A Szent László-év győri megnyitása – Sajtóközlemény

2017. február 14. (kedd) 15:00

Február 17-én, pénteken 10 órakor a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi szentmisét mutat be a Szent László-év megnyitása alkalmából. A szentmisét követően, 11 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata első alkalommal bemutatja Szent László király énekelt életrajzát, amely az „Értünk támadt fényes csillag, Virág ország gyökerén” címet viseli. A művet Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense állította össze, amelyhez a hangszerkíséretet Dömény Krisztián népzenész, zeneszerző írta. A darab előadásában közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke, a budapesti Bartók Béla Konzervatórium, valamint a győri Bartók Gyermekkórus, a Collegium Musicum Jaurinense, a győri székesegyház Palestrina Kórusa és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda kórusa.

Elhunyt Dióssi Géza Kornél OP

2017. február 14. (kedd) 12:00

A Szent Domonkos-rend magyarországi közössége fájdalommal tudatja, hogy a Szent Tádé apostolról elnevezett rendház tagja, Dióssi Géza Kornél OP február 10-én megtért a mennyei Atyához. Temetéséről később intézkednek.

Dióssi Géza 1942. május 15-én született Kolozsvárott, egy négygyermekes család legidősebb gyermekeként. 1944-ben a háborús helyzet miatt a Dióssi család Magyarországra költözött, először Mátranovákra, majd Budapestre. Dióssi Géza a piarista gimnáziumban tanult Budapesten, majd érettségi után Esztergomban és az egri szemináriumban folytatta tanulmányait. 1966. június 19-én szentelte pappá Egerben Brezanóczy Pál érsek. A domonkosokkal már gyerekkorától fogva tartotta a kapcsolatot, a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása miatt 1964. július 5-én Sopronban egy lakásban tett örökfogadalmat Csertő János György OP atya kezébe. Rendi névként a Kornél nevet kapta.

Öttevényi ifikörösök sítábora Gerlitzenben

2017. február 14. (kedd) 11:00

A karintiai Gerlitzen sícentrumban töltötte éves sítáborát 2017. január 28. és február 1. között az Öttevényi Ifjúsági Kör. Szállásunk az Ossiachi-tó partján helyezkedett el, ahonnan csodálatos kilátás nyílt az Alpok hegyeire. A csapat Gerlitzen pályáin tovább mélyítette sítudását, illetve az együtt töltött idő a sport örömei mellett beszélgetéssel, közös játékkal telt. Az időjárás is kedvező volt, napsütés és havazás egyaránt színesítette napjainkat. Sok élménnyel, sérülésmentesen tértünk haza. Köszönjük az élményt!

Táncbemutató a soproni Orsolya-iskolában

2017. február 14. (kedd) 10:00

Nem sokkal a félévzárás után a soproni Szent Orsolya-iskola 8. osztályosai bemutatták, milyen táncokat ismertek meg és sajátítottak el az elmúlt hónapokban. A bemutatóra az Orsolya téri épületrész aulájában került sor, ahol Árkiné Kiss Judit felkonferálásával és Németh József vezetésével többek között a latin-amerikai táncok alaplépéseit láthatták a szülői értekezletre érkezők.

Évértékelés a lébényi Boldog Jolán-karitászcsoportnál

2017. február 13. (hétfő) 12:00

Február 3-án, Szent Balázs ünnepén tartotta februári gyűlését a lébényi Boldog Jolán-karitászcsoport. Önkénteseink minden hónap első péntekén találkoznak a Szent Jakab-plébánián, hogy értékeljük és továbbgondoljuk tevékenységünket. Péntek a megváltás napja, a hónap első péntekjein pedig Jézus Szent Szívét tiszteljük. A szív a szeretet központja, az Úr Szíve pedig az isteni szeretet lángoló tűzhelye. Belőle származik az életünk, belőle táplálkozunk nap mint nap.

Kölyök atlétikaverseny a mosonmagyaróvári piarista iskolában

2017. február 13. (hétfő) 11:00

2017 első hónapjában a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda alsó tagozatos kisdiákjai örömmel próbálták ki ügyességüket, gyorsaságukat és állóképességüket az először megrendezett Kölyök atlétikaversenyen. A színes eszközökkel előkészített MOGAAC-pálya csak fokozta a már meglévő lelkesedést. Mind a 11 alsós osztály képviseltette magát a játékos megmérettetésen. 80 kisdiákunk futott, dobott, szökdellt az éppen aktuális pályán. A tanító nénik a bíráskodás mellett lelkesen buzdították a gyerkőcöket még jobb teljesítmény elérésére. A verseny gördülékeny lebonyolításában nagy szerepük volt gimnazista diákjainknak is, akik csapatkísérői,  segédbírói vagy éppen jegyzőkönyvvezetői feladatokat láttak el a délután folyamán. A két korosztály örömmel és lelkesen dolgozott együtt. A jó hangulat mindenkit magával ragadott. A verseny végeztével mindenki azután érdeklődött, hogy „Ugye lesz ilyen máskor is?” Lehet ilyen kérésnek ellenállni?

„Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel rendeztek konferenciát Budapesten

2017. február 13. (hétfő) 10:00

Egynapos nemzetközi konferenciát szervezett a Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelyének egykori tagjaiból alakult társaság) a Petőfi Irodalmi Múzeumban február 9-én „Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956” címmel. Az emlékkonferencia fővédnöke Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke volt. A konferencia díszvendégei olyan egyházi személyiségek voltak, akik megjárták a kommunista börtönök, táborok poklát, és hűségükkel tettek tanúságot Krisztus követéséről és magyar hazafiságukról. Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaként, a konferencia házigazdájaként és mint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője köszöntötte a jelenlévőket.

Ferenc pápa üzenete a betegek 25. világnapjára

2017. február 10. (péntek) 10:00

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Ferenc pápa körlevelét, melyet 2017. február 11., a betegek 25. világnapjának alkalmából írt. Mottó: Csodálat Isten tettei iránt: „Nagyot tett velem a Hatalmas...” (Lk 1,49)

A hitvallás kézzelfogható nyomai között – Beszélgetés a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársaival

2017. február 9. (csütörtök) 12:00

Mi a küldetése egy levéltárnak? A közművelődés szolgálata és/vagy tudományos igényű kutatói munka? Csupán megőrzés vagy valódi társadalmi szerepvállalás? Mi a céljuk az általuk szervezett Keresztény társadalmi mártírium 1944-1956 című nemzetközi emlékkonferenciával, amelyet február 9-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartanak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolt a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója, Vajk Ádám, valamint munkatársai, Arató György és Nemes Gábor.

Szentmise Osliban a busztragédia áldozataiért

2017. február 9. (csütörtök) 11:00

Mint tudjuk, január 20-án egy magyar diákokat szállító busz súlyos balesetet szenvedett Olaszországban, melynek tizenhat halálos áldozata és számos sérültje van. Január 28-án az Osli Nagyboldogasszony-templomban dr. Szaradics József plébános mondott szentmisét az olaszországi balesetben elhunytak lelki üdvéért, a sérültek mielőbbi gyógyulásáért és a hozzátartozók fájdalmainak enyhüléséért. A szentmise előtt jómagam foglaltam össze az emberi szívnek azon fájdalmas érzését, amit én is könnyekkel küszködve éreztem át Budapesten, a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt. Ekkor falunk közösségét képviselve a meggyújtott mécses mellé helyeztem egy szál fehér rózsát az ártatlanság, a tisztaság és a búcsú jelképét.

Újabb felújítási munkálatok a Győri Egyházmegyei Karitászközpontnál

2017. február 9. (csütörtök) 10:00

Február 1-től ismét építési munkák zaja hallható a Győri Egyházmegyei Karitász Kandó Kálmán u. 10. szám alatti telephelye felől: ezúttal az épület újabb 133 m2-es területének felújítása kezdődött el. A régi, ún. kis- és nagykereskedelmi területen duplájára bővül május végére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására szánt terület. Új nyílászárók, kézmosók, villanyszerelés, burkolatok, festés és udvarrendezés, parkoló kialakításának munkáira kerül sor. A felújítás nagy részét a Győri Egyházmegye finanszírozza, az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben. A régi és a leendő új dolgozók már nagyon várják a bővítés elkészülését.

Gyertyaszentelés Kapuváron

2017. február 8. (szerda) 12:00

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, február 2-án plébánosunk, Radó Tamás atya 18 órai kezdettel szentmisét mutatott be a kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban. A liturgia elején a lelkipásztor könyörgő imával kezdte a gyertyaszentelés szertartását. A meggyújtott szentelt gyertyákat a jelenlévő plébániai tanácsadó testület tagjainak kiosztotta, majd körmenetben vonultak az oltárhoz.

Szalagavató a soproni Szent Orsolya Gimnáziumban

2017. február 8. (szerda) 11:00

Az orsolyás hagyományokhoz híven Szent Angéla ünnepén, január 27-én tartották a 12. évfolyamosok szalagavató ünnepségét. A 12. ag osztályból 20-an, a 12. bg–XII. osztályból 26-an viselik péntek óta büszkén a sötétkék szalagot. Négy, nyolc, tizenkét év – ennyi idő telt el azóta, hogy végzősök átlépték az iskola kapuját, és a Szent Orsolya Gimnázium nagy családjához tartoznak. Tizenkét évük jelentős lépcsőfokai közül az egyik legfontosabbra léphettek: feltűzhették a végzősöknek kijáró „orsolyakék” szalagot. A szalagavató szentmisét a Szent Orsolya-templomban tartották, a szertartást iskolalelkészünk, Kovács Gergő Vilmos atya celebrálta a volt orsolyás Holpár Balázs diakónus közreműködésével. A szentmise prédikációját követően Gergő atya megszentelte a szalagokat, majd dr. Kovács András igazgató feltűzött közülük egyet-egyet az atyának, majd az osztályfőnököknek. Ezután Márk Tímea tanárnő a 12. ag osztálynak a ruháján rögzítette az utolsó évesek jelképét, majd Baracskai Éva tanárnő tűzte fel a szalagokat.

Megkezdődtek a Szent Rita-ájtatosságok Nagymagyaron

2017. február 8. (szerda) 10:00

A csallóközi egyházközségben, Nagymagyaron (mely egyben búcsújáró hely is) január 26-án, csütörtökön 17 órától megkezdődött a Szent Rita szűz és vértanú tiszteletére bemutatandó tizenötöd első alkalma. Ennek a búcsúsorozatnak a majdani kicsúcsosodása a május 22., vagyis Szent Rita ünnepnapja körüli vasárnapon lesz az egyházközségben. A 17.30-kor kezdődő nyitómise előtt litánia imádkozására került sor, természetesen a templom védőszentjeként is tisztelt szenthez.

A Credo februári adása

2017. február 8. (szerda) 9:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. februári adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

A Gulag-ra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek Agyagosszergényben

2017. február 7. (kedd) 12:00

Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából meghirdetett GUL-15-B – „KOR-dokumentumok” pályázati kiírás keretében nyert támogatást „Ravaszkodással álcázott vallásüldözés” címen, melynek keretében: „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című könyv megjelentetésére nyílt lehetőség.

Papi lelkinapot tartottak Győrben

2017. február 7. (kedd) 11:00

Február 6-án 10 órától közös lelkinapot tartottak a Győri Egyházmegye papsága számára a Győri Szeminárium dísztermében, melynek előadója dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor volt, aki az idei Szent László-év kapcsán a lovagkirály Győrben őrzött fejereklyéjéről és a herma művészettörténeti jelentőségéről beszélt.

Karal Viola Liszt-grafikáiból nyílt jótékonysági kiállítás

2017. február 7. (kedd) 10:00

Február 3-án, pénteken a győri Szent László Látogatóközpontban Veres András megyéspüspök és Somogyi Tivadar alpolgármester megnyitották az egyházmegyei karitász jótékonysági tárlatát Karal Viola zongoraművész, grafikus alkotásaiból. A pozsonyi születésű, Burgenlandban élő zongoraművész, zenetanár, grafikus és jelmeztervező, Karal Viola, aki magyar, német és szlovák nyelven beszél, nemcsak alkotásain keresztül szeretne közelebb jutni Liszt Ferenc világához, hanem a róla és családtagjairól készült fényképek, portrék által is. Ezeket a portrékat azonban nem csupán szemléli, hanem belőlük inspirációt merítve készíti grafikáit, amelyek reprodukcióiból ezúttal harminc darabot a Győri Egyházmegyei Karitász és a Harkai Karitász Csoport rendelkezésére bocsátott, hogy azokból tárlatot állítsanak össze jótékonysági célra.

Emberi méltóságért-díjat kapott Böjte Csaba ferences szerzetes

2017. február 7. (kedd) 9:00

Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) Emberi méltóságért-kitüntetésben részesítette Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnökét. Az elismerést Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Szunai Miklós, a civil szervezet főtitkára adta át február 6-án Budapesten.

Megjelent a februári Hitvallás

2017. február 6. (hétfő) 12:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, februári számában a Házasság hete alkalmából megszólaltatjuk egyházmegyénk családmozgalmainak tagjait (12-13. oldal), illetve jelezzük a győri programsorozatot (hátlap). Címlapunkon Vlaj Márk gondolatai olvashatóak a keresztény örömről, a 2. oldalon pedig beszámolunk vízkereszt ünnepének székesegyházi programjáról. Lapunkban beszélgetés olvasható Lukácsi Zoltán szemináriumi rektorral az ökumené történelmi távlatairól (11. oldal), valamint Paál Sándor Ede nemrég újmisés atyával (18. oldal). Beszámolunk a Győri Kincsesműhely elmúlt őszi foglalkozásairól (9. oldal), illetve ellátogattunk a maristák bicentenáriumi ünnepségére (14. oldal). A Szent László-évben indult új cikksorozatunk és konferencia-beharangozónk (17. oldal) mellett egyházmegyei híreink (2-5. oldal), lelkiségi írásaink és gyermekmese is olvasható lapszámunkban.