Új Oltáriszentségének-intonációk a budapesti NEK alkalmából

2018. augusztus 1. (szerda) 12:00

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, a 2020-ban megrendezésre kerülő budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alkalmából a közelmúltban megjelent egy intonáció-gyűjtemény, amely Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója által a Szent vagy, Uram! népénektár Oltáriszentség- és miseének tematikájú énekcsoportjához komponált rövid darabokat tartalmazza. A zeneszerző kifejezetten a liturgikus gyakorlat számára hozott létre a szentáldozást megelőző szent csendet követően szokásosan megszólaló bevezető orgona-előjátékokat, valamint a szentmisét kezdő népénekek előtt megszólaltatható, ünnepélyes bevezető orgonajátékokat és a felajánlási körmenetet kezdő, néhány ütemből álló kis prelúdiumokat.

Az Egyházzenei Tanszék zenepedagógiai célzattal, a kántor szakos hallgatók számára adja közre az új műveket, ezzel elősegítve, hogy később képesek legyenek önállóan, a megszerzett összhangzattani és ellenponttani ismeretek birtokában, szabad kompozíciók létrehozására, valamint funkcionális segédletként is használhatók a mindennapos egyházzenei gyakorlatban szolgáló kántorok és orgonisták számára. A Győri Egyházmegye már korábban közzétette a húsvéti és a pünkösdi népénekekhez, az Urunk Mennybemeneteléhez, Szentháromság vasárnapjához, valamint Úrnapjához írt bevezető előjátékokat.

A szerző előadásában ITT meghallgathatóak az Oltáriszentség-énekekhez készített előjátékok. A felvételeket Ikker Eszter, a Győri Egyházmegye sajtóreferense készítette a Győri Hittudományi Főiskolán. Az Oltáriszentség-énekekhez írt orgona-kompozíciók kottája letölthető ITT

Pődör Lea
Fotó: Németh Péter