A győri Könnyező Szűzanya búcsúja 2018-ban

2018. március 12. (hétfő) 10:00

Kategória: Könnyező Szűzanya búcsúja

„Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor néprajztudós sorait a győri kegyhelyről. A hagyományoknak megfelelően 2018-ban is szeretettel várjuk a kedves híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Az idei évben többek között velünk ünnepel Varga László kaposvári megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát, Pat Kelly budapesti ír nagykövet, valamint ír szeminaristák egy csoportja is.

A búcsúhoz kötődő programsorozat idén már március 16-án, pénteken 16 órakor elkezdődik a győri Nagyboldogasszony-székesegyház Könnyező Szűzanya-oltáránál. Köszöntőt mond és koszorút helyez el Walter Lynch püspök emléktáblájánál Veres András győri megyéspüspök, Pat Kelly budapesti ír nagykövet és Somogyi Tivadar győri alpolgármester. A koszorúzást követően hangversenyt ad a Cant’Art Énekegyüttes. Ezt követően nyitjuk meg A győri Könnyező Szűzanya tisztelete című tárlatot a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban. A hangverseny és a tárlat a Győri Egyházmegye és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen szervezett Ír-Magyar Napok keretében valósul meg. A Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének megbízásából, Maróti Gábor egyházmegyei zeneigazgató, zeneszerző zenei rendezésében a Könnyező Szűzanya-búcsúra készült, Canticum Mariae című hanglemez bemutatójára a Székesegyházban kerül sor 19 órakor. Az eseményen közreműködik Bognár Krisztina énekművész és Kecskés Mónika orgonaművész. A lemezbemutatón ősbemutatóként hangzik el Maróti Gábor Mária-siralom című szoprán szólóra és orgonára írt műve. 

Március 17-én, szombaton a könnyezés órájában, reggel 6 órakor mutatnak be szentmisét a Székesegyházban. Ezen a napon a Győri Egyházmegye lelkipásztorai és szüleik zarándokolnak a Káptalandombra, hogy kifejezzék tiszteletüket a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt. A zarándoklat lelki csúcspontja a 11 órakor bemutatott szentmise lesz Varga László kaposvári megyéspüspök főcelebrálásával. A hívek zarándoklata szintén ezen a napon, 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődik. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatja be, szentbeszédet mond Böjte Csaba ferences szerzetes. A szentmisét követően, 19 órakor a Palestrina Kórus Könnyező Szűzanya-köszöntő áhítatát hallgathatják meg az érdeklődők. Az áhítat keretében ősbemutatóra is sor kerül: első alkalommal csendül fel Burkali Theodor Ave Maria című darabja, amelyet a győri származású, Ausztriában élő zeneszerző a Könnyező Szűzanya tiszteletére komponált. Az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmise 22 órakor kezdődik, 23 órakor szentségimádásra kerül sor. A szentségimádást egész éjszakás virrasztás követi az éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal. Március 18-án, vasárnap reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. Az ünnepi, 10 órakor kezdődő szentmisét Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát mutatja be. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul 14 órakor.

A Szent László Látogatóközpont (Győr, Káptalandomb 13.) hosszabbított nyitvatartással (10 órától 20 óráig) és kedvezményes, 500 forintos jegyárral várja a látogatókat március 17-én és 18-án. A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg téri kiállítóterében látható Boldogasszony című kiállítás ezeken a napokon ingyenesen látogatható.

Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából, a képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír püspököt, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. A katolikusok üldözése Lynch püspök halála után tovább erősödött Írországban. 1697. március 16-án a dublini parlament elfogadta a száműzetési törvényt, amely gyakorlatilag halálra ítélte az ír katolicizmust. A Rómához hű egyházi személyek a teljes vagyonelkobzás és kivégzés elől száműzetésbe kényszerültek. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel. A véres könnyeket őrző kendőt 1701-ben a székeskáptalan tagjai hitelesítették. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Szabó Béla