„Erősítsd bennünk a hitet!” – Veres András püspök gyújtotta meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját Győrben

2017. december 24. (vasárnap) 8:00

December 23-án a győri Széchenyi téren Veres András megyéspüspök gyújtotta meg a város adventi koszorúján a negyedik gyertyát. A résztvevőket Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztési végrehajtásáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte. A gyertyagyújtást keretező műsorban közreműködött tanítványaival Illés Gabriella énekművész, valamint Sterkovitz Izabella és Somogyi Márk, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 12. osztályos tanulói.

A gyertyagyújtást megelőző elmélkedésében a főpásztor az ünnep lényegéről beszélt: „Az ünnep mindnyájunkban a legszebb érzéseket hozza felszínre. Akik tudnak ünnepelni, azok a környezetükben is örömöt, békét teremtenek. Szívesen fogadunk el meghívást egy-egy ünneplő közösségbe, egy lakodalomba, egy születésnapra, névnapra. Sokféle okot találunk arra, hogy együtt lehessünk és ünnepeljünk. A karácsony is egy ilyen ünnep, és szívből örülök, hogy nemcsak a családi otthonok falai között, nemcsak a templomokban, hanem az utcán, a téren is nyíltan beszélhetünk arról, ami bennünket foglalkoztat, amire készülünk.” 


Veres András visszaemlékezett a kommunista diktatúra időszakára, amikor a város utcáin, terein nem hangozhatott el Jézus neve: „Ma viszont bátran tanúságot tehetünk arról, hogy a Megváltó, Jézus Krisztus születésére várakozunk.” A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azonban felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy olykor az ünneplők egymással foglalkoznak és az ünnepeltet figyelmen kívül hagyják: „Családtagjainkkal, szeretteinkkel együtt próbáljunk figyelni arra, aki hozzánk akar érkezni: Jézus Krisztusra, az Isten Fiára. Szívből kívánom, hogy mindnyájan találkozhassunk Jézus Krisztussal, hiszen akkor lesz igazi az ünnep. Mekkora csalódottság van bennünk, ha valahova meghívnak, de nem sikerült a meghívóval találkozni! Ne múljon el így ez a karácsony sem, hogy ne találkoznánk azzal, akit ünnepelni akarunk. Ha szívünk céltudatosan keresi őt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találkozni is fogunk vele. Kívánom mindnyájunknak az ő jelenlétét megtapasztalni, az ő szeretetében, az általa hozott békében rátalálni egymásra, szeretteinkre, hogy mindnyájunk szívében az az üzenet, amit a betlehemi gyermek hozott, ne csak üzenet maradjon, hanem élő valósággá váljon.”

A főpásztor elmélkedését az alábbi imádsággal zárta: 

„Valaki jön – de te nem veszed észre! 

Valaki közeledik hozzád – de te bezárkózol!

Valaki kopog nálad – de te átalszod látogatását!

Valaki belép hozzád – de te házon kívül vagy!

Valaki nálad lakik – de te kidobod őt!

Valaki feltárulkozik – de te a szavába vágsz!

Valaki vár rád – de te hátat fordítasz neki!

Valaki segítséget kér – de te megkeményíted szívedet!

Valaki ajándékot ad neked – de te elásod azt!

Valaki végtelenül ráér – de veled sohasem lehet beszélni.

Valaki nyugalmat hoz – de te szétszórt vagy!

Valaki jön – de te csak magadat látod!

Amíg csak jön – mindig megváltozhatsz!


Urunk, Jézus Krisztus, teremts bennünk csendet, hogy e rövid adventi idő utolsó óráiban is Rád, a Te szavadra, útmutatásodra, szeretetedre figyelhessünk. Teremts bennünk csendet, hogy lelkünk mélyén meghalljuk a lelki megújulásra, a bűnbánatra hívó szavadat! 

Teremts bennünk csendet, hogy meghalljuk az adventi örömhírt: emberként fogsz megszületni, és ezáltal osztozni fogsz küzdelmeinkben és kiteljesíted örömeinket. Teremts bennünk csendet! A hit ajándékát elfogadó csendet, a Te titkaidat elfogadó csendet, a Te szeretetedet elfogadó csendet, a Megváltó érkezését váró csendet. A lélek mélyén megszülető öröm csendjét. Hiszek, Uram, erősítsd bennem, erősítsd bennünk a hitet! Ámen.”

Győri Egyházmegye Sajtóirodája 
Fotó: Simon Róbert Balázs Facebook-oldala, Győri Egyházmegye Sajtóirodája