Adventi imaóra Hegyeshalomban

2016. december 7. (szerda) 11:00

December 3-án, advent második vasárnapjának előestéjén, a 17 órakor kezdődő szentmise után adventi imaórát tartottak a hegyeshalmi Szent Bertalan-templomban. Az elmélyülésre hívó énekekkel, bibliai szövegekkel és az irgalmasság nemrég lezárult szentévére reflektáló gondolatokkal tűzdelt közös imádság a Szalai Kálmán plébános által vezetett Szent József-litániával és szentségi áldással zárult.

Könnyező Szűzanya-búcsú Nagyszombatban

2016. december 7. (szerda) 10:00

Idén immár 33. alkalommal rendezték meg a november 13. és 21. közé eső szombat délelőttön a Nagyszombati Könnyező Szűzanya Novénájának, vagyis kilencedének keretében a magyar zarándoklatot. Ennek helyszíne hagyományosan a nagyszombat Szent Miklós-exkatedrális volt, mely 287 éven át Magyarország főtemploma volt, amikor is ide költözött az esztergomi érsekség. Az ünnepélyes magyar nyelvű szentmisére 11.30-tól került sor, melynek főcelebránsa dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök volt. Jelen volt a vendéglátó Orosch János nagyszombati érsek, továbbá Kiss Róbert helybéli vikárius, komáromi esperesplébános és Tóth László peredi és deáki esperesplébános, ugyancsak vikárius.

Átadták a Giesswein Sándor-emlékérmet

2016. december 7. (szerda) 9:00

November 20-án a 10.30-kor kezdődő szentmise végén adta át a magyaróvári Szent Gotthárd-plébánia Giesswein Sándor Emlékbizottsága az emlékérmet és díjat Csiba Erzsébetnek, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) vezetőjének. A díjátadó ünnepségünket megtisztelte Nagy István parlamenti államtitkár, Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, Iváncsics János alpolgármester, valamint többen a város képviselőtestületéből. Az emlékérmet és díjat Csiba Erzsébet komoly hivatástudattal végzett munkájáért és az elesettek, rászorulók, idősek megsegítéséért vehette át.

A Credo decemberi adása

2016. december 6. (kedd) 12:00

A 2012 őszén újraindult Credo című keresztény TV-magazin GyőrPlusz TV-n sugárzott, 2016. decemberi adása elérhető honlapunkon, a Videók menüpontban, valamint alább.

Erzsébet-napi ételosztás az Újvárosi Művelődési Házban

2016. december 6. (kedd) 11:00

Az idén immáron nyolcadik alkalommal vendégelték meg a hajléktalanokat a győri egyetemisták és a győri Szent Erzsébet-plébánia hívei az Újvárosi Művelődési Házban. November 19-én, szombaton szentmisével kezdődött a program a Szent Erzsébet-templomban, majd ezt követően rászoruló testvéreink szerény ebéden vehettek részt. Az ebéd előtt Radicsné Csőre Andrea, az Újvárosi Művelődési Ház vezetője és Tóth Tibor, a győri Szent László Katolikus Szakkollégium igazgatója köszöntötte a vendégeket, valamint köszönetet mondtak a széleskörű összefogás segítségével megvalósult, immár hagyományosnak mondható esemény létrejöttéért. A Megyeri Ciprián egyetemi lelkész atya által vezetett asztali áldást követően az egyetemisták felszolgálták az ebédet, melyet a rászorulók jóízűen fogyasztottak el.

Megjelent a Tudorjáték füzetek első darabja – Könyvajánló

2016. december 6. (kedd) 10:00

A táblás játékok a társasjátékoknak egy jól körülhatárolható csoportja. Általában ketten játsszák, s a legtöbb esetben nem használnak hozzá dobókockát, vagy más szerencsét hozó eszközt. Ennek köszönhetően a játékosok logikája, taktikai, stratégiai képességei döntik el, hogy ki lesz a győztes. A legtöbb játék az ókorból ered, s korábban kultikus célokat szolgált, és csak később vált belőle játék. A táblás játékok legismertebb tagja a sakk, a malom, a dáma. Az ókorban és a középkorban azonban több tucat ilyen játékot ismertek szerte a világban, Európában is. Ezeknek, a mára már kihalt játékoknak a történetét mutatja be a Tudorjáték füzetek. A sorozat első kötete a mankala típusú játékokkal foglalkozik.

Szent Gellért-díjasok egyházmegyénkben

2016. december 6. (kedd) 9:00

A kiemelkedő pedagógusi munkáért odaítélhető Szent Gellért-díjat idén is több, arra méltó pedagógus nyerte el egyházmegyénkben. A kitüntetéseket az ősz folyamán helyi ünnepek alkalmával adta át Veres András győri megyéspüspök, MKPK-elnök, illetve Dékány Ferenc EKIF-igazgató, lipóti plébános. Az alábbiakban a díjazottak nevei és rövid méltatásuk olvasható.

Szent Erzsébet ünnepe Pozsonyban

2016. december 5. (hétfő) 12:00

Szent András havának, azaz november hónap 19. napján ünnepli a magyar egyház Árpádházi Szent Erzsébetet. Eme szent, aki csupán 24 évig élt, de ez alatt a rövid idő alatt életpéldájával, tetteivel, cselekedeteivel annyi sokat és olyan nemeset tett, hogy ennyit másnak nyolcvan év alatt is nehéz volna tennie. Így mutatta be nagy szentünket Bodó Zoltán, a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-templom plébánosa, a csallóközi Somorja szülötte, aki főcelebránsa és egyúttal ünnepi szónoka is volt a szombaton, a pozsony-óvárosi Szent Erzsébet- („kék“) templomban 17.30-tól kezdődő szentmisének.

Adventi koszorúkészítés Csepregen

2016. december 5. (hétfő) 11:00

Sokéves hagyományt követve november 27-én, advent első vasárnapjának délutánján adventi koszorúkészítésre jöttek össze a csepregi családok a Szent Miklós-plébánián. A gyerekek szülők, nagyszülők és tanító nénik segítségével a koszorúk mellett sok szép asztali és ajtódíszt készítettek. A legkisebbeket mikulás- és karácsonyváró színezők várták. Adventi énekeket hallgattunk és énekeltünk. Az első gyertya meggyújtása után közös ima következett. Összejövetelünkre ellátogatott Magyaros László és Kaszás Csaba diakónus, Magyaros László meleg szavakkal tárta elénk advent igazi titkát és jelentőségét. Hálásan köszönjük a szép gondolatokat. A közös délutánról lelki ajándékokban bővelkedő lélekkel, Finta József plébános atya áldásával tértünk haza otthonainkba.

Megjelent a decemberi Hitvallás

2016. december 5. (hétfő) 10:00

Egyházmegyei lapunk, a Hitvallás legfrissebb, decemberi számában karácsonyi képmeditációval és a jövőre kezdődő Szent László-évet előlegző falinaptárral kedveskedünk olvasóinknak (12-13. oldal). Címlapunkon Kaposi Gábor gondolatai olvashatóak a várakozásról és a türelemről, a 2. oldalon pedig beszámolunk egyházmegyénk Szent Márton-programjairól. Lapunkban beszélgetés olvasható Katona Tiborral, a székesegyház idén 85 éves Palestrina-kórusának vezetőjével (11. oldal), valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel (18. oldal). Az ünnep előtt látogatást tettünk a zsirai Fogyatékosok Otthonában (14. oldal), többek között egy, Bedy Vince születésének 150. évfordulójára készült, valamint egy táblajátékokat bemutató könyvet nyújtunk át (17. és 22. oldal), illetve elmondják karácsonyi gondolataikat a győri Prohászka-iskola diákjai is (22. oldal). Egyházmegyei híreink (2-5. oldal), kulturális ajánlónk (16-17. oldal) és lelkiségi írásaink mellett olvasóink mesét (23. oldal), valamint egy jövő évi falinaptárat is találhatnak karácsonyváró számunkban.

Óvodások köszöntötték Veres András megyéspüspököt

2016. december 2. (péntek) 10:00

Szent András havának András napján, november 30-án a győri Prohászka-óvoda „Gyöngyvirág” csoportos gyermekei meglátogatták Veres András püspök atyát, és a névnapján, egyben születésnapján felköszöntötték.

Szent Márton-filmvetítés a Klastrom Klubban

2016. december 1. (csütörtök) 12:00

Október 22-én 18 órától a győri Klastrom Klub filmklubjában került sor „A jó pásztor – Tours-i Szent Márton élete” című magyar dokumentumfilm vetítésére. Az alkotás a szent születésének 1700. évfordulója alkalmából végigkíséri a hosszú és mozgalmas élet állomásait, illetve megkísérel magyarázatot adni arra, hogy miként vált Márton az európai kultúra jelentős alakjává. A filmvetésen körülbelül 40 fő vett részt. A programot Pongrácz Balázs, a filmklub szervezője nyitotta meg, pár mondatban bemutatva a filmet. A vetítés utáni beszélgetésben, melyet Székelyné Szénássy Judit, a Klastrom Klub vezetője moderált, a résztvevők a film számukra legfontosabb üzeneteit osztották meg egymással. A filmvetítés a Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretében valósult meg.

Bajiak adventi készülődése

2016. december 1. (csütörtök) 11:00

Advent első vasárnapján minden keresztény családban megkezdődik a karácsonyi készülődés, s egyben kezdetét veszi az új egyházi év is. Karácsonyig, Jézus születéséig alig néhány hét van hátra, és egyre fokozódó várakozással telnek meg mindennapjaink a Megváltó születésére várva. Az ünnepi hangulat megteremtésére, községünkben sok éve a hittanos gyerekek adventi készülődés keretében saját kezűleg készítenek adventi koszorúkat, díszeket. E díszekkel ékesítik otthonukat, a várakozás időszakában.

A győri Szent Erzsébet-lelkészség búcsú-ünnepe

2016. december 1. (csütörtök) 10:00

November 19-én, szombaton Anyaszentegyházunk egy nagyon ismert és kedvelt szentet ünnepel: Árpádházi Szent Erzsébetet. Egy olyan szentet, aki a maga korában hősiesen élte meg az Istentől kapott erényeket, a szegények és elesettek terén. Élete példa számunkra is. A Győri Egyházmegyében Győr-Újváros „Telep” nevű városrészében van az egyetlen Szent Erzsébetről nevezett templom. November 19-én, szombaton Szent Erzsébet ünnepén és november 20-án, Krisztus király ünnepén a helyi közösség hívei búcsúi szentmisével adtak hálát védőszentjükért, az ő életéért, és kérték  a szegények pártfogójának közbenjárását.

Jövőm Krisztusban – Egyházmegyei ifjúsági lelkigyakorlat Győrben

2016. november 30. (szerda) 12:00

Advent első hétvégéjén, november 25-27. között rendezték meg az egyházmegye fiataljai számára az adventi ifjúsági lelkigyakorlatot, melyet Boldvai Márton Bertalan csornai premontrei plébános atya tartott „Jövőm Krisztusban – merre tartok?” címmel. A péntek esti megérkezés után családias hangulatban kezdődött meg a lelkigyakorlat bevezető előadással, rövid vacsorával, mely után Bertalan atya nagysikerű „lelki bazárt” rendezett a kollégium egyik közösségi termében. A napot befejező imaórával zárták a résztvevők, másnap pedig újabb előadással, majd „kérdések órája” címmel közös reflexióval folytatódott az adventi lelki készület. A program során a fiatalok közösen megtekintették „Az utolsó hegycsúcs” című filmet, s annak megbeszélése után szentségimádással adtak hálát a kapott kegyelmekért. Vasárnap délelőtt Veres András megyéspüspök atya mondott szentmisét a fiataloknak, s közvetlen hangú prédikációjában az adventi készülődés fontosságára és lehetőségére hívta fel a figyelmet. A szentmise után, a búcsúzáskor pedig el-elhangzott: jövőre újra találkozunk, remélhetőleg nagyobb létszámban.

Adventi első gyertyagyújtás Kapuváron

2016. november 30. (szerda) 11:00

A kapuvári Szent Anna-plébániatemplomban az adventi koszorú első gyertyagyújtási szertartását a Páli Szent Vince Katolikus-iskola diáksága november 26-án, a szombat esti elővételezett szentmise elején tartotta. A templomot zsúfolásig megtöltötték az első gyertyagyújtás szentmiséjén résztvevők. A verses-prózai részeket hangszeres kísérettel előadott, különböző kórusszámokkal ötvözték. A műsor összeállítása Kapuiné Titz Ildikó tanárnő kiváló szakmai munkáját dicsérte. Emelte az áhítat hangulatát a hangszerek megszólaltatása Némethné Tóth Katalin és Pászli Éva tanárnők, valamint Bognár Dávid kántor közreműködésével. Az ünnepi szentmisét Bernáth Krisztián káplán mutatta be, aki a szentmise elején megáldotta az adventi koszorút. A szentmisét követően a templomból Kapuvár Fő terére vonult a tömeg, ahol hagyományosan a városi rendezvénnyel folytatódott az adventi gyertyagyújtás és a város adventi fényeinek bekapcsolása.

Győri egyetemisták őszi lelkigyakorlata

2016. november 30. (szerda) 10:00

November 4-5. között rendezték meg a győri egyetemisták hagyományos őszi lelkigyakorlatát a Szent László Katolikus Szakkollégiumban. A lelkigyakorlatot Óra Krisztián körmendi káplán atya vezette. Péntek 15 órakor egy órás elmélkedéssel kezdődött a lelki program, melynek témája: „Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” (Mt 10,17) volt. Ezt követően a szentgyónás mellett lehetőség nyílt a hallott téma közös megvitatására is. Az esti szentmisét követően fél órás közös szentségimádáson vettek részt az egyetemisták, ezután pedig egész éjszaka kettesével-hármasával beosztva virrasztottak az Oltáriszentség előtt. Szombat délelőtt közös elmélkedés – melynek témája ugyancsak a gazdag ifjúról szóló evangéliumi szakaszból származik: „Jézus rátekintett és megkedvelte.” (Mt 10,21) – és hálaadó szentmise zárta a lelkigyakorlatot.

Szentimrés ifjúsági találkozó tizedszer Győrben

2016. november 30. (szerda) 9:00

November 12-én hagyományosan immár tizedik alkalommal rendeztek ifjúsági találkozót a győri Szent Imre-templomban a védőszent ünnepét követő szombaton.

Hitoktatási változás Öttevényen

2016. november 29. (kedd) 12:00

Október 30-án, vasárnap az öttevényi Keresztelő Szent János-templomban az egyházközség, illetve Kunsziget és Öttevény község iskoláinak képviselői köszöntötték Havassyné Borka Mária hitoktatót nyugdíjba vonulása alkalmából. Mimi néni a kezdetektől tanította az óvodásokat és az általános iskola tanulóit Öttevényen, illetve Kunszigeten is tevékenykedett. A hitoktatói munkát novembertől Csizmadia Gergelyné látja el a településeken. Kívánjuk neki, hogy érezze jól magát közösségünkben; Mimi néninek pedig köszönjük sok éves, eredményes munkáját, és kívánunk boldog, békés nyugdíjas éveket!

Szülői délután a Soproni Szent Orsolya-iskolában

2016. november 29. (kedd) 11:00

November 12-én, szombaton szülői délutánt tartozottak a soproni Szent Orsolya-iskolában. Dr. Kovács András igazgató köszöntötte a szülőket, majd a harmadik emeleti új épületrész „születéséről” készült rövidfilmet láthatták a jelenlévők, illetve körbejárhatták az új tantermeket, szaktantermeket és laborokat. Az épületrész megtekintése után a Szent II. János Pál természettudományi előadóban Süveges Gergő Prima-díjas újságíró, műsorvezető, hittanár tanulságos és elgondolkodtató előadását hallgathatták meg irgalmasságról, igazságosságról, érzelmekről és az ezeket befolyásoló döntésekről. Az esemény az orsolyita templomban szentmisével zárult, ahol a szülőkből verbuválódott zenekar szolgált.