán. A Szent Jakab Ház közösségi termében ráhangolódó beszélgetéssel kezdődött az első nap dr. Dejcsics Konrád bencés atya vezetésével. Ezután a főapátságban a napközi imaórán együtt imádkoztunk a szerzetes testvérekkel. Az ebédet kövezően folytatódott a lelki beszélgetés, ahol a szeretetnyelvek témakörben mondhatta el mindenki a véleményét, tapasztalatait, egyházi vonatkozásait. A Szentírásból vett példákkal pedig a mennyek országa témakört járhattuk körül. Este a dr. Várszegi Asztrik főapát vezetésével megtartott vesperáson ismét együtt imádkoztunk a bazilikában.

Hajdók Judit orgonatörténeti előadást tartott a Győri Hittudományi Főiskolán

2017. március 27. (hétfő) 15:00

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének szervezésében Hajdók Judit orgonaművész, orgonaszakértő, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ orgona-szakreferense március 25-én előadást tartott Kis magyar orgonatörténet címmel. Az eseményen részt vettek a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének hallgatói, valamint az Egyházmegyei Kántorképző növendékei és tanárai.

Szentségimádási nap a soproni orsolyita templomban

2017. március 27. (hétfő) 12:00

Március 21-én tartották a soproni Szeplőtelen Fogantatás orsolyita templom szentségimádási napját. A nap folyamán a Szent Orsolya-iskola tanulói végeztek szentségőrzést, valamint külön imaórájuk volt a leendő elsőáldozóknak, a leendő bérmálkozóknak és a templom gitáros énekkarának. A szentségimádási nap 16.30-kor ünnepélyes litániával zárult, melyben a közösség hálát adott mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amit ezen a különleges böjti napon a legfőbb Úrtól kapott.

Nagyböjti zarándoklatot tartottak a győri Szent Imre-templomban

2017. március 27. (hétfő) 11:00

Március 24-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepének vigíliáján, a nagyböjt péntekjeire Győrben meghirdetett zarándoklatok negyedik állomása a Szent Imre-templomban volt. A zarándoklat keretében Balázs Tamás, a Szent Imre-templom plébánosa keresztutat vezetett a plébániai tanácsadó testület tagjaival. A keresztutat követő szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be. A szentmisén koncelebrált Balázs Tamás plébános, Németh László általános püspöki helynök, Nagy József kanonok, nyugalmazott magyaróvári plébános és Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Orsolyás győzelem a katolikus iskolák országos fizikaversenyén

2017. március 27. (hétfő) 10:00

Március 17-18-án rendezték meg immár 25. alkalommal a katolikus iskolák Károly Ireneusz Fizikaversenyét. A helyszín ezúttal a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma volt Pécsett. A soproni Szent Orsolya-iskolát a II. kategóriában (15-16 évesek) két tanuló képviselte: Árvay Benedek (9. ag) és Salamon Márton (9. bg). Felkészítő tanáruk Barta-Barát Lászlóné volt. A fiúk országos 1. helyezést értek el az Otthoni kísérleti forduló kategóriában, ezenkívül a Kísérleti bemutató kategóriában elnyerték a zsűri különdíját és a tanári közönségdíjat is. Gratulálunk és további eredményes szereplést kívánunk mindkettejüknek!

Varga Lászlót kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa

2017. március 27. (hétfő) 9:00

Varga Lászlót, a Kaposvári Egyházmegye általános helynökét kaposvári megyéspüspökké nevezte ki Ferenc pápa 2017. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, az eddigi megyéspüspök lemondását elfogadva. Balás Béla az új püspök beiktatásáig apostoli kormányzóként vezeti az egyházmegyét.

Varga László 1956. augusztus 17-én született Tapolcán. Filozófiai és teológiai tanulmányait először a szegedi szemináriumban végezte, majd a budapesti központi szemináriumban folytatta. 1982. április 17-én szentelték pappá Tapolcán, miután az akkori veszprémi egyházmegyébe inkardinálódott. 1982 és 1987 között a várpalotai plébánia káplánja, majd Somogysámson plébánosa 1987 és 1993 között. A rendszerváltás után az egyházmegyék átszervezésével 1993-ban átkerült a kaposvári új egyházmegyébe, és a megyeszékhely Szent Imre-plébániájának a vezetését bízták rá. Plébánosi tevékenysége megtartásával 2009 óta a püspöki hivatal irodaigazgatója, illetve 2013-tól az egyházmegye általános helynöke.

Kiss Tamás előadásával indult a „Szent László-estek” című programsorozat

2017. március 26. (vasárnap) 13:00

Március 23-án Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megnyitotta a Győri Egyházmegye által szervezett, Szent László-estek című programsorozatot a győri Múzeumházban. Az első alkalommal Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója tartott előadást Szent László hazai kultuszának történetéről, kiemelve a lovagkirály győri tiszteletének hagyományát. Az előadást követően Kodály Zoltán Epigrammák című művének három tételét adta elő Bajnai Mária hegedűművész és Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, a zeneszerző halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve. 

Famunkások védőszentjének ünnepe Bajon

2017. március 24. (péntek) 10:00

Március 19-én, Szent Józsefnek, az ácsok és famunkások védőszentjének ünnepén a baji Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomban az ácsokért és famunkásokért ajánlották fel a szentmisét. Településünk famunkásai szakmájuk védőszentjének tiszteletére megtöltötték az első padsorokat. A győri Könnyező Szűzanya ünnepének alkalmából a szentmise elején Könnyező Szűzanya-ének hangzott fel énekkarunk előadásában. A szentmise során több ének is elhangzott Szent József tiszteletére, így köszöntve a „Szent Család hű sáfárját.”

Keresztút Páli Szent Vince gondolataival Kapuváron

2017. március 23. (csütörtök) 12:00

Az idei esztendő nagyböjtjének kapuvári harmadik keresztútján, március 17-én 18 órai kezdettel plébánosunk, Radó Tamás atya vezetésével a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola felső tagozatosai imádkoztak közösen Némethné Tóth Katalin tanárnő kíséretével. A keresztút stációinál Páli Szent Vince gondolatait, keresztúti imádságait olvasták a diákok. Részletek az elhangzottakból:

Szent Benedek ünnepe a győri bencéseknél

2017. március 23. (csütörtök) 11:00

Nursiai Szent Benedekre, a bencés rend alapítójára emlékezik a bencés világ március 21-én, halálának érfordulóján. A győri bencés gimnázium diákjaival ünnepelt Veres András győri megyéspüspök is. Évtizedes hagyományként a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium diáksága lelkigyakorlaton vett részt az ünnephez kapcsolódóan. A készület a mai kor igényei és lehetőségei szerint zajlott: míg korábban központilag irányítottan valósult meg, ma már osztályszinten szervezték az elcsendesedést és lelki felfrissülést az ünnep előtti napon, március 20-án. Győr mellett Tihanyban, Sopronban vagy éppen Dunaszegen segítették atyák az elmélyülést egy-egy, az adott osztály igényeihez igazított témában.

A Szent László Látogatóközpont kiállítóterében látható a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép

2017. március 23. (csütörtök) 10:00


Március 20-án a szakemberek átszállították a győri Nagyboldogasszony-székesegyházból a szomszédos Szent László Látogatóközpont Káptalandomb 13. szám alatt található kiállítóterébe a Könnyező Szűzanya-kegyképet és a Szent László-hermát a Székesegyházban kezdődő felújítás miatt. A Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép a hét minden napján, 10 órától 18 óráig ingyenesen megtekinthető.

Keresztútjárás a peresztegi hittanosokkal

2017. március 22. (szerda) 12:00

A nagyböjti keresztútjárásokon minden évben folyamatosan részt vesznek a peresztegi hittanosok is. Hagyományosan nagyböjt második keresztútján a gyerekek olvasnak fel keresztúti gondolatokat és bűnbánati elmélkedéseket minden egyes stációnál. Az idei évben március 10-én, a péntek 17 órakor kezdődő szentmise után az alsós és felsős hittanosok egyaránt képviseltették magukat a keresztútjáráson, melyet Ferling György plébános vezetett. A kifejezetten gyerekek számára készült bűnbánati elmélkedések segítettek a fiataloknak megérteni, miért szenvedett Jézus értünk.

Nagyböjti lelkigyakorlat Zsirán

2017. március 22. (szerda) 10:00

Március 12-én, nagyböjt 2. vasárnapján volt a zsirai Szent Lőrinc-templomban a nagyböjti lelkigyakorlat, melyet Benkó Attila magyaróvári káplán vezetett. A szentmise 18 órakor kezdődött, előtte lehetőség volt a húsvéti szentgyónás elvégzésére. A helyi plébános, Mészáros Miklós atya köszöntötte Attila atyát, és megköszönte, hogy meghívására eljött hozzánk, a mi templomunkba. Az olvasmányt, szentleckét és a hívek könyörgését Jagadics Renáta olvasta fel. Köszönjük szépen Attila atyának a lelkiekben gazdag szentbeszédet, és hogy eljött a mi falunkba. A jó Isten áldását kérjük további papi munkájára.