Jézus keresztjének ereje szentté szelídítette – Sankó Szabolcs szentmisét mutatott be Apor Vilmos püspök szentté avatásáért

2018. február 13. (kedd) 8:00

Február 5-én Sankó Szabolcs dunaszerdahelyi segédlelkész szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök szentté avatásáért a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise elején Magyaros László győr-belvárosi segédlelkész köszöntötte paptestvérét, akivel együtt készült a győri szemináriumban a lelkipásztori hivatásra, s akit hozzá hasonlóan a tavalyi évben szenteltek áldozópappá.

Sankó Szabolcs szentbeszédében rámutatott arra, hogy Boldog Apor Vilmos püspök erkölcsi nagysága és bátorsága egy olyan korban mutatkozott meg, amikor sok ártatlan embert üldöztek. Apor püspök nem mérlegelt, nem azzal foglalkozott, hogy mi lesz vele, hogyan tud helytállni, nem latolgatta a megmenekülés esélyeit. Egyszerűen gondját akarta viselni minden egyes rábízottnak. Mi volt Vilmos püspök titka? – tette fel a kérdést a dunaszerdahelyi lelkipásztor. Apor Vilmos püspök hitt az evangéliumban, Jézus Krisztus tanításában. Számára Jézus szavai nem csupán egy lehetőséget, egy iránymutatást jelentettek, hanem mindennél többre becsülte azokat. Vilmos püspök számára Isten szeretete mindenek felett állt. Isten szavai krisztusivá formálták Győr vértanú főpásztorát, a keresztény névre valóban méltóvá tették őt. Számára Krisztus eleven, élő valóság volt. Vilmos püspököt Jézus keresztjének ereje szentté szelídítette – utalt Sankó Szabolcs Apor Vilmos püspöki jelmondatára:  „A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset”. 

Ugyan más korban élünk, de a krisztusi küldetés változatlan: az Úr Jézus tőlünk is azt kéri, hogy vegyük fel a keresztet és kövessük őt, a legfőbb parancs, a szeretet parancsa szerint. Ha kibúvót, kiskaput keresünk, az azt jelenti, hogy még nem adtuk magunkat egészen Istennek. A szentek, vértanúk titka az, hogy egészen Istennek adták magukat. Így tett Apor Vilmos püspök is. „Apor Vilmos püspök példája ösztönözzön minket, s kérjük imádságát, közbenjárását: segítsen, hogy meg tudjuk mutatni a világnak az igazságot, hogy mi is a világ világosságai legyünk ott, ahova Isten állított bennünket!” – zárta elmélkedését Sankó Szabolcs, aki a szentmise végén újmisés áldásban részesítette a jelenlévőket. 

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Németh Péter 

Sankó Szabolcs szentmisét mutatott be Apor Vilmos püspök szentté avatásáért

Sankó Szabolcs szentmisét mutatott be Apor Vilmos püspök szentté avatásáért

Sankó Szabolcs szentmisét mutatott be Apor Vilmos püspök szentté avatásáért