Megkezdődik a Soproni Katolikus Konvent fejlesztése

2018. október 27. (szombat) 8:00

A Győri Egyházmegye szakrális értékeinek megőrzéséért, fenntartásáért és bemutatásáért a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-7.1.4-16-2016-00009 azonosítószámú, Konvent–Káptalandomb turisztikai attrakciófejlesztése című pályázatával 1,1 milliárd forintból négy településen öt attrakciót fejleszt, köztük a Soproni Katolikus Konvent épületét, amelyre a közbeszerzés sikeresen lezárult. A projekt közvetlen célja, hogy bővítse az egyházmegye turisztikai termékkínálatát annak érdekben, hogy növekedjen az egyházmegyébe látogatók száma és az itt eltöltött idejük. A projekt részleteivel kapcsolatos sajtótájékoztatóra október 26-án került sor a soproni konvent épületében. 

Az eseményen Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke bemutatta a projektet. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, aki a támogatott egyházi turisztikai projektek fontosságáról beszélt, valamint köszöntőt mondott Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

A Soproni Katolikus Konvent épülete Sopron történelmi belvárosában, a Várkerületen található. A 18. századi barokk stílusú épület műemléki védettség alatt áll, az épületben legutóbb 1990-ben volt felújítás, amely a földszinti vendéglátó egységeket érintette. A megújuló intézmény egyik hangsúlyos feladata lesz, hogy a soproni katolikus közösség történetének bemutatásával múzeumként működjön. Az egyházművészeti gyűjteményét egy új, állandó kiállítás keretében mutatják be, teljes körű múzeumi élményt nyújtva minden korosztály számára. Kialakítanak egy olyan közösségi teret, ahol kisebb időszaki kiállításokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Utóbbi célja annak elősegítése, hogy megértesse a társadalmi, művészeti, kulturális és egyháztörténeti összefüggéseket, és lehetőséget teremtsen a helyi alkotók múzeumi megjelenésére, amely mindenki számára ismeretszerzési lehetőséget jelent. A beruházás részeként fogadóhelyiséget is kialakítanak és modern multimédiás eszközöket is beszereznek.

Az egész életen át tartó tanulás stratégiája jegyében a Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény fontos szerepet tölthet be a tudás alapú társadalom létrehozásában, kapcsolódik a római katolikus hittan tantervhez. A múzeum kiállításai, foglalkozásai és programjai törekednek Sopron városépítészeti, várostörténeti bemutatására, fókuszba állítva a vallásos jellegét. Az állomáshely fontos célja, hogy a Sopronban található egyéb attrakciókkal közösen kínáljon programcsomagot a városba érkezőknek.

A projekt keretében további négy helyszínen, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban, a győri Káptalandomb Információs Pont és Közösségi Térben, a Császári Plébánia és Imaházban, valamint a Horvátzsidányi Plébánián valósulnak meg olyan fejlesztések, amelyek révén a kialakított turisztikai attrakciókkal a komplex élményszerzést szolgálják valamennyi korosztály számára. Minden helyszínen élményszerűen mutatják be a keresztény hitélet múltját, büszkeségre okot adó cselekedeteket, ritka tárgyakat és különleges történeteket. Mind az öt projekt helyszínen bemutatásra kerül a többi helyszín is, ezáltal ösztönözve a látogatókat a többi kiállítás felkeresésére.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap száz százalékos támogatásával valósul meg a fejlesztési program 2020. június 30-ig. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Pálfi Mária