Ökumenikus imahét egyházmegyénkben

2017. január 13. (péntek) 10:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sor kerül a Krisztus-hívők egységéért végzett imahétre. A 2017. január 15-22. között megrendezett imahét vezérfonalául szolgáló igéje: „Krisztus szeretete sürget minket.” (vö. 2Kor 5,14-20) Az imahéthez készült füzet előszava a reformáció 500. évfordulóját is megemlítve a következőkre figyelmeztet: „A keresztény világ azonban akkor tud jó úton maradni, ha nem egyszerűen a történelemből akar tanulni, hanem a Biblia üzenete alapján akar tájékozódni. A történelemből ugyan lehet okulni, de a Biblia az az erőforrás és útbaigazítás, amely a jó úton tartja Európa keresztény szellemiségét és kultúráját. Minden autóvezető tudja, hogy milyen fontosak az úton maradáshoz az aszfaltra festett irányító vonalak. Ezeket látva, segítséget kap az utazó ember a megérkezéshez. Imahetünkön a hazafelé tartó úton kap az egyház népe ebben a füzetben olyan igéket, amelyek erőt, biztatást, bátorítást és reményt adnak, hogy Isten vezetésével legyen a hazaérkezésünk.”

Megjelent a januári Hitvallás

2017. január 13. (péntek) 9:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, januári számában a centenárium alkalmából felidézzük fatimai Szűzanya-jelenések történetét (12-13. oldal), illetve képriportot közlünk a sopron-főtéri Mária-szobor ünnepélyes megkoszorúzásáról (2. oldal). Címlapunkon Kálmán Imre plébános atya elmélkedik az újévi reménységről, a 22. oldalon diákok osztják meg gondolataikat ugyanebben a témában. Januári számunkban  dr. Veres András püspök atya beszél eddigi tapasztalatairól és terveiről (11. oldal), Kiss Zoltán és Hervai Sára a Szent Egyed-közösség győri alakulásával (14. oldal) Dékány Ferenc EKIF-igazgató atya pedig Ferenc pápa Laudato si enciklikájával kapcsolatban szólal meg (18. oldal). Egyházmegyei híreink (2-5. oldal) és kulturális rovatunk (16-17. oldal) mellett lelkiségi írásainkat is ajánljuk.

Római hajléktalanoknak főztek a kapuvári ízvadászok

2017. január 12. (csütörtök) 12:00

Hatszáz emberre főztek meleg ételt a kapuvári Ízvadász Egyesület tagjai a Szent Egyed katolikus közösség római menhelyén 2017. január 6-án. A vízkereszti magyar adományért hosszú sorokban álltak a rászorulók. A Róma belvárosában, a Trastevere negyedben levő szegénykonyhán már hagyománnyá vált, hogy vízkereszt ünnepén a Magyarországról érkező szakácsok készítik az ünnepi ételt.

Vízkereszt a soproni Szent Orsolya-tagóvodában

2017. január 12. (csütörtök) 11:00

Vízkeresztkor emlékezünk meg a három napkeleti bölcsről, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról, akiket a fényes csillag Betlehembe vezetett, hogy  kis Jézust meglátogassák. Nem érkeztek üres kézzel, ajándékot vittek a Kisdednek: aranyat, tömjént, mirhát. Ezen a napon nemcsak róluk emlékezünk meg, hanem arról, hogy ez a nap Jézus megkeresztelkedésének ünnepe. Úgy tartják, hogy ilyenkor a patakok vize aranyossá válik. Régen faluhelyen az asszonyok, férfiak összegyűltek és együtt imádkozva, énekelve mentek el a patakhoz, hogy a Jézus-áldott vízből otthonaikba vigyenek. Ilyenkor tartották a házszentelést is, kérve Isten áldását a házra és lakóira az új esztendőben. 2017. január 6-án, vízkereszt ünnepén Marics István plébános atya érkezett hozzánk, a soproni Szent Orsolya-tagóvodába, hogy második otthonunkat és a benne játszó, nevelkedő apróságainkat áldja meg, s hogy ebben az évben is kísérje Isten áldása az itt élők mindennapjait. A szép szertartás után szenteltvízzel megáldotta gyermekeinket, óvodánkat, majd karácsonyi énekszóra végigjártuk kis óvodánk minden szegletét. Ezentúl minálunk is felirat hirdeti: „20-C+M+B-17 – Christus Mansionem Benedicat! / Krisztus áldja meg e hajlékot!”

Ferenc pápa üzenete a vándorlók és menekültek 103. világnapjára

2017. január 12. (csütörtök) 10:00

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Ferenc pápának „A sérülékeny és hangtalan kiskorú vándorlók” címmel 2017. január 11-jére, a vándorlók és menekültek 103. világnapjára írott üzenetét.

Forró teát osztottak és meleg ruhát gyűjtöttek a győri bencés diákok

2017. január 12. (csütörtök) 9:00

Az extrém hidegre való tekintettel január 10-én, kedden 19 óráig, másnap 7-8 óra között a győri Szent Mór Perjelség és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium diákjai forró teát osztottak a győri Széchenyi téren. Ugyanott kabátokat, sálakat és egyéb meleg ruhát gyűjtöttek a rászorulók számára a Szabadfogas Mozgalom keretein belül.

„Érzékeny és nyitott a szívünk” – Odafigyelés és segítségnyújtás Agyagosszergényben

2017. január 11. (szerda) 12:00

A Győri Egyházmegye honlapján január 4-én olvastam Ferenc pápának a püspökökhöz írt levelét. „A jászol szemlélése azt is jelenti, hogy megtanuljuk meghallgatni azt, ami körülöttünk történik, hogy érzékeny és nyitott a szívünk felebarátaink fájdalmára.” – olvashatjuk a Szentatya sorait. Agyagosszergény önkormányzata nevében írom soraimat. Önkormányzatunknak nagyon fontos az emberek, gyermekek segítése.

Karácsonyi rajzpályázat a csornai Rákóczi-iskolában

2017. január 11. (szerda) 11:00

A csornai Rákóczi-iskola az idei tanévben ismét karácsonyi rajzpályázatot hirdetett „Dicsőség mennyben az Istennek, békesség földön az embernek” mottóval a 4., 5. és 6. évfolyamos tanulóknak. A pályamunkákat szabadon választott technikával készíthették el. Az emberábrázolás a képzőművészetben a legnehezebb alkotások egyike, különösen, ha nem csak egy, hanem több alakot is meg kell jeleníteni a rajzlapon. Nagyon sok, szép és igényes pályamunka született, melyek által az adventi és karácsonyi időszakban szép élményben részesülhettek azokat, akik a templomba látogattak, és gyönyörködhettek a paravánra kihelyezett legszebb alkotásokban. Az eredményhirdetésre 2017. január 6-án, Vízkereszt ünnepén a szentmise után került sor. A díjakat Varga Balázs plébános, iskolánk püspöki biztosa adta át a díjazottaknak.

Jubiláns házaspárok ünnepi miséje Kapuváron

2017. január 11. (szerda) 10:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban az idei esztendőben 29. alkalommal került sor a házasságkötésük évfordulóját ünneplő házaspárok megáldására. 2017. január 8-án a 9 órakor kezdődött ünnepi szentmisén erősítették meg a 25, 40, 45, 50, 55 és 60 évvel ezelőtt tett sírig tartó esküjüket. A szentmisét plébánosunk, Radó Tamás atya tartotta.

Cursillo-csoportok hálaadása Sopronban

2017. január 10. (kedd) 12:00

A soproni Szent István-templomban 2016. december 29-én hálaadásra jöttek össze a Cursullo-imaközösség tagjai. Többek között Győrből, Hegykőről, Fertőszentmiklósról, Pinnyéről és más helységekből is érkeztek hozzánk. A szentmisét Butsy Lajos fertőrákosi plébános mutatta be Finta József csepregi esperes-plébános koncelebrálásával és Holpár Balázs diakónus szolgálatával.

Betlehemezés és pásztorjáték Agyagosszergényben

2017. január 10. (kedd) 11:00

Immár második éve elevenítünk fel egy régi hagyományt, a betlehemezést Agyagosszergényben. December 23-án késő délután elindultunk, hogy megörvendeztessük azokat, akik egyedül töltik az ünnepeket vagy betegségük, öregségük miatt nem tudnak részt venni a karácsonyi pásztorjátékon, illetve a szentmiséken. Nagy örömmel fogadtak mindenhol bennünket. A betlehemi láng világította meg lámpásunkban az utcákat, a házakat. A fából faragott Betlehem, valamint a gyermekek éneke, kántálása sokszor könnyeket csalt az emberek szemébe. Mézeskalácsot, szaloncukrot és képecskét vittünk ajándékba az időseknek. A hideg és a gyalogosan hosszúnak tűnő utcák ellenére vidáman, lelkileg feltöltődve tértünk be a Szent László-plébánia udvarára, ahol közös énekkel zártuk az estét. Sok embernek szereztünk örömet, s igazi, a betlehemi Jézussal áldott karácsonyt.

Közösségi élmények a győri egyházmegyei Kincsesműhelyben

2017. január 10. (kedd) 10:00

Az elsősorban nyugdíjasoknak és kismamáknak ajánlott múzeumi szakkör, a Kincsesműhely, 2016 októberétől várta ismét a látogatókat a győri Egyházmegyei Kincstárban és Könyvtárban. Igyekeztünk az őszi és téli évszak jeles napjait sorra véve egyházi ünnepek és a kincstár anyagának kiemelt tárgyai köré szervezni a foglalkozásokat. Mint a korábbi alkalmak során, most is minden alkalommal alkotó tevékenység társult az ismeretek átadásához, a lelki és kulturális élményekhez. Kiemelt célunk a programokkal a tudásmegosztás és élményátadás mellett a kapcsolatok születése, erősítése, a közösségépítés. Azt szeretnénk, hogy egy erős baráti társaság szülessen az azonosan gondolkodó, keresztény értékeket fontosnak tartó idős és fiatalabb látogatókból és természetesen a múzeum munkatársaiból. Mikor a félévet záró utolsó foglalkozásunkra – mely Szent Miklós alakjához kapcsolódott – kis mikulás szeretetcsomagokkal érkezett egy kedves házaspár, úgy éreztük, ez utóbbi célunk meg is valósult.

A Credo januári adása

2017. január 10. (kedd) 9:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2017. januári adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

Könnyező Szűzanya-búcsú Ringelai-ben

2017. január 9. (hétfő) 12:00

Advent harmadik vasárnapján, 2016. december 10-én dr. Veres András megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a németországi Ringelai katolikus templomában a Könnyező Szűzanya búcsújának alkalmából, kinek győri kegykép-másolatát itt őrzik. A győri megyéspüspök a 17 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka volt, vele koncelebrált Magnus König plébános, a szertartáson a hívek mellett jelen volt Max Köberl, Ringelai polgármestere is. A szentmise után német bajor adventi szokás szerint Szent Család-keresésre került sor a templomban.

A KELET Nyugaton – Szombathelyen rendezik az egyetemi lelkészségek találkozóját

2017. január 9. (hétfő) 11:00

2017. február 3-5. között Szombathely ad otthont a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának. Még nincs tíz éve, hogy elindult az egyetemi lelkészségek rendszeres találkozója. Az azonban már az első alkalommal kiderült, óriási az igény a személyes párbeszédre, az élmények, tapasztalatok megosztására, jó gyakorlatok átvételére. Az amúgy szintén fiatal Szombathelyi Egyetemi Lelkészség vállalta magára a feladatot, hogy 2017-ben otthont ad a programnak. A főszervezővel, az egyetemi lelkészség vezetőjével, dr. Németh Norbert atyával beszélgettünk.

Vízkereszt ünnepe a győri székesegyházban

2017. január 9. (hétfő) 10:00

2017. január 6-án, vízkereszt ünnepe alkalmából szentmisét mutatott be dr. Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A 18 órakor kezdődő liturgia elején került sor a vízszentelés szertartására, majd a jelenlévők meghintésére. A megyésfőpásztorral Németh László általános püspöki helynök,  dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor, dr. Schmatovich János kanonok, Juhos Imre szemináriumi spirituális, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár koncelebrált, a zenei szolgálatot a székesegyház Palestrina-kórusa végezte Katona Tibor kántor-karnagy vezetésével.

Vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

2017. január 6. (péntek) 10:00

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház parancsolt ünnepként. Az epifánia („epiphania Domini”, az „Úr megjelenése”) néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető. Alexandriai Szent Kelemen számolt be arról, hogy január 6-án már a gnosztikus Bazilidesz (II. század) követői megünnepelték Jézus keresztségét, mert azt vallották, hogy az ember Jézus a keresztségkor vált Isten Fiává. E napot az egyiptomiak a Nílus vize ünnepeként ismerték, mely szerint e napon merítettek a Nílus vizéből és megszentelték azt. A III. század során az egyházatyák tisztázni akarták az ünnep hittani tartalmát.

Karácsonyi ünnepnapok Bajon

2017. január 5. (csütörtök) 12:00

A baji Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom hívei a liturgikus alkalmakon túl az Egressy-kórus koncertjével, német nyelvű betlehemi játékkal, egy különleges helyi szokással, valamint a település hagyományőrző énekkarának szép énekeivel ünnepelte Jézus Krisztus születését.

Karácsonyi ünnepség az egyházmegyei papi otthonban

2017. január 5. (csütörtök) 11:00

„Mikor szent Karácsony / Csillagfénye árad, / Termő öle nyílik / Égi barázdáknak. //
A megszentelt földbe az Isten veteget. / Minden elvetett mag: szeretet! szeretet!” (Móra László)


A Győri Egyházmegyei Papi Otthon 2016. december 20-án tartotta hagyományos karácsonyi ünnepségét, ahol az otthon lakóival közösen ünnepeltek a klubtagok és az intézmény dolgozói egyaránt. Ez alkalommal dr. Veres András megyéspüspök is látogatást tett az otthonban, és karácsonyi gondolatokkal, ajándékkal köszöntötte paptársait, az intézmény dolgozóit, melyet közös ebéd és kötetlen beszélgetés követett. A délutáni ünnepi szentmisét Németh László általános püspöki helynök mutatta be az otthonban élő nyugdíjas atyákkal együtt. Az intézményvezető köszöntőjét követően az ünnep meghitt hangulatát emelte a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ 3. osztályos tanulóinak adventi műsora, és saját készítésű ajándékainak átadása, közös vacsora, intézményi ajándékozás. A lakók nevében dr. Rédly Elemér spirituális atya köszönte meg a dolgozók lelkiismeretes munkáját, gondoskodását, ápolását.

„Isten soha nem hagy el minket...” – Évvégi hálaadás Kapuváron

2017. január 5. (csütörtök) 10:00

2016. december 31-én, Szilveszter napján 18 órai kezdettel év végi ünnepi szentmisét mutatott be Radó Tamás plébános atya a kapuvári Szent Anna-templomban. A templomot megtöltő kapuvári hívek hálát adtak a 2016-os évben kapott kegyelmekért. Imáikban megfogalmazódtak az Úrhoz intézett kéréseik a következő esztendőre: adjon jó egészséget, türelmet, megértést a mindennapok küzdelmeiben, nyújtson lelki vigasztalást a kudarcok elviseléséhez, békességet a családok mindennapi életében.