Püspöki látogatás és áldás a soproni Szent Orsolya-iskolában

2017. február 23. (csütörtök) 11:00

Dr. Veres András megyéspüspök február 20-án látogatást tett a soproni Szent Orsolya Gimnáziumban és Általános Iskolában, a havi rekollekciós előadás keretében találkozott a nevelőtestülettel. Püspök atya a közelmúltban lezárult Házasság hetéhez kapcsolódóan a szolgáló szeretetről beszélt. Előadásában a szeretetnek arról az aspektusáról szólt, mely minden közösségnek lételeme kellene, hogy legyen a családtól az iskolai nevelőtestületen át egészen a szélesebb társadalomig. A szolgáló szeretetben a katolikus iskola közösségének mindenkor példát kell mutatni – mondta többek között. Az előadást követően megbeszélést folytatott az iskola vezetőségével, melynek során áttekintették az intézményben a közeljövőben folytatódó, állami támogatással megvalósuló rekonstrukciós munkálatok ütemezését.

Előadás a párválasztásról a győri Házasság hetében

2017. február 23. (csütörtök) 10:00

Bogdányi Mária győri evangélikus egyetemi lelkész és férje, Bogdányi Gábor, az evangélikus egyház internet-munkacsoportjának vezetője tartott előadást Győrben a Házasság hete ökumenikus szervezésű programjának keretében. A családtréner házaspár a február 15-i alkalmon „Hát én immár kit válasszak?” címmel a párválasztás kérdéseiről beszélt a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának egyik tantermében összegyűlt hallgatóságnak. Az előadók a „hol?”, „mikor?”, „kit?” és „hogyan?” kérdésekre válaszolva gyakorlati tippeket adtak a társtaláláshoz. Kitértek a kapcsolatot összetartó, erősítő és az együttélést nehezítő tényezőkre is. A személyes történetekkel, képekkel és kisfilmekkel színesített prezentáció végén a jelenlévők kérdéseire is válaszolt a Bogdányi házaspár.

Ételosztás rászorulóknak Sopronban

2017. február 22. (szerda) 12:00

A soproni Szent Imre-plébánia karitász-csoportja hajléktalan és rászoruló embertársainkat látta vendégül egy ebédre  városi összefogás keretében  január 21-én 13 órakor a Kristály Üzletház földszintjén az Esélyegyenlőségi Iroda helyiségében. A Kálmán Imre plébános által vezetett étkezési imádság után 100 adag meleg ételt osztottunk ki. Az adakozók jóvoltából friss péksüteményt és gyümölcsöt is tudtunk ajándékozni. A helyszínen segítőknek köszönjük minden áldozatát és szeretetét.

Gyerekek farsangi bálja Győr-Ménfőcsanakon

2017. február 22. (szerda) 11:00

A győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-plébánia hittanosainak farsangjára február 4-én került sor. A gyerekek fantasztikus jelmezekkel kápráztattak el bennünket. A jelmezversenyt Biczó Bíborka 1. osztályos tanuló a boszorkány jelmezzel nyerte. A második helyezéssel Sütheő Anna (Misenapló), a harmadik helyezéssel Majer Áron (Drakula gróf) büszkélkedhet. Különdíjat kapott Földvári Zsolt (McDonald's-os sült krumpli). A jelmezversenyt játékok követték, közben a gyerekek 1-1 imádság elmondásával tombolaszelvényt kaptak, sőt a játékok nyertesei is 1-1 tombolával gazdagodtak. A nap csúcspontja a tombolahúzás volt. Nagyon jól szórakoztunk, felejthetetlen délután volt ez nekünk, szervezőknek és a gyerekeknek is.

Szerelmes kalandtúra és táncház a győri Házasság hetében

2017. február 22. (szerda) 10:00

A február 13-19. között Győrben is megtartott Házasság hete programjai közül kiemelkedett a szombati nap: konferencia, házaspármegáldás, illetve a korábban lezajlott szerelmes kalandtúra sorsolása, majd vidám táncház adott lehetőséget a pároknak, hogy kölcsönösen kifejezhessék egymás iránti szeretetüket. Az idén mintegy 40 házaspárral megvalósuló szerelmes kalandtúra fődíját – egy sétarepülést a Fly-Coop felajánlásából – Ötvös László és Józsa Melinda nyerte (képünkön). Köszönet mindenkinek, aki részt vett a szerelmes kalandtúrán! Köszönet a kedves, sokszor megható visszajelzésekért, ezeket igyekszünk közkinccsé tenni, hátha másnak is örömet okoz, példát mutat. Az alábbiakban a párok kalandtúrán szerzett élményeiből, vallomásaiból olvashatnak egy csokorra valót.

Elsőáldozók bemutatása Sopronban

2017. február 21. (kedd) 12:00


Szép hagyomány a soproni Szent Orsolya-iskolában, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án mutatják be a templom közösségének az elsőáldozásra készülő harmadik osztályosokat. Csütörtök délután Kovács Gergő Vilmos atya, iskolánk lelkésze mutatta be a szentmisét, amelyen a padokat a 78 elsőáldozásra váró harmadikos kisdiák foglalta el, akik égő gyertyával párosával vonultak be a templomba. A gyerekeket természetesen elkísérték osztályfőnökeik, Vargáné Vass Katalin, Némethné Papp Eszter és Kelemenné Böröcz Adrienn, valamint szüleik is. A szentély előtt már kitették az elsőáldozók tablóját, melyen Jézus és a korai keresztények jelképére, egy-egy színes halacskára ragasztották a diákok fotóját. Gergő atya a mise keretében tett fel kérdéseket a gyerekeknek, akik megvallották, szeretnének elsőáldozók, vagyis Jézus barátai lenni. A prédikáció után a három osztályfőnök felolvasta, hogy az egyes osztályokból kik fognak majd májusban az első szentáldozáshoz járulni. A mise végén a gyerekek egy kosárból elvehettek még egy színes halacskát, mely hasonló volt a tablón szereplőhöz, melyre egy-egy harmadikas írta fel a nevét. A gyerekek így vállalták, hogy az elsőáldozásig családjukkal még egy ünnepre váróért is imádkoznak.

Szent László példája a keresztény értékek megőrzésére buzdít

2017. február 21. (kedd) 11:00

Február 17-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott szentmisét és hangversenyt követően a városháza dísztermében Borkai Zsolt polgármester, Veres András győri megyéspüspök, valamint Potápi Árpád János államtitkár beszédet mondott a Szent László-év megnyitása alkalmából.

Kápolnamegáldás Csornán

2017. február 21. (kedd) 10:00

Február 11-én, a Lourdes-i Szűzanya ünnepén, a betegek világnapján dr. Veres András megyéspüspök megáldotta a csornai Margit Kórház új, Kalkuttai Szent Teréz-kápolnáját. Az őt kísérő és a kápolna kialakításában segítséget nyújtó atyákkal a főpásztor együtt mutatott be szentmisét, melyben negyven beteg kapta meg a betegek szentségét.

Szerelmi kalandtúra a Házasság hetében Sopronban

2017. február 20. (hétfő) 12:00

„Házasságban élni jó,
hűségesnek maradni nem lúzerség, hanem merészség,
egy életre igent mondani bátorság és nagy kaland!”


Sopronban első alkalommal rendeztek nagyobb szabású rendezvénysorozatot február 5. és 18. között, az országos Házasság hete programhoz kapcsolódva a Magyarországi Schönstatt Családmozgalom soproni közösségének szervezésében.

Lourdes-i ünnep Bőben

2017. február 20. (hétfő) 11:00

Őseink évszázados hagyományát őrizve február 11-én, a betegek világnapján idén is 12 órakor kezdődött az engesztelő szentmise a bői Szent Imre-templomunkba. Ezt követően megsárgult lapokról (melyeket az 1850-es évektől kézről kézre adnak templomunkban) imádkoztuk a litániát valamint régi Mária-énekeinket.

Veres András megnyitotta a Szent László-évet Győrben

2017. február 20. (hétfő) 10:00

„Lászlóban lett kereszténnyé és szentté...” mottóval hirdetett Szent László-évet a győri püspökség, együttműködve a lovagkirályt pártfogójaként tisztelő Győr városával. Február 17-én, az emlékév megnyitása alkalmából Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise elején a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület felvezetésével ünnepélyesen a szentélybe vitték a Győr városának évszázados Szent László-tiszteletét kifejező Szent László-hermát, hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéjét. Ahogy a 18. században, a földrengés fenyegetése miatt a győriek a herma előtt imádkozva kérték Szent László közbenjárását megmentésükre, úgy forduljanak most is az emberek a szent király ereklyéje előtt Istenhez életünk, országunk lelki megújulásáért – ez az emlékévet meghirdetők szándéka.

Szent László, a lovagkirály – Pályázat Mosonmagyaróváron

2017. február 17. (péntek) 10:00

A mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából keresztény műveltségi vetélkedőt hirdet a magyaróvári Szent Gotthárd- és a mosoni Nepomuki Szent János-plébániához tartozó általános iskolák felső tagozatos hittanos tanulói számára. A feladatok megoldására 2017. március 1. és május 20. között kerül sor. A lovagi torna hagyományához hasonlóan a tanulók hét próbát teljesítenek. Az első hat feladat megoldása e-mailes formában történik. A 7. forduló (döntő) a Móra Ferenc Általános Iskolában lesz 2017 májusában, ahol érdekes feladatok és programok várják a versenyzőket.

Emlékezés Sároseperjesen a tíz éve elhunyt Bornemisza Istvánra

2017. február 16. (csütörtök) 12:00

Január 28-án, szombaton, az elmúlt fél esztendőben immár második alkalommal tartottak magyar misét Sároseperjesen. Először 2016. szeptember 30-án, egy késő nyári péntek délutánon 16 órától az eperjesi Kálvárián báró Ghillány István emlékére, aki nagyon szép kort megért, s 2012 júliusában 102 és fél éves korában szólította magához a Teremtő. István bácsi február 12-én lett volna 107 éves. A pozsony-óvárosi ferencesek templomában ekkor az ő tiszteletére mutatták be a reggel kilenc órai szentmisét.

Balázs-áldás Bajon

2017. február 16. (csütörtök) 11:00

Február 5-én, a vasárnapi szentmise keretében került sor a baji Assisi Szent Ferenc-templomban a Balázs-áldásra. Ezen a napon az áldás során Kovács Csaba Albert plébános atya két keresztbe fordított égő gyertyát tartott a hívek torkához, és arra kérte az alábbiak szerint Urunkat, és Szent Balázst, hogy óvja meg az áldást kérőt a torokbajoktól: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más bajtól, az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen.” Az áldásban részesülők Szent Balázs segedelmével küzdhetik le, illetve kerülhetik el a torokbántalmakat az elkövetkező időszakban.

Betegek világnapja a győri Szent Anna Otthonban

2017. február 16. (csütörtök) 10:00

1992-ben Szent II. János Pál pápa kezdeményezte, hogy a Szűzanya első Lourdes-i jelenésének napja, február 11-e legyen a betegek világnapja. 1858. februárjában a Lourdes melletti Massabielle-barlangban az alig tizennégy éves Bernadette-nek megjelent a Szűzanya. Az első jelenést még 16 alkalom követte és a sziklabarlangban csodatévő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek. A zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A szent életű pápa a betegek világnapjának célját a következőképpen határozta meg: „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.” Ezen szellemiség jegyében került sor a győri Szent Anna Otthonban, február 11-én szentmise keretében a betegek szentségének kiszolgáltatására.

Mindenkit megszólítani – Állami sajtótájékoztató a Szent László-emlékévről

2017. február 16. (csütörtök) 9:00

Február 17-én, pénteken Győrben tartják a Szent László-év központi megnyitóünnepségét. Erről és az esztendő további programjairól Gaal Gergely, az emlékév tanácsadó testületének elnöke sajtótájékoztatón számolt be február 14-én Budapesten. Pénteken a Győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét, majd zenés előadás keretében mutatják be Szent László életét. Ezt követően a győri városházán folytatódik az ünnepség.

Veres András előadásával indult a Házasság hete Győrben

2017. február 15. (szerda) 13:00

Február 13-án Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke előadást tartott a Házasság hete győri programsorozatának megnyitója alkalmából a Városháza dísztermében. A főpásztor az elköteleződés bátor vállalására és a szeretet hierarchiájának megtartására buzdított.

Balázs-áldás a Prohászka-iskola kápolnájában

2017. február 15. (szerda) 12:00

Szent Balázs napján, február 3-án a kápolnában Németh József igazgató atya Balázs-áldásban részesítette a győri Prohászka-iskola óvodásait és az alsó tagozatos gyermekeket. Szent Balázs életéről, legendájáról, jócselekedeteiről a „Gyöngyvirágos gyerekek” emlékeztek meg, majd közös imádsággal, énekkel kértük a jó Istent, védjen meg bennünket a torokbajtól, és minden más betegségtől. „Ahogy a kettős gyertya körülöleli fejünket, torkunkat, Szent Balázs imájának ereje úgy fog körül bennünket és véd meg a betegségtől.”

Ötödik alkalommal rendezték meg a Győri Bencés Bált

2017. február 15. (szerda) 11:00

Egykori diákok és a győri bencés közösséghez kötődő bálozók töltötték meg a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium épületét február 4-én, az ötödik Győri Bencés Bál estéjén. A Bencés Nevelésért Alapítvány által, a gimnázium diákjai és öregdiákjai segítségével szervezett est „becsengetéssel” kezdődött, melyet a Szent Benedek-himnusz közös eléneklése követett. A díszvendég, Fekete Dávid, Győr város alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a bencés közösség és iskola igazi élő, lelki központja a városnak, majd felidézte a Loyolai Szent Ignác bencés templom jubileumi évének eseményeit, melyek szintén bizonyították, mennyire fontos Győr számára a bencés közösség.

A betegek világnapja Kapuváron

2017. február 15. (szerda) 10:00

Szűz Mária első Lourdes-i jelenésének emléknapja, valamint a betegek világnapja alkalmából a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban február 9-én 18 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutatott be plébánosunk, Radó Tamás atya.