Az őrbottyáni harangöntő műhelybe látogatott a Soproni Gaudium Kórus

2018. június 7. (csütörtök) 8:00

A soproni Szent Imre Plébánia Gaudium Kórusa május 26-án Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő műhelyébe látogatott, ahol az aranykoszorús harangöntő mester fogadta a kórus tagjait. A házigazda bemutatta a harangöntő műhely történetét. 

Szlezák László 1911-ben nyitotta meg saját műhelyét, 1928-ban lett aranykoszorús mester. 1951-ben műhelyét államosították. A mester 1953. augusztus 9-én halt meg, műhelye pedig 1955-ben megszűnt, azonban a mesterséget folytatta nevelt fia, Gombos Lajos. A családi hagyományt őrzi Gombos Lajos gyermeke, Gombos Miklós és unokája, Gombos Ferenc. A Gombos-manufaktúra nemcsak harangöntéssel, hanem a harangokhoz tartozó lengő- és állványszerkezetek tervezésével és gyártásával is foglalkozik. A világ különböző pontjain találhatók Gombos-harangok: Ausztráliában, Ausztriában, Izraelben, Kamerunban, Mánusz szigetén, Németországban, a Vatikánban, Oroszországban, Romániában, Szlovákiában, Tanzániában, valamint Ukrajnában. Az 1992-es sevillai világkiállításra, a Makovecz Imre építész által tervezett magyar pavilonba Gombos Miklós készítette a 14 harangból álló, kibővített oktáv hangterjedelmű bronz harangjátékot. Gombos Miklós ismertette a harangöntés menetét, majd a kórustagok bepillantást nyerhettek az  aktuális munkafolyamatba. 

Ezt követően a soproni kórus tagjai elzarándokoltak a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilikába, ahol egy rövid elmélkedést követően közös énekléssel zárták a napot. 

Szöveg és fotó: Soproni Gaudium Kórus