Elhunyt Borbély Mária Magdolna Petra nővér

2018. február 11. (vasárnap) 8:00

A Szervita Nővérek a Fájdalmas Anya Szolgálói fájó szívvel, de a feltámadás reményében tudatják mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nővértársuk, Borbély Mária Magdolna Petra nővér 2018. február 9-én, életének 92. évében hazatért Teremtőjéhez. 

Borbély Mária Magdolna Petra nővér 1926. december 16-án született Zseliben (ma Darnózseli). Szüleinek első gyermeke volt. Édesapja az első világháborúban hadifogságba került, s azt ígérte a Szűzanyának, ha kiszabadul, akkor első gyermekét az Istennek szenteli. Vallásos szüleitől korán megtanulta a Szűzanya szeretetét és a szegény emberek segítését. Gyermekkorában misszióba vágyott. A Szűzanya a Szervita Nővérek Magyar Kongregációjába hívta. Boldogan lépte át a budapesti anyaház kapuját 1942. február 18-án. A középiskolát magánúton végezte el, az iskolák államosítása miatt a tanítóképzőt nem fejezhette be. 1949-ben tett örökfogadalmat. Egy év múlva a feloszlatás borzalmait kellett megélnie nővértársaival. Először hazament a szüleihez, majd elöljárói kérésére visszatért Budapestre. A Szolidaritás Háziipari Szövetkezet kesztyűrészlegében dolgozott, szerény fizetéséből elöljáróját támogatta, akinek halála után az új elöljáró Győrbe hívta. Itt óvónőként dolgozott, hűségesen őrizte és gondozta a kicsi szervita kápolnát és annak hívő közösségét, emellett nagylelkű szeretettel szolgált Győr-Újváros és Pinnyéd templomában, megszervezte a Szervita Világi Rend Győri Testvériségét. Amikor a szerzetesrendek újraindulhattak, építkezésbe kezdett, így megújult a Szervita Rendház, és megszületett a Szent József Diákotthon, ahol  egyetemista lányoknak biztosított családias, nyugodt körülményeket tanulmányaik éveire.

Akik ismerhették Őt, imádságos lelkületére, nagylelkű szeretetére mindig emlékezni fognak.

Petra nővér szentmisével egybekötött búcsúztatója 2018. február 15-én 14 órakor kezdődik a győri Szentlélek-templom altemplomában.

Fotó: Urunk Színeváltozása Plébánia, Győr-Újváros