Veres András püspök megáldotta a győri köztemető új papi parcelláját

2017. december 14. (csütörtök) 8:00

A győri önkormányzat, a Győri Egyházmegye és a Győr-Szol Zrt. együttműködésével egyházi személyiségek, papok temetkezési helyéül szolgáló sírhelyeket alakított ki a Nádorvárosi Köztemetőben. Az új papi parcellát Veres András győri megyéspüspök áldotta meg december 12-én.

Veres András megyéspüspök az új papi sírhelyek megáldásán elmondta, hogy általában minden nagyobb város temetőjében van papi parcella, Győrben azonban mindeddig még nem volt. Amikor a város vezetésének jelezte ezt a problémát, nyitottak voltak a megoldásra. Az új papi sírkert – melyet a ravatalozó közvetlen közelében hoztak létre – méltó nyughelye lehet azoknak a papoknak, akiket ide fognak temetni. Nem sírbolt lett kialakítva, hanem egy olyan területet határoltak el, mely a park környezetébe illeszkedik. Ezen a helyen nemcsak azokat a papokat fogják majd eltemetni, akik a jövőben térnek meg Teremtőjükhöz, hanem azoknak a földi maradványait is ide helyezik, akiknek jelenlegi sírhelyüket már nem váltják meg újra.

Ezt követően Veres András megyéspüspök megáldotta a papi parcellát.

Az elkészült beruházást ismertetve Radnóti Ákos alpolgármester arról számolt be, hogy a temetőket üzemeltető társaság a régi ravatalozó közelében lévő területen tereprendezési munkálatokat végzett, majd tizenöt sírhelyet alakított ki. A sírhelyek felé vezető utat szegéllyel látták el, felszórták gyöngykaviccsal, a parcellák között mintegy ötven méter hosszúságban térkövezett kis sétányt alakítottak ki. A sírhelyeket névtelen keresztek jelölik, környezetüket befüvesítették. A terület központi részén négy méter magas tölgyfából készített keresztet állítottak fel, melyet reflektor világít meg. A parcellák mellé nyolc padot helyeztek ki.

Hasonló sírhelycsoport a nádorvárosi temetőben több is található, így például a polgármesterek és díszpolgárok, az irgalmas rendi nővérek vagy az Isteni Megváltóról nevezett nővérek sírhelyei; valamint a diakónusok és a pannonhalmi bencés szerzetesek kriptái.

Baranyai Béla/Magyar Kurír
Fotó: Lambert Attila