Hit a családban

2018. május 4. (péntek) 8:00

A magyaróvári és a mosoni plébánia meghívását elfogadva, az Óvárosi esték programsorozat vendége volt Veres András győri megyéspüspök április 26-án. A magyaróvári Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplom felszentelésének 350. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év keretében sorra kerülő rendezvényen Hit a családban címmel Vizsy Ferenc újságíró, a jubileumi év programkoordinátora beszélgetett a Győri Egyházmegye főpásztorával. A beszélgetésnek a mosonmagyaróvári Óvárosi Kávéház és Étterem adott otthont. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bodó Zoltán magyaróvári plébános, Kapui Jenő mosoni plébános, valamint Farkas István SchP, a mosonmagyaróvári piarista rendház házfőnöke és Vereb Zsolt SchP, a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója.  

A Mosonmagyaróvári Városi Televízió által is közvetített programnak két idézet adta a kiindulópontját. Ferenc pápa a 2015. október 7-én tartott általános kihallgatás alkalmával úgy fogalmazott: „a »családi szellemiség« az Egyház alkotmánylevele – a kereszténységnek családként kell megmutatkoznia és családnak kell lennie.” „Nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb felelősség lelkeket vezetni, és egy családot, gyermekeket nevelni.  A hit továbbadása és a hitre nevelés azért a legfontosabb, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozásban értékvesztett világunkban csak a hit tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek” – hangsúlyozta Veres András  püspök 2017. augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilika előtt mondott szentbeszédében. 

A Győri Egyházmegye főpásztora Mosonmagyaróváron beszélt a család egyházi és világi szerepéről, kiemelve, hogy hite szerint ezek nem térhetnek el egymástól. A család biztos alapja egy férfi és egy nő házassága, egymás iránt érzett szeretete, megbecsülése és önátadása. Bár az utóbbi időben kis mértékben nőtt a házasodási kedv, az eredménnyel nem lehetünk elégedettek, mert a válások száma még mindig nagyon magas, és ez igaz a katolikus házasságokra is. Szó esett a nők társadalmi és családon belüli helyzetéről, a családon belüli erőszakról, a családfő kilétéről és szerepéről, a konfliktusokról. 

Veres András kitért az Egyház jövőjére is. Meglátása szerint arra kell koncentrálni, hogy a lelkipásztorok valóban az evangélium hirdetésével, a szentségek kiszolgáltatásával és a lelkek vezetésével foglalkozhassanak. Ebben a plébániai közösségek és a világi munkatársak tudnak segíteni, mentesítve a papságot az ügyintézéssel kapcsolatos feladatok ellátása alól. 

Vizsy Ferenc
Fotó: 
Vizsy-Gombosi Lilla

Hit a családban

Hit a családban