A magyaróvári plébánia pályázatot hirdet amatőr fotósok részére

2018. május 16. (szerda) 10:00

A mosonmagyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia Mosonmagyaróvár szakrális értékei címmel fotópályázatot hirdet amatőr fotósok részére. A pályamunkák beküldési határideje: 2018. október 16. 18 óra. A JPEG formátumú fényképeket a  e-mail címre várják a szervezők. 

A plébánia az idei évben ünnepli a magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templom felszentelésének 350. évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdették meg a 2018. február 11-től november 25-ig tartó jubileumi évet, amelynek része a fotópályázat. A Családok évéhez is kapcsolódó programok célja a közösségépítés és a családi kötelékek megerősítése.  Ez a fotópályázat is remek alkalom lehet arra, hogy a családtagok együtt keressék fel a mosonmagyaróvári szakrális emlékeket. A pályázók feladata a mosonmagyaróvári templomok, kápolnák, kegyhelyek, korpuszok, kőkeresztek, vallásos témájú reliefek,  házfalakon található, védőszenteket ábrázoló szobrok, ereklyék, útmenti feszületek felkeresése és lefényképezése. A pályamunkákat ifjúsági (amennyiben a pályázó a pályázat beküldése napjáig nem töltötte be a 18. életévét) és felnőtt (korhatár nélkül) kategóriában értékeli a szakmai zsűri, melynek tagjai: Csapó István fotográfus, a magyaróvári plébániai tanácsadó-testület alelnöke, Finta Edina fotográfus, Fülöp Péter fotográfus, a győri VOKE Arany János Művelődési Ház igazgatója, Hipságh Gyöngyi fotóművész, a Soproni Fotóklub Egyesület elnöke, valamint Szabó Béla fotóművész, a győri Kontraszt Fotográfiai Társaság vezetője. 

A fotópályázaton lakóhelytől függetlenül és korhatár nélkül bárki részt vehet. Nevezési díj nincs. Egy szerző kategóriánként legfeljebb négy színes vagy fekete-fehér  alkotással vehet részt a megmérettetésen. Sorozat, képpár nem adható be. A nevezési lapon fel kell tüntetni a fotós nevét, életkorát, lakcímét, online és telefonos elérhetőségét, továbbá a beküldött pályamunkák címét, a megörökített tárgyi emlékek pontos helyét. A nevezési lapot kék színű tollal aláírva, beszkennelve kérik csatolni a pályamunkák mellé. Az ifjúsági kategóriában indulók esetében a nevezési lapon fel kell tüntetni a törvényes képviselő nevét, lakcímét. Aláírásával a szerző vagy a törvényes képviselő elfogadja a pályázati feltételeket és a szerzői jogokkal kapcsolatos szempontokat. A szervezők az elektronikus levél tárgymezőjében kérik feltüntetni: „Fotópályázat – 2018”. Az alkotások képi oldalán nem lehet egyedi jelölés (vízjel, logó, név). A pályázó a pályázati anyag beküldésével hozzájárul, hogy az általa készített fotókat a magyaróvári plébánia  térítésmentesen, a szerző nevének feltüntetésével közzétegye kiállításokon, online és nyomtatott kiadványokban.

A zsűri a nevezési lap nélkül érkezett pályázatokat nem tudja értékelni. A benyújtást követő hiánypótlásra, javításra, újabb munka elküldésére, cserére nincs lehetőség. A JPEG formátumban kért képek hosszabbik oldala 1500 pixel legyen. A fájlok maximális mérete ne haladja meg a két megabyte-ot. A képek digitálisan korrigálhatók  az  eredeti  látvány  helyreállítása,  minimális  hangsúlyozása erejéig.  Nem számítanak manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekciók, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Azonban nem megengedett a képelemek  eltávolítása  és  hozzáadása. A szervezők elfogadják a több fotóból digitálisan összeállított képeket is (panoráma, HDR). Az ifjúsági kategóriában a mobiltelefonnal készült jó minőségű fényképeket is értékelni fogják. 

A zsűri a pályázók által beküldött képeket anonim módon bírálja, a nevezési lapot nem látja, a képek egyéb adatait, jelöléseit nem vizsgálja. A versenyzők számától és a verseny színvonalától függően a zsűri az első hat helyezettet díjazhatja. A zsűri által kiválasztott fotókat kiállítják a mosonmagyaróvári Cselley-házban 2018. november 18. és december 3. között. A Cselley-ház kiállításának képanyagát 2019 első felében a győri Arany János Művelődési Ház is bemutatja. A megfelelő dokumentációs értékkel rendelkező képeket  a  későbbiekben  a  plébániatörténeti  gyűjtemény  részeként fogják kezelni.

A díjkiosztót a kiállítás megnyitásának napján, a 2018. november 18-án szervezett Giesswein-nap keretében tartják. A díjazottakat szabadidős, vendéglátóipari szolgáltatásokra beváltható kuponokkal jutalmazzák. A pályázattal kapcsolatban érdeklődni lehet a szervezőknél, Németh Erzsébetnél a +3670/4310732-es telefonszámon, vagy Kiss Zoltánnál a +3630/9891084-es elérhetőségen.

Forrás: Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd Plébánia, Mosonmagyaróvár
Fotó: Pixabay