Templomépítők a ménfői hittantáborban

2018. július 31. (kedd) 15:00

A győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony Plébánia hagyományos hittantábora július 9. és 13. között került megrendezésre. A tábor mottója – „A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett” (Zsolt 118,22) – révén a templomépítés, különösen a ménfői templom megépítésének története került a részt vevő gyermekek, fiatalok figyelmének középpontjába. A ménfői templom alapkövét hetven évvel ezelőtt, 1948-ban tették le – többek között erre is emlékeztek a táborozók, köztük Gombás András, akinek tudósítását az alábbiakban közöljük: 

Hétfőn közel hatvanan érkeztünk a MénKöHázba (Ménfői Közösségi Ház). Az első feladatunk az volt, hogy megkeressük a Regisztrál-lak asztalát, ahol leadhattuk a skatulyákat, azaz a téglákat. De mire is kellettek ezek? Nagy munka várt az általunk alapított építőipari cégekre: az összegyűjtött „téglákból” öt nap alatt templomot kellett építeni. Annak érdekében, hogy a terveket még aznap elkészíthessük, segítségül hívtuk a Zalka házaspárt, akik gyermekként jelen voltak a ménfői templom építésekor. 

Másnap reggel, miután mindenki magára öltötte a tábori pólót, szaporán szedtük lábainkat, hogy nehogy lekéssük a „vasúton futó piroskát”. Pápára érkezve az volt az első dolga a Bábel Bt.-nek, a Felfalaz-lak Kft.-nek, a Tutitemplom Kft.-nek és a Pap-lak Kft.-nek, hogy beszerezzék a templomok építéséhez a legfontosabb engedélyeket. Délután visszautaztunk az időben, és megtekintettük az Esterházy-kastélyt, ahol a gróf házaspár fogadott bennünket. Hazautazásunk előtt a Szent István-templomba is betértünk.

A harmadik napon esős reggelre ébredtünk. Azonban ez nem akadályozta meg kivitelező csapatainkat a templomépítésben. Miután megvásároltuk a szükséges alapanyagokat, hozzáláttunk a munkálatokhoz.  Közben Józsa Tamás, a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziumának igazgatója tartott bemutatót.

Csütörtök reggel a kisvonat Győr belvárosáig vitt bennünket. Kaposi Gábor plébános atya a győr-révfalui Szentháromság-templomban szentmisét mutatott be a részvételünkkel. Prédikációjában kifejtette, hogy mindenkiben két farkas lakozik: egy jó és egy rossz. Az, hogy ki melyiket eteti, csak a saját döntésétől függ. A szentmisét követően látogatást tettünk a Nagyboldogasszony-székesegyházban, majd a Püspökvár és a Városháza tornyából rácsodálkoztunk a város látképére. 

A tábor utolsó napját Ménfőn töltöttük. Végül mind a négy templom festése elkészült, a stációk, az orgona, a főoltár és az oltárkép is a helyükre kerültek. Rövid énekpróba után Balázs Tamás atya, egykori ménfői plébános segített kifejezni hálánkat a hét kegyelmeiért a szabadtéri gitáros szentmisén. A szentmise után ezüstmisés áldásban részesített minket.

Fotó: Gombás András, Németh Réka, Pintér Anikó, Szentmártoni-Borsó Bence