„Ne elégedj meg a félmegoldásokkal!” – Sárai-Szabó Kelemen OSB győri diákokat bérmált a Székesegyházban

2018. június 12. (kedd) 9:00

Kategória: Győri Nagyboldogasszony-székesegyház (Belvárosi plébánia)

Május 26-án Sárai-Szabó Kelemen OSB perjel szentmise keretében kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a győr-belvárosi, a győr-gyárvárosi, valamint a győr-szigeti oktatási intézmények diákjainak. Az ünnepnek a győri Nagyboldogasszony-székesegyház adott otthont. A szentmisén koncelebrált Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, Berkes Gyula, a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom plébánosa, Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész, valamint Németh Gábor győr-kisbácsai plébános. 

„Feljöttünk ma Győr magaslatára, a Káptalandombra, hogy megérezzük Isten szerető közelségét, hogy együtt kérjük a Szentlélek megerősítő kegyelmét ezeknek a fiataloknak. Különleges helyen vagyunk most: több mint ezer éves alapokon állunk, a Könnyező Szűzanya kegyképe, Szent László király hermája és Boldog Apor Vilmos püspök nyughelye vesznek körbe minket. Olyan helyen állunk, ahonnan már nagyon sokan merítettek erőt a mindennapokra, ahol olyan erős közbenjárók, lelki barátok, példaképek vannak, akik mellett nem lehet csak úgy elmenni. A szentség Isten láthatatlan kegyelmének látható jele” – fogalmazta meg köszöntő szavait a szentmise főcelebránsa, Sárai-Szabó Kelemen atya. 

„Bár most annyira nem látszik rajtam, de egy időben jártam konditerembe, magamhoz képest jól is ment, kérdezték is a gyerekek: »atya, kimegy a nyolcvan fekve?« Nem olyan egyszerű az! Főleg, mert magadnak kell csinálni. Meg kell jól fogni és nyomni. Komoly kihívás. Úgy kell ezt csinálni, hogy szépen elfekszel, és hajrá. Egészen más onnan a világ, minden a feje tetején áll és csak magadra számíthatsz. Ha volt türelmed és kitartásod hónapokig előtte, akkor menni fog és elégedett lehetsz, és lesznek, akik felnéznek rád. Valami ilyen ám az élet is! Bár drukkolnak nekünk sokan, szüleink, barátaink, de a legtöbb dolgot egyedül kell megcsinálnunk és egészen más úgy az élet, egészen különleges szempontból látjuk akkor, amikor nekünk kell megmutatni, hogy mit tudunk. Koncentrálni kell, jól megfogni és nem sajnálni magunkat, hanem nyomni. És ekkor együttműködünk a kegyelemmel, ami a többre, ami a jobbra hív” – buzdította szentbeszédében a bérmálkozókat. 

„Arra hív Isten a Szentlélek által, hogy ne elégedj meg félmegoldásokkal, hanem tedd oda magad, és teljes szívvel, teljes erővel csináld a dolgaid, az életed! Arra hív, hogy szenvedélyes legyél! És Isten bátorítani akar a bérmálás szentségével, adja a kegyelmet, csak működj vele együtt, kérjed az  útmutatását naponta, és olyan dolgokra fordítsd az energiád, ami előrevisz, ami elégedetté, boldog emberré tesz, amivel értéket teremtesz magad körül, a családodnak, a közösségednek. Mi az értékes? Van persze anyagi érték is, ami fontos és szükséges, de már te is tudod, hogy többet ér egy jó beszélgetés, egy jó társaság, egy biztos és megbízható barát és társ. Többet ér egy köszönő szó, egy elismerő tekintet, mert ezeket, ha igaziak, nem lehet pénzért megvenni. Isten mindig látja bennünk a többet, a szebbet, a teljesebbet, és arra hív bennünket, hogy ne unjunk bele, hogy mindig kezdjünk újra, legyen bennünk egy szent nyugtalanság, ami újra elindít bennünket! Ezt kívánom nektek” – zárta prédikációját Sárai-Szabó Kelemen OSB. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Nagy Lajos 

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban

Sárai-Szabó Kelemen OSB fiatalokat bérmált a Székesegyházban