A Credo februári adása

2017. február 8. (szerda) 9:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. februári adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

A Gulag-ra hurcolt egyházi személyekre emlékeztek Agyagosszergényben

2017. február 7. (kedd) 12:00

Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából meghirdetett GUL-15-B – „KOR-dokumentumok” pályázati kiírás keretében nyert támogatást „Ravaszkodással álcázott vallásüldözés” címen, melynek keretében: „Emlékek a táborokból – Harangozó Ferenc és Mészáros Tibor Gulag-rabok megpróbáltatásai” című könyv megjelentetésére nyílt lehetőség.

Papi lelkinapot tartottak Győrben

2017. február 7. (kedd) 11:00

Február 6-án 10 órától közös lelkinapot tartottak a Győri Egyházmegye papsága számára a Győri Szeminárium dísztermében, melynek előadója dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor volt, aki az idei Szent László-év kapcsán a lovagkirály Győrben őrzött fejereklyéjéről és a herma művészettörténeti jelentőségéről beszélt.

Karal Viola Liszt-grafikáiból nyílt jótékonysági kiállítás

2017. február 7. (kedd) 10:00

Február 3-án, pénteken a győri Szent László Látogatóközpontban Veres András megyéspüspök és Somogyi Tivadar alpolgármester megnyitották az egyházmegyei karitász jótékonysági tárlatát Karal Viola zongoraművész, grafikus alkotásaiból. A pozsonyi születésű, Burgenlandban élő zongoraművész, zenetanár, grafikus és jelmeztervező, Karal Viola, aki magyar, német és szlovák nyelven beszél, nemcsak alkotásain keresztül szeretne közelebb jutni Liszt Ferenc világához, hanem a róla és családtagjairól készült fényképek, portrék által is. Ezeket a portrékat azonban nem csupán szemléli, hanem belőlük inspirációt merítve készíti grafikáit, amelyek reprodukcióiból ezúttal harminc darabot a Győri Egyházmegyei Karitász és a Harkai Karitász Csoport rendelkezésére bocsátott, hogy azokból tárlatot állítsanak össze jótékonysági célra.

Emberi méltóságért-díjat kapott Böjte Csaba ferences szerzetes

2017. február 7. (kedd) 9:00

Az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) Emberi méltóságért-kitüntetésben részesítette Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapító elnökét. Az elismerést Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Szunai Miklós, a civil szervezet főtitkára adta át február 6-án Budapesten.

Megjelent a februári Hitvallás

2017. február 6. (hétfő) 12:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, februári számában a Házasság hete alkalmából megszólaltatjuk egyházmegyénk családmozgalmainak tagjait (12-13. oldal), illetve jelezzük a győri programsorozatot (hátlap). Címlapunkon Vlaj Márk gondolatai olvashatóak a keresztény örömről, a 2. oldalon pedig beszámolunk vízkereszt ünnepének székesegyházi programjáról. Lapunkban beszélgetés olvasható Lukácsi Zoltán szemináriumi rektorral az ökumené történelmi távlatairól (11. oldal), valamint Paál Sándor Ede nemrég újmisés atyával (18. oldal). Beszámolunk a Győri Kincsesműhely elmúlt őszi foglalkozásairól (9. oldal), illetve ellátogattunk a maristák bicentenáriumi ünnepségére (14. oldal). A Szent László-évben indult új cikksorozatunk és konferencia-beharangozónk (17. oldal) mellett egyházmegyei híreink (2-5. oldal), lelkiségi írásaink és gyermekmese is olvasható lapszámunkban.

Veres András püspök imaszövetséget alapított Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén

2017. február 6. (hétfő) 10:00

Veres András győri megyéspüspök február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony és Urunk bemutatása ünnepén, a megszentelt élet napján 18 órakor szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szertartás keretében megalapította az Apor Vilmos Imaszövetséget az új hivatásokért.

Keresztény társadalmi mártírium 1944-1956 – beharangozó

2017. február 3. (péntek) 10:00

A Mika Sándor Egyesület a Győri Egyházmegyei Levéltárral közösen február 9-én egész napos nemzetközi egyháztörténeti emlékkonferenciát szervez a budapesti Károlyi-palotában (Petőfi Irodalmi Múzeum). Rendezvényünkön azt a helytállást fogjuk bemutatni, amelyet a Kárpát-medence keresztény társadalma tanúsított az 1944-től itt erőszakkal kiépített, az ateizmust zászlajára tűző, bolsevik rendszerrel szemben. A konferencia díszvendégei olyan egyházi személyek, akik megjárták a börtönök, táborok, kínzókamrák poklát, és hűségükkel hitet tettek Krisztus és a magyarság ügye mellett. Az ő jelenlétük nevelő aktualitással mutatja föl a hitvallói helytállás megtartó erejét. Különleges kegyelmi lehetőség ez a találkozás a tudományos feltárómunka és a nemzeti közvélemény szempontjából is. Az emlékkonferenciáról bővebben a www.martyrium.hu honlapon, programjáról pedig itt tájékozódhatnak.

Farsangi keresztény batyus bál Pozsonyban

2017. február 2. (csütörtök) 12:00

A 2017-es esztendőben is immár hagyományosan megrendezték a farsangi időszakban kihagyhatatlan keresztény batyus bált Pozsonyban. Idén a megrendezésére január 14-én, mindjárt a farsangi időszak elején, igazi téli szombati napon került sor, helyszíne változatlanul a pozsony-óvárosi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium ebédlője volt.

Emlékezés Halmos László zeneszerzőre

2017. február 2. (csütörtök) 10:00

Halmos László zeneszerző, karnagy, tanár húsz évvel ezelőtt, 1997. január 26-án adta át lelkét Teremtőjének. Győr díszpolgáráról a győr-újvárosi Urunk színeváltozása-templom honlapján Horváth Csaba emlékezik meg.

Kárpát-medencei Szent László-út kiépítésébe kezdenek

2017. február 1. (szerda) 12:00

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László-út kiépítése a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az erdélyi Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút létrehozása első szakaszában negyvennégy települést köt majd össze. Az RMDSZ január 25-én adott ki közleményt a projekt elindulásáról. „Hálózatba szervezzük azokat a magyarlakta településeket, ahol a mai napig fellelhető az Árpád-házi király öröksége. A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, és a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – idézte a közlemény Hegedüs Csillát, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökét.

Búcsúünnep a soproni Szent Margit-templomban

2017. február 1. (szerda) 11:00

A két éve, 2015. március 1-jén felszentelt soproni Árpádházi Szent Margit-templom búcsúját január 18-án a város lelkipásztoraival, január 22-én pedig Veres András megyéspüspökkel ünnepelték szentmise keretében.

A megszentelt élet napja – beharangozó

2017. február 1. (szerda) 10:00

Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997 óta február 2-án adnak hálát a keresztények azért az ajándékért, amelyet az Úr a szerzeteseken, a megszentelt életet élőkön keresztül a Krisztus-hívők közösségének ad. A Szentatya az ünnepet meghirdető körlevelében így írt a megszentelt élet napjának céljairól: „A megszentelt élet napjának tehát hármas célja van: elsősorban annak a belső igénynek felel meg, hogy ünnepélyesebben dicsőítsük az Urat és adjunk hálát neki a megszentelt élet nagy ajándékáért. Ez az életforma ugyanis számtalan karizmával és az Isten országa ügyének teljesen átadott életek gyümölcseivel gazdagítja és táplálja a keresztény közösséget. (...) A megszentelt élet napjának célja másodsorban annak elősegítése, hogy Isten egész népe jobban ismerje és becsülje a megszentelt életet. (...) Harmadsorban a megszentelt élet napja közvetlenül a megszentelt személyeket érinti. Arra hívja őket, hogy közösen és ünnepélyesen köszönjék meg a csodákat, melyeket az Úr vitt végbe bennük, hívő tekintetükkel világosabban felfedezhessék életükben az isteni szépségnek a Lélek által kibocsátott sugarait, és elevenebb legyen bennük az egyházban és a világban betöltött helyettesíthetetlen küldetésük tudata.”

Borkultúra kettős tükörben – Könyvbemutató Kapuváron

2017. január 31. (kedd) 12:00

A Nádasi Alfonz katedra idei esztendőben első irodalmi estjét január 22-én, kedden 18 órai kezdettel tartották a kapuvári Szent Anna-plébánián. Programját dr. Cs. Varga István és dr. Rácz László társszerzők „Borkultúra – kettős tükörben” című könyvének bemutatása, dedikálása adta. Az előadás megkezdése előtt Tóth Imre egyházközségi alelnök köszöntötte a vendégeket: dr. Rácz Lászlót az egri Eszterházy Károly Egyetem tanárát, dr. Cs. Varga István irodalmi professzort, valamint a téma iránt érdeklődő hallgatóságot.

Prohászkás diákok budapesti színházlátogatása

2017. január 31. (kedd) 10:00

A Nemzeti Színház a történelmi magyar hősök emlékére szóló ifjúsági programsorozata részeként mutatta be a Fekete ég – Molnár Ferenc: A fehér felhő című darabját Budapesten, január 4-én. Az előadást a győri Prohászka-iskola 10. N osztálya is megtekintette Budapesten.

Az V. Katolikus–Ortodox Fórum üzenete

2017. január 30. (hétfő) 12:00

Az alábbiakban a Párizsban január 9. és 12. között megrendezett V. Katolikus–Ortodox Fórum zárónyilatkozata olvasható, melynek mottója: „Bízzatok, mert legyőztem a világot.” (Jn 16,33)

Kapuvári sikerek az Endrédy Vendel Térségi Matematikaversenyen

2017. január 30. (hétfő) 10:00

Január 21-én, szombaton rendezték meg a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében, az agyagosszergényi Általános Iskolában az Endrédy Vendel Térségi Matematikaversenyt, melyre 8 iskola 24 tanulóját nevezték. A népfőiskola 2016-ban hívta életre ismét az egykori matematika-fizika szakos tanár, iskolaigazgató, zirci apát nevét viselő versenyt. 4. osztályos kategóriában Horváth Mirtill Boróka, míg a 7. osztályosoknál Szalai András végzett az első helyen. Mindkét diák a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanulója.

Veres András püspök Apor-imaszövetséget alapít

2017. január 28. (szombat) 16:00

Veres András győri megyéspüspök az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható körlevéllel fordul egyházmegyénk papjaihoz és híveihez, melyben arról tájékoztat, hogy 2017. február 2-án, a megszentelt élet napja alkalmából bemutatott székesegyházi szentmise keretében Apor Vilmos Imaszövetséget alapít. A kezdeményezést meghirdető körlevet az évközi 4. vasárnap szentmiséin felolvassák az egyházmegye templomaiban.

Januári iskolamise Szanyban

2017. január 27. (péntek) 10:00

„Tegye föl a kezét, akinek az angyalka hozott egy ehhez hasonló karácsonyfát, és most az, akinek a Jézuska tett is alá valamit!” – Takács Péter szanyi plébános atya kedves kérdéseire minden kis és nagy kéz a levegőbe emelkedett. A szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola januári iskolamiséjén vettünk részt, természetesen már mindenki ki is próbálta a karácsonyi ajándékát. Ennek kapcsán elmélkedett az atya arról, mi is lehet a karácsony üzenete.

Öt Templom Advent Fesztivál Győr-Újvárosban

2017. január 26. (csütörtök) 12:00

A győri Öt Templom Fesztivál szervezői a 2016-os adventben is szép programokkal, többek között hanuka-ünnepséggel, bibliaórákkal, adventi zenés-verses áhítattal próbálták a gyülekezetek és az érdeklődő emberek estéit szebbé tenni. Mindennap más templomban gyúltak ki a fények: a „tolerancia és a békesség fényei.” Az Öt Templom Advent Fesztivál majd' egy hónapos programjának köszönhetően az újvárosi Urunk színeváltozása-templomban és a Kossuth utca elején levő, Ráth Mátyás téri Nepomuki Szent János-kápolnában is is szép programokkal várták az érdeklődőket.